Διάφορα

Λαϊκά δρώμενα δωδεκαημέρου στο Νομό Δράμας 5 με 8 Ιανουαρίου

Σε Βώλακα, Καλή Βρύση, Μοναστηράκι, Ξηροπόταμο, Παγονέρι, Πετρούσα και Πύργους

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν χθες οι συνδιοργανωτές

Ενόψει της έναρξης των πανάρχαιων λαϊκών δρωμένων και μεταμφιέσεων του δωδεκαημέρου σε 7 χωριά του Νομού Δράμας, κατά το τετραήμερο 5 με 8 Ιανουαρίου, κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησαν χθες Τετάρτη 3 Ιανουαρίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, στο Διοικητήριο, εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών, δηλαδή της Π.Ε. Δράμας και των πολιτιστικών συλλόγων Βώλακα, Καλής Βρύσης, Μοναστηρακίου, Ξηροποτάμου, Παγονερίου, Πετρούσας και Πύργων.

Όπως είναι γνωστό, τις ημέρες του Δωδεκαήμερου στο Νομό Δράμας πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις και γίνεται η αναβίωση δρώμενων και εθίμων, που οι ρίζες τους χάνονται στα βάθη των αιώνων, καθώς οι κάτοικοι τρέφουν ιδιαίτερο σεβασμό για την τοπική παράδοση. Με ξεχωριστό ενδιαφέρον, εθιμικά, παρουσιάζονται οι μέρες των Θεοφανίων, με πλούτο εκδηλώσεων και δρωμένων, όπου κυριαρχούν οι μεταμφιέσεις και μαζί με αυτές κουδούνια, τραγούδια, χοροί, παραστάσεις ευρηματικές και αναπαραστάσεις ποικίλες. Ο Βώλακας, η Καλή Βρύση, το Μοναστηράκι, ο Ξηροπόταμος, η Πετρούσα, το Παγονέρι και οι Πύργοι θα βρεθούν για άλλη μια χρονιά τις ημέρες αυτές στο επίκεντρο θεαματικών παραδοσιακών γιορτασμών με έντονο διονυσιασμό.

(Φωτογραφία από αριστερά): Κώστας Δεβρίκης (Ξηροποτάμος), Ηλίας Τσάννης (Πύργοι), Βάσω Ηλιάδη (Πετρούσα), Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου (Ειδ. Συμβ. Π.Ε. Δράμας), Γιάννης Παπουτσής (Μοναστηράκι), Ελισάβετ Χαριζάνη (Καλή Βρύση), Δημήτρης Μόνιος (Παγονέρι)

