ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αδιέξοδο για τους πατατοπαραγωγούς

Σε δεινή θέση έχει οδηγήσει περισσότερες από 900 οικογένειες πατατοπαραγωγών στο Κ. Νευροκόπι η φετινή χρονιά.

Πρωτοβουλία των πατατοπαραγωγών του Δασωτού για την διάθεση του προιόντος σε συλλόγους και φορείς με τιμές κόστους.

Σε αρκετά δυσμενή κατάσταση αναφορικά με την πώληση της πατάτας έχουν περιέλθει περίπου 900  οικογένειες πατατοπαραγωγών στο Λεκανοπέδιο Νευροκοπίου καθώς φέτος  το προϊόν της πατάτας παραμένει αδιάθετο. Η ποσότητα  της αδιάθετης πατάτας που παραμένει στις αποθήκες είναι περίπου 15.000.000 κιλά.

Οι πατάτες που διατέθηκαν έως αυτή την στιγμή, εξάγονται κυρίως στη Βουλγαρία σε πρωτόγνωρα χαμηλές τιμές που κυμαίνονται στα 10 λεπτά το κιλό περίπου, λόγω του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι αγρότες.

Η φετινή απελπιστική κατάσταση στην πώληση της πατάτας του Λεκανοπεδίου οφείλεται σε πολλούς παράγοντες καθώς εκτός από τις τακτικές και τις διαθέσεις των εμπόρων θα πρέπει να προσμετρηθεί και το γεγονός ότι φέτος η αγορά υπερκαλύφθηκε από πατάτες άλλων ελληνικών περιοχών  αλλά και από εισαγωγές  σε τιμές που κινούνται κάτω από το κόστος παραγωγής των πατατοπαραγωγών στο Λεκανοπέδιο.

Το μεγαλύτερο πάντως πρόβλημα δημιουργείται από την διάθεση σημαντικών ποσοτήτων πατάτας εισαγωγής από τρίτες χώρες  (από Γερμανία, Γαλλία και Αίγυπτο) που παραδόθηκαν στην εγχώρια αγορά σε τιμή 20 λεπτά το κιλό (στα όρια δηλαδή και κάτω από αυτά) του κόστους παραγωγής για την περιοχή του Λεκανοπεδίου. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται, όπως λένε στα «Χρονικά», οι παραγωγοί της περιοχής και τα προβλήματα με την ψευδή προέλευση  εισαγόμενων ποσοτήτων πατάτας που παραπλανητικά παρουσιάζονται στον καταναλωτή  ως πατάτες Νευροκοπίου.

Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά μιλώντας στα «Χρονικά» ο κ. Ν. Μωυσίδης, αγρότης από την περιοχή του Δασωτού στο Νευροκόπι, παραγωγοί  από την κοινότητα του Δασωτού του Λεκανοπεδίου Κ. Νευροκοπίου αποφάσισαν κατά τη φετινή χρονιά να μην πουλήσουν τα προϊόντα τους σε εμπόρους αλλά σε τιμή παραγωγής κατά προτεραιότητα σε συλλόγους που εκπροσωπούν της πιο ευάλωτες ομάδες.

Μάλιστα για την φετινή απόφαση των πατατοπαραγωγών έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον σύλλογοι και φορείς (μεταξύ αυτών και πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών) από όλη την Ελλάδα.

Σε ανακοίνωσή τους εξάλλου οι παραγωγοί της περιοχής  αναφέρουν τα εξής:

«Αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,
είμαστε μια ομάδα παραγωγών πατάτας στο χωριό Δασωτό του λεκανοπεδίου Κ. Νευροκοπίου.  Η κατάσταση όλων των πατατοπαραγωγών εδώ στην περιοχή του λεκανοπεδίου είναι πολύ πιο απελπιστική από κάθε άλλη χρονιά. είμαστε σίγουροι ότι αν δεν μπορέσουμε να πουλήσουμε τώρα της πατάτες μας, την ερχόμενη σεζον οι περισσότεροι από εμάς δεν θα μπορέσουμε να ασκήσουμε το επάγγελμα του αγρότη. Αποφασίσαμε τη φετινή χρονιά να μην πουλήσουμε τα προϊόντα μας σε εμπόρους αλλά σε τιμή παραγωγής κατά προτεραιότητα σε συλλόγους που εκπροσωπούν της πιο ευάλωτες ομάδες συμπατριωτών που υποφέρουν από αυτήν την κρίση σαν κι εμάς.

Διαθέτουμε 20.000.000 κιλά πατάτες Κάτω Νευροκοπίου σε τιμή παραγωγής

Σας ενημερώνουμε σχετικά ότι πουλάμε τις πατάτες Κατω Νευροκοπιου σε τιμη παραγωγής και ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ώστε να προβάλλετε την κίνησή μας με όποιο τρόπο θεωρείτε καλύτερο και να γνωστοποιήσετε την διεύθυνση μας σε όσους δείξουν ενδιαφέρον.  Αναλαμβάνουμε προσωπικά την διάθεση σε όλη την Ελλάδα

Παράγουμε άριστα προϊόντα (με πιστοποίηση Π.Γ.Ε και Ολοκληρωμένης Διαχείρισης) γνωστά σε όλη την Ελλάδα».

H ιστοσελίδα του χωριού με περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες, βίντεο, και τηλέφωνα είναι : www.dasoton.com
Το τηλέφωνο παραγγελιών και πληροφοριών είναι:  6974799679

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ψωμάς

 

 

 

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)