Διάφορα

Ελληνογερμανική Συνέλευση Workshop στη Δράμα

Με στόχο τη συνεργασία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης

Παραβρέθηκε και ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Walter Stechel

Στη Δράμα πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, του επιχειρηματικού κόσμου και υπηρεσιακών παραγόντων, workshop της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης που έγινε σε ξενοδοχείο της πόλης, βρέθηκαν θέματα και ζητήματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση, τις οικονομικές σχέσεις των δύο κρατών, η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας αλλά και του τουρισμού, καθώς και η εξυπηρέτηση των πολιτών.

Επίσης, συζήτηση έγινε και για τις προετοιμασίες της 8ης Ελληνογερμανικής  Συνέλευσης, μιας συνδιάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα το Νοέμβριο του 2018, ενώ η 7η είχε γίνει στην πόλη Sindelfingen της Γερμανίας, όπως σε περιοχή της Γερμανίας θα γίνει και η 9η ετήσια συνδιάσκεψη-συνέδριο το 2019.

Με στόχο την καλή διμερή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση δημιουργήθηκε πριν από αρκετά χρόνια, και τη νομική βάση της έθεσε η συμφωνία της 5ης Μαρτίου 2010 μεταξύ της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του τέως Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Στόχος της δημιουργίας της ήταν η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. Εντεταλμένος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση διορίστηκε από την Ομοσπονδιακή Καγκελάριο στα τέλη Νοεμβρίου 2011 ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός παρά τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Hans-Joachim Fuchtel, ο οποίος ενώ ήταν προγραμματισμένο να παραβρίσκεται στο χθεσινό workshop στη Δράμα, ωστόσο έφυγε εσπευσμένα στη Γερμανία λόγω των πολιτικών εξελίξεων και των μετεκλογικών διεργασιών.

Στο επίκεντρο της δραστηριότητας της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης βρίσκεται η συνεργασία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης επί συγκεκριμένων θεμάτων, όπως η αντιμετώπιση των πρακτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση. Επίσης, η  ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ιδιαίτερο σημείο αναφοράς αποτελεί το Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, που έχει εξελιχθεί σε ένα εδραιωμένο φόρουμ για τους ελληνικούς και γερμανικούς οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Στο επίκεντρο των συνεδρίων βρίσκεται η κατάρτιση προσεγγίσεων για την εξεύρεση λύσεων για επίκαιρα και μελλοντικά θέματα των ελληνικών και γερμανικών οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Σημαντικό στοιχείο των ετήσιων συνδιασκέψεων είναι επίσης η συνοδευτική συμμετοχή των γερμανικών πολιτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα. Για Έλληνες και Γερμανούς, αποτελούν φόρουμ ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών, ενώ στα ειδικευμένα συνέδρια και στις ημερίδες τους ασχολούνται με σημαντικές πολιτικές εξελίξεις. Με την εργασία τους συνεισφέρουν σημαντικά στην προώθηση των ελληνογερμανικών σχέσεων.

Χαιρετισμός χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, κ. Αργύρη Πατακάκη

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, ανέφερε: «Με μεγάλη χαρά μας σας υποδεχόμαστε στη Δράμα. Μέσα από αυτή τη συνεργασία βγαίνουν πολύ σημαντικά και εποικοδομητικά αποτελέσματα, όχι μόνο για τον επιχειρηματικό κόσμο ο οποίος κάνει μια σημαντική προσπάθεια για να ξαναβρεί τον βηματισμό του, αλλά και με την πολύ σημαντική συνεργασία που έχει η Αντιπεριφέρεια Δράμας, με το Δήμο Δράμας, για την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας, οι οποίοι είναι πλέον συνταξιούχοι, από τα χρόνια τα οποία εργάστηκαν στη Γερμανία.

Το Γραφείο για την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων έχει σημειώσει πολύ μεγάλη επιτυχία. Μεγάλος αριθμός συμπολιτών ενημερώνονται και εξυπηρετούνται μια φορά την εβδομάδα, πάνω σε ασφαλιστικά θέματα, καθώς δεν γνώριζαν τί δικαιώματα είχαν και πώς να τα διεκδικήσουν. Παράλληλα έχουμε έντονο επαγγελματικό ενδιαφέρον για θέματα ενέργειας από γερμανικές εταιρείες και  πρόσφατα μια μεγάλη εταιρεία από την Γερμανία έχει ενδιαφερθεί να κάνει μια μεγάλη επένδυση και εμείς διευκολύνουμε όλες τις διεργασίες. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντική όλη αυτή η προσπάθεια, γιατί υπάρχει ένα πολύ καλό επιχειρηματικό κλίμα και παράλληλα κλίμα συνεργασίας,  το οποίο υποστηρίζουμε γιατί θα έχουμε πολλαπλά οφέλη και για την ανάπτυξη αλλά και τη μείωση της ανεργίας. Θέλω να ευχηθώ να ολοκληρωθούν γρήγορα οι διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία  γιατί το περιμένει όλη η Ευρώπη, γιατί η Γερμανία είναι η ατμομηχανή της οικονομίας σε όλη την Ευρώπη και θα έχει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα να γίνει η κυβέρνηση στη Γερμανία. Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες αλλά και στη συνεργασία που θα έχουμε και δηλώνω πως είμαστε ανοιχτοί στις προτάσεις σας».

