Διάφορα

«Κέντρο Κοινότητας» Δήμου Δοξάτου

Η δομή στεγάζεται στο Δημαρχείο Δοξάτου, στο Καλαμπάκι

Εξυπηρέτηση και υποστήριξη των πολιτών για θέματα κοινωνικής πολιτικής

Εδώ και 2 μήνες ξεκίνησε η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Δοξάτου, μια νέα δομή  που με τη λειτουργία της επιδιώκεται η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή του Δήμου Δοξάτου. 

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Δοξάτου το οποίο εποπτεύεται από το Αυτοτελές Γραφείο Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δ. Δοξάτου,  ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Δεκέμβρη 2017 και στελεχώνεται με μία Κοινωνική Λειτουργό, μία Ψυχολόγο και μία Κοινωνική Επιστήμονα.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου κινούνται σε τρεις κεντρικούς άξονες: Υποδοχή, ενημέρωση και υποστήριξη των πολιτών. Συνεργασία με υπηρεσίες και δομές. Παροχή Υπηρεσιών που αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και θα διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων.

Εξυπηρέτηση των πολιτών στα Δημοτικά Καταστήματα για την υποβολή τροποποιητικών ή νέων αιτήσεων ΚΕΑ

Η δομή στεγάζεται και λειτουργεί στο Δημαρχείο Δοξάτου, επί της οδού Νεροφράκτη & Κανάρη γωνία, στο Καλαμπάκι. Οι ώρες λειτουργίας είναι, καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή, και ώρες από τις 7 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα.

Στο πλαίσιο των δράσεών του, από το Φεβρουάριο του 2018, θα εξυπηρετεί τους ωφελούμενους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (Κ.Ε.Α.) για τροποποιητικές και νέες αιτήσεις.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, η εξυπηρέτηση των πολιτών, στα κατά τόπους Δημοτικά Καταστήματα θα γίνεται τις παρακάτω ημέρες και ώρες:

-Άγιο Αθανάσιο: Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 7:00 – 15:00

-Καλαμπάκι: Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 8:00 – 16:00

-Δοξάτο: Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 8:00 – 16:00

Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου έγινε εξυπηρέτηση των πολιτ΄΄ων στα Κύργια, ενώ χθες έγινε, ξανά, στο Καλαμπάκι.

Δηλώσεις του Δημάρχου Δοξάτου, Δημήτρη Δαλακάκη, για το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Δοξάτου

Μιλώντας στα «Χρονικά» για τη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Δοξάτου, ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Δημήτρης Δαλακάκης δήλωσε: «Η δεύτερη πρόταση που υποβάλαμε ως δημοτική αρχή, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του ΕΣΠΑ, ήταν αυτή που αφορούσε τα Κέντρα Κοινότητας, ενώ η πρώτη πρότασή μας αφορούσα τα ΚΔΑΠ. Τα Κέντρα Κοινότητας είναι μια δομή που χρηματοδοτείται 100% από ευρωπαϊκούς πόρους. Χάρη σε αυτήν μπορέσαμε και προσλάβαμε 3 μόνιμους υπαλλήλους. Το Κέντρο Κοινότητας είναι μια δομή που παρέχει πρωτοποριακές υπηρεσίες, διότι συγκεντρώνει όλες τις διαδικασίες που αφορούν την Κοινωνική Πολιτική του Δήμου, μέσα σε μία υπηρεσία. Αυτή η δομή δεν εδρεύει μόνο στο Καλαμπάκι. Οι υπάλληλοι που στελεχώνουν το πρόγραμμα πηγαίνουν και σε όλα τα υπόλοιπα χωριά του Δήμου Δοξάτου προκειμένου να εξυπηρετήσουν και από κοντά τους δημότες. Μάλιστα, τις ημέρες αυτές, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και ώρες, που έχουν ανακοινωθεί, οι υπάλληλοι πηγαίνουν στα χωριά του Δήμου μας για να εξυπηρετήσουν τους ωφελούμενους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (Κ.Ε.Α.) για την υποβολή τροποποιητικών ή νέων αιτήσεων».

