Διάφορα

«Κραυγή αγωνίας» από ελεύθερους επαγγελματίες

«Μένει εκτός» ρύθμισης των 120 δόσεων μεγάλος αριθμός οφειλετών για χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο 

Επιστολή από το Επιμελητήριο Δράμας και αναφορά από τη βουλευτή Χ. Κεφαλίδου προς τον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο

Παρά τις προσδοκίες και τις ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί, σχετικά με την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών στην ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο, τελικά … εκτός φαίνεται να μένουν -σε όλη τη χώρα- εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες.

Να σημειωθεί, πως στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα που περιμένουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ενώ στη ρύθμιση υπάγονται όλες οι οφειλές που έχουν δημιουργηθεί έως τέλος του 2016 και πιο συγκεκριμένα ως 31/12/2016.

Η αίτηση θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού και θα παραπέμπεται για έλεγχο και έγκριση ή απόρριψη στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), όσον αφορά στα ασφαλιστικά ταμεία,  και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων όσον αφορά στις οφειλές στην εφορία.

Οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται έως την 31η Δεκεμβρίου 2018 ενώ στη ρύθμιση, που χορηγείται άπαξ ανά οφειλέτη, μπορούν να ενταχθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που οφείλουν μέχρι 50.000€.

Τα … εμπόδια που δημιουργεί η ρύθμιση των οφειλών με τις 120 δόσεις είναι πολλά. Ανάμεσα στα άλλα, εκτός ρύθμισης μένουν -μεταξύ άλλων- όσοι χρωστούν στα Ταμεία ποσά από 20.000 έως και 50.000 ευρώ, έχουν όμως πλέον κλείσει την επιχείρησή τους και βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης, αλλά και όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες έχουν οφειλές που ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ.

«Απαγορευτικά κριτήρια ένταξης και κίνδυνος απώλειας παλαιοτέρων ρυθμίσεων» τονίζει το Επιμελητήριο Δράμας

Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο έστειλε την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018, το Επιμελητήριο Δράμας, αναφορικά με τη ρύθμιση των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και το δημόσιο, κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για «απαγορευτικά κριτήρια ένταξης και για κίνδυνο απώλειας παλαιοτέρων ρυθμίσεων». Την ίδια επιστολή, ο δραμινός επιχειρηματικός φορέας κοινοποίησε προς τον Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου, τους Βουλευτές Δράμας, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας αλλά και στα  Επιμελητήρια χώρας, τα Μέλη του Επιμελητηρίου Δράμας καθώς και στα μέσα ενημέρωσης.

Η επιστολή του Επιμελητηρίου Δράμας

Στην επιστολή του Επιμελητηρίου Δράμας, που υπογράφει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Στέφανος Γεωργιάδης και έχει ως κεντρικό θέμα: «Αποφάσεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία (ΦΕΚ Β’ 4640/29/12/2017) και προς το Δημόσιο (ΠΟΑ 1223/2017). Απαγορευτικά κριτήρια ένταξης- Κίνδυνος Απώλειας παλαιοτέρων Ρυθμίσεων», αναφέρονται τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ

Γίναμε αποδέκτες πολύ μεγάλου αριθμού διαμαρτυριών από μέλη μας για την πολυδιαφημιζόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων σε ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο. Παρά τις όποιες προσδοκίες για αντιμετώπιση του ζητήματος των οφειλών, δυστυχώς για ακόμη μια φορά η πρόδηλη αποτυχία της εν λόγο ρύθμισης οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες σε αδυναμία και απόγνωση.

Σας επισημαίνουμε τα κάτωθι:

Το όριο των οφειλών 50.000 ευρώ αφορά όσους δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα δηλαδή (δικηγόρους, αγρότες κλπ) ενώ για τους επαγγελματίες και επιχειρήσεις το όριο κατεβαίνει στις 20.000 ευρώ (συνολική οφειλή σε όλους του πιστωτές μαζί με τις προσαυξήσεις και πρόστιμα).

