Διάφορα

Προστασία δανειοληπτών από πλειστηριασμού

Θα ζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας με ψήφισμά του.

Να εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα «θωρακίζει» ρητά την πρώτη κατοικία, λόγω οφειλών σε δήμους ή εφορία

Στην έκδοση ψηφίσματος, ενάντια στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας λόγω των «κόκκινων δανείων», προσανατολίζεται το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας.

Στο πλαίσιο αυτό, έγινε σχετική συζήτηση στη συνεδρίαση του σώματος που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, καθώς υπήρχε και αντίστοιχο θέμα στην πρόσκληση της ημερήσιας διάταξης, με εισηγητή τον Αντιδήμαρχο επί θεμάτων Οικονομικών Υπηρεσιών, Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Δημοτικής Αστυνομίας, Άγγελο Σολάκη.

Στη συνεδρίαση, αποφασίστηκε, να πραγματοποιηθεί -ενδεχομένως και σήμερα- συνάντηση με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, προκειμένου να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο ψηφίσματος ενάντια στους πλειστηριασμούς, το οποίο θα έχει ως βασικό «κορμό» αντίστοιχο ψήφισμα που εξέδωσε τον περασμένο μήνα η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Οι προτάσεις και τα αιτήματα της ΚΕΔΕ

Να υπενθυμίσουμε ότι στα μέσα Δεκεμβρίου, η ΚΕΔΕ, στη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, αποφάσισε ομόφωνα να συσταθεί ειδική επιτροπή, με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών και επιστημονικών εκπροσώπων, με αντικείμενο την καταγραφή και κατηγοριοποίηση των «κόκκινων» δανείων, σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, από την ΚΕΔΕ είχε αποφασιστεί -επίσης- να δρομολογηθεί σειρά επαφών και συναντήσεων με την Τράπεζα της Ελλάδας και εκπροσώπους κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, με στόχο να ισχυροποιηθεί το κοινωνικό αίτημα για ανεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, που θα προστατεύει δανειολήπτες, αλλά και εγγυητές των δανείων.

Η ΚΕΔΕ πρότεινε, επίσης, την κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ευπαθών κοινωνικών ομάδων, καθώς και την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης η οποία θα προβλέπει το δικαίωμα πρώτης προτίμησης πώλησης του δανείου στον δανειολήπτη ή ένα άτομο που εκείνος θα υποδείξει.

Η Ένωση είχε ζητήσει, επίσης, να επανέλθει η νομοθετική διάταξη που δεν θα υποχρεώνει τους Δήμους να προβαίνουν σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών από τους δημότες τους, αλλά θα προβλέπει την εξάντληση της υποχρέωσης των Δήμων να βεβαιώνουν τις σχετικές οφειλές στις αρμόδιες ΔΟΥ.

Η πρόταση ψηφίσματος του Δήμου Δράμας

Τα «Χρονικά» ζήτησαν από τον Αντιδήμαρχο Δράμας, κ. Αγγελο Σολάκη, το προσχέδιο του ψηφίσματος που θα έρθει προς συζήτηση με τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων, για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων με την τελική διαμόρφωση -στη συνέχεια- του κειμένου. Ο κ. Σολάκης, τόνισε πως το συγκεκριμένο κείμενο αποτελεί το βασικό κορμό και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μόνο μετά από συνεννόηση και συζήτηση με τις αντιπολιτευτικές παρατάξεις.

Το προσχέδιο του ψηφίσματος έχει ως εξής:

«Σήμερα, σε αυτή τη δύσκολη, για δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας συγκυρία, οφείλουμε να στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας, όπως κάνουμε άλλωστε όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια, τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση.

Μέσα από τη θεσμική μας δυναμική ως Α’ Βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είμαστε σε άμεση επαφή με τον πολίτη και την καθημερινότητά του, και μια από τις βασικές-θεμελιακές αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι η ποιότητα ζωής του πολίτη, με την προάσπιση και την προστασία των δικαιωμάτων του, καθώς και η άσκηση καλών  πρακτικών για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Με την πεποίθηση αυτή, και τη συνεχή διερεύνηση τρόπων στήριξης των πολιτών -μέσω των δομών μας- και τη συνδρομή των υπηρεσιών μας, με την προσδοκία εύρεσης τρόπου μιας δίκαιης διαχώρισης όσων έχουν αντικειμενική δυσκολία ανταπόκρισης στις δανειακές τους υποχρεώσεις, ταχθήκαμε υπέρ της άποψης ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα σπίτι συμπολίτη μας που βρέθηκε πραγματικά στη δύσκολη θέση να μην μπορεί να εξυπηρετήσει το δάνειο του.

Συντασσόμαστε με τις θέσεις τις ΚΕΔΕ και ζητούμε από την Κυβέρνηση, η διαχείριση του ζητήματος των «κόκκινων δανείων» να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα  της, όπως και για εμάς, διότι ο κίνδυνος, χιλιάδες οφειλέτες να χάσουν τα σπίτια τους  μέσα στο 2018 είναι πραγματικός και εκφράζουμε επιπλέον τη γνώμη  ότι αυτό δεν θα προσφέρει στη χώρα, στους Έλληνες, τίποτα περισσότερο από ολοσχερή εξουθένωση και αφανισμό και δεν θα συμβάλει παραγωγικά και αποτελεσματικά στην παρεξηγημένη πραγματική οικονομία.

Ζητούμε, καταρχάς,  και εμείς με τη σειρά μας, χωρίς λαϊκισμούς και καλλιέργεια νέων ψεύτικων προσδοκιών, την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου από την Κυβέρνηση με την οποία θα προστατεύεται ρητά η πρώτη κατοικία λόγω οφειλών σε Δήμους ή Εφορία».

Ρεπορτάζ: Ρία Κυριακίδου

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Geologos
Ζητείται Γεωλόγος για ερευνητικές εργασίες λατομείων μαρμάρων Περιοχής Ν. Δράμας - Καβάλας. Προηγούμενη εργασιακή εμπειρία θα εκτιμηθεί. Αποστολή βιογραφικών στο cv@iktinos.gr
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)