OIKONOMIA

Έρχονται τα «τσεκ» για το ΚΕΑ

Την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου η καταβολή του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης για τον Ιανουάριο

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης στους δικαιούχους.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από την αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θεανώ Φωτίου, την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018, θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή των δικαιούχων του πανελλαδικού προγράμματος ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Το ποσό των 66.509.986,25 ευρώ θα καταβληθεί σε 296.223 δικαιούχους και αφορά συνολικά 660.577 άτομα.

Με πίστωση εξ’ ημισείας στο λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών

Η πληρωμή του ΚΕΑ θα πραγματοποιηθεί με πίστωση εξ’ ημισείας στο λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών, στις περιπτώσεις που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα. Η προπληρωμένη τραπεζική κάρτα του δικαιούχου  μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών.

Οι δικαιούχοι του ΚΕΑ θα πρέπει να απευθύνονται στην Τράπεζα με την οποία συνεργάζονται και μόνο σε αυτήν για θέματα που σχετίζονται με τον τραπεζικό λογαριασμό τους ή την προπληρωμένη κάρτα αγορών.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με απόφαση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, η οποία δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια», τα χρήματα θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς στις 25 Ιανουαρίου 2018, ενώ θα είναι διαθέσιμα στους δικαιούχους την επομένη, 26 Ιανουαρίου.

Ανοιχτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το ΚΕΑ

Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης παραμένει ανοιχτή ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, ή οι ήδη δικαιούχοι να υποβάλλουν τροποποιητικές αιτήσεις.

Αποστολή μηνυμάτων ειδοποιήσεων για τις νέες τροποποιητικές μέχρι την 1η Φεβρουαρίου

Νέα αίτηση πρέπει να κάνουν έως τις αρχές Φεβρουαρίου χιλιάδες από τους δικαιούχους του ΚΕΑ, προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν το επίδομα και το 2018, ακριβώς έναν χρόνο μετά από την ημερομηνία που είχαν κάνει την περσινή αίτηση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η αίτηση θα ανακληθεί.

Πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε η αποστολή μηνυμάτων ειδοποιήσεων (μέσω SMS)  από το ΚΕΑ για τις νέες τροποποιητικές που πρέπει να υποβάλλουν οι δικαιούχοι, είτε στους Δήμους είτε ηλεκτρονικά στο Keaprogram.gr ,για να συνεχιστεί η παροχή του Εισοδήματος το 2018.

Τα sms αναφέρουν: «Μπορείτε να τροποποιήσετε την αίτηση σας για το ΚΕΑ  μέχρι 1/2/2018. Σε διαφορετική περίπτωση η αίτηση θα ανακληθεί, καθώς συμπληρώνονται 12 μήνες από την ημερομηνία έγκρισης της. Αν ανακληθεί μπορείτε από 2/2/2018 να υποβάλλετε νέα αίτηση».

Τα δικαιολογητικά για την υποβολή νέων αιτήσεων

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να υπάρχουν για την υποβολή της νέας αίτησης είναι τα εξής:

– Έντυπο συναίνεσης. Το υπογράφουν όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού και θεωρείται από τα ΚΕΠ το γνήσιο της υπογραφής. Υπάρχει και διαδικτυακά (έντυπο Ε1).

-Εκκαθαριστικό σημείωμα από όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού.

– Άδεια παραμονής για αλλοδαπούς (φωτοτυπία διαβατηρίου / ταυτότητας).

– Κάρτα ανεργίας, αν ο αιτών δηλώνει άνεργος.

– Έσοδα τελευταίου εξαμήνου. Σε αυτά συγκαταλέγονται οι μισθοί, τα επιδόματα, τυχόν εισοδήματα από αγροτική δραστηριότητα, από επιχειρηματική δραστηριότητα, εργόσημα, συντάξεις κλπ.

– Φωτοτυπία βιβλιαρίου τράπεζας, στο όνομα του αιτούντα.

– Φωτοτυπία ηλεκτρονικού μισθωτηρίου σε περίπτωση ενοικίου.

– Εάν υπάρχει παραχώρηση, φωτοτυπία ηλεκτρονικού μισθωτηρίου παραχώρησης ή ιδιωτικού συμφωνητικού παραχώρησης. Πρέπει να έχει θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του παραχωρητή και του παραχωρησιούχου και λογαριασμό ΔΕΚΟ (πχ ΔΕΗ) στο όνομα του παραχωρησιούχου.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι δικαιούχοι ΚΕΑ, αν υπάρξει οποιαδήποτε μεταβολή στα στοιχεία που είχαν δηλωθεί κατά την αρχική υποβολή αίτηση, πρέπει να ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων στους οποίους υπάγονται έως το πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου μήνα. Οι μεταβολές μπορεί να αφορούν είτε προσωπικά στοιχεία, είτε οικογενειακά.

Ρεπορτάζ: Ρία Κυριακίδου

 

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Geologos
Ζητείται Γεωλόγος για ερευνητικές εργασίες λατομείων μαρμάρων Περιοχής Ν. Δράμας - Καβάλας. Προηγούμενη εργασιακή εμπειρία θα εκτιμηθεί. Αποστολή βιογραφικών στο cv@iktinos.gr
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)