Διάφορα

Έντονες αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς

Το υπουργείο Υγείας προωθεί το άνοιγμα φαρμακείων και από μη φαρμακοποιούς

Δηλώσεις στα «Χ» του Προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας, κ. Δημήτρη Ράγια

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκε προχθές για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία, σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, με τους όρους και τις προϋποθέσεις για το άνοιγμα φαρμακείων στη χώρα μας, από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο τόσο στην Ελλάδα όσο και από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο σχέδιο του Π.Δ. καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία, μεταξύ άλλων, για τη δυνατότητα σύστασης και χορήγησης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείων σε 3 κατηγορίες: Σε φυσικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού, σε φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού (δηλ, ιδιώτες μη φαρμακοποιοί) και σε Συνεταιρισμούς μέλη της «Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας».

Μόνο ως ΕΠΕ από ιδιώτες μη φαρμακοποιούς

Σύμφωνα με το σχέδιο, ο ιδιώτης μη φαρμακοποιός μπορεί να λειτουργήσει το φαρμακείο υποχρεωτικά μόνο ως Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), που πρέπει να έχει συσταθεί πριν από τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας του φαρμακείου. Στην ΕΠΕ μετέχει υποχρεωτικά ως εταίρος -και με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 20% στο κεφάλαιο, τα κέρδη και τις ζημίες της εταιρείας-, ο φαρμακοποιός ο οποίος έχει δηλωθεί υπεύθυνος για τη λειτουργία του φαρμακείου. Όταν χορηγείται άδεια σε φαρμακοποιό, τότε το φαρμακείο του μπορεί να λειτουργήσει είτε ως ατομική επιχείρηση είτε ως εμπορική εταιρεία οποιασδήποτε μορφής, εκτός αυτής της Ανώνυμης Εταιρείας.

Αντιστοιχία και χορήγηση αδειών

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, «κάθε άδεια αντιστοιχεί σε ένα κατάστημα ή υποκατάστημα φαρμακείου. Ο ανώτερος επιτρεπόμενος αριθμός χορηγουμένων αδειών στο ίδιο φυσικό πρόσωπο αυξάνεται κατά μια άδεια κατ’ ανώτερο όριο κατ’ έτος μέχρι το 2020, οπότε ορίζεται ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός οι 10 άδειες σε πανελλαδική κλίμακα».

Για το έτος 2018 επιτρέπεται η χορήγηση μέχρι 8 αδειών στο ίδιο πρόσωπο, για το έτος 2019 μέχρι 9 και για το 2020 μέχρι 10 αδειών στο ίδιο πρόσωπο.

Φαρμακοποιοί: Με την πεποίθηση ότι θα μπει ξανά «φρένο» σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ίδιοι όροι, με αυτούς που περιέχει το σχέδιο του Π.Δ.,   προβλέπονταν και σε υπουργική απόφαση του 2016 του υπουργείου Υγείας, την οποία είχε ακυρώσει τον Σεπτέμβριο το ΣτΕ –έπειτα από προσφυγή των φαρμακοποιών– με το σκεπτικό ότι, τα θέματα αυτά ρυθμίζονται μόνο με Νόμο ή Προεδρικό Διάταγμα.

Στις υποδείξεις αυτές συμμορφώθηκε το υπουργείο Υγείας το Δεκέμβριο, με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Την πεποίθηση ότι το ΣτΕ, κι αυτή την φορά θα … «βάλει φρένο» σε μια τέτοια εξέλιξη εκφράζουν οι φαρμακοποιοί.

