Διάφορα

Απαντήσεις από Γαβρόγλου ζητά ο Κυριαζίδης

Θέματα για ΔΠΘ, ΤΕΙ ΑΜΘ και Τμήμα Οινολογίας Δράμας σήμερα στη Βουλή

Θα συζητηθεί -μετά από 3 αναβολές- η ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Κυριαζίδη, προς τον Υπουργό Παιδείας

Στα ζητήματα που απασχολούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τόσο για την πανεπιστημιακή όσο και για την τεχνολογική εκπαίδευση, αναφέρθηκε μιλώντας στα «Χρονικά» ο Βουλευτής Δράμας και αναπληρωτής Γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, κ. Δημήτρης Κυριαζίδης.

Παράλληλα, ο κ. Κυριαζίδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για την διευθέτηση αυτών των ζητημάτων, ενώ τόνισε ότι σήμερα αναμένονται απαντήσεις από τον αρμόδιο υπουργό καθώς πρόκειται να συζητηθεί το απόγευμα στη Βουλή, η ερώτηση που έχει καταθέσει από τις 29-11-2017, με θέμα: «Καθαίρεση του Προέδρου του Τμήματος Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστα Γαβρόγλου.

Για 4 φορά στη Βουλή με αναμονή … 2,5 μήνες

Να υπενθυμίσουμε πως στη συγκεκριμένη ερώτηση, ο κ. Κυριαζίδης ζητούσε απαντήσεις για το θέμα της αντικατάστασης-απομάκρυνσης του -μέχρι τότε- προϊσταμένου του Τμήματος Οινολογίας κ. Σπύρου Μάμαλη, έθιγε επίσης το θέμα της υποστελέχωσης του τμήματος και έβαζε ερωτήματα για το εάν «υφίστανται τελικά σχέδια κατάργησης, μεταφοράς ή συγχώνευσης του τμήματος με άλλες πανεπιστημιακές μονάδες εντός ή εκτός ΤΕΙ ΑΜΘ».

Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι η ερώτηση επρόκειτο να απαντηθεί στη Βουλή στις 6 Φεβρουαρίου, αλλά για τρίτη φορά είχε αναβληθεί η συζήτησή της, καθώς δεν υπήρχε στην αίθουσα εκπρόσωπος της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, γεγονός που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του δραμινού πολιτικού.

Σειρά ζητημάτων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ο Βουλευτής Δράμας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θα υποβάλει και μια ακόμη σειρά προς τον Υπουργό Παιδείας, όπως δήλωσε στα «Χ». «Στο χώρο των ΤΕΙ υπάρχει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο συγχώνευσης τμημάτων του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συνεπώς και τμημάτων που λειτουργούν στο Νομό Δράμας, με τμήματα της Θεσσαλονίκης και των Σερρών. Τα πράγματα φαίνεται πως δεν είναι καλά. Πρόσφατα είδαμε παραδείγματα συγχώνευσης στη Δυτική Ελλάδα, π.χ τμήματα από τη Λευκάδα να συγχωνεύονται με την Πάτρα. Είναι ένα ζήτημα που έχει ανοίξει. Τη Δευτέρα (σήμερα), μετά από πολύ πίεση που άσκησα, θα υπάρχει το απόγευμα στη Βουλή, συζήτηση για μια σχετική ερώτηση που είχα καταθέσει για την εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος Οινολογίας Δράμας. Είναι μια ευκαιρία να μας απαντήσει ο υπουργός Παιδείας για όλα τα ζητήματα. Είναι μια καλή αφορμή να μας πει ο υπουργός συγκεκριμένα πράγματα και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις».

«Κίνδυνος υποβάθμισης του ΔΠΘ από την ίδρυση 4ης νομικής σχολής στην Πάτρα»

Παράλληλα, στις δηλώσεις του στα «Χρονικά»», ο κ. Κυριαζίδης μίλησε και για το θέμα που έχει προκύψει και την αναστάτωση που έχει προκληθεί σε επίπεδο Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας αλλά και του πρωθυπουργού, για ίδρυση 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, μια εξέλιξη που θα πλήξει και θα υποβαθμίσει -όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι περιφερειακών φορέων αλλά και της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΔΠΘ- τη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

«Έγινε πριν λίγες ημέρες μία πρώτη συνάντηση στην Αθήνα, με τους τρεις βουλευτές της ΝΔ από την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, δηλαδή με τον κ. Νίκο Παπαγιωτόπουλο από Καβάλα, τον κ. Αναστάσιο Δημοσχάκη από Έβρο, και εμένα, με το συνδικαλιστικό εκπρόσωπο των πανεπιστημιακών, όπου έγινε συζήτηση για τον κίνδυνο υποβάθμισης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, όχι μόνο από τη δημιουργία μιας νέας νομικής σχολής στην Πάτρα, της 4ης νομικής σχολής στη χώρα, αλλά και γιατί δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση, κανένας διάλογος, με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Αυτό είναι και παράδοξο και παράξενο. Οι εξαγγελίες έγιναν από τον πρωθυπουργό και από τον υπουργό Παιδείας. Με αφορμή τις εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μπαίνει και το θέμα συγχώνευσης των ΤΕΙ, ενώ για το ΤΕΙ ΑΜΘ, που αφορά και τα τμήματα της Δράμας, μπαίνει το θέμα-ενδεχόμενο για συγχώνευση τους με τμήματα της Θεσσαλονίκης και των Σερρών. Εμείς οφείλουμε να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του ΔΠΘ, βοηθούμενοι και από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Από την άλλη πλευρά, οφείλω να σημειώσω, είναι μια καλή συγκυρία, με αφορμή τις εξελίξεις για το ΔΠΘ, να πιέσουμε τον αρμόδιο υπουργό για τα τμήματα ΤΕΙ της Δράμας, στη συζήτηση στη Βουλή».

Συζήτηση για ΔΠΘ και ΤΕΙ ΑΜΘ την Παρασκευή στην Κομοτηνή, μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ

Εξάλλου, όπως πρόσθεσε ο κ. Κυριαζίδης, τα ζητήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα συζητηθούν και στη σύσκεψη που θα γίνει την Παρασκευή στην Κομοτηνή, μετά από σχετικό κάλεσμα που απηύθυνε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος. «Την Παρασκευή στην Κομοτηνή, μετά από κάλεσμα του Περιφερειάρχη ΑΜΘ, κ. Μέτιου, και με τη συμμετοχή φορέων, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους βουλευτές  αλλά και εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας, θα συζητήσουμε για όλα τα θέματα που έχουν προκύψει, έτσι ώστε να προσπαθήσουμε – για άλλη μια φορά- να διασφαλίσουμε το αυτονόητο. Αντί να πάμε ένα βήμα μπροστά, πάμε πάλι πίσω και αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε κάτι που λειτουργεί -και λειτουργεί μάλιστα με άριστο τρόπο όπως η Νομική Σχολή του ΔΠΘ-  και για εμάς -στη Δράμα- να κρατήσουμε το Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών».

Ρεπορτάζ: Ρία Κυριακίδου

 

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Geologos
Ζητείται Γεωλόγος για ερευνητικές εργασίες λατομείων μαρμάρων Περιοχής Ν. Δράμας - Καβάλας. Προηγούμενη εργασιακή εμπειρία θα εκτιμηθεί. Αποστολή βιογραφικών στο cv@iktinos.gr
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)