Διάφορα

Απολογισμός έργου για το 2017

Συνέντευξη τύπου για τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, παραχώρησε χθες το πρωί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, Δρ. Ευστράτιος Παπαδόπουλος.

Στη συνέντευξη τύπου ο Αρχαιολόγος κ. Παπαδόπουλος επικεντρώθηκε σε περίπου 20 βασικά σημεία, που αφορούν το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας μέσα στο 2017, ενώ αναφορά έκανε και σε βασικούς στόχους για το 2018, που έχουν να κάνουν κυρίως με την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων του Νομού Δράμας.

Ανάμεσα στα θέματα που ο κ. Παπαδόπουλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συνέντευξή του, ήταν η υποστελέχωση της υπηρεσίας, οι προσπάθειες για την αύξηση των χρηματοδοτήσεων προκειμένου να γίνουν ακόμα περισσότερες μελέτες και έργα, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει, όπως τόνισε, με τους εκπροσώπους της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, τους υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και την Ιερά Μητρόπολη Δράμας.

Παραχώρηση από το ΥΠΑΑΤ του Καπνολογικού Ινστιτούτου για αποθηκευτικούς και εργαστηριακούς χώρους

Όπως ανέφερε ο κ. Έφορος, ολοκληρώθηκε η παραχώρηση από μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, έκτασης, κτιρίων και εργαστηρίων στο χώρο του πρώην Καπνολογικού Ινστιτούτου. Επίσης, το ίδιο το Ινστιτούτο παραχώρησε σημαντικό τμήμα του κινητού του εξοπλισμού.

«Η παραχώρηση αυτή θα επιλύσει για τις επόμενες δεκαετίες το σοβαρό ζήτημα απουσίας αποθηκευτικών και εργαστηριακών χώρων της Εφορείας. Η υπόθεση έχει κατατεθεί προς γνωμοδότηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ.Α. για την αποδοχή της παραχώρησης» διευκρίνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σύσταση Επιτροπής Ανάδειξης του Ελληνιστικού Τάφου Δράμας στην οδό Τροίας

Έγινε η σύσταση Επιτροπής Ανάδειξης του Ελληνιστικού Τάφου Δράμας, στην οδό Τροίας, στο κέντρο της πόλης, με συμμετοχή 3 μελών της Εφορείας, 2 μελών της Τεχνικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Δράμας και 2 μελών της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Δράμας.

«Η Επιτροπή κατέληξε σε προτάσεις τις οποίες λαμβάνει υπόψιν της η μελέτη ανάδειξης του μνημείου, η οποία εκπονείται αυτή τη στιγμή με αυτεπιστασία της Υπηρεσίας μας» δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Μελέτη συντήρησης των τοιχογραφιών του Τεμένους της Πλατείας Δικαστηρίων

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, με το Τμήμα Συντήρησης, συνεργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα με τη Διεύθυνση Συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού, για την εκπόνηση της μελέτης συντήρησης των τοιχογραφιών του Τεμένους της Πλατείας Δικαστηρίων (Αράπ Τζαμί), προκειμένου το έργο να ενταχθεί στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Εγνατίας- ΕΣΠΑ 2014-2020, σε συνεργασία με το Υπουργείο και το Δήμο Δράμας.

Την προσεχή άνοιξη ολοκληρώνονται οι εργασίες του Τεμένους Σαντιρβάν στην οδό Άρμεν

Στις δηλώσεις του, ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι συνεχίστηκε -και μέσα στο 2017- η εποπτεία των εργασιών του Τεμένους Σαντιρβάν -στην οδό Άρμεν-, οι οποίες σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπευθύνων μηχανικών, θα ολοκληρωθούν την προσεχή άνοιξη.

Μελέτες για τον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας και τον αύλειο χώρο του

Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας προχώρησε στην εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης του Ναού Αγίας Σοφίας [β΄φάση], η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα πριν από περίπου μία  εβδομάδας από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, προκειμένου να ενταχθεί στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Εγνατίας -ΕΣΠΑ 2014-2020.