Ομιλία Δημάρχου Δράμας και Συντονιστή της ΚΕΔΕ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Δράμας και εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, τόνισε στην εισήγησή του: «Σας καλωσορίζω στην όμορφη πόλη μας. Ειλικρινά, είναι πολύ τιμητικό και για την πόλη μου, και για το πρόσωπό μου, να έχουμε στη Δράμα -και όχι στην Αθήνα, όπως συνηθίζεται-, αυτό το workshop της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Ειλικρινά, σε αυτά το 2,5 χρόνια που είμαι ο συντονιστής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης από την πλευρά της ΚΕΔΕ, έχω τονίσει προς κάθε κατεύθυνση πως αυτή η σχέση των δύο χωρών, είναι σχέση αμοιβαίας εκτίμησης και συγχρόνως αποτελέσματος για τις τοπικές μας κοινωνίες. Όλο αυτό το διάστημα, έχουν προχωρήσει συνεργασίας μεταξύ δήμων και περιφερειών, με πολύ καλά αποτελέσματα και για τις τοπικές μας κοινωνίες. Το ευχάριστο σε αυτήν τη συνεργασία είναι πως όλο και περισσότεροι δήμαρχοι θέλουν να γνωριστούν με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης της Γερμανίας, έτσι ώστε να ανταλλάξουν απόψεις και καλές πρακτικές για να έχουμε αποτέλεσμα ορατά στο μέλλον. Εξάλλου, η μεγάλη συμμετοχή που υπάρχει στα συνέδρια που γίνονται, τη μια χρονιά στη Γερμανία και την άλλη χρονιά στην Ελλάδα, δείχνουν έμπρακτα αυτό το ενδιαφέρον από πλευράς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πιστεύω ακράδαντα πως αυτή η σχέση θα συνεχιστεί, με ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Έχω να πω μόνο τα καλύτερα για όλους τους ανθρώπους, όλα τα στελέχη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και η συνεργασία μας είναι άριστη στο πλαίσιο αυτής της κοινής προσπάθειας.  Η συνεργασία αυτή έχει αποφέρει καρπούς και για την πόλη μας, όπως η δημιουργία και λειτουργία γραφείου στην Αντιπεριφέρεια, σε συνεργασία και με τον κ. Πατακάκη, για την ενημέρωση και εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων Ελλήνων στη Γερμανία. Επίσης, θέλουμε να αναδείξουμε τις σημαντικές και ομορφιές της Δράμας, που μπορούν να ενθουσιάσουν τον κάθε επισκέπτη, και να προωθήσουμε τα θέματα του τουρισμού. Επίσης, η Δράμα είναι και μια σημαντική περιοχή για το κρασί και μπορεί να αναπτυχθεί και ο οινικός τουρισμός. Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλές εργασίες στη συνάντηση».

Χαιρετισμός Γενικού Προξένου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Walter Stechel,

Παίρνοντας το λόγο, ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Walter Stechel, αφού πρώτα ευχαρίστησε για τη συνεργασία το Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο και μίλησε για την πόλη της Δράμας με κολακευτικά σχόλια, τόνισε στη συνέχεια τα εξής: «Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι στη Δράμα. Τα θεμέλια της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες είναι πολλά, όπως το Εμπορικό Επιμελητήριο, το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Γερμανικό Σχολείο αλλά η Ελληνογερμανική Συνέλευση. Η  Ελληνογερμανική Συνέλευση είναι πολύ ιδιαίτερη, γιατί εκπροσωπεί μια συνεργασία μεταξύ Δήμων και Κοινοτήτων. Είναι ιδιαίτερη επίσης και στη διαφορετικότητα των θεμάτων που επεξεργάζεται: Από τη διαχείριση των απορριμμάτων, ως την κάλυψη από απώλειες νερού. Είναι ιδιαίτερη επίσης και στη σύνθεση του προσωπικού της, και από Ελλάδα και από Γερμανία. Αυτό θα ευχόμασταν και στο πλαίσιο μιας Ενωμένης Ευρώπης, για κάθε χώρα, μια τέτοια οργάνωση σαν την Ελληνογερμανική συνέλευση να υπήρχε μεταξύ όλων των χωρών της Ευρώπης, για να βρούμε και να θεμελιώσουμε μια κοινή ταυτότητα σε όλη την Ευρώπη. Πιστεύω ότι έχουμε την τύχη να είμαστε κομμάτι μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσας διαδικασίας, ενός πειράματος αν θέλετε. Έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή  που πιστεύουμε ότι αφορά όλους τους ανθρώπους των Δήμων και Κοινοτήτων που θα έχουν όφελος απ’ αυτό».

Ρεπορτάζ: Ρία Κυριακίδου

 

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Geologos
Ζητείται Γεωλόγος για ερευνητικές εργασίες λατομείων μαρμάρων Περιοχής Ν. Δράμας - Καβάλας. Προηγούμενη εργασιακή εμπειρία θα εκτιμηθεί. Αποστολή βιογραφικών στο cv@iktinos.gr
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)