Στο συνολικό ποσό των 20.000 ευρώ ειδικότερα για όσους οφείλουν στον ΟΑΕΕ συμπεριλαμβάνεται και η οφειλή με την προσαύξηση της στην υγεία, την στιγμή που δεν είχε αποδοθεί στον ασφαλισμένο λόγω άρνησης του οργανισμού, ενώ εκκρεμούν μαζικές προσφυγές στην δικαιοσύνη και για το θέμα αυτό.

Δεν μπορούν να ενταχθούν οφειλές του 2017 αν πρώτα δεν τακτοποιηθούν με ολική πληρωμή ή ρύθμιση με την πάγια των 12 δόσεων.

Τα όρια οφειλών που έχουν θεσπιστεί των 20.000 & 50.000, είναι για το σύνολο των πιστωτών και αυτό αποτελεί φυσικά απαγορευτικό να ενταχθούν περισσότεροι οφειλέτες.

Το κόστος για την ένταξη στην ρύθμιση και η προβλεπόμενη γραφειοκρατία εκτινάσσονται σε απαγορευτικά για τους μικρομεσαίους οφειλέτες επίπεδα.

Δεν περιλαμβάνονται στη ρύθμιση όσοι έχουν αναστείλει την δραστηριότητα τους πράγμα απαράδεκτο διότι δεν δίνεται καμία απολύτως ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους.

Η υποχρέωση για κερδοφορία από τις επιχειρήσεις είναι επίσης ανασταλτικός παράγοντας για ένταξη στη ρύθμιση ειδικότερα εφόσον λαμβάνονται υπόψη τα τελευταία χρόνια.

Η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων σε περίοδο κρίσης δεν εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση για την μη απώλεια των παλαιοτέρων ρυθμίσεων αλλά και την ένταξη των τρεχουσών οφειλών.

Προς αποφυγή περαιτέρω προβλημάτων που αφορούν τις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις οφειλέτες σε ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο, αλλά και προς αποφυγή απώλειας των παλαιοτέρων ρυθμίσεων και διαβλέποντας έναν τεράστιο κίνδυνο εκτίναξης των οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία με ταυτόχρονη αύξηση των λουκέτων προτείνουμε:

-Να συμπεριληφθούν στην ρύθμιση οι οφειλές μέχρι την 31/12/2017. Να καταργηθεί ο περιορισμός κερδοφορίας της τελευταίας τριετίας.

-Να απλοποιηθεί η διαδικασία ένταξης ώστε να μην υπάρχει κόστος στον οφειλέτη.

-Να λαμβάνεται υπόψη η αξία των περιουσιακών ακινήτων στοιχείων αφού υπάρξει επαναπροσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών διότι οι τωρινές είναι εκτός πραγματικότητας.

-Το όριο στο ποσό των οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, να ανέλθει τουλάχιστον στις 300.000 ώστε η συγκεκριμένη ρύθμιση να δίνει πρόσβαση αλλά και να διευκολύνει ένα ευρύτερο τμήμα οφειλετών.

-Η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων θα πρέπει να προσαρμοστεί πλέον στην πραγματικότητα και τα νέα δεδομένα κυρίως λόγω της αντικειμενικής δυσκολίας των οφειλετών να ανταπεξέλθουν. Έχει αποδειχθεί ότι ρυθμίσεις που δεν έχουν ευελιξία και περιορισμούς δεν αποτελούν λύση αλλά αντιθέτως τα αποτελέσματα δείχνουν διόγκωση οφειλών, αδυναμία πληρωμών, εξαθλίωση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ότι αυτό συνεπάγεται. Προτείνουμε η πάγια ρύθμιση να είναι τουλάχιστον έως 48 δόσεις προς δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Επιπρόσθετα επισημαίνουμε για ακόμη μια φορά την αντίθεση μας σε κάθε κατάσχεση ή πλειστηριασμό περιουσιακού στοιχείου οφειλέτη από τα ΚΕΑΟ για οφειλές στον ΟΑΕΕ, διότι αυτές δεν είναι πραγματικές, αλλά έχουν διαμορφωθεί με πολιτικές εξαθλίωσης των ασφαλισμένων συμπεριλαμβανόμενης της εισφοράς υγείας που δεν αποδόθηκε στον ασφαλισμένο οφειλέτη, ενώ εκκρεμούν όπως προανέφερα και μαζικές προσφυγές στην δικαιοσύνη. Σε κάθε περίπτωση οι κατασχέσεις και πλειστηριασμοί εναντίον ανθρώπων που εξαθλιώθηκαν με τις εφαρμοσμένες πολιτικές της οικονομικής κρίσης, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, οδηγεί σε διάλυση της κοινωνικής συνοχής και σε επικίνδυνες κοινωνικές επιπτώσεις».