Κοινό κάλεσμα για συμμετοχή του κόσμου

Πιο συγκεκριμένα, χθες, στη συνέντευξη τύπου, οι πρόεδροι των πολιτιστικών συλλόγων Μοναστηρακίου (Γιάννης Παπουτσής), Ξηροποτάμου (Κώστας Δεβρίκης), Παγονερίου (Δημήτριος Μόνιος), Πετρούσας (Βάσω Ηλιάδη) και Πύργων (Ηλίας Τσάννης), καθώς και η Γραμματέας του συλλόγου της Καλής Βρύσης (Χαριζάνη Ελισάβετ) -απουσίαζε μόνο εκπρόσωπος από τον πολιτιστικό σύλλογο της Καλής Βρύσης λόγω υποχρεώσεων), μαζί με την εκπρόσωπο του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Πατακάκη, την Ειδική Σύμβουλο της Π.Ε. Δράμας κ. Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου, αναφέρθηκαν στα δρώμενα και τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια του 4ημέρου, και παράλληλα απηύθυναν κάλεσμα σε δραμινούς και επισκέπτες του Νομού, να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις ή να συμμετέχουν στην αναβίωση των δρωμένων. Να σημειωθεί ότι και ο κ. Πατακάκης απουσίαζε από τη συνέντευξη τύπου λόγω υποχρεώσεων και για αυτό μετέφερε το κάλεσμα του η κ. Κουγιουμτζόγλου, η οποία πήρε πρώτη το λόγο λέγοντας: «Θα ήθελα εκ μέρους του Αντιπεριφερειάρχη, του κ. Πατακάκη, ο οποίος θα ήθελε να είναι εδώ αλλά δεν μπορούσε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, να χαιρετίσω τους εκπροσώπους των πολιτιστικών συλλόγων. Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε και φέτος αυτές τις πολύ σημαντικές εκδηλώσεις αναβίωσης των λαϊκών δρώμενων της περιοχής μας. Η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας είναι αρωγός και σε αυτήν τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται. Είμαστε σίγουροι και για τη φετινή επιτυχία των εκδηλώσεων και καλούμε όλους τους δραμινους να παραστούν και να τιμήσουν με την παρουσία τους αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται κάθε χρόνο, με μεγάλη επιτυχία από τους τοπικούς συλλόγους και τους κατοίκων των αντίστοιχων χωριών».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Γιάννης Παπουτσής, Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας αλλά και Πρόεδρος του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Μοναστηρακίου, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο γενικά στη σημασία και το συμβολισμό των λαϊκών δρώμενων για το Νομό Δράμας αλλά και στο δρώμενο των «Αράπηδων» στο Μοναστηράκι. Διαδοχικά, το λόγο πήραν η Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου της Καλής Βρύσης κα. Χαριζάνη Ελισάβετ, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παγονερίου κ. Δημήτρης Μόνιος, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετρούσας κα Βάσω Ηλιάδη, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πύργων κ. Ηλίας Τσάννης και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου  Ξηροποτάμου κ. Κώστας Δεβρίκης.

«Αράπηδες» ή «Χαράπια» Βώλακα

Στο Βώλακα, τα δρώμενα των Θεοφανείων διαρκούν 3 ημέρες. Αρχίζουν από τις 6 Ιανουαρίου, το Σάββατο στις 11 πμ, με το έθιμο της «μπάρας», όπου ρίχνουν στο σιντριβάνι πρώτα τον παπά, τον πρόεδρο του χωριού και ακολουθούν οι νεόνυμφοι της περασμένης χρονιάς και όσοι όλοι το επιθυμούν. Το βράδυ, μπαίνουν ορισμένοι κρυφά στα σπίτια αυτών που έχουν κορίτσια για παντρειά και «κλέβουν» διάφορα αντικείμενα τα οποία συγκεντρώνουν στην πλατεία. Την επόμενη ημέρα το πρωί, πραγματοποιείται ο πλειστηριασμός των αντικειμένων (στις 10 το πρωί της Κυριακής 7 Ιανουαρίου), όπου εκεί προσέρχονται οι κάτοχοι των κλεμμένων αντικειμένων και αφού προσφέρουν κάποιο συμβολικό τίμημα, αποκτούν και πάλι την κυριότητά τους.

Την Κυριακή 7 Ιανουαρίου (στις 2μμ), ομάδες νέων μεταμφιέζονται σε «Αράπηδες» ή «Χαράπια». Έχουν καμπούρα, στη μέση βάζουν κουδούνια, σε σβέρκο προβιά, τα χέρια και το πρόσωπο είναι μαυρισμένα με καπνιά ενώ στα πόδια φορούν γουρουνοτσάρουχα. Κρατούν ξύλινο σπαθί και χοντρό ξύλο, πάνω στο οποίο στηρίζονται και κουνιούνται, δίνοντας στον ήχο των κουδουνιών συγκεκριμένο ρυθμό. Επίσης, η ομάδα περιλαμβάνει τον «τσαούση», που φορά ανδρική τοπική ενδυμασία, και τις νύφες, που είναι άντρες ντυμένοι με την τοπική γυναικεία φορεσιά. Όταν ένας θεατής κλέψει τη νύφη, τότε ο τσαούσης και οι Αράπηδες σπεύδουν να πιάσουν τον απαγωγέα και τον δίνουν ως λεία στους «Αράπηδες».

Τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, στις 2μμ, (Ημέρα Μπάμπιντεν) γίνεται αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου ενώ ακολουθεί γλέντι με τη συμμετοχή του κόσμου. Την ίδια ημέρα (στις 4:30μμ) εμφανίζονται στην πλατεία και οι «Αρκούδες» (Δρώμενο των «Αρκούδων»), δηλ. μεταμφιεσμένοι με δέρματα που καλύπτουν όλο το σώμα, μεγάλη μάσκα και κουδούνια κρεμασμένα στη μέση. Δρουν κατά ομάδες με αρχηγό τον Αρκουδιάρη, ο οποίος τραγουδάει κτυπώντας τον νταχαρέ και οι Αρκούδες χορεύουν στο ρυθμό του.

«Μπαμπούγερα» Καλής Βρύσης

«Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλής Βρύσης διοργανώνει το δρώμενο «Μπαμπούγερα» στις 6, 7 και 8 Ιανουαρίου. Άφθονο κρασί και μεζέδες, θα προσφέρονται στους επισκέπτες, με έντονη τη διάθεση του κεφιού όλο το τριήμερο, σε ένα μοναδικό και αυθεντικό γλέντι, στο πλαίσιο του δρώμενου, στους πρόποδες του Μενοικίου και δίπλα στο Ιερό του Διόνυσου » δήλωσε μεταξύ άλλων η Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου της Καλής Βρύσης κα. Χαριζάνη Ελισάβετ.

Στις 6 Ιανουαρίου, μετά τον αγιασμό των υδάτων (10πμ) πλήθος «Μπαμπούγερων» θα ξεχυθούν στους γραφικούς δρόμους της Καλής Βρύσης, με την εντυπωσιακή και επιβλητική μορφή τους, και θα χτυπούν με το σακίδιο στάχτης, που κρατούν στο χέρι, τον κόσμο για να ξορκίσουν το κακό. Η μάσκα, που γίνεται από δέρματα ζώων, έχει τη μορφή τράγου που συμβολίζει το ζώο που έχει δύναμη για ζωή. Επίσης τα κουδούνια που ζώνονται στη μέση, βγάζουν ένα ήχο, για να ξυπνήσουν τη φύση. Τέλος η καμπούρα που τοποθετείται πίσω στην πλάτη, συμβολίζει τη γριά Μπάμπω που έχει αποδώσει τους καρπούς της ζωής. Οι επισκέπτες θα απολαύσουν τους ήχους των κουδουνιών στην πλατεία του χωριού.

Στις 7 Ιανουαρίου, η ημέρα είναι αφιερωμένη στον Πολιτιστικό Σύλλογο της Καλής Βρύσης. Στις 2μμ λοιπόν της Κυριακής τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου, θα ξεσηκώσουν κατοίκους και επισκέπτες με χορούς και τραγούδια, πάντοτε με τη «βοήθεια» των Μπαμπούγερων.

Τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, στις 2μ.μ., θα λάβει χώρα η αναπαράσταση του σατυρικού διονυσιακού γάμου. Η πομπή θα ξεκινήσει από την αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου και η αναπαράσταση του γάμου θα γίνει στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου να σημειωθεί ότι υπάρχει για 3 μερόνυχτα άφθονο κρασί και άλλα παραδοσιακά τοπικά εδέσματα.

«Αράπηδες» Μοναστηρακίου

Το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018, ανήμερα των Θεοφανείων, στο Μοναστηράκι Δράμας και στην πλατεία του χωριού στις 3.00 μ.μ. οι «ΑΡΑΠΗΔΕΣ» κορυφώνουν το τελετουργικό τους έργο, υπηρετώντας και αναδεικνύοντας τη συνέχεια ως σπουδαιότατη αξία ζωής.

