Διάφορα

Χρήστος Μέτιος: Θα είμαι τακτικά στη Δράμα

Τη Δράμα επισκέφθηκε χθες και προήδρευσε σε σύσκεψη ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ

Η σύσκεψη αφορούσε θέματα του πρωτογενούς τομέα

Τη Δράμα επισκέφτηκε χθες ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος.

Το μεσημέρι, σε γραφείο της Αντιπεριφέρειας, προήδρευσε σε σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων για θέματα τους πρωτογενούς τομέα, στην οποία συμμετείχαν και οι 4 περιφερειακοί σύμβουλοι Δράμας που εδώ και λίγο καιρό έχουν αυξημένες αρμοδιότητες (μετά την αφαίρεση των αρμοδιοτήτων από τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Μέτιου), κ.κ. Χρήστος Λιθηρόπουλος (και Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Μεταφορών και Υποδομών), Χρήστος Γεωργιτσόπουλος, Κωνσταντίνος Κινατζίδης και Γεωργία Χειράκη.

Να σημειωθεί ότι τον κ. Μέτιο συνόδευαν στελέχη των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, που έχουν την ευθύνη για τους προϋπολογισμούς στο Πρόγραμμα των Δημοσίων επενδύσεων και για τα έργα στον πρωτογενή τομέα.

Δηλώσεις του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστου Μέτιου στα «Χρονικά»

Σχετικά με την επίσκεψή του στη Δράμα και τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, δήλωσε στα «Χρονικα»: «Η σημερινή σύσκεψη αφορούσε θέματα του πρωτογενούς τομέα. Εξετάσαμε την πορεία αρδευτικών μελετών και έργων, αλλά και θέματα που αφορούν τους αναδασμούς. Αξιολογήσαμε ποια νέα έργα πρέπει να προχωρήσουν, ενώ εξετάσαμε τα προβλήματα που έχουν προκύψει, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε έργα που είναι σε εξέλιξη και πως θα ξεπεραστούν αυτά για να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν αυτά τα έργα. Φυσικά, οι ανακοινώσεις είναι προτιμότερο να γίνονται όταν ξεκινήσει μια διαδικασία δημοπράτησης, μιλώ για τις νέες μελέτες και τους νέους αναδασμούς, καθώς με το νέο σχετικό νόμο, υπάρχουν αρκετές δυσκολίες για να προχωρήσουν. Είναι γνωστό ότι οι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί προκαλούν κάποια καθυστέρηση στο έργο των υπηρεσιών, γιατί είναι κάτι καινούριο. Το θέμα αυτό προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε και θεωρώ πως μέσα στο 2018 θα προχωρήσουμε».

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Β. Αποστόλου για τους Νέους Αγρότες

Με αφορμή τα προβλήματα που υπάρχουν στον πρωτογενή τομέα, ρωτήσαμε τον κ. Μέτιο, για την επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου, σχετικά με την «υπερδέσμευση για το πρόγραμμα Εγκατάστασης Νέων Αγροτών», στην οποία έκανε λόγο για «μεγάλη αδικία απέναντι στον αγροτικό κόσμο της ΠΑΜΘ, λόγω μειωμένων χρηματοδοτήσεων και κίνδυνο μη ένταξης μεγάλου αριθμού υποψήφιων Νέων Αγροτών». Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ δήλωσε για το συγκεκριμένο θέμα: «Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι σε ορισμένες περιφέρειες της χώρας, είχαν υποβληθεί περισσότερες αιτήσεις, σε σχέση με κάποιες άλλες περιφέρειες, από ενδιαφερομένους για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών. Υπήρξε λοιπόν μια συζήτηση για το τί θα γίνει, ανά περιφέρεια, με τους αγρότες που ο αριθμός των υποψήφιων ήταν μεγαλύτερος, ήταν επιπλέον, μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Υπήρχε μια πρόθεση από το υπουργείο να αυξηθεί το αντίστοιχο ποσό. Κατά καιρούς, έγιναν συναντήσεις και συζητήσεις για το συγκεκριμένο θέμα και με τον υπουργό τον κ. Αποστόλου. Ωστόσο, τις προηγούμενες ημέρες, υπήρξαν δημοσιεύματα που έδειχναν μια κατανομή, που για την ΠΑΜΘ έδινε μικρότερο αριθμό χρημάτων για το πρόγραμμα. Αυτό με οδήγησε στο να αποστείλω έγγραφο, επιστολής διαμαρτυρίας, την προηγούμενη Δευτέρα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου, το οποίο και κοινοποίησα και σε όλους τους βουλευτές της περιφέρειας, ζητώντας από τον κ. Αποστόλου, αυτή η αδικία, αυτή η ανισοκατανομή, να διορθωθεί προς όφελος και των νέων αγροτών της περιφέρειάς μας».

