Διάφορα

Συναντήσεις για το ρεμπέτικο τραγούδι και τον κόσμο του

Ξεκινούν από την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, στην Οικολογική Κίνηση Δράμας

Με συντονιστή τον εκπαιδευτικό Δημήτρη Καζάκη

 Ένας νέος κύκλος συναντήσεων για το «Ρεμπέτικο τραγούδι και τον κόσμο του» θα ξεκινήσει στα τέλη Ιανουαρίου, με τους διοργανωτές να είναι πιστοί και φέτος στο «ραντεβού» τους με τους λάτρεις του είδους, μέσα από αυτόν τον πετυχημένο -εδώ και χρόνια- πλέον θεσμό.

Πιο συγκεκριμένα, όπως συμβαίνει τα τελευταία 14χρόνια, θα πραγματοποιηθούν και φέτος οι συναντήσεις για το ρεμπέτικο τραγούδι και τον κόσμο του. Πρόκειται για το 15ο κατά σειρά κύκλο και 3ο, υπό την αιγίδα της Οικολογικής Κίνησης Δράμας. Συντονιστής, όπως πάντα, θα είναι ο δάσκαλος Δημήτρης Καζάκης.

Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου η πρώτη συνάντηση

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν από την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου και κάθε Τετάρτη, μέχρι και την 28η Μαρτίου, στο κτήριο «Κυριάκος Δοματζόγλου», στην οδό Χατζηανέστη 13, και θα ξεκινούν στις 8:15 το βράδυ.

Το ρεμπέτικο τραγούδι στα δίσεκτα χρόνια της δεκαετίας του 1940

 Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε η Οικολογική Κίνηση Δράμας, «επειδή γίνεται πάντοτε μια προσπάθεια σύνδεσης του παρελθόντος με το παρόν, φέτος οι συναντήσεις θα έχουν ως θέμα το ρεμπέτικο τραγούδι στα δίσεκτα χρόνια της δεκαετίας του 1940, η οποία περιλαμβάνει τον πόλεμο, την κατοχή και, στη συνέχεια, τον εμφύλιο. Μιλάμε για μια περίοδο που σημάδεψε βαθύτατα όλα τις μετέπειτα δεκαετίες και οι συνέπειές της φτάνουν μέχρι τις μέρες μας. Πώς επηρεάστηκε το αστικό λαϊκό τραγούδι από το κλίμα των χρόνων εκείνων, αλλά και πώς κατέγραψε -με δημοσιογραφικό κάποιες φορέα τρόπο- τα σημαντικότερα γεγονότα της περιόδου; Ποιοι μεγάλοι δημιουργοί χάθηκαν στα χρόνια της κατοχής και ποια νέα πρόσωπα εμφανίστηκαν στη δισκογραφία και στα πάλκα των λαϊκών κέντρων; Ποιες αλλαγές συντελέστηκαν στον τρόπο γραφής και εκτέλεσης των τραγουδιών και με ποιο τρόπο η παραγωγή εκείνης της περιόδου οδήγησε σε νέους δρόμους το αστικό λαϊκό τραγούδι στα χρόνια που ακολούθησαν; Αυτά και άλλα ερωτήματα θα απαντηθούν, στο μέτρο του δυνατού, κατά τη διάρκεια των πέντε φετινών συναντήσεων».

Δηλώσεις συμμετοχής

Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις συναντήσεις καλό είναι να το δηλώσουν στην Οικολογική Κίνηση Δράμας, στο τηλέφωνο 25210-46423, από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 η ώρα μ.μ. ή στο mail: ecodrama@otenet.gr.

Ρεπορτάζ: Ρία Κυριακίδου

 

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)