Επίσης, «με τη διαρκή συνδρομή της Μητροπόλεως Δράμας, μεριμνήσαμε για την έγκριση από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ποσού 20.000 ευρώ για την εκπόνηση της μελέτης του αύλειου χώρου του Ναού Αγίας Σοφίας, η οποία θα ανατεθεί σύντομα», πρόσθεσε ο Έφορος Αρχαιοτήτων Δράμας.

Μελέτη Ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων Κεφαλαρίου

Μελέτη εκπονήθηκε και για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων Κεφαλαρίου, η οποία υποβλήθηκε προς έγκριση στο Υπουργείο Πολιτισμού. προκειμένου να ενταχθεί στην ΟΧΕ Εγνατίας -ΕΣΠΑ 2014-2020, στον κόμβο Φιλίππων-Κεφαλαρίου.

Ένταξη σε επιστημονικά προγράμματα

Μια ακόμα σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε μέσα στο 2017 για την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας καθώς εντάχθηκε -ως φορέας πολιτισμού- σε τρία Επιστημονικά Προγράμματα, στην πρόσκληση «Καινοτομία και Πολιτισμός», σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Α.Π.Θ.,  το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Δ.Π.Θ. και το Τ.Ε.Ι.  Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Στέγαση υπηρεσιών της Εφορείας στο κτήριο της παλιάς Ασφάλειας

Στο κτήριο της παλιάς Ασφάλειας πρόκειται να στεγασθούν οι υπηρεσίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, μετά τη σχετική παραχώρηση από το Δήμο Δράμας. Η σχετική απόφαση είχε ανακοινωθεί πριν λίγους μήνες -και επίσημα- από το Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, ενώ η μελέτη αποκατάστασης του κτηρίου είχε παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση που είχε γίνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, και αυτή η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική, καθώς θα λύσει το πρόβλημα στέγασης των υπηρεσιών της Εφορείας.

«Χωρίς, μέχρι στιγμής, ανταποδοτικά οφέλη από την Εταιρεία Φυσικού Αερίου»

Όπως επισήμανε κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, Δρ. Ευστράτιος Παπαδόπουλος, «ένα από τα πιο δύσκολα έργα που έφερε εις πέρας η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, μετά από επίπονες και συνεχείς προσπάθειες και εργασίες διάρκειας περίπου 18 μηνών, ακόμα και μέσα στα σαββατοκύριακα, ήταν αυτό που αφορούσε τις εργασίες και τις σωστικές ανασκαφές κατά τη διάρκεια των εργασιών του έργου του Αγωγού Φυσικού αερίου TAP. Κατά τη διάρκειά των σωστικών αυτών ανασκαφών ερευνήθηκαν 10 σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, με σημαντικότερο αυτό του προϊστορικού οικισμού στο Καλαμπάκι».

Ωστόσο, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε και ένα μεγάλο παράπονο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με μεγάλη μου λύπη και κατάπληξη, θέλω να υπογραμμίσω ότι από την Εταιρεία δεν υπήρξε κανένα «ανταποδοτικό» όφελος προς την Εφορεία μέχρι σήμερα, παρά τον πολύμηνο αγώνα μας και τις συγκεκριμένες προτάσεις που καταθέσαμε από την αρχή του έτους».

Εργασίες σε αρχαιολογικούς χώρους και στο Μουσείο

Μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠ.ΠΟ.Α. πραγματοποιήθηκαν φέτος εργασίες ευπρεπισμού σε 6 αρχαιολογικούς χώρους της Εφορείας, άμεσες σωστικές εργασίες στο τέμενος Εξοχής, πλήρης ανανέωση του φωτισμού και του συστήματος θέρμανσης των εκθεσιακών χώρων του Μουσείου, ανάθεση μελέτης ανάδειξης του ελληνιστικού τάφου, κατασκευή πρόσθετων πινακίδων μουσείων και χώρων.

