Διάφορα

Σημαντικά και μεγάλα έργα για το Δήμο Δράμας

Πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο συνάντηση για τη Στρατηγική Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη

Δύο ημέρες μετά την ένταξη του έργου Βιοκλιματικής Αναβάθμισης, 5 εκ. ευρώ, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΠΑΜΘ, ενώ μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται και ένταξη έργου 1 εκ. ευρώ της ΔΕΥΑΔ

Συνάντηση του εταιρικού σχήματος της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας, πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη στις 10 το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Δράμας.

Η συνάντηση έγινε δυο ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση ένταξης του έργου «Βιοκλιματικής Αναβάθμισης του κέντρου της πόλης της Δράμας», προϋπολογισμού 5.050.000 ευρώ, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας 2014-2020, με σχετική απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου.

Το έργο «Βιοκλιματική αναβάθμιση δημοσίων χώρων περιοχής ανάμεσα στις πηγές Αγ. Βαρβάρας και το Δημοτικό Κήπο Δράμας», είχε υποβληθεί από το Δήμο Δράμας για αξιολόγηση στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο υλοποίησής του, μέσα από μια δυναμική διαδικασία πολεοδομικής αναμόρφωσης της συγκεκριμένης περιοχής, θα γίνουν εργασίες δημιουργίας νέου δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, υπογειοποίησης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού, ανάπλασης των οδών και πεζοδρομίων, φυτεύσεις δέντρων και πρασίνου και άλλα σημαντικά, που θα «συνδέσουν» τους δύο μεγάλους χώρους πρασίνου της πόλης, δηλαδή του Δημοτικού Κήπου και του Πάρκου της Αγίας Βαρβάρας. Το έργο προβλέπει την υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού σε ποσοστό 95% σε μια περιοχή 30.380 τετραγωνικών μέτρων μεταξύ του Πάρκου της Αγίας Βαρβάρας και του Δημοτικού Κήπου η οποία περιλαμβάνει τις οδούς Καραϊσκάκη, Θεοτοκοπούλου, Σούτσου, τον πεζόδροµο Ορφέως, 19ης Μαΐου, Παρµενίδη, Βίτσι και Κύπρου. Στο κέντρο της περιοχής θα διαµορφωθεί «πλατεία» όπου θα συντρέχουν οι άξονες σύνδεσης των περιοχών πρασίνου, τα πεζοδρόμια θα διευρυνθούν και θα γίνουν φυτεύσεις δέντρων και πρασίνου, ενώ το οδόστρωµα θα ανυψωθεί στη στάθµη των υφιστάμενων πεζοδροµίων. Τέλος, θα τοποθετηθούν σκίαστρα και στέγαστρα στάσεων με φωτοβολταϊκούς συλλέκτες και συστήματα υδατονέφωσης.

Δηλώσεις της Προϊσταμένης του Τμήματος Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Οργάνωσης του Δήμου Δράμας, κας Κατερίνας Ιωσηφίδου

Σε δηλώσεις, τόσο για τη συνάντηση του εταιρικού σχήματος όσο και την ένταξη του έργου της Βιοκλιματικής Αναβάθμισης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΠΑΜΘ, η Προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Οργάνωσης του Δήμου Δράμας, κα Κατερίνα Ιωσηφίδου δήλωσε: «Σήμερα πραγματοποιείται η συνάντηση του εταιρικού σχήματος της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας, μια στρατηγική η οποία εγκρίθηκε πέρσι στις 2 Φεβρουαρίου 2017, δηλαδή σήμερα κλείνουμε 1 χρόνο από την έγκρισή της προς υλοποίηση. Σ’ αυτό το μεσοδιάστημα, ήδη εκδόθηκε από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μία πρόσκληση για υποβολή αιτημάτων χρηματοδότησης, για τα έργα τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Σχεδιάζεται να εκδοθούν τέσσερις καινούριες προσκλήσεις για περαιτέρω αιτήσεις χρηματοδότησης και στο πλαίσιο αυτών των προγραμματισμένων, από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης διαδικασιών, καλέσαμε το εταιρικό σχήμα προκειμένου να συζητήσουμε και την πορεία του κάθε έργου ξεχωριστά, τα προβλήματα που πιθανόν έχουν προκύψει μέχρι τώρα προκειμένου να τα επιλύσουμε στο μέλλον, καθώς και να ενημερώσουμε για τη μεγάλη ένταξη του έργου της Βιοκλιματικής Αναβάθμισης της οδού 19ης Μαΐου, για την οποία ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη ότι εγκρίθηκε προς υλοποίηση. Η ένταξη αυτή, είναι πολύ μεγάλη χαρά για το Δήμο Δράμας, που σημαίνει ότι ο φάκελος υποβλήθηκε με μεγάλη αρτιότητα, προχωρήσαμε στο στάδιο της ενδιάμεσης αξιολόγησης γιατί ο Δήμος Δράμας ως αστική αρχή αξιολογεί τμήμα της διαδικασίας του φακέλου, αναφορικά με την συμβατότητά του και τη συνοχή που έχει το σχέδιο για τη Στρατηγική Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, οπότε μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο γίνεται αυτή η συνάντηση των εταίρων, να κατατεθούν οι απόψεις από κάθε πλευρά».