«Το μουσικοχορευτικό μας δρώμενο συνεχίζει να λειτουργεί αναλλοίωτο και αυθεντικό, ενδυναμώνοντας έτσι την πίστη μας ότι στο Μοναστηράκι διασώζουμε αρχαιότατη παράδοση, που μεταφέρεται, μεταβιβάζεται και μεταδίδεται βιωματικά και αυθεντικά στους νεότερους», ανέφερε ο κ. Γιάννης Παπουτσής, Πρόεδρος του του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Μοναστηρακίου,

Το δρώμενο των «Αράπηδων», το πατροπαράδοτο αυτό έθιμο, αποτελεί για τους Μοναστηρακιώτες, σημείο αναφοράς, σημείο όπου συναντιέται, συζευγνύεται και συγχωνεύεται το παρελθόν με το παρόν για να πορευτούν αρμονικά στο μέλλον. Είναι οι ρίζες που χάνονται μέσα στις πηγές της ελληνικής μυθολογίας και ιστορίας. Είναι εκείνο το ιδιαίτερο γνώρισμα που χαρακτηρίζει και επισφραγίζει την ταυτότητα του Μοναστηρακίου. Η συμμετοχή όλων στον Τρανό Κυκλικό χορό της κεντρικής «πλατέας» θα ενισχύσει και θα εδραιώσει στους τελεστές και τους εμψυχωτές την αυτοπεποίθηση και τη στάση ζωής τους ώστε να συνεχίζουν αενάως την προσπάθειά τους για να υπηρετούν τη συγκεκριμένη αρχέγονη τελετουργία, με όλους τους συμβολισμούς της, που στοχεύει στην Ευετηρία, δηλαδή την Καλοχρονιά και τη γονιμότητα.

Επίσης, ο κ. Παπουτσής πρόσθεσε πως η προετοιμασία της «Τσέτας» γίνεται πλέον σε πανηγυρικό και πάνδημο κλίμα γιορτής και έτσι «στις 9 το βράδυ της Παρασκευής 5 Ιανουαρίου όλοι όσοι θέλουν μπορούν να συμμετάσχουν στις διεργασίες προετοιμασίας και μύησης των «Αράπηδων» στο Λαογραφικό Μουσείο Μοναστηρακίου, να ζήσουν το κλίμα, να αισθανθούν και να νιώσουν την ατμόσφαιρα μέσα από τους τοπικούς μουσικούς ρυθμούς, τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα, τα τραγούδια, και τους χορούς συνοδευμένα φυσικά από φαγητά και ποτά».

«Αράπηδες» στον Ξηροπόταμο

Στις 6 και 7 Ιανουαρίου αναβιώνει στον Ξηροπόταμο το έθιμο των «Αράπηδων». Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 7 Ιανουαρίου, στις 3μ.μ., στην πλατεία του χωριού, όπου -μεταξύ άλλων-σε όλους τους επισκέπτες θα προσφερθούν δωρεάν κρασί και γίδα βραστή.

Στο δρώμενο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξηροποτάμου, κ.  Κώστας Δεβρίκης. Η ομάδα των τελεστών του δρώμενου των «Αράπηδων» ονομάζεται «Τσέτα» και έχει ως βασικά πρόσωπα τους «Αράπηδες», άντρες που είναι ντυμένοι με φλοκωτές κάπες και κεφαλοστολές από δέρμα κατσίκας. Στο κεφάλι δένουν ένα μαντήλι και κρατούν ξύλινο σπαθί, ενώ στη μέση κρεμούν 3 μεγάλα κουδούνια. Την «τσέτα» συμπληρώνουν οι «Εύζωνες», οι «Γκελίγκες» και οι «Μάνγκουδες». Επικεφαλής της ομάδας είναι ο «τσεταμπασία», άνδρας όχι μεταμφιεσμένος, που κρατά μια γκλίτσα.

