Διάφορα

«Όχι” στον όρο «Μακεδονία” ή σε σύνθετη ονομασία

Ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων

Εκδόθηκε την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, στη συνεδρίαση του σώματος

Ψήφισμα, που πέρασε κατά μεγάλη πλειοψηφία, για το θέμα της Μακεδονίας μετά το πρόσφατο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης αλλά και το θέμα που έχει προκύψει -εκ νέου- με την ονομασία του κράτους των Σκοπίων, εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου.

Εισηγητής του θέματος, το ήταν και το πρώτο στην πρόσκληση της ημερήσιας διάταξης, ήταν ο Αντιδήμαρχος επί θεμάτων Οικονομικών Υπηρεσιών, Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Δημοτικής Αστυνομίας, κ. Σολάκης Άγγελος.

Να σημειωθεί ότι, πριν την έκδοση του ψηφίσματος και την πραγματοποίηση της συνεδρίασης, πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, συνάντηση των επικεφαλής και εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων, προκειμένου να καταλήξουν σε ένα από κοινού κείμενο ψηφίσματος. Παρά τις προσπάθειες, αυτό τελικά δεν έγινε, καθώς τα δικά τους, ξεχωριστά κείμενα ψηφίσματος, πρότειναν ο επικεφαλής της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών Δράμας κ. Στέργιος Ηλιόπουλος και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Δράμας», κ. Γιάννης Στεφανίδης, οι οποίοι και είπαν «όχι» στο ψήφισμα που κατέθεσε προς ψηφοφορία ο κ. Σολάκης. Να σημειωθεί ότι «ναι, αλλά με παρατηρήσεις» είπε ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «πόλη+ζωή», κ. Λευτέρης Χρυσοχοίδης.

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας

Το κείμενο του ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας έχει ως εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο της Δράμας, ανησυχώντας για τις εξελίξεις και θέλοντας να εκφράσει τη βούληση των Δραμινών ενόψει της συζήτησης που διεξάγεται με ευθύνη του ΟΗΕ για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων, αποφάσισε σήμερα Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, την έκδοση του παρόντος ψηφίσματος.

Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι ως λαός επιδεικνύουμε απόλυτη εθνική ενότητα όταν η πατρίδα μας χρειάζεται.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι και σήμερα, που για μία ακόμη φορά έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα μείζον εθνικό θέμα, είναι ευθύνη όλων μας να σταθούμε στο ύψος που οι περιστάσεις απαιτούν και να το αντιμετωπίσουμε με ενότητα και ομοψυχία. Τότε και μόνο τότε, θα διασφαλίσουμε με επιτυχία το καλύτερο για το έθνος μας αποτέλεσμα.

Οι δραμινοί δηλώνουμε με απόλυτη σαφήνεια ότι επιθυμούμε τη λύση του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων, η οποία θα είναι χρήσιμη και ωφέλιμη και για τη χώρα μας και για τις υπόλοιπες Βαλκανικές χώρες.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι αποδεκτή κάθε λύση.

Συγκεκριμένα:

1.Δεν επιθυμούμε, για πάντα και παντού, η λέξη Μακεδονία ή παράγωγό της, να χρησιμοποιείται στην ονομασία του κράτους των Σκοπίων.

2.Δεν μπορεί να υπάρξει λύση του θέματος της ονομασίας, αν δε συνοδεύεται από την πλήρη εξάλειψη των αλυτρωτικών βλέψεων, όπως διατυπώνονται στο Σύνταγμα και στα επίσημα έγγραφα του κράτους των Σκοπίων.

3.Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται η λέξη «Μακεδονία» για να προσδιορίσει την εθνική ταυτότητα και τη γλώσσα των κατοίκων του κράτους των Σκοπίων.

Σήμερα, και ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται, η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να συνεργαστεί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, να αφουγκραστεί την πραγματική βούληση του λαού και τα μηνύματα από τις μαζικές λαϊκές εκδηλώσεις, να λάβει υπόψη της τις διεθνείς εξελίξεις και τη θέση της χώρας στην Ευρώπη και τον κόσμο και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον της χώρας και στις επόμενες γενιές, να λάβει μια απόφαση που θα μας πείθει για την ορθότητά της και θα μας κάνει εθνικά υπερήφανους».

Το κείμενο ψηφίσματος της δημοτικής παράταξής «Αυτοδιοίκηση Πολιτών»

Από την πλευρά της δημοτικής παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», αναγνώστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, και στη συνέχεια, δόθηκε από τον επικεφαλής της κ. Στέργιο Ηλιόπουλο και στους δημοσιογράφους, το εξής κείμενο ψηφίσματος.

«Ονοματολογία της FYROM: Ευκαιρία ή παγίδα;»

Στις σημερινές συνθήκες, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση της χώρας στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008 πρέπει πρωτίστως να προτάξουμε τη διεκδίκηση της έμπρακτης εγκατάλειψης του αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα.
Επομένως, η επίλυση του θέματος του ονόματος δεν μπορεί να είναι η αρχή της συζήτησης παρά μόνο το τέλος της, και αφού προηγηθεί πρόοδος των διαπραγματεύσεων για τη σταδιακή υλοποίηση αμοιβαίων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Από τη γείτονα χώρα, αποδεικνύοντας εμπράκτως την αναθεώρηση του Συντάγματος τους, την αλλαγή της ιθαγένειας και των επίσημων σχολικών βιβλίων κλπ,
ενώ -ταυτόχρονα- από την ελληνική πλευρά, να προχωρήσουμε σε οικονομικές και πολιτικές ανταποδώσεις.
Μόνον τότε, και ως κορωνίδα της διαπραγματευτικής διαδικασίας, η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, θα μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος και των δυο λαών.
Ο όρος «Μακεδονία» τη δεδομένη στιγμή, και χωρίς να έχουν λυθεί τα σοβαρά αλυτρωτικά ζητήματα, θα λειτουργήσει βλαπτικά και για τις 2 χώρες καθώς θα ενισχύσει τις ακραίες φωνές εκατέρωθεν.

Το επιχείρημα που προβάλλεται ότι, εδώ και τώρα είναι η ευκαιρία να λυθεί το θέμα, είναι η αφήγηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, και εγκλωβίζει εκβιαστικά και τις 2 πλευρές να προχωρήσουν σε συμφωνία χωρίς να αντιμετωπιστούν ριζικά τα προβλήματα.
Η χώρα μας θα απεγκλωβιστεί μόνο αν η συμφωνία δε θα διακυβεύει τα ζωτικά της συμφέροντα, σε πνεύμα αλληλοσεβασμού με τη γείτονα χώρα.

Η βιασύνη των ΗΠΑ να “λυθεί” μόνο το θέμα του ονόματος θα οδηγήσει -πιθανά- σε αποδοχή μιας “λύσης” που θα αφήνει ανοιχτές πληγές με άγνωστο αποτέλεσμα στο μέλλον».

Ρεπορτάζ: Ρία Κυριακίδου

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
Ενοικιάζεται μεζονέτα (οδός Μελίνας Μερκούρη 50) στο Παλιό Τσιφλίκι Καβάλας, 78τ.μ., 2 υπνοδωμάτια, χωρητικότητα 6 ατόμων, διαθέσιμο από Σάββατο 11-08-2018 έως Τετάρτη 15-08-2018 και μετά τον 15 Αύγουστο. Μέσω airbnb.gr “Σπίτι με θέα”. κ.Φρόσω: 6980044557, κ.Χαρά: 6977454085 (Χ 470)
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)