Διάφορα

Βράβευσαν τον Κρις Σπύρου στο Δοξάτο

Λίγες ημέρες μετά την επιστολή του προς το Μ. Νίμιτς για την ονομασία των Σκοπίων

Καλεσμένος του πρώην Βουλευτή κ. Σταύρου Δαϊλάκη ο Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανής Ένωσης

Τον πρόεδρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης κ. Κρις Σπύρου βράβευσε για την πολυετή προσφορά του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δοξατινών «Παναγία η Θρακιώτισσα», την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης κοπής πίτας του συλλόγου, σε οικογενειακό κέντρο της περιοχής Δοξάτου.

Τον κ. Σπύρου βράβευσε ο πρόεδρος του συλλόγου και πρώην βουλευτής Δράμας κ. Σταύρος Δαϊλάκης, καθώς οι δύο τους συνδέονται με πολύχρονη φιλία, ενώ και άλλες φορές ο κ. Σπύρου έχει βρεθεί στη Δράμα μετά από πρόσκληση του κ. Δαϊλάκη.

Μάλιστα, η βράβευση του επιφανούς ελληνοαμερικανου έγινε χρονικά σε μία συγκυρία όπου το όνομα του ακούστηκε ιδιαίτερα, καθώς λίγες ημέρες νωρίτερα είχε στείλει μια επιστολή-κόλαφο προς τον Ειδικό Διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, κ.  Μάθιου Νίμιτς.

«Είπα στον κ. Νίμιτς ότι εάν, η εσφαλμένη προϋπόθεση την οποία οι ψευδοσλαβομακεδόνες προωθούν, μία φυλή Α΄ όταν ζει στην περιφέρεια μίας φυλής Β΄ μετατρέπεται και αυτή σε φυλή Β΄, τότε εγώ και η οικογένειά μου που ζούμε 110 χρόνια στις ΗΠΑ και στην Πολιτεία του Νιου Χάμσαϊρ, μπορούμε να πούμε ότι δεν είμαστε πια ελληνοαμερικανοί αλλά ιθαγενείς ινδιάνοι! Τότε κι εγώ, αντί να είμαι αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Κρις Σπύρου, να είμαι ο ινδιάνος αρχηγός Τζερόνιμο! Αυτό δεν γίνεται, αυτό είναι οξύμωρο! Βαρέθηκα να γίνεται αυτή η συζήτηση για τη Μακεδονία και την ελληνικότητά της. Οι Μακεδόνες είναι Έλληνες και η Μακεδονία είναι ελληνική» ανέφερε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Σπύρου, ενώ ευχαρίστησε τον κ. Δαϊλάκη και το σύλλογο για την τιμητική βράβευση.

Επιστολή στον Μάθιου Νίμιτς: «Ανιστόρητες και ανεφάρμοστες οι προτάσεις για την ονομασία των Σκοπίων»

Να υπενθυμίσουμε ότι στην επιστολή ο κύριος Σπύρου χαρακτηρίζει ως «ανιστόρητες» τις προτάσεις του κ. Νίμιτς για το ζήτημα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, ενώ περιγράφει γιατί οι πέντε προτάσεις του ειδικού διαμεσολαβητή, που περιλαμβάνουν τον όρο «Μακεδονία», είναι «ανιστόρητες, ανεφάρμοστες και δεν αποτελούν κάτι νέο ή διαφορετικό, από αυτό που ισχύει σήμερα για την ονομασία των Σκοπίων», όπως αναφέρει. Η επιστολή του κ. Σπύρου κοινοποιήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο αλλά και στον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, καθώς επίσης σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Επίσης, η επιστολή είχε ακόμα πολλούς αποδέκτες, μέσω κοινοποίησής της, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Σπύρου, «Αγαπητέ Μάθιου, επειδή γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον για πολλά χρόνια, ένιωσα την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σου. Αυτή τη φορά γραπτώς. Ξέρεις ότι ποτέ δεν έχω αμφισβητήσει την ικανότητά σου και την αποφασιστικότητά σου να είσαι δίκαιος ενδιάμεσος μεσολαβητής στη δύσκολη αναζήτηση μιας θεμιτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος του κράτους της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (FYROM). Πρέπει να ομολογήσω όμως, ότι οι τελευταίες δημόσιες προτάσεις σου σχετικά με μια πιθανή λύση στη διαμάχη της FYROM με ένα όνομα που εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία, με εξέπληξαν. Όχι μόνο οι προτάσεις σου ήταν ανάρμοστες για έναν δήθεν ουδέτερο μεσολαβητή, αλλά ήταν εντελώς ανεφάρμοστες και δεν αντιπροσώπευαν τίποτα διαφορετικό από αυτό που υπάρχει τώρα…»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, επιφανής Ελληνοαμερικανός, Κρις Σπύρου, έχει -μεταξύ άλλων- εκλεγεί τρεις φορές βουλευτής στη Βουλή των Αντιπροσώπων του Νιου Χάμσαϊρ ενώ έχει διατελέσει Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος στην ίδια Πολιτεία καθώς και Πρόεδρος, εκεί, των εκλεκτόρων του Μπιλ Κλίντον. Το 1984 κέρδισε το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος και κατέβηκε στις εκλογές ως Υποψήφιος Κυβερνήτης του Νιού Χάμσαϊρ -μοναδικός Ελληνοαμερικανός μη γεννημένος στις ΗΠΑ που έχει κερδίσει την υποψηφιότητα στην ιστορία της χώρας. Στην Προεδρία της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στην Αθήνα εξελέγη για πρώτη φορά το 1994 και έκτοτε επανεκλέγεται συνεχώς.

Ρεπορτάζ: Ρία Κυριακίδου

 

 

 

 

 

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)