ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Βράβευσαν τον «Αγρότη της χρονιάς»

Απονομή επαίνου στον 30χρονο Σάββα Σαββίδη από το Βαθύτοπο Κ. Νευροκοπίου

Τον «Αγρότη της χρονιάς» βράβευσαν πριν λίγες ημέρες σε ενημερωτική αγροτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο «Δήμητρα» Δράμας, σε μία εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας.

Η ενημερωτική ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου, αφορούσε στο σύστημα επιθεώρησης των ψεκαστικών μηχανημάτων, μετά τις αλλαγές που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του σχετικού νόμου, για τη διακίνηση και τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων. Παράλληλα με τη διοργάνωση της, έγινε και η βράβευση, με τιμώμενο πρόσωπο έναν δραμινό αγρότη. Η βράβευση αυτή έχει γίνει πλέον θεσμός, καθώς το Κέντρο «Δήμητρα», κάθε χρόνο και λίγο πριν την έλευση της νέας χρονιάς, απονέμει σε επαγγελματία της πρωτογενούς παραγωγής του Νομού Δράμας, ο οποίος διακρίνεται για το ήθος του, καθώς και για την εφαρμογή καινοτόμων αλλά και ορθολογικών πρακτικών στη γεωργική του εκμετάλλευση, τον έπαινο για τον «Αγρότη της χρονιάς». Φέτος, αυτός που διακρίθηκε ήταν ο 30χρονος Σάββας Σαββίδης, από το Βαθύτοπο του Κάτω Νευροκοπίου Νομού Δράμας.

Μιλώντας στα «Χ» ο Προϊστάμενος του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας, κ. Άνθιμος Αναστασιάδης, δήλωσε: «Στο Κέντρο «Δήμητρα» Δράμας γίνεται μια ημερίδα με σκοπό να ενημερώσουμε τους αγρότες του Νομού αλλά και όμορων περιοχών, καθώς και τους άμεσα ενδιαφερόμενους, σχετικά με την επιθεώρηση των ψεκαστικών μηχανημάτων. Ο Νόμος 4036/2012 προβλέπει πολλές αλλαγές στον τομέα της διακίνησης και της χρήσης των γεωργικών φαρμάκων, και μία από αυτές τις αλλαγές είναι η επιθεώρηση του εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων, κοινώς των ψεκαστικών μηχανημάτων. Ήδη, αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου 1 χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίσαμε να φέρουμε δύο κατάλληλους και αρμόδιους εισηγητές, οι οποίοι θα αναλύσουν το θέμα της επιθεώρησης των ψεκαστικών μηχανημάτων και θα κατατοπίσουν έγκυρα και εμπεριστατωμένα τους ενδιαφερόμενους, μέσα από αυτήν την ενημερωτική ημερίδα. Πρόκειται για τον κ. Γεώργιο Μπουροδήμο, Τεχνολόγο