Σημαντικές πρωτοβουλίες και κοινωνικές δράσεις από το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Δοξάτου

Παράλληλα, ο κ. Δαλακάκης αναφέρθηκε και στην κοινωνική δράση του Κέντρου Κοινότητας και τις πρωτοβουλίες που παίρνουν τα στελέχη που το απαρτίζουν. «Εμείς, ως Δήμος Δοξάτου, όπως διαπιστώνω με μεγάλη μου χαρά, είμαστε πολύ τυχεροί γιατί οι 3 υπάλληλοι του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Δοξάτου δεν περιορίζονται απλώς σε γραφειοκρατική εργασία ή μόνο στην εξυπηρέτηση του κοινού αλλά λαμβάνουν και σημαντικές πρωτοβουλίες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων πρωτοβουλιών, είναι όπως αυτή που έγινε το περασμένο Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, στο Κλειστό Γυμναστήριο Δοξάτου, όπου παρουσιάστηκε από τη θεατρική ομάδα του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής «Αναγεννηθείσα Μακεδονία», η θεατρική παράσταση «Μια τρελή-τρελή σαραντάρα», σε συνεργασία με το Δήμο Δοξάτου, την Κοινωνική Υπηρεσία και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Δοξάτου. Η θεατρική ομάδα παρουσίασε το έργο της αφιλοκερδώς και αντί εισιτηρίου, όσοι επιθυμούσαν προσέφεραν τρόφιμα μακράς διάρκειας τα οποία θα διανεμηθούν από την Κοινωνική Υπηρεσία και το Κέντρο Κοινότητας σε ευπαθείς  κοινωνικές ομάδες του Δήμου Δοξάτου. Μάλιστα καταφέραμε να συγκεντρώσουμε πολλά τρόφιμα. Θέλω να τονίσω ότι είμαι ενθουσιασμένος από τη συγκεκριμένη δομή και τη λειτουργία της, και εκτιμώ πως και στο μέλλον θα έχουμε πολλές αξιόλογες δράσεις από το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Δοξάτου», ανάφερε ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Δημήτρης Δαλακάκης.

Λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας στους ΟΤΑ όλης της χώρας

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο σχετικό ΦΕΚ, για τη λειτουργία των «Κέντρων Κοινότητας», σε κάθε Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού μπορεί να συσταθεί και να λειτουργεί «Κέντρο Κοινότητας».

Σκοπός του Κέντρου Κοινότητας είναι η υποστήριξη του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού σε συνεργασία με την οικεία Κοινωνική Υπηρεσία στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και στην ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που υλοποιούνται στην περιοχή λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας.

Ως φορείς υλοποίησης των Κέντρων Κοινότητας ορίζονται οι δήμοι. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται οι λειτουργικές και κτιριακές προδιαγραφές των Κέντρων Κοινότητας, η στελέχωση και η διαδικασία ελέγχου αυτών, οι πόροι, εθνικοί ή κοινοτικοί, χρηματοδότησης των συγκεκριμένων δομών, καθώς και κάθε άλλο λεπτομερειακό ή τεχνικό ζήτημα για την εφαρμογή των σχετικών ρυθμίσεων του παρόντος άρθρου. Σε περίπτωση συγχρηματοδότησης των δομών από πόρους των ΕΔΕΤ, εφαρμόζονται όλοι οι κανόνες και το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου του ΕΣΠΑ 2014− 2020.

Αρμοδιότητες που μπορεί να έχει ένα «Κέντρο Κοινότητας»

Κάθε «Κέντρο Κοινότητας» λειτουργεί, ενδεικτικά, με τις παρακάτω αρμοδιότητες:

Α) Πληροφόρηση των πολιτών ως προς τα προγράμματα πρόνοιας και κοινωνικής ένταξης, που υλοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο (π.χ. «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα»).

Β)Υποστήριξη στη διαδικασία ένταξης των πολιτών στα ανωτέρω προγράμματα.

Γ) Πληροφόρηση των πολιτών ως προς το Πρόγραμμα του «Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους», κοινωνικές δομές και υπηρεσίες, που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Δ) Συνεργασία και παραπομπή αιτημάτων σε άλλες υπηρεσίες που παρέχονται στα γεωγραφικά όρια της περιοχής λειτουργίας του «Κέντρου Κοινότητας», π.χ. Κοινωνικοί Ξενώνες Αστέγων, Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας για γυναίκες θύματα βίας, Κοινωνικά Φροντιστήρια, Δομές Ψυχικής Υγείας, Δομές για ΑμεΑ, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί, Προγράμματα για Ηλικιωμένους, Προγράμματα για Ρομά, Προγράμματα για Μετανάστες κ.λπ..

Ε) Συνεργασία και παραπομπή αιτημάτων σε υπηρεσίες απασχόλησης για την ένταξη των ωφελούμενων σε προγράμματα κατάρτισης, δράσεις απασχόλησης, επιμορφωτικά σεμινάρια.

