ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Επιφυλακτικοί και προβληματισμένοι οι αγρότες της Δράμας

Στον απόηχο των δεσμεύσεων Αποστόλου για ακατάσχετο, ΕΝΦΙΑ, επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου και συντάξεις

«Ο κλάδος μας σβήνει. Από 850.000 ΑΦΜ κατά κύριο επάγγελμα αγροτών έμειναν μόνο 250.000 ΑΦΜ» δηλώνει ο Πρόεδρος του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Δράμας κ. Τάσος Καπαντζάκης

Με δεσμεύσεις από την πλευρά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου κατέληξε η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των εκπροσώπων της πανελλαδικής επιτροπής των αγροτικών μπλόκων και του υπουργού, στις 5 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, ωστόσο για «άκαρπη» συνάντηση έκαναν λόγο οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα.

Η συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές, έγινε λίγες ημέρες μετά τις αγροτικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές Φεβρουαρίου και πιο συγκεκριμένα την 1η και την 3η Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της έκθεσης «Agrotica».

Οι εκπρόσωποι αγροτών και κτηνοτρόφων δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τη συνάντηση με τον υπουργό, αφού όπως τόνισαν, ο κ. Αποστόλου έκανε δεκτά μόνο ορισμένα από τα αιτήματά τους, ενώ άφησε «θολές» υποσχέσεις για το μέλλον.

Δεσμεύσεις και εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, χαρακτήρισε ουσιαστική τη συζήτηση με τους αγρότες και υποστήριξε πως «παρά το πλαίσιο των μνημονιακών συγκυριών, το υπουργείο προχώρησε στην υλοποίηση μέτρων προς όφελος του αγροτικού κόσμου». Παράλληλα, ο κ. Αποστόλου ανακοίνωσε  και μια σειρά μέτρων που αφορούν: Τον προσδιορισμό του ακατάσχετου για τους λογαριασμούς των αγροτών στο ύψος των 15.000 ευρώ το χρόνο. Την έναρξη εντός των επόμενων ημερών των συμψηφισμών, έτσι ώστε να καταβληθεί η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου για τα έτη 2015 και 2016, συνολικού ύψους περί τα 42 εκατ. ευρώ. Την ένταξη και των επιδοτήσεων του λεγόμενου «πρασινίσματος» στις χορηγήσεις μέσω της «κάρτας του αγρότη», γεγονός που διευρύνει περίπου κατά 30% τις δυνατότητες ρευστότητας. Την επέκταση του αγροτικού εργοσήμου σε όλες τις εποχικού χαρακτήρα αγροτικές εργασίες, καθώς και στους μετακλητούς αλλοδαπούς εργάτες γης.

Επίσης, ο κ. Αποστόλου διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση του ΕΝΦΙΑ ούτε κάποιος συμπληρωματικός φόρος στα αγροτεμάχια, δεν θα περικοπεί καμία αγροτική σύνταξη για όσους συνταξιούχους συνεχίζουν την αγροτική τους δραστηριότητα και σημείωσε ότι τα ασφάλιστρα των αγροτών αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα των αγροτών.

Επιφυλακτικοί και οι αγρότες της Δράμας για τις δεσμεύσεις Αποστόλου

Τις επιφυλάξεις τους για τις υποσχέσεις που έδωσε και τις εξαγγελίες που έκανε ο υπουργός Αγροτικός Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, εξέφρασαν οι αγρότες της Δράμας.

Όπως δήλωσε μιλώντας στα «Χρονικά» ο Πρόεδρος του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Δράμας κ. Τάσος Καπαντζάκης, «τις εξαγγελίες που έκανε ο κ. Αποστόλου τις έχει ξανακάνει και πέρυσι. Φέτος, μίλησε για ποσό 15.000 ευρώ ακατάσχετο για τους αγρότες. Πράγμα το οποίο όμως προς το παρόν οι τράπεζες δεν το αναγνωρίζουν. Από τις εφορίες όλης της χώρας, τα κατασχετήρια «πέφτουν βροχή» ακόμα και για 100 και 200 ευρώ!  Προσωπικά, το δικό μου ΑΦΜ έχει κλειδωθεί και ενώ πλήρωσα τα υπόλοιπα, έκαναν δυο μήνες για να ξεκλειδώσουν τους λογαριασμούς μου! Δεν γίνεται να μας στέλνουν χωρίς καμία ειδοποίηση τις κατασχέσεις, να έχουμε χρήματα στους λογαριασμούς μας και να μην μπορούμε να οργανώσουμε τη δουλειά μας ή να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας ή αυτά που μας ζητάει η εφορία. Ωστόσο, αν εφαρμοστεί το ακατάσχετο για τις 15.000 ευρώ είναι θετικό σημείο. Ένας αγρότης με 100 στρέμματα καλλιέργειας, θέλει τουλάχιστον 15.000-20.000 ευρώ για εφόδια. Με το μέτρο θα προστατευθεί η αγορά και θα γίνεται και ο σωστός κύκλος εργασιών. Αυτό ίσως είναι το κίνητρο του κ. Αποστόλου, αλλά δεν είναι μόνο για τους αγρότες απ’ ότι κατάλαβα».

