Διάφορα

Χωρίς απάντηση για το ΤΕΙ Οινολογίας

Αναβλήθηκε για τρίτη φορά  η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Δημήτρη Κυριαζίδη

Οργή Νίκου Κακλαμάνη για τις αναβολές στις επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή: «Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος βρίσκεται στα πρόθυρα εντατικής θεραπείας και δεν ξέρω αν θα βρούμε και κρεβάτι»

Για τρίτη φορά έμειναν … αναπάντητα τα ερωτήματα του Βουλευτή Δράμας της ΝΔ, κ. Δημήτρη Κυριαζίδη σχετικά με τη στελέχωση αλλά και την απομάκρυνση του Προέδρου του Τμήματος Οινολογίας και Τροφίμων Δράμας του ΤΕΙ ΑΜΘ, καθώς ο υπουργός Παιδείας δεν προσήλθε στη Βουλή για τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο δραμινός πολιτικός, ενώ απάντηση δεν έδωσε ούτε αναπλ. Υπουργός, ούτε υφυπουργούς Παιδείας.

Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δραμινού βουλευτή, ο οποίος σε σχετικές του δηλώσεις τόνισε: «Ο Υπουργός Παιδείας, ακολουθώντας την πάγια Κυβερνητική πρακτική να αγνοείται συστηματικά ο επιβαλλόμενος από το Σύνταγμα Κοινοβουλευτικός Έλεγχος, για τρίτη φορά αρνείται να προσέλθει στη Βουλή για να δώσει απαντήσεις στα ζητήματα της στελέχωσης του Τμήματος Οινολογίας και Τροφίμων Δράμας. Και όχι μόνον αρνείται να παράσχει εξηγήσεις για τα πεπραγμένα του Υπουργείου στο ζήτημα αυτό, αλλά συστηματικά δεν απαντά σε κάθε ερώτηση που αφορά το τμήμα αυτό, επιδεικνύοντας στην πράξη το «ενδιαφέρον» του Υπουργείου και της Κυβέρνησης για τη Δράμα και τα προβλήματά της.

Ας ελπίζουμε ότι την επόμενη φορά θα τον φέρει ο δρόμος στη Βουλή, άλλως καλείται να πράξει ό,τι και ο συνάδελφός του Βρετανός Υπουργός που ζήτησε δημόσια συγγνώμη και υπέβαλε την παραίτησή του, όταν απλώς καθυστέρησε.  Δυστυχώς κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο για ένα μέλος της σημερινής κυβέρνησης που «ευαγγελιζόταν» τη δημόσια λογοδοσία και έλεγχο».

Η τοποθέτηση Δ. Κυριαζίδη στη Βουλή

Στην τοποθέτησή του, χθες στη Βουλή, ο Βουλευτής Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων: ««Προσπαθώ από τα τέλη Ιουνίου να πάρω μια απάντηση από την αρμόδια Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας. Το τονίζω αυτό, διότι πράγματι η καθ’ ύλην αρμόδια είναι η Αναπληρώτρια Υπουργός. Άρα, θα υπήρχε η δυνατότητα να είναι σήμερα παρούσα. Δυστυχώς, από τον Ιούνιο προσπαθώ με ερωτήσεις και από τον Οκτώβριο προσπαθώ με συγκεκριμένες επίκαιρες μήπως και πάρω μια απάντηση.

Πέρασε ένας χρόνος περίπου και ξανά βλέπω, σήμερα εδώ, την ίδια τακτική και πρακτική και θα μου επιτρέψετε να πω και να ενισχύσω και να κάνω την αίτηση και παράκληση, επειδή κάναμε μια προσπάθεια ως Βουλευτές η  διαδικασία αυτή να βελτιωθεί, να αλλάξει, και πράγματι έγινε αποδεκτή με την έννοια ότι θα βελτιωθεί το όλο ζήτημα. Τελικά βλέπω ότι όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί, αλλά ενώ σήμερα 17  συνάδελφοι κατέθεσαν αντίστοιχες ερωτήσεις, από τις 17 επίκαιρες ερωτήσεις θα απαντηθεί μόνο η μια.

Εμένα, βεβαίως, με ενδιαφέρει το Τμήμα Οινολογίας της Δράμας. Πράγματι, είχα πάρει μια δέσμευση ότι θα στελεχωνόταν από πλευράς προσωπικού στο καινούριο εκπαιδευτικό έτος και γι’ αυτό προσπαθώ από τον Οκτώβριο. Δεν έχω πάρει μια απάντηση. Τουναντίον, βλέπω μια υποστελέχωση του Τμήματος Οινολογίας βεβαίως και την απομάκρυνση προσφάτως και του Προέδρου του Τμήματος Οινολογίας.

