Διάφορα

Γενικός Γραμματέας του ΛΕΔΕ ο δραμινός Τάσος Πούλιος

Σημαντική εκλογή για τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας

Στη διοίκηση του «Λογαριασμού Ενισχύσεως Δικηγόρων Επαρχιών», μετά από αρχαιρεσίες που έγιναν την Κυριακή 28 Ιανουαρίου

Γενικός Γραμματέας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Λ.Ε.Δ.Ε. («Λογαριασμός Ενισχύσεως Δικηγόρων Επαρχιών») αναδείχθηκε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, κ. Τάσος Πούλιος, στη σχετική εκλογική διαδικασία που έγινε την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του Λ.Ε.Δ.Ε., προκειμένου να εκλεγούν τα όργανα Διοίκησης για το διάστημα 29/1/2018 ως και 31/12/2020.

Να σημειωθεί ότι ως μέλη της Συνέλευσης, συμμετείχαν οι 59 Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που έχουν ενταχθεί στο Λ.Ε.Δ.Ε., ο Πρόεδρος της Ένωσης Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων και η Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων των Επαρχιακών Δικηγορικών Συλλόγων.

Δηλώσεις στα «Χ» του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας και Γεν. Γραμματέα του ΛΕΔΕ, Τάσου Πούλιου

Σε δηλώσεις που έκανε στα «Χ», ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας και Γενικός Γραμματέας του ΛΕΔΕ, κ. Τάσος Πούλιος, σχετικά με την εκλογή ως Γενικός Γραμματέας στο «Λογαριασμό Ενισχύσεως Δικηγόρων Επαρχιών», ανέφερε τα εξής:

«Κατ’ αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων της περιφέρειας που με ψήφισαν και εκλέχτηκα, αρχικά στο Δ.Σ. του Λ.Ε.Δ.Ε. και κατόπιν Γεν. Γραμματέας του Δ.Σ. αυτού. Ο Λ.Ε.Δ.Ε. είναι ένα σωματείο που ιδρύθηκε το 1992 από τους Δικηγορικούς Συλλόγους της περιφέρειας, δεν συμμετέχουν δηλαδή σ’ αυτό οι Σύλλογοι Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά και έχει ως σκοπό το συντονισμό των περιφερειακών Δικηγορικών Συλλόγων και την οικονομική ενίσχυση των συναδέλφων-μελών τους, κυρίως σε περιπτώσεις ασθένειας, αναγκαστικής αποχής από τα καθήκοντά τους κλπ. Για το λόγο αυτό και διατηρεί ιδιόκτητα γραφεία στην Αθήνα, ενώ διαθέτει και υπαλληλικό – διοικητικό προσωπικό. Κάτω από τις σημερινές συνθήκες όμως ο Λ.Ε.Δ.Ε. καλείται να παίξει κι έναν διαφορετικό και ίσως πιο σημαντικό ρόλο. Οφείλει να αποτελέσει ένα σύμμαχο και ενεργό συμπαραστάτη των δικηγόρων της ελληνικής περιφέρειας, προκειμένου τα προβλήματα που αυτοί αντιμετωπίζουν -και έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω των συνθηκών που βιώνουμε όλοι- να βρουν το δρόμο της επίλυσής τους. Αυτό το σκοπό θεωρώ ότι καλούμαστε να υπηρετήσουμε όλα τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που αναλάβαμε καθήκοντα μετά τις προχθεσινές εκλογές. Τέλος, πρέπει να επισημάνω ότι είναι η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας εκλέγεται σε θέση ευθύνης του Λ.Ε.Δ.Ε., γεγονός, αφενός τιμητικό για το Δικηγορικό μας Σύλλογο και αφετέρου πηγή αυξημένης ευθύνης για την επόμενη θητεία μου και τα νέα καθήκοντα αυτής».