Δυσαρέσκεια για τη μικρή συμμετοχή στις αγροτικές κινητοποιήσεις

Προβληματισμένος και απογοητευμένος από τη μικρή συμμετοχή στις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη εμφανίστηκε ωστόσο ο κ. Καπαντζάκης και τόνισε: «Ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος δεν ανταποκρίθηκε και λυπάμαι πολύ γι’ αυτό το γεγονός. Από την άλλη πλευρά δεν πρέπει κανείς να ξεχνά πως όταν ξεκινήσαμε τις πρώτες μεγάλες κινητοποιήσεις και μέσα στην κρίση, κράτησαν έξι χρόνια, από το 2009 και μετά δηλαδή, ξεκινήσαμε 14 άτομα και καταλήξαμε σε ένα πολύ μεγάλο αγροτικό κίνημα. Δυστυχώς το «διαίρει και βασίλευε» στο χώρο μας, ήταν αυτό που έκανε τα πράγματα να φτάσουν εδώ φτάσαμε. Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια, κερδίσαμε πολλά πράγματα, ωστόσο ο κάθε συνάδερφος μπορεί να κρίνει και να πράξει όπως πιστεύει. Ο καθένας ξέρει να το αναδείξει με όποια μορφή αγώνα νομίζει αυτός. Δεν είναι ανάγκη να παραστεί εκεί, αλλά όταν χρειαστεί μια συναδελφική αλληλεγγύη, πρέπει να είναι εκεί. Όσοι δεν το νιώθουν, δικαίωμά τους. Δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο «παρασύρει όλους η μπάλα», οπότε θα πρέπει κάποια στιγμή να συναντηθούμε και πάλι, να συνεννοηθούμε και «ν’ ανάψει ξανά η φωτιά» του πρωτογενούς τομέα για να δουλέψει αυτή η χώρα. Αγρότες και κτηνοτρόφοι πρέπει να δείξουμε πως ο κλάδος μας ζει και δεν έχει πεθάνει. Δυστυχώς πάμε για … θάνατο, κοντεύουμε στο … τέλος! Ο κλάδος μας σβήνει! Από 850.000 ΑΦΜ αγροτών, μετά το «κατά κύριο επάγγελμα», αυτή τη στιγμή μειώθηκαν στα 250.000 ΑΦΜ. Ο αριθμός που έφυγε από το επάγγελμα είναι τεράστιος αν και ο κλάδος μας είναι αυτός που μπορεί να παράγει πλούτο γι’ αυτή τη χώρα».

Σκέψεις για νέες κινητοποιήσεις

Ο Πρόεδρος του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Δράμας κ. Τάσος Καπαντζάκης, σχετικά με το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων δήλωσε: «Ήδη από αυτήν την εβδομάδα, πηγαίνουμε στα χωριά, συζητάμε με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, αλλά και με επαγγελματίες από όλες κοινωνικές ομάδες. Εκτιμώ ότι  θα ξεκινήσει κάτι πάρα πολύ μεγάλο και θα παρουσιαστεί γύρω στα τέλη Φεβρουαρίου. Περιμένουμε και θέλουμε να έχουν καλά αποτελέσματα, να υπάρχει μεγάλη παρουσία ώστε να καταφέρουμε να έχουμε δύναμη, να μας ακούσουν και να στηριχτεί τελικά, με ουσιαστικό τρόπο, ο πρωτογενής τομέας».

 Ρεπορτάζ: Ρία Κυριακίδου

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)