Δηλώσεις του Προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας, κ. Δημήτρη Ράγια

 Μιλώντας στα «Χρονικά» για τις εξελίξεις, μετά και την προχθεσινή κατάθεση του σχεδίου του Π.Δ., για άνοιγμα φαρμακείων και από μη φαρμακοποιούς, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας, κ. Δημήτρης Ράγιας, δήλωσε τα εξής:

«Έχει κατατεθεί ένα σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για νομική επεξεργασία. Το περιεχόμενό του είναι ίδιο με αυτά που περιείχε η προηγούμενη υπουργική απόφαση, η οποία είχε ακυρωθεί από το ΣτΕ για τυπικούς λόγους. Η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ έλεγε πως, αυτά τα θέματα δεν μπορούν να ρυθμιστούν με υπουργική απόφαση αλλά μόνο με Προεδρικό Διάταγμα. Οπότε, στην ουσία έρχονται τα ίδια ακριβώς πράγματα της προηγούμενης υπουργικής απόφασης αλλά αυτήν τη φορά με τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα περάσει πρώτα από το ΣτΕ για να γίνουν από εκεί και οι σχετικές παρατηρήσεις. Περιμένουμε και εμείς να δούμε την τελική του μορφή και θα δούμε για τις περαιτέρω κινήσεις μας. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι με την προηγουμένη υπουργική απόφαση, που ήταν σε ισχύ περίπου 1,5 χρόνο, οι ιδιώτες σε όλη την Ελλάδα που ζήτησαν να πάρουν άδεια ίδρυσης φαρμακείου μετριούνται -κυριολεκτικά- στα δάχτυλα του ενός χεριού! Μιλάμε δηλαδή για ελάχιστες περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα».

Δ. Ράγιας: «Το επάγγελμα του φαρμακοποιού δεν είναι απλό εμπόριο!»

Σχετικά με τη θέση των φαρμακοποιών, γύρω από το άνοιγμα φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς, ο κ. Ράγιας δήλωσε στα «Χ»: «Η θέση μας είναι πάγια: Με βάση και τα ισχύοντα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αν εξαιρέσουμε το Αγγλοσαξονικό μοντέλο που είναι πιο απελευθερωμένο, σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν περιορισμοί, που στην ουσία δίνουν το πλειοψηφικό πακέτο ενός φαρμακείου, δηλαδή το 50+1%, μόνο σε φαρμακοποιούς. Αυτό είναι κάτι που γίνεται κυρίως για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας, επειδή το επάγγελμα του φαρμακοποιού δεν είναι απλό εμπόριο! Πρέπει αυτός που το ασκεί να γνωρίζει το πως χειρίζεται το σημαντικό θέμα «φάρμακο». Για αυτό, και το πλειοψηφικό πακέτο ενός φαρμακείου, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, είναι στα «χέρια» φαρμακοποιών. Αυτή είναι και η δική μας θέση, ως κλάδος των φαρμακοποιών: Πρέπει δηλ, το 50+1% να είναι μόνο σε φαρμακοποιούς. Οτιδήποτε πέρα από αυτό, μας βρίσκει σταθερά και κάθετα αντίθετους!».

«Αν χρειαστεί, θα επιδιώξουμε μια νέα νίκη στις αίθουσες των δικαστηρίων», λένε οι φαρμακοποιοί

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας, πρόσθεσε ότι οι φαρμακοποιοί θα περιμένουν να δουν πρώτα, ποια θα είναι η τελική μορφή του Προεδρικού Διατάγματος, και μετά θα εξετάσουν το ενδεχόμενο αν θα κινηθούν νομικά εκ νέου. «Θα δούμε τις εξελίξεις και τις όποιες αποφάσεις, και μετά, όπως είχαμε κάνει και στο παρελθόν που είχαμε προσβάλει την υπουργική απόφαση -θέμα το οποίο τελικά κερδίσαμε στα δικαστήρια-, θα εξετάσουμε αν θα ξαναπροσφύγουμε στα δικαστήρια με βάσει και τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτήν την περίπτωση, θα επιδιώξουμε μια νέα νίκη στις αίθουσες των δικαστηρίων» επισήμανε ο κ. Ράγιας.

Στην ερώτηση μας, αν υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου κύκλου κινητοποιήσεων, ο κ. Ράγιας τόνισε πως μέχρι στιγμής δεν έχει μπει αυτό το θέμα, ωστόσο διευκρίνισε: «Προς το παρόν, δεν τίθεται κάτι τέτοιο. Θα δούμε όμως στην πορεία πως θα κινηθούμε, αναλόγως και με τις εξελίξεις».

Ρεπορτάζ: Ρία Κυριακίδου

 

 

 

 

 

 

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)