ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ανάγκη πλέον η λελογισμένη χρήση των γεωργικών φαρμάκων στη Δράμα

Το φυσικό περιβάλλον του Νομού κινδυνεύει από την υπέρμετρη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων

Κατάχρηση των γεωργικών λιπασμάτων και μη συμμόρφωση σε ορθές γεωργικές πρακτικές είναι βέβαιο  ότι θα οδηγήσουν σε περιβαλλοντικά προβλήματα όχι μόνο την τον κάμπο αλλά και την ορεινή περιοχή του νομού Δράμας.

Δυστυχώς όπως προκύπτει από σχετική έρευνα των «Χρονικών» στην περιοχή της Δράμας και ιδιαίτερα σε ορισμένες καλλιέργειες όπως η πατάτα και ο αραβόσιτος γίνεται αρκετές φορές υπέρμετρη χρήση των γεωργικών εφοδίων με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται δυσμενώς το φυσικό περιβάλλον παρά το γεγονός ότι οι μέχρι σήμερα μετρήσεις δεν αποδεικνύουν ρύπανση άνω των επιτρεπτών ορίων.

Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη που έγινε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  για την χρήση γεωργικών φαρμάκων στην φυτοπροστασία και την αύξηση της γεωργικής παραγωγής κατά την περίοδο 2010 -2012 απο την  εξασκούμενη γεωργική πρακτική στη λεκάνη Αγγίτη Δράμας, η προκαλούμενη αναπόφευκτη ρύπανση των επιφανειακών νερών δεν υπερέβη το όριο. Οι ανιχνεύσεις που έγιναν με συγκεντρώσεις μεγαλύτερες των συγκεκριμένων ορίων οφείλονταν σε σημειακές πηγές ρύπανσης που προκλήθηκαν από ανεξέλεγκτες πρακτικές αγροτών να πλένουν τους ψεκαστήρες ή να απορρίπτουν τις παλιές συσκευασίες γεωργικών φαρμάκων στις όχθες ρεμάτων.

Όπως πάντως ανέφερε στα «Χρονικά» η κ. Ιωάννα Σαρήγκολη προϊσταμένη στο τμήμα ποιοτικού και φυτουγειονομικού ελέγχου της Δράμας η υπέρμετρη χρήση του αζώτου στα λιπάσματα όταν τα φυτά δεν το έχουν ανάγκη έχει σαν αποτέλεσμα οι ενώσεις του να μεταφέρονται με την βροχή στα επιφανειακά νερά ή στο έδαφος. Στην περίπτωση αυτή έχουμε νιτρορύπανση. Σύμφωνα με τις αναλύσεις που υπήρξαν στο πλαίσιο του εδαφολογικού χάρτη το 2007,  πέντε γεωτρήσεις έδειξαν υπέρβαση του ορίου των νιτρικών ιόντων στην λεκάνη της Δράμας και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Καλαμπακίου και την περιοχή του Νευροκοπίου… Όπως είπε η ίδια, από τα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορούν τις λεκάνες απορροής  Αγγίτη και Νέστου φαίνεται ότι  η Δράμα βρίσκεται σε μία μέτρια ή καλή κατάσταση από πλευράς ρύπανσης αν και σε κάποιους χειμάρρους δεν έχουν γίνει μετρήσεις και δεν υπάρχουν στοιχεία.

Πέρα από τις μετρήσεις που αναφέρουν οι Γεωτεχνικοί ωστόσο, είναι γεγονός ότι από την πλευρά κάποιων αγροτών δεν τηρούνται οι κανόνες ορθής γεωργικής πρακτικής και γίνεται υπέρμετρη χρήση των γεωργικών λιπασμάτων ενώ σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται απόθεση των  συσκευασιών των γεωργικών φαρμάκων σε σημεία που δεν πρέπει παρά το γεγονός ότι οι Δήμοι της περιοχής έχουν ορίσει συγκεκριμένους χώρους απόθεσης…

Συμπερασματικά όσο συνεχίζεται η μη τήρηση των κανόνων χρήσης των γεωργικών εφοδίων τόσο το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας όσο και ο ίδιος άνθρωπος θα είναι εκτεθειμένοι σε αυτές τις  επικίνδυνες  ουσίες.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ψωμάς

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)