Στις 6 Ιανουαρίου το πρωί (στις 10πμ) γίνεται «γύρα» της Τσέτας σε όλο το χωριό, συνοδεία της μακεδονικής λύρας και των νταχαρέδων, ενώ την ίδια ώρα την επόμενη ημέρα γίνεται «γύρα» στους εορτάζοντες. Στη συνέχεια η Τσέτα καταλήγει στην πλατεία του χωριού (στις 3μμ), όπου στήνει χορό, στον οποίο αργότερα πιάνονται και οι θεατές.

«Αράπηδες» ή «Χαράπια» Παγονερίου

Στο Παγονέρι το διήμερο δρώμενο θα αναβιώσει στις 5, 6 και 7 Ιανουαρίου, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παγονερίου κ. Δημήτρης Μόνιος, με τις προετοιμασίες να ξεκινούν ουσιαστικά από το βράδυ της 5ης Ιανουαρίου, όπου την Παρασκευή στις 9μμ, στο κτήριο του συλλόγου ξεκινά η διαδικασία της «μύησης», με την προετοιμασία των προβιών, των κουδουνιών και των φορεσιών. Το πρωί του Σαββάτου, στις 11πμ, θα γίνει στην πλατεία το δρώμενο των «Χαράπηδων», ενώ ήδη από πιο νωρίς το πρωί, οι μεταμφιεσμένοι ξεκινούν από το σπίτι του «Αράπη» και συναντούν το εκκλησίασμα που επιστρέφει από τον αγιασμό των υδάτων, για να πάνε όλοι μαζί στην πλατεία για την τέλεση του δρώμενου.

Οι «Αράπηδες» είναι μεταμφιεσμένοι με προβιές, φορούν μάσκα και κρεμούν κουδούνια, ενώ στα χέρια τους κρατούν ξύλινα σπαθιά και στάχτη.

Πρωταγωνιστές είναι επίσης η «Νύφη», ο «Θίασος», η «Γύφτισσα» και ο «Χατλής». Το δρώμενο διαρκεί μέχρι το βράδυ, με πειράγματα, χορούς και τραγούδια υπό τους ήχους των τοπικών μουσικών οργάνων, της γκάιντας και του νταχαρέ. Την επόμενη ημερα, 7 Ιανουαρίου, οι μεταμφιεσμένοι εμφανίζονται ξανά στους δρόμους του Παγονερίου, γυρίζουν όλα τα σπίτια, μένοντας πιο πολύ σε όσους γιορτάζουν.

«Μπάμπιντεν» Πετρούσας

«Στην Πετρούσα κάθε χρόνο στις 6, 7, και 8 Ιανουαρίου τελείται «Μπάμπιντεν», ένα δρώμενο που οι ρίζες του χάνονται στο βάθος του χρόνου και αποβλέπει στην καλοτυχία, τη γονιμότητα την καρποφορία, αλλά και στην απελευθέρωση της γης από τα δεσμά του χειμώνα» όπως ανέφερε η  Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετρούσας κα Βάσω Ηλιάδη

Βασικό πρόσωπο του δρώμενου είναι οι «Χαράπηδες», με τις τραγόμορφες μεταμφιέσεις, όπου άντρες βάφουν το πρόσωπο τους με κάρβουνο, φορούν δέρματα ζώων, δένουν κουδούνια στην μέση τους και με τον εκκωφαντικό θόρυβο που προκαλούν διώχνουν τα κακά πνεύματα και καλωσορίζουν τη νέα χρονιά, καλώντας τη φύση να ξυπνήσει για την άνοιξη και τη νέα σοδειά.

Η πομπή ξεκινά το βράδυ των Θεοφανείων, με μικρή «γύρα» των μεταμφιεσμένων, με χορό και τραγούδι, ενώ στο τέλος της βραδιάς ανάβουν και φωτιές.