ΣΤ) Συνεργασία με την τοπική αγορά εργασίας προς ένταξη των ανέργων.

Υπηρεσίες που μπορούν να παρέχονται στους πολίτες

Στους απευθυνόμενους στο «Κέντρο Κοινότητας» θα μπορούν να παρέχονται υπηρεσίες, που θα αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και θα διασφαλίζουν την κοινωνική τους ένταξη. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι κάτωθι υπηρεσίες:

Α) Παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης για την ένταξη στην αγορά εργασίας, υπηρεσιών επαγγελματικού προσανατολισμού κ.α.

Β) Παροχή συμβουλευτικής ψυχοκοινωνικής στήριξης σε παιδιά, ενήλικες και οικογένειες.

Γ) Ανάπτυξη δράσεων δημιουργικής απασχόλησης και μαθησιακής στήριξης παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, σε συνάφεια με τα προγράμματα εκπαίδευσης, που υλοποιούνται (εκπαιδευτικές δραστηριότητες, μαθησιακή υποστήριξη, παροχή γευμάτων, υποστήριξη σχολικού περιβάλλοντος κ.α.).

Δ) Προγράμματα για συνδρομή στη δημιουργία ευκαιριών για νέους, π.χ. επαγγελματικός προσανατολισμός για εφήβους, βελτίωση δεξιοτήτων, πολιτισμικές δραστηριότητες, προγράμματα νεανικής συμμετοχής και στήριξης, σε συνεργασία με το Συνήγορο του Παιδιού και άλλες υπηρεσίες και δομές.

Ε) Διοργάνωση εκδηλώσεων με επιμορφωτικό, επικοινωνιακό και κοινωνικό περιεχόμενο, όπως: οργάνωση ομάδων γειτονιάς για την ανάληψη κοινοτικών πρωτοβουλιών και την ενεργοποίηση των πολιτών, διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων προληπτικής ιατρικής και συνθηκών υγιεινής διαβίωσης, δικτύωση με φορείς της τοπικής κοινωνίας (σχολεία, πολιτιστικοί σύλλογοι, επαγγελματικοί φορείς κ.λπ.) για μεικτές πρωτοβουλίες δράσεων για την τοπική ανάπτυξη, την καταπολέμηση της σχολικής διαρροής κ.α.

ΣΤ) Μεικτές δράσεις για την κοινωνικοποίηση και την κοινωνική ένταξη, ειδικότερα (αλλά όχι αποκλειστικά) για μαθητές ΑμεΑ, παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, Ρομά και μετανάστες.

Ζ) Παροχή ενημερωτικής συνδρομής για θέματα νομικού χαρακτήρα σε σχέση με τις παρεχόμενες δυνατότητες, όργανα, διαδικασίες στο πλαίσιο της κοινωνικής προστασίας.

Η) Ανάπτυξη Δικτύου Εθελοντισμού και συγκέντρωση αγαθών.

Ωφελούμενοι από τη λειτουργία των «Κέντρων Κοινότητας»

Ωφελούμενοι από τη λειτουργία των «Κέντρων Κοινότητας» είναι πολίτες, που κατοικούν στον τόπο λειτουργίας των ως άνω Δομών και κατά προτεραιότητα οι ωφελούμενοι του Προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», καθώς και άτομα και οικογένειες, που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, παιδιά, που βιώνουν καταστάσεις αποκλεισμού, μετανάστες, άτομα με αναπηρία, Ρομά και γενικότερα ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως περιγράφονται στο «Εθνικό Στρατηγικό πλαίσιο για την Κοινωνική Ένταξη». Αναλόγως των ιδιαιτέρων τοπικών αναγκών και περιστάσεων, η δράση κάθε Κέντρου Κοινότητας δύναται να οριοθετείται προς όφελος μίας ή περισσοτέρων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται οι υπόλοιπες.

Ρεπορτάζ: Ρία Κυριακίδου

 

 

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
Ενοικιάζεται μεζονέτα (οδός Μελίνας Μερκούρη 50) στο Παλιό Τσιφλίκι Καβάλας, 78τ.μ., 2 υπνοδωμάτια, χωρητικότητα 6 ατόμων, διαθέσιμο από Σάββατο 11-08-2018 έως Τετάρτη 15-08-2018 και μετά τον 15 Αύγουστο. Μέσω airbnb.gr “Σπίτι με θέα”. κ.Φρόσω: 6980044557, κ.Χαρά: 6977454085 (Χ 470)
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)