ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αγωνιστικό «ραντεβού» στην έκθεση «AGROTICA»

Στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, την 1η Φεβρουαρίου, θα συμμετέχουν και  δραμινοί αγροτοκτηνοτρόφοι

Γενική συνέλευση -με μικρή όμως συμμετοχή- πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Δημαρχείο Δράμας από τον Αγροτικό και τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο του νομού

Δυναμικό συλλαλητήριο στην έκθεση «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη, την 1η Φεβρουαρίου, οργανώνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη τη χώρα. Στο μεσοδιάστημα, συνεχίζονται να γίνονται συγκεντρώσεις, ενώ γίνονται επίσης και τοπικές συνελεύσεις των επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το συντονισμό των αγωνιστικών δράσεων και τη συμμετοχή στο αγροτικό-κτηνοτροφικό συλλαλητήριο της συμπρωτεύουσας.

Στο πλαίσιο αυτό, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, στις 7μμ, κοινή γενική συνέλευση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δράμας και του Αγροτικού Συλλόγου Δράμας. Από τα βασικά θέματα της συνάντησης, -στην οποία υπήρχε πολύ μικρή συμμετοχή, όπως τόνισαν μιλώντας στα «Χ» εκπρόσωποι των δύο συλλόγων-, ήταν η λήψη απόφασης για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που θα γίνει στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης «Agrotica».

Να σημειωθεί ότι η λήψη της απόφασης για την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου ελήφθη στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια Λάρισας, την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, από το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο Αγροτών. Οι αγρότες που συμμετείχαν στη σύσκεψη, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συλλαλητήριο, και με τα τρακτέρ τους, την 1η Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης «Agrotica», ενώ μετά το συλλαλητήριο αναμένεται να γίνει νέα συνάντηση και συνεδρίαση της επιτροπής, ώστε να συζητηθούν οι μορφές των κινητοποιήσεων τους το επόμενο χρονικό διάστημα.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι τονίζουν ότι ξεκινούν ένα νέο δύσκολο αγώνα, για τα δύσκολα μέτρα που έχουν ψηφιστεί, αλλά και για όσες δυσμενείς αλλαγές τους περιμένουν.

Να τονίσουμε ότι η 27η Διεθνής Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων, θα γίνει από το διάστημα 1-4 Φεβρουαρίου στον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ-Helexpo και είναι μια πολύ σημαντική έκθεση για τους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα.

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Δράμας, καθώς και το σκοπό της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Δημαρχείο Δράμας, καθώς και τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν, στα «Χρονικά» δηλώσεις έκαναν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας, κ. Γιάννης Κιτσουκάκης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νομού Δράμας κ. Τάσος Καπαντζάκης και το Μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστής Επιτροπής Αγροτών Ελλάδος, κ. Χρήστος Γκόντιας.

Γιάννης Κιτσουκάκης: Πρόεδρος Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας

«Σήμερα είχαμε μια προγραμματισμένη γενική συνέλευση του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Νομού Δράμας. Επειδή όμως υπάρχουν οι εξελίξεις που αφορούν τις κινητοποιήσεις μας, απευθύναμε παράλληλα και κάλεσμα στους αγρότες του νομού μας, για να μπορέσουμε να βγάλουμε -από κοινού- μία απόφαση για το πως θα κινηθούμε. Θέλουμε τα μέλη μας, και από τους δυο συλλόγους να πουν τις απόψεις τους. Δυστυχώς όμως η συμμετοχή στη συγκέντρωση είναι πάρα πολύ μικρή, έχουμε πολύ λίγο κόσμο. Τα προβλήματα που μας απασχολούν είναι πάρα πολλά. Ο πρωτογενής τομέας καταστρέφεται ολοσχερώς. Το ασφαλιστικό και το φορολογικό, μας έχουν οδηγήσει να χρωστάμε όλοι στην εφορία και στα ταμεία. Στέλνουν συνέχεια κατασχετήρια στις τράπεζες, μας μπλοκάρουν τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς. Την ίδια ώρα, οι τιμές των προϊόντων μας έχουν φτάσει στο «ναδίρ», ενώ εμφανίζεται ακόμα και το φαινόμενο, πολλοί κτηνοτρόφοι του νομού Δράμας -ειδικά του αιγοπρόβειου γάλακτος- να μην μπορούμε να πουλήσουμε το γάλα. Υπάρχει τεράστιο ζήτημα και πλέον τίθεται θέμα επιβίωσης για τους κτηνοτρόφους και τις οικογένειές τους. Δεν ξέρουμε που θα οδηγηθεί η όλη κατάσταση. Ίσως, μέχρι το τέλος της χρόνιας, σχεδόν οι μισοί να εγκαταλείψουν το επάγγελμα του κτηνοτρόφου, λόγω των πολλών και οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας».