Την επόμενη ημέρα, στις 12 το μεσημέρι, γίνεται η μεγάλη «γύρα» στο χωριό, το «φώτισμά», με τους μεταμφιεσμένους και την «καμήλα», καθώς κυρίαρχο σύμβολο της γιορτής είναι η «καμήλα», ένα ζώο το οποίο αντέχει στην πείνα και στη δίψα κάτω από αντίξοες συνθήκες. Εδώ συμβολίζει τις στερήσεις και τις δυσκολίες της ζωής αλλά και το πείσμα και την αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο. Η καμήλα, οι μεταμφιεσμένοι, πλήθος κόσμου αλλά και τα παραδοσιακά όργανα της Πετρούσας (λύρα και νταχαρές) ξεκινούν από την πλατεία του χωριού και υπό τους ήχους των οργάνων αλλά και των κουδουνιών «φωτίζουν» όλο το χωριό.
Την Δευτέρα στις 8 του μήνα και γύρω στις 3μμ, αρχίζει η κυρίως γιορτή. . Η γιορτή είναι αφιερωμένη και στη «Μπάμπω» στη μεγάλη σε ηλικία γυναίκα, η οποία παλαιότερα ήταν συνήθως και μαμή. Βοηθούσε στον ερχομό της νέας ζωής και ήταν ένα πρόσωπο το οποίο είχε κύρος και όλοι έβλεπαν με σεβασμό. Η πομπή με την συνοδεία της καμήλας και των μεταμφιεσμένων αναχωρούν από την πλατεία και καταλήγουν στο δημοτικό σχολείο όπου εκεί στήνεται ένα γνήσιο παραδοσιακό γλέντι. Στους κατοίκους και στους επισκέπτες προσφέρεται γίδα βραστή, κρασί και τσίπουρο. Επίσης, γίνεται η αναπαράσταση οργώματος και σποράς, καθώς και άλλων εργασιών, και το γλέντι συνεχίζεται μέχρι αργά το βράδυ.
«Νταβανίσκα» στους Πύργους

 Τριήμερο γλέντι θα γίνει και στους Πύργους, με τις εκδηλώσεις να ξεκινούν από τις 6 Ιανουαρίου και να κορυφώνονται στις 8 του μήνα, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πύργων κ. Ηλίας Τσάννης.

Στο δρώμενο, ο άντρες μεταμφιέζονται σε «Αρκούδες», που φορούν ολόσωμες προβιές και στη μέση κουδούνια. Άλλες μεταμφιέσεις είναι ο «γιατρός», η «έγκυος», ο «ζητιάνος», ο «αστυνόμος» και η «γκελίγκα».

Τα μέλη του θιάσου επισκέπτονται στις 6 Ιανουαρίου όλα τα σπίτια του χωριού, συγκεντρώνοντας χρήματα και τρόφιμα και στη συνέχεια πηγαίνουν στην πλατεία του χωριού (8μμ, το Σάββατο 6 Ιανουαρίου), όπου χορεύουν, γλεντούν και ξεσηκώνουν με τα κουδούνια τους όλο το χωριό, ενώ όλοι μένουν ξάγρυπνοι, πίνοντας, χορεύοντας και τραγουδώντας. Η αγρυπνία αυτή λέγεται «νταβανίσκα».

Την άλλη μέρα, 7 Ιανουαρίου, στις 10πμ, γίνεται η «γύρα» του χωριού, ενώ στις 6 το απόγευμα, γίνεται γλέντι με τις «αρκούδες» στην πλατεία του χωριού. Το απόγευμα της 7ης Ιανουαρίου, οι μεταμφιεσμένοι επισκέπτονται τα σπίτια των Γιάννηδων.

Η τελευταία ημέρα, 8 Ιανουαρίου, είναι αφιερωμένη στη μαμή του χωριού, στη «Μπάμπω», με το δρώμενο να λαμβάνει χώρα στις 4μμ, στην αυλή του σχολείου.

 Ρεπορτάζ: Ρία Κυριακίδου 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)