Διάφορα

Δωρεά 304 βιβλία στη βιβλιοθήκη Δράμας

Σύγχρονες και αξιόλογες εκδόσεις, προσφορά από το «ΚΙΚΠΕ»

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν χθες η Διευθύντρια και ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Δράμας

Συνέντευξη τύπου, για τη νέα μεγάλη σημαντική δωρεά μεγάλου αριθμού βιβλίων που δόθηκαν μέσω του Ιδρύματος ΚΙΚΠΕ στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Δράμας, παραχώρησαν χθες το πρωί, στο Κεντρικό Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης, ο κ. Θεοχάρης Γιαλαλίδης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης και η Διευθύντρια της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Δράμας κ. Μαρία Καπία.

Να σημειωθεί ότι η δωρεά αφορά 304 βιβλία, ποικίλου περιεχομένου και ενδιαφέροντος, αξιόλογων και πρόσφατων εκδόσεων (2016-2017), που ανταποκρίνονται σε διαφορετικά πνευματικά ενδιαφέροντα και ποικίλες κατηγορίες χρηστών.

Θ. Γιαλαλίδης: Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Δράμας

Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Δράμας, κ. Θεοχάρης Γιαλαλίδης, τόνισε: «Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας στο πλαίσιο των συνεργασιών που αναπτύσσει, για μία ακόμη φορά εντάχθηκε στις δράσεις του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Κέντρου (ΚΙΚΠΕ) καθώς και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Future Library. Έτσι, τον περασμένο μήνα, παραλάβαμε ως δωρεά από το Ίδρυμα ΚΙΚΠΕ και μέσω του Future Library, 304 βιβλία, τα οποία θα εμπλουτίσουν τις συλλογές της ΔΗ.ΚΕ.ΒΙ.ΔΡΑΜΑΣ. Πρόκειται για βιβλία ποικίλου περιεχομένου και ενδιαφέροντος, αξιόλογων και πρόσφατων εκδόσεων, που ανταποκρίνονται σε διαφορετικά πνευματικά ενδιαφέροντα και ποικίλες κατηγορίες χρηστών. Τα βιβλία παρέλαβε η Βιβλιοθήκη της Δράμας στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης και ενίσχυσης των Δημόσιων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών, που υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Θέλω να τονίσω ότι για δεύτερη φορά έχουμε μια τέτοια δράση, είχαμε αντίστοιχη το 2013, που και πάλι η Βιβλιοθήκη είχε εμπλουτιστεί

με μια σειρά βιβλίων. Θέλω όμως να πω και λίγα λόγια για το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου, το ΚΙΚΠΕ. Είναι ένα ίδρυμα που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1988, όπου και λειτουργεί και έχει ως στόχο την ετήσια υλοποίηση δράσεων, οι οποίες προωθούν το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό έργο διαφόρων φορέων και οργανισμών που συνεισφέρουν στην πνευματική, πολιτιστική και εκπαιδευτική ανύψωση του τόπου μας.  Έχει δύο κύριους σκοπούς: Την προσφορά του κοινωνικού έργου και την υποστήριξη δράσεων στον εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό τομέα. Το ΚΙΚΠΕ συμμετέχει από το 2012 στο πρόγραμμα της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Future Library», που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και αφορά την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό 120 βιβλιοθηκών της χώρας, μέσω του εμπλουτισμού τους με νέες εκδόσεις.

Για μία ακόμη φορά θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τόσο το Ίδρυμα ΚΙΚΠE όσο και το Future Library για τη στήριξη που προσφέρουν στη Βιβλιοθήκη της Δράμας μέσω αυτής της δωρεάς, και ειδικά σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα. Η Βιβλιοθήκη, από την πλευρά της, δεσμεύεται αφού επεξεργαστεί βιβλιοθηκονομικά την εν λόγω δωρεά, να την εντάξει στις συλλογές της, ώστε να μπορεί η κοινωνία της Δράμας και οι χρήστες της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Δράμας να την αξιοποιήσουν μέσω της διαδικασίας του δανεισμού».

Μαρία Καπία, Διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Δράμας

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε η Διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Δράμας, κα Μαρία Καπία, η οποία δήλωσε: «Πρόκειται για μια ακόμα σημαντική δωρεά από το ΚΙΚΠΕ, το οποίο κάθε φορά μας δωρίζει αξιόλογες και σύγχρονες εκδόσεις, που πραγματεύονται όλα τα σύγχρονα και κοινωνικά, προβλήματα και ζητήματα, που αφορούν τόσο τους χρήστες μιας βιβλιοθήκης όσο και τους πολίτες μιας περιοχής. Θέλω να τονίσω ότι η δωρεά έγινε τμηματικά, σε δυο φάσεις: Αρχικά παραλάβαμε γύρω στα 150 βιβλία, και στη συνέχεια αλλά περίπου τόσα, γύρω στα τέλη Δεκεμβρίου 2017. Η παρούσα δωρεά προς της Βιβλιοθήκη της Δράμας εμπεριέχεται στο πλαίσιο δωρεών του 2017 που έχει επιλέξει να κάνει το ΚΙΚΠΕ μέσα από την αξιολόγηση και επιλογή 11 βιβλιοθηκών της χώρας, με γνώμονα το έργο που επιτελούν και τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την ενίσχυση και προώθηση της πνευματικής, εκπαιδευτικής, πολιτιστικής ανόρθωσης των πολιτών της περιοχής τους. Το ΚΙΚΠΕ, έχει την πεποίθηση πως, σε αυτήν την πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, πρέπει να στηριχθεί το έργο κάποιων πολιτιστικών φορέων, οι οποίοι λειτουργούν ως «φάροι» στις τοπικές κοινότητες, όπως γίνεται στην πόλη μας μέσω και της Βιβλιοθήκης. Θέλω επίσης να τονίσω, πως βασική πεποίθηση του ΚΙΚΠΕ είναι ακόμη πως, «το έντυπο βιβλίο δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλειφθεί, γιατί καλύπτει πρακτικές και ψυχολογικές ανάγκες, που οι ηλεκτρονικές εκδόσεις δεν μπορούν να καλύψουν. Για το λόγο αυτό, συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, μέσω του εμπλουτισμού των βιβλιοθηκών, με εκδόσεις που επιλέγονται, τόσο για το αξιόλογο περιεχόμενό τους, όσο και για την άρτια εκδοτική τους εμφάνιση». Σύμφωνα με το καταστατικό του Ιδρύματος, η επιλογή των βιβλιοθηκών, στις οποίες γίνεται δωρεά βιβλίων, βασίζεται σε κριτήρια προτίμησης και βιωσιμότητας, όπως π.χ. αποτελεσματική διοικητική οργάνωση, διοργάνωση επιτόπιων εκδηλώσεων προβολής της δωρεάς, έκθεση του υλικού, προβολή στον τοπικό τύπο, ικανοποιητικός αριθμός μελών και επισκεπτών κάθε βιβλιοθήκης, τεχνολογική υποδομή, λειτουργία παιδικού τμήματος, οργάνωση εργαστηρίων και εκδηλώσεων.  Νομίζω ότι θα είναι μεγάλη χαρά, τόσο για τους χρήστες όσο και για τους επισκέπτες της βιβλιοθήκης, να επισκεφτούν τη βιβλιοθήκη και σε περίπου 1-1,5 μήνα, που θα έχει γίνει και η βιβλιογραφική επεξεργασία του υλικού, αλλά και η εισαγωγή των τεκμηρίων στον ηλεκτρονικό κατάλογο της βιβλιοθήκης, και να κάνουν χρήση αυτής της μεγάλης και πλούσιας συλλογής βιβλίων».

Ρεπορτάζ: Ρία Κυριακίδου

 

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Geologos
Ζητείται Γεωλόγος για ερευνητικές εργασίες λατομείων μαρμάρων Περιοχής Ν. Δράμας - Καβάλας. Προηγούμενη εργασιακή εμπειρία θα εκτιμηθεί. Αποστολή βιογραφικών στο cv@iktinos.gr
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)