«Απολογισμός πεπραγμένων στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ

Αναφορά στις δηλώσεις του, και απαντώντας στη σχετική ερώτησή μας, ο κ. Μέτιος έκανε και στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, που πραγματοποιήθηκε προχθές στην Κομοτηνή. «Την Τετάρτη έγινε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για τον απολογισμό του έργου, για τον απολογισμό των πεπραγμένων του 2017. Μια συνεδρίαση που κράτησε πολλές ώρες και έγινε εκτενής συζήτηση. Στην παρουσίαση των πεπραγμένων, αναφέρθηκα στην τοποθέτησή μου σε όλους τους άξονες του έργου μας, όπως αντίστοιχη αναφορά έγινε και από τους Αντιπεριφερειάρχες», όπως τόνισε.

«Νιώθω περήφανος για το σχέδιο ανάπτυξης της ΠΑΜΘ»

Στην ερώτηση των «Χ» για το ποιο κομμάτι, από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα Περιφερειάρχη ΑΜΘ, τον έχει κάνει περισσότερο υπερήφανο μέχρι στιγμής, ο κ. Μέτιος απάντησε: «Για το σχέδιο που παρουσίασα στις 6 Νοεμβρίου του 2017, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου στη θέση του Περιφερειάρχη, για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τα επόμενα χρόνια».

Χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 7,2 εκ. ευρώ σε Νοσοκομείο Δράμας και Δήμο Δράμας

Τις προηγούμενες ημέρες, και πιο συγκεκριμένα στις 31 Ιανουαρίου, υπήρχαν δυο σημαντικές ανακοινώσεις από την ΠΑΜΘ για το νομό Δράμας, μετά από σχετικές αποφάσεις του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Μέτιου. Η πρώτη αφορούσε την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας της προμήθειας νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Δράμας, συνολικού προϋπολογισμού 2.177.500 ευρώ. Η δεύτερη, αφορά το έργο «Βιοκλιματική αναβάθμιση δημοσίων χώρων περιοχής ανάμεσα στις πηγές Αγ. Βαρβάρας και το Δημοτικό Κήπο Δράμας», προϋπολογισμού 5.050.000 ευρώ, που εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας 2014-2020, επίσης με σχετική απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου.

Για αυτές τις εντάξεις, ο κ. Μέτιος δήλωσε: «Τις προηγούμενες ημέρες και τα δύο έργα εντάχθηκαν στα προγράμματα της ΠΑΜΘ, ενώ είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα οι χρηματοδοτήσεις. Για όλα τα υπόλοιπα έργα, έχω την επιθυμία, να τα ανακοινώνουμε όταν ήδη δρομολογηθούν τα πρώτα βήματα. Έχουμε αρκετά έργα και δράσεις, που σχεδιάζουμε, για τα οποία όμως αυτήν τη στιγμή δεν θα ήθελα να πω κάτι περισσότερο. Τις σχετικές ανακοινώσεις θα τις κάνω εγώ, όταν είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή».

«Θα είμαι τακτικά στη Δράμα»

Επίσης, ο κ. Μέτιος τόνισε πως θα έρχεται στη Δράμα πολύ τακτικά και θα έχει συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες. «Θέλω να τονίσω πως στη Δράμα θα είμαι πολύ τακτικά, ενδεχομένως και σε εβδομαδιαία βάση καθώς αυτή η πρόθεσή μου».

Κλείνοντας τη συζήτησή μας με τον κ. Μέτιο, τον ρωτήσαμε πως είναι το κλίμα που υπάρχει στην Αντιπεριφέρεια Δράμας, και με μια λιτή τοποθέτηση, μας απάντησε:  «Καλό».

Ρεπορτάζ: Ρία Κυριακίδου

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Geologos
Ζητείται Γεωλόγος για ερευνητικές εργασίες λατομείων μαρμάρων Περιοχής Ν. Δράμας - Καβάλας. Προηγούμενη εργασιακή εμπειρία θα εκτιμηθεί. Αποστολή βιογραφικών στο cv@iktinos.gr
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)