Εάν θέλει η Κυβέρνηση να το κλείσει το Τμήμα Οινολογίας, λέω καθαρά ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί! Η Δράμα συντηρείται σ’ ένα βαθμό από τα οινοποιεία της, αν θέλετε, και η οικονομία της, αλλά και η κοινωνία από πλευράς εύρεσης εργασίας. Είναι γνωστά και φημισμένα τα οινοποιεία της Δράμας, όπως και το εξαιρετικό κρασί. Δεν θα το επιτρέψουμε!».

Οργή Ν. Κακλαμάνη για τις αναβολές στις επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή: «Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος βρίσκεται στα πρόθυρα εντατικής θεραπείας και δεν ξέρω αν θα βρούμε και κρεβάτι»

Η αναβολή μεγάλου αριθμού επίκαιρων ερωτήσεων που ήταν προγραμματισμένες να συζητηθούν -όπως και αυτή του κ. Κυριαζίδη- τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου στη Βουλή, λόγω κωλύματος υπουργών, προκάλεσε την οργή του προεδρεύοντος Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος μίλησε με δηκτικό τρόπο, στέλνοντας … πολλαπλά μηνύματα.

«Αν συνεχιστεί αυτό το πράγμα, τη μία από τις δύο θεσμικές λειτουργίες του Κοινοβουλίου καλύτερα να την καταργήσουμε. Βλέπω ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος είναι στα πρόθυρα να μπει σε μονάδα εντατικής θεραπείας και δεν ξέρω και αν θα βρούμε και κρεβάτι! Βλέπω υπουργεία, όπου υπάρχουν αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί. Να δεχθώ ότι ο Υπουργός πήγε στην Πάτρα για ένα συνέδριο. Το αντιλαμβάνομαι. Υπάρχει και αναπληρωτής, υπάρχει και υφυπουργός όμως», ανέφερε σε έντονο ύφος ο Προεδρεύων και Δ΄ Αντιπροέδρος της Βουλής κ.  Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ πρόσθεσε στη συνέχεια απευθυνόμενος στο Βουλευτή Δράμας της ΝΔ: «Κύριε Κυριαζίδη, αντιλαμβάνομαι ότι θέλετε να διαμαρτυρηθείτε, γιατί βλέπω ότι είναι επανειλημμένως αναβληθείσα η ερώτησή σας».

Δ. Κυριαζίδης: «Δεν βαδίζουμε καλά. Η μία από τις δύο κοινοβουλευτικές διαδικασίες τείνει να καταργηθεί»

Την αναβολή της συζήτησης των επίκαιρων ερωτήσεων σχολίασε, με αφορμή και την τοποθέτηση του κ. Κακλαμάνη και ο κ. Κυριαζίδης λέγοντας: «Ήταν δέσμευση της Κυβέρνησης ότι η δημόσια λογοδοσία θα ήταν ένα από τα πρωτεύοντα ζητήματα που θα υπηρετούσε. Δεν το βλέπω αυτό. Τουναντίον, αν θέλετε να καταργήσετε τη σχετική διαδικασία, αυτό δεν θα το επιτρέψουμε και δεν πρέπει να συμβεί, κύριε Πρόεδρε. Πράγματι, όπως το τονίσατε, είναι η μία από τις δύο κοινοβουλευτικές διαδικασίες, που τείνει να καταργηθεί, αυτό που σήμερα συζητούμε εδώ και νομίζω ότι δεν βαδίζουμε καλά. Οφείλω να τονίσω, ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αν θέλετε να μας υποβαθμίσετε, να μας απαξιώσετε ως Κοινοβούλιο, το Προεδρείο έχει αυτήν την ευθύνη. Είδαμε και προσφάτως στη Μεγάλη Βρετανία τι ακριβώς συνέβη μ’ έναν Υπουργό, ο οποίος καθυστέρησε επ’ ολίγον, ζήτησε συγγνώμη δημόσια από τους συναδέλφους του και υπέβαλε την παραίτησή του. Εδώ υπάρχει πρόκληση, υπάρχει ζήτημα, υπάρχει πρόβλημα, κύριε Πρόεδρε».

Και το σχόλιο του κ. Κακλαμάνη ήταν το εξής: «Δεν είναι, βέβαια, δουλειά του Προεδρείου –το Προεδρείο βρίσκεται σε δύσκολη θέση- είναι της Διάσκεψης των Προέδρων. Χωρίς να θέλω να κάνω τον συνήγορο του κ. Βούτση, ο κ. Βούτσης δεν νοιώθει ευτυχής με την κατάσταση αυτή. Έχετε δίκιο, πάντως. Θα δούμε τι μπορεί να γίνει».

Ρεπορτάζ: Ρία Κυριακίδου

 

 

 

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Geologos
Ζητείται Γεωλόγος για ερευνητικές εργασίες λατομείων μαρμάρων Περιοχής Ν. Δράμας - Καβάλας. Προηγούμενη εργασιακή εμπειρία θα εκτιμηθεί. Αποστολή βιογραφικών στο cv@iktinos.gr
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)