Στη συνέχεια, η κα Ιωσηφίδου αναφέρθηκε στη μορφή που έχει το εταιρικό σχήμα. «Το εταιρικό σχήμα της Αστικής Αρχής του Δήμου Δράμας για τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, είναι ο Δήμος Δράμας με την Τεχνική Υπηρεσία, τις διευθύνσεις Προγραμματισμού, Καθαριότητας & Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος &  Πρασίνου, και η ΔΕΥΑΔ. Επίσης, είναι από το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και συγκεκριμένα από το Τμήμα Δασοπονίας οι εκπρόσωποι του Μεταπτυχιακού της Διαχείρισης Αστικού Πρασίνου η κα. Καζάνα και ο κ. Ζαΐμης, ο κ. Τάκος ως πρόεδρος του Μεταπτυχιακού, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας, το Επιμελητήριο Δράμας, η Ένωση Κυριών Δράμας».

Τέλος πρόσθεσε πως η πρώτη υλοποίηση – δράση για το μεγάλο αυτό έργο, θα γίνει από τη ΔΕΥΑ Δράμας, καθώς οι εργασίες αναβάθμισης θα ξεκινήσουν από τα έργα στα δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης. «Η εκτίμηση είναι ότι, επειδή μιλάμε για μεγάλα έργα, για μεγάλους διαγωνισμούς,, ότι προς τον Ιούνιο θα γίνει η πρώτη δημοπράτηση του έργου της ΔΕΥΑΔ και αρχές Σεπτεμβρίου το υποέργο του Δήμου Δράμας, που αφορά ουσιαστικά την πλήρη ανάπτυξη της οδού 19ης Μαΐου».

Δηλώσεις του Εντεταλμένου Συμβούλου Δήμου Δράμας για θέματα Προγραμματισμού και Τουρισμού, κ. Δημήτρη Καραμπατζάκη

Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης, Εντεταλμένος Σύμβουλος του Δήμου Δράμας για θέματα Προγραμματισμού και Τουρισμού, δήλωσε: «Σήμερα, έχουμε μια τεχνική συνάντηση για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του Δήμου Δράμας, το μεγάλο ολοκληρωμένο έργο το οποίο έχει εγκριθεί και σιγά-σιγά, έχουν αρχίσει και οι πρώτες εντάξεις έργων. Στη συνάντηση, βρίσκεται το εταιρικό μας σχήμα που αποτελείται από το Δήμο Δράμας και τις υπηρεσίες του, την Αναπτυξιακή Δράμας, το Επιμελητήριο Δράμας, την Ένωση Κυριών Δράμας και τα τρία εργαστήρια του τμήματος ΤΕΙ Δράμας, του ΤΕΙ ΑΜΘ, και πιο συγκεκριμένα από του τμήματος Δασοπονίας και Περιβάλλοντος, για να δούμε διάφορα τεχνικά θέματα και να συζητήσουμε για τις προσκλήσεις των έργων. Η μία μάλιστα, ήδη «τρέχει» και από τα 6 έργα που έχουν ζητηθεί να κατατεθούν, τα 5 ήδη είναι έτοιμα και πάμε και προς το 6ο. Θα έχουμε δηλαδή και άλλες εντάξεις τον επόμενο μήνα. Με το Επιμελητήριο μάλιστα, θα συζητήσουμε θέματα τα οποία αφορούν τη συνεργατικότητα η οποία αναπτύσσεται μεταξύ του Δήμου, του εταιρικού σχήματος της αστικής αρχής, για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην ευρύτερη περιοχή. Το σημαντικό είναι ότι έχουν λυθεί και κάποια ζητήματα που αφορούν το Κοινωνικό Ταμείο, όπως την κατάρτιση και την επιχειρηματικότητα, και έχουμε εκπροσώπους από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή για να δώσουν διευκρινήσεις στο εταιρικό σχήμα, καθώς μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένουμε προσκλήσεις. Θέλουμε και εκεί να ξεκινήσουμε,  για να έχουμε ωριμότητα έτσι ώστε να ενταχθούν σύντομα και σε άλλες -μικρότερης κλίμακας δράσεις-, όπως η κατάρτιση, που προβλέπονται μέσα στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο».

