Διάφορα

«Ψυχή της Ελλάδος είναι η Μακεδονία»

Δηλώσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου

«Όχι στον όρο «Μακεδονία», ή παράγωγό του ως συστατικό του ονόματος των Σκοπίων» η επίσημη θέση της εκκλησίας

 Με τη συμμετοχή και της εκκλησίας, πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα το μεγάλο συλλαλητήριο για το θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, καθώς όπως πρόσφατα επανέλαβε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, η «ξεκάθαρη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως αυτή έχει διαχρονικά διατυπωθεί, είναι η μη αποδοχή του όρου «Μακεδονία», ή παραγώγου του ως συστατικού, του ονόματος του κράτους των Σκοπίων». 

Στο χθεσινό  συλλαλητήριο της Αθήνας, ανάμεσα στην επίσημη 3μελή αντιπροσωπεία της εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου, κατά την ανάγνωση της ανακοίνωσης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για το θέμα της ονοματοδοσίας των Σκοπίων, ήταν και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος.

Δηλώσεις του Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου: «Το συλλαλητήριο είναι ένα πανηγύρι, μια γιορτή, εθνικής αξιοπρέπειας»

Σε δηλώσεις που έκανε από τη Δράμα, το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, μια ημέρα πριν την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, τόνισε: «Το συλλαλητήριο είναι ένα πανηγύρι, μία γιορτή, εθνικής αξιοπρέπειας. Ο λαός μας τα τελευταία 8 χρόνια έχει ταπεινωθεί αρκετά, από την οικονομική δυσπραγία και τα πολύ σκληρά και απάνθρωπα οικονομικά μέτρα. Όμως, υπέμεινε όλον αυτόν τον ορυμαγδό των δυσκολιών και δεν είναι διατεθειμένος να χαρίσει την ψυχή του και η ψυχή της Ελλάδος είναι η Μακεδονίας. Γι’ αυτό, βλέπετε πως συντάχθηκε στην ανώνυμη, θα λέγαμε κατ’ αρχήν, φωνή που τον κάλεσε να διαδηλώσει την προσήλωσή του στα δίκαια αυτά της εθνικής μας αξιοπρέπειας. Εμείς πιστεύουμε ότι έτσι πρέπει να δει ο ελληνισμός την εκδήλωση της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών. Έχουμε ανάγκη από έναν ηγέτη που θα σηκώσει την εθνική μας αξιοπρέπεια. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, τελευταία φορά που γίναμε υπερήφανοι από ηγέτη Έλληνα ήταν όταν ο αείμνηστος Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος στάθηκε απέναντι στο σχέδιο Ανάν. Αυτό το μήνυμα στέλνει ο λαός μας στους πολιτικούς μας ηγήτορες και πρέπει αυτοί να το αξιοποιήσουν ανάλογα. Από εκεί και πέρα, η Εκκλησία, ειδικά στη Μακεδονία, προμάχησε και προμαχεί για την ελληνικότητά της, και εάν σήμερα είναι μέσα στα όρια του ελληνικού κράτους, αυτό οφείλεται κυρίως στην πολιτική του Οικουμενικού Πατριαρχείου που τα δύσκολα εκείνα χρόνια τοποθέτησε Ιεράρχες, οι οποίοι ήταν οι κεφαλές του Έθνους μας και κράτησαν τον ελληνισμό και συντόνισαν τους αγωνιστές, ώστε η Μακεδονία μας να παραμείνει ελληνική».

Στην ερώτηση της εφημερίδας «Χρονικά», αν υπήρχε κάτι που τον στεναχώρησε ή τον προβλημάτισε ιδιαίτερα, γύρω από το θέμα της Μακεδονίας κατά το τελευταίο διάστημα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος απάντησε: «Καθημερινά πληγωνόμαστε από διάφορα. Υπάρχουν οι εθνομηδενιστές και υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι, εκ του ασφαλούς, θεωρούν ότι είναι οι μόνοι πατριώτες. Και η χειρότερη μερίδα είναι εκείνων οι οποίοι θέλουν να εκμεταλλευτούν και να αποκομίσουν οφέλη από τέτοιες αγνές ενέργειες και κινήσεις του λαού μας».

Ρεπορτάζ: Ρία Κυριακίδου

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)