Σειρά και άλλων σημαντικών παρεμβάσεων

Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, έγιναν και άλλες σημαντικές παρεμβάσεις. Μεταξύ αυτών, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εξοπλισμού των δύο ξενώνων της Εφορείας στον Αρκαδικό, για τη φιλοξενία επιστημόνων, φοιτητών και στελεχών της διοίκησης. Επίσης, ολοκληρώθηκε ο εξοπλισμός (ηλεκτρονικός και υποδοχής κοινού), του αίθριου του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, προκειμένου να υπάρχει αυτονομία για τον προγραμματισμό εκδηλώσεων προβολής του έργου της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Σοβαρά προβλήματα από την υποστελέχωση

Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας είναι η υποστελέχωση, γεγονός που δυσκολεύει κατά πολύ την οργάνωση και την αποτελεσματικότητα των εργασιών από το μικρό αριθμό του υπάρχοντος προσωπικού. Ωστόσο, η εφορεία «διεκδίκησε και πέτυχε από το Υπουργείο την κατανομή 3 μόνιμων θέσεων, δύο αρχαιολόγων και 1 φύλακα υπαίθρου για τη μόνιμη πλέον λειτουργία του χώρου της Καλής Βρύσης. Τους περιμένουμε μέσα στο α’ εξάμηνο του 2018. Παραμένει, ωστόσο, σοβαρότατο ζήτημα η απουσία διοικητικού προσωπικού, κυρίως λογιστών, και τεχνικής υπηρεσίας» τόνισε ο Προϊστάμενος της υπηρεσίας ενώ πρόσθεσε σε άλλο σημείο των δηλώσεων του «είναι βεβαίως ευνόητο ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους το προσωπικό της Εφορείας στο σύνολό του εργάστηκε εντατικά, συχνά εκτός ωραρίου και τυπικών καθηκόντων του, για την εξυπηρέτηση πολιτών και φορέων αλλά και για την εξυπηρέτηση των ‘συμφερόντων’ της περιοχής στον τομέα του πολιτισμού».

Εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δράσεις

Μέσα στον Αύγουστο του 2017 πραγματοποιήθηκαν 4 υπαίθριες εκδηλώσεις με αφορμή την Πανσέληνο του Αυγούστου. Πιο συγκεκριμένα, στο κτίριο της Καλής Βρύσης, στο φρούριο της Πλατανιάς, στο αρχαιολογικό μουσείο, και, για πρώτη φορά, στα βυζαντινά τείχη της Δράμας.

Επίσης, εορτάσθηκε για άλλη μια χρονιά στο Μουσείο Δράμας, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, με μια εκδήλωση που έγινε σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Δράμας.

«Συμμετείχαμε και στον ετήσιο εορτασμό της «Δραμινογνωσίας», με αφορμή τον οποίο εκτέθηκε για πρώτη φορά στο κοινό ο σπουδαίος ερυθρόμορφός κρατήρας κλασικών χρόνων από την Προσοτσάνη. Προσφάτως, ξεκινήσαμε συνεργασία με τη ΔΕΚΠΟΤΑ και την Ένωση Κυριών Δράμας, με στόχο την παραγωγή αρχαιολογικής ταινίας για τα μνημεία της πόλης» πρόσθεσε ο Έφορος Αρχαιοτήτων.

Εξάλλου, η Εφορεία συμμετείχε, υπό την αιγίδα του Υπουργείου, σε δύο εκπαιδευτικές δράσεις σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Δράμας: στις «Πνοές Ανέμου» και στις «Πόλ[ε]ις».

Να σημειωθεί πως μέσα στο τελευταίο δίμηνο του 2017 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας δημιουργήθηκε χώρος προβολής αρχαιολογικών ταινιών, χωρητικότητας 60 ατόμων, με διάρκεια προβολής πολιτιστικών ντοκιμαντέρ περίπου 150 λεπτών. «Η ανταπόκριση της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και του κοινού είναι εντυπωσιακή» δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι «μέσω του προγράμματος πρακτικής άσκησης ΑΤΛΑΣ επιμορφώθηκαν, κυρίως στους τομείς των καταγραφών αρχαιολογικού υλικού και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων».

Ρεπορτάζ: Ρία Κυριακίδου

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Geologos
Ζητείται Γεωλόγος για ερευνητικές εργασίες λατομείων μαρμάρων Περιοχής Ν. Δράμας - Καβάλας. Προηγούμενη εργασιακή εμπειρία θα εκτιμηθεί. Αποστολή βιογραφικών στο cv@iktinos.gr
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)