Σχετικά με την ένταξη χρηματοδότησης του έργου της Βιοκλιματικής Αναβάθμισης, που ανακοινώθηκε από την ΠΑΜΘ, δήλωσε: «Είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν εγκριθεί για αναπλάσεις και γενικότερα για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου. Αφορά την αναβάθμιση μεταξύ των δύο μεγάλων χώρων πρασίνου που έχουμε στη Δράμα, δηλαδή το Δημοτικό Κήπο και το Πάρκο της Αγίας Βαρβάρας. Αποτελεί το πρώτο κομμάτι, καθώς δύο έργα είναι στην ουσία. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η έγκριση του έργου της ΔΕΥΑΔ, ύψους περίπου 1 εκ. ευρώ, ενώ η Βιοκλιματική Αναβάθμιση του κέντρου της Δράμας είναι ύψους περίπου 5 εκ. ευρώ. Συνεπώς μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο έργο του Ολοκληρωμένου Σχεδίου που αγγίζει τα 6 εκ. ευρώ. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως, ο Δήμος Δράμας αναπτύσσοντας το ευρωπαϊκό του προφίλ, τα τελευταία 3 χρόνια έχει ανοίξει την αστική του ατζέντα, που έχουν όλες οι πόλεις που σέβονται τον εαυτό τους. Μέσα σε αυτήν την ατζέντα, εκτός από τη μεγάλη ολοκληρωμένη παρέμβαση, το ολοκληρωμένο σχέδιο, υπάρχουν και πολλά άλλα μεγάλα έργα. Μια απόδειξη πως ο σχεδιασμός μας πηγαίνει πως τη θετική κατεύθυνση και έχει ανταπόκριση -να υπενθυμίσω ότι «τρέχει» και το σχέδιο της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, που αφορά την κίνηση των ατόμων, των ποδηλάτων και των οχημάτων μέσα στην πόλη».

Παράλληλα, ο κ. Καραμπατζάκης, προχώρησε και στην ανακοίνωση μιας σημαντικής εξέλιξης που αφορά το Δήμο Δράμας. «Θέλω να γνωστοποιήσω, και σύντομα θα βγει και σχετικό δελτίο τύπου, η Δράμα πλέον έχει και έργο στο “HORIZON 2020” και συγκαταλέγεται μαζί με 16 μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, σε ένα έργο για την ανάπτυξη ποδηλάτων μεταφοράς, είτε ατόμων, είτε υλικών ή αντικειμένων, πχ ταχυδρόμος με τρίκυκλο, οδοκαθαριστής, παγωτατζής με τρίκυκλο κλπ. Είμαστε στο ίδιο πρόγραμμα με το Δήμο της Κοπεγχάγης, το Όσλο, τη Βιέννη, το Κέιμπριτζ, την Πράγα και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά και φορείς της ευρωπαϊκής ένωσης. Πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία και για μια επιβράβευση, και για τη διοίκηση και για τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Δράμας, που θα μπορέσουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να βρεθούν με όλους αυτούς τους εκπροσώπους σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, και να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες. Φυσικά, θα γίνουν και οι απαραίτητες αντίστοιχες υποδομές στην πόλη της Δράμας για τα ποδήλατα. Αλλά αυτή η σχέση που θα αναπτυχθεί, θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε περαιτέρω το ευρωπαϊκό προφίλ της πόλης».

Ρεπορτάζ: Ρία Κυριακίδου

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Geologos
Ζητείται Γεωλόγος για ερευνητικές εργασίες λατομείων μαρμάρων Περιοχής Ν. Δράμας - Καβάλας. Προηγούμενη εργασιακή εμπειρία θα εκτιμηθεί. Αποστολή βιογραφικών στο cv@iktinos.gr
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)