ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Εκτός προγράμματος πολλοί νέοι αγρότες;

Ερώτηση της Χαράς Κεφαλίδου προς τον Υπουργό Γεωργίας

«Αδικούνται αγρότες της Δράμας και της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης», τονίζει η Βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστολού κατέθεσε στη Βουλή την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου η βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κα Χαρά Κεφαλίδου, επισημαίνοντας τον κίνδυνο που υπάρχει για μεγάλο αριθμό υποψηφίων από την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για ενδεχόμενη μη ένταξή τους στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών.

Η ερώτηση της κας Κεφαλίδου, έγινε μετά τη σχετική επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε στον υπουργό κ. Αποστόλου, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, κ. Χρήστος Μέτιος.

«Η ΑΜΘ αδικείται ως προς το ποσό της προγραμματικής υπερδέσμευσης που λαμβάνει από το Πρόγραμμα «Ενισχύσεις εκκίνησης επιχείρησης από Νέους Γεωργούς»

Όπως αναφέρει η κα Κεφαλίδου, σύμφωνα με επιστολή – διαμαρτυρίας που απέστειλε προς τον κ. Αποστόλου ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, κ. Χρήστος Μέτιος, «η ΑΜΘ αδικείται για ακόμη μια φορά ως προς το ποσό της προγραμματικής υπερδέσμευσης που λαμβάνει στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ενισχύσεις εκκίνησης επιχείρησης από Νέους Γεωργούς», μετά από σχετική ενημέρωση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΑΑ 2014-2020, για τους επιλαχόντες νέους αγρότες.»

Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης επισημαίνει ότι βάσει στοιχείων το ποσό της υπερδέσμευσης που λαμβάνει η Περιφέρεια ΑΜΘ για το εν λόγω Πρόγραμμα αποτελεί μόλις το 9,57% του αρχικού προϋπολογισμού που της διατέθηκε, σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες Περιφέρειες που λαμβάνουν ποσά αυξημένα από 13,67% έως και 59,29% του αρχικού τους προϋπολογισμού. Επίσης, στην επιστολή του ο κ. Μέτιος εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του γιατί η όλη διαδικασία έγινε χωρίς ποτέ να ενημερωθεί ή να ερωτηθεί σχετικά η Περιφέρεια και μάλιστα για ένα τόσο σημαντικό για την περιοχή θέμα.

«Η επιλογή του υπουργείου καταδικάζει για ακόμα μια φορά την ΠΑΜΘ και τη Δράμα»

«Όπως γνωρίζετε πολύ καλά η ΑΜΘ είναι μια αγροτική Περιφέρεια με υψηλά ποσοστά ανεργίας. Βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης μεταξύ των Περιφερειών της χώρας, όσον αφορά στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Ο αγροτικός τομέας αποτελεί μια από τις κύριες δραστηριότητες που εάν στηριχθεί μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της απασχόλησης και την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι αυτή η επιλογή του Υπουργείου σας καταδικάζει για ακόμη μια φορά την Περιφέρεια ΑΜΘ στην απομόνωση και πολύ περισσότερο τον Νομό Δράμας γιατί η αγροτική δραστηριότητα αποτελεί κύριο αναπτυξιακό πυλώνα της περιοχής μας. Στο τελευταίο Αναπτυξιακό Συνέδριο στην ΑΜΘ (Νοέμβριος 2017) στην Κομοτηνή ο Πρωθυπουργός, τόνισε ότι η περιοχή της ΑΜΘ μετατρέπεται σε πόλο έλξης σημαντικών εξελίξεων «που αξιοποιούν και ισχυροποιούν τη θέση της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Αναφερόμενος μάλιστα στη νέα γενιά των αγροτών ο κ. Τσίπρας είχε δεσμευτεί ότι θα υπάρξει στήριξή «με κάθε διαθέσιμο τρόπο και μέσο». Ειδικά για το Πρόγραμμα των νέων αγροτών είχε πει «η επιλογή της Κυβέρνησης είναι σε περιοχές ειδικών συνθηκών όπως αυτή εδώ η Περιφέρεια, να ενταχθεί, πέρα από τους ενταγμένους και η μεγάλη πλειοψηφία των 269 επιλαχόντων». Για ακόμη μια φορά ανακολουθία λόγων και πράξεων από την Κυβέρνησή σας κ. Υπουργέ!» επισημαίνει στην ερώτησή της η κα Κεφαλίδου.

Στη συνέχεια, η δραμινή πολιτικός προσθέτει πως η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος έχει ήδη επισημάνει τον κίνδυνο να μείνει εκτός Προγράμματος μεγάλος αριθμός υποψήφιων αγροτών και για το λόγο αυτό η Ένωση έχει ζητήσει την παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε οι επιλαχόντες νέοι αγρότες να μην χάσουν το δικαίωμα συμμετοχής σε άλλα προγράμματα που θα προκηρυχθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στο κείμενο της ερώτησής της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η βουλευτής Δράμας υποβάλει τα εξής ερωτήματα: «Ποιες είναι οι ενέργειες του Υπουργείου σας για την επίλυση του θέματος; Σε ποιες πρωτοβουλίες θα προχωρήσετε ώστε να λυθεί το πρόβλημα έγκαιρα  και πριν τη λήξη της διαδικασίας αξιολόγησης των φακέλων στα τέλη Μαρτίου; Τι προτίθεστε να κάνετε ώστε να ενταχθούν στο Πρόγραμμα όσο το δυνατό περισσότεροι νέοι αγρότες και επιλαχόντες; Σε ποιες συγκριμένες ενέργειες θα προχωρήσετε ώστε να στηριχθούν πραγματικά οι νέοι αγρότες της Περιφέρειας ΑΜΘ και ειδικά του Νομού Δράμας;».

Ρεπορτάζ: Ρία Κυριακίδου

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)