Αναφορά προς τον υπουργό Οικονομικών από τη βουλευτή Χ. Κεφαλίδου

Άμεση ήταν η αντίδραση από τη βουλευτή Δράμας της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης», κας Χαράς Κεφαλίδου, αφού την ίδια ημέρα, δηλαδή την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, και μετά την κοινοποίηση της επιστολής και προς τους δραμινούς βουλευτές, απέστειλε σχετική αναφορά προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, με θέμα «Κραυγή απόγνωσης από το Επιμελητήριο Δράμας για τη ρύθμιση των 120 δόσεων σχετικά με οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο».

Στην αναφορά της προς τον κ. Τσακαλώτο, η κα Κεφαλίδου αναφέρει τα εξής: «Σας υποβάλλω επιστολή του Επιμελητηρίου Δράμας μετά από διαμαρτυρίες πολύ μεγάλου αριθμού μελών του σχετικά με την πολυδιαφημιζόμενη από την Κυβέρνησή σας ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο.

Στην επιστολή τους οι Δραμινοί επαγγελματίες εκφράζουν την απόγνωσή τους επισημαίνοντας ότι για ακόμη μια φορά η πρόδηλη αποτυχία της ρύθμισης έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες σε αδυναμία. Επίσης, προς αποφυγή περαιτέρω προβλημάτων που αφορούν τις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις οφειλέτες σε ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο, αλλά και προς αποφυγή απώλειας των παλαιότερων ρυθμίσεων και διαβλέποντας έναν τεράστιο κίνδυνο εκτίναξης των οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία με ταυτόχρονη αύξηση των λουκέτων, καταθέτουν σειρά προτάσεων.

Τέλος, τα μέλη του Επιμελητηρίου επισημαίνουν για ακόμη μια φορά την αντίθεσή τους σε κάθε κατάσχεση ή πλειστηριασμό περιουσιακού στοιχείου οφειλέτη από τα ΚΕΑΟ για οφειλές στον ΟΑΕΕ, διότι αυτές δεν είναι πραγματικές, αλλά έχουν διαμορφωθεί με πολιτικές εξαθλίωσης των ασφαλισμένων, συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς υγείας που δεν αποδόθηκε στον ασφαλισμένο οφειλέτη, ενώ εκκρεμούν και μαζικές προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

«Σε κάθε περίπτωση οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί εναντίον ανθρώπων που εξαθλιώθηκαν με τις εφαρμοσμένες πολιτικές της οικονομικής κρίσης, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, οδηγεί σε διάλυση της κοινωνικής συνοχής και σε επικίνδυνες κοινωνικές επιπτώσεις», καταλήγει η επιστολή του Επιμελητηρίου.

Παρακαλώ όπως επιληφθείτε του ζητήματος και των προτάσεων του Επιμελητηρίου και μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας».

Ρεπορτάζ: Ρία Κυριακίδου

 

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Geologos
Ζητείται Γεωλόγος για ερευνητικές εργασίες λατομείων μαρμάρων Περιοχής Ν. Δράμας - Καβάλας. Προηγούμενη εργασιακή εμπειρία θα εκτιμηθεί. Αποστολή βιογραφικών στο cv@iktinos.gr
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)