Αποτελέσματα εκλογών για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΛΕΔΕ

Τα αποτελέσματα των εκλογών της 28ης Ιανουαρίου, για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΛΕΔΕ έχουν ως εξής:

Εγγεγραμμένοι 61

Ψήφισαν 54

Λευκά – Άκυρα 0

Έλαβαν (εκλέγονται οι 7 πρώτοι):

ΑΡΤΟΓΛΟΥ Δ.Σ. ΚΙΛΚΙΣ 46

ΝΑΚΑ Δ.Σ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 40

ΡΟΖΑΚΗΣ Δ.Σ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 38

ΠΟΥΛΙΟΣ Δ.Σ. ΔΡΑΜΑΣ 37

ΚΑΡΙΠΟΓΛΟΥ Δ.Σ. ΣΕΡΡΩΝ 25

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ Δ.Σ. ΛΑΜΙΑΣ 24

ΑΓΓΕΛΑΚΟΣ Δ.Σ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ 23

ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ Δ.Σ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ 23

(Κατόπιν κληρώσεως εκλέγεται: ΑΓΓΕΛΑΚΟΣ)

Ζούπας Δ.Σ. ΠΑΤΡΩΝ 17

Μπαλιάκας Δ.Σ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 15

Δαλαμάγκας Δ.Σ. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ 15

Συγκρότηση σε σώμα της νέας διοίκησης

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΛΕΔΕ, μετά τη συγκρότηση του οργάνου σε σώμα, έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Αρτόγλου Ευρώπη, Πρόεδρος Δ.Σ. Κιλκίς

Αντιπρόεδρος: Ροζάκης Άρης, Πρόεδρος Δ.Σ. Ηρακλείου

Γεν. Γραμματεας: Πούλιος Αναστάσιος, Πρόεδρος Δ.Σ. Δράμας,

Ταμίας: Νάκα Μαρία, Πρόεδρος Δ.Σ. Ιωαννίνων

Μέλη: Αγγελάκος Δημήτριος, Πρόεδρος Δ.Σ. Τρίπολης. Καρίπογλου Παναγιώτης, Πρόεδρος Δ.Σ. Σερρών και Μακρυγιάννης Αθανάσιος, Πρόεδρος Δ.Σ. Λαμίας

Λίγα λόγια για το «Λογαριασμό Ενισχύσεως Δικηγόρων Επαρχιών»

 Ο Λογαριασμός Ενισχύσεως Δικηγόρων Επαρχιών (Λ.Ε.Δ.Ε.), αποτελεί Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ιδρύθηκε το 1991.

«Η βιοτική ανασφάλεια που εμπεριέχει η δικηγορία και το γεγονός ότι ο δικηγόρος προσφέρει τις υπηρεσίες του με ανάλωση των πνευματικών του δυνάμεων και της σωματικής του αντοχής που οδηγούν στο καθημερινό άγχος και την ασθένεια, αποτέλεσαν το ερέθισμα για την εξεύρεση βιώσιμης, αυτοδύναμης, εξυπηρετικής και οικονομικής λύσης, ενόψει του ότι η υπάρχουσα νομοθεσία δεν κάλυπτε τους κινδύνους αυτούς από την άσκηση του επαγγέλματος του δικηγόρου», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του φορέα.

Αρχικός σκοπός του φορέα αυτού, επισημαίνεται επίσης, ήταν η παροχή εφάπαξ χρηματικής ενίσχυσης, όταν τα εν ενεργεία μέλη του θα παραιτηθούν από την ενεργό υπηρεσία και θα συνταξιοδοτηθούν από τον κύριο φορέα ασφάλισής τους.

Στην πορεία του χρόνου, οι παροχές προς τα μέλη επεκτάθηκαν και σε άλλες μορφές ενίσχυσης, όπως η «Ημερήσια Χρηματική Ενίσχυση» λόγω πρόσκαιρης ανικανότητας προς εργασία λόγω ασθενείας, τοκετού και στράτευσης, προκειμένου να καλύπτεται η προκαλούμενη στα μέλη για τους λόγους αυτούς απώλεια εισοδήματος, και η «Εφάπαξ Χρηματική Ενίσχυση» στην περίπτωση Θανάτου και Μόνιμης Ολικής Ανικανότητας.

Αργότερα, προστέθηκε και η παροχή της Μηνιαίας Χρηματικής Ενίσχυσης, στα μέλη που συνταξιοδοτήθηκαν και έλαβαν χρηματική ενίσχυση λόγω συνταξιοδότησης (γήρατος ή Μ.Ο.Α.).

Από την ίδρυσή του ο ΛΕΔΕ, το 1991, δομήθηκε με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης, αφού πέραν της καταβολής ενός μικρού ποσού που αντιστοιχούσε στην ετήσια τακτική συνδρομή, οι έχοντες μεγαλύτερο κύκλο εργασιών κατέβαλαν περισσότερο, μέσω της είσπραξης ενός ποσοστού 25% ή 35% επί της ονομαστικής αξίας των ενσήμων του ΤΥΔΕ.

Αργότερα και από το έτος 2009 που εξαγγέλθηκε ως επικείμενη η αποϋλοποίηση όλων των ενσήμων, οι ετήσιες συνδρομές των μελών καταβάλλονται σε χρήμα. Οι καταβολές των συνδρομών στο ΛΕΔΕ, καταβάλλονταν μέσω των Δικηγορικών Συλλόγων, οι οποίοι μέσω των διανεμητικών λογαριασμών – κυρίως των συμβολαίων-, κατέβαλαν τις ανάλογες συνδρομές των μελών τους προς το ΛΕΔΕ.

Στη συνέχεια, και μετά την κατάργηση των υποχρεωτικών παραστάσεων στα συμβόλαια και την εξ αντικειμένου έλλειψη κεφαλαίων στους αντίστοιχους διανεμητικούς λογαριασμούς, τα μέλη είναι κατ΄ ιδίαν υποχρεωμένα να καταβάλλουν τις προς το ΛΕΔΕ συνδρομές τους.

Μέλη και όργανα διοίκησης

Μέλη του ΛΕΔΕ είναι όσοι εκάστοτε είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του. Δικαιούνται να γίνουν μέλη:  Οι εν ενεργεία δικηγόροι που είναι μέλη των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος (πλην Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης). Οι άμισθοι Υποθηκοφύλακες-μέλη της ΄Ένωσης Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων της χώρας. Τέλος, οι εργαζόμενοι ως υπάλληλοι με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου και πλήρους απασχόλησης στους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, που έχουν ενταχθεί στον ΛΕΔΕ.

Τα όργανα διοίκησης του Λ.Ε.Δ.Ε. είναι: Η Γενική Συνέλευση των μελών του, το Διοικητικό Συμβούλιο και η Εξελεγκτική Επιτροπή. Να σημειωθεί πως το Διοικητικό Συμβούλιο εκπροσωπεί το Λ.Ε.Δ.Ε. σε όλες του τις σχέσεις, δικαστικές και εξώδικες, επιμελείται των υποθέσεών του και αποφασίζει για κάθε ζήτημα που αφορά τους σκοπούς, τη διοίκηση και την διαχείριση της περιουσίας του. Το Δ.Σ. είναι 7μελές, με τριετή θητεία  και τα μέλη του εκλέγονται, με ισάριθμα αναπληρωματικά, από τη Γενική Συνέλευση, με μυστική ψηφοφορία, κάθε τρία χρόνια.

Ρεπορτάζ: Ρία Κυριακίδου

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Geologos
Ζητείται Γεωλόγος για ερευνητικές εργασίες λατομείων μαρμάρων Περιοχής Ν. Δράμας - Καβάλας. Προηγούμενη εργασιακή εμπειρία θα εκτιμηθεί. Αποστολή βιογραφικών στο cv@iktinos.gr
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)