Τάσος Καπαντζάκης: Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Νομού Δράμας

«Την περασμένη Τετάρτη είχαμε μια συνάντηση εκπροσώπων του κλάδου μας στη Νίκαια. Ξεκίνησε μια προσπάθεια για να βρεθεί η «χρυσή τομή» και να συνεργαστούμε. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησε η διαδικασία, σε κάθε περιοχή να γίνει -τοπικά- γενική συνέλευση, όπως η σημερινή στη Δράμα. Αντίστοιχες συνελεύσεις θα γίνουν σε κάθε νομό για να ληφθούν οι αποφάσεις σχετικά με τη μορφή των κινητοποιήσεών μας και της διαμαρτυρίας μας. Το αγωνιστικό «ραντεβού» που έχουμε δώσει είναι για την 1η Φεβρουαρίου, στα εγκαίνια της αγροτικής και κτηνοτροφικής έκθεσης «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, θα γίνει ένα συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων, το οποίο ευελπιστούμε να μην είναι επεισοδιακό, όπως το περσινό. Εμείς θέλουμε να δηλώσουμε ότι είμαστε «παρών», γιατί κάποιοι νομίζουν ότι … έχουμε εξαφανιστεί! Από εκεί και πέρα, θα ξεκινήσει ένας αγώνας που δεν ξέρουμε -μέχρι στιγμής- πως θα εξελιχθεί, καθώς είναι κάτι που θα το αποφασίσουμε μετά την 1η Φεβρουαρίου, σε νέα συνάντηση. Γενικά, είμαστε πολύ απογοητευμένοι από την όλη κατάσταση και τις εξελίξεις, καθώς βλέπουμε ότι δεν «προχωράει» τίποτα, όπως πχ τα προγράμματα. Την ίδια ώρα, το φορολογικό και το ασφαλιστικό, δεν μας αφήνουν ούτε … ένα απλό μεροκάματο. Δυστυχώς, ήδη πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν εγκαταλείψει το επάγγελμα, και είτε έφυγαν στο εξωτερικό, είτε βρίσκουν άλλη εργασία για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Το αντικείμενο του πρωτογενούς τομέα, ενώ έπρεπε να είναι προστατευμένο και στη χώρα μας -όπως είναι στα περισσότερα κράτη-, αντίθετα «χτυπιέται» συνεχώς. Με τα δεδομένα που υπάρχουν και την ανυπαρξία προοπτικών, όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει ελπίδα και μέλλον για αυτόν τον κλάδο».

Χρήστος Γκόντιας: Μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστής Επιτροπής Αγροτών Ελλάδος

«Μετά την απόφαση που πήραμε, στη δεύτερη συγκέντρωση της Πανελλήνιας Συντονιστής Επιτροπής Αγροτών Ελλάδος που έγινε στη Νίκαια, να ενημερωθούν αγρότες και κτηνοτρόφοι σε κάθε νομό, μέσα από αντίστοιχες γενικές τοπικές συνελεύσεις, σήμερα έχουμε αυτήν τη συνάντηση γεωργών και κτηνοτρόφων. Θέλουμε να λάβουμε αποφάσεις για τη μορφή των κινητοποιήσεών μας. Η απόφαση πρέπει να είναι συλλογική και δυναμική. Έχουμε στόχο να διαμαρτυρηθούμε δυναμικά, την πρώτη ημέρα της έκθεσης “Agrotica”, με ένα μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Από εκεί και πέρα, τίποτα δεν είναι ούτε τελειωμένο, ούτε δεδομένο. Περιμένουμε να δούμε τις δυνάμεις των αγροτών, που ενδιαφέρονται για τα προβλήματα του κλάδου, τα οποία είναι πολλά και άλυτα. Γενικό και πρωταρχικό αίτημα όλων των επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα, είναι το φορολογικό-ασφαλιστικό, που «καίει», ειδικά τους παραγωγικούς αγρότες και κτηνοτρόφος. Ο στόχος είναι, επειδή πρόκειται να γίνουν τροποποιήσεις στους σχετικούς νόμους, να γίνουν με τέτοιο τρόπο που να είναι προς όφελος των ελεύθερων επαγγελματιών. Βέβαια, περιμένουμε να δούμε και τις εξελίξεις, γιατί έχουμε «ανοιχτό» και ένα δικαστικό αγώνα στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Περιμένουμε τα αποτελέσματα και από εκεί. Αλλά πρώτα θέλουμε να πετύχουμε μια δυναμική παρουσία διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη.  Από την κυβέρνηση και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, αν και  περιμένουμε -εδώ και καιρό- πράξεις και υλοποίηση των δεσμεύσεων, ωστόσο δεν βλέπουμε να γίνεται τίποτα. Γι’ αυτό θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί, αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι δεσμεύσεις που μας έδωσαν να γίνουν τελικά πραγματικότητα».

Ρεπορτάζ: Ρία Κυριακίδου

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Geologos
Ζητείται Γεωλόγος για ερευνητικές εργασίες λατομείων μαρμάρων Περιοχής Ν. Δράμας - Καβάλας. Προηγούμενη εργασιακή εμπειρία θα εκτιμηθεί. Αποστολή βιογραφικών στο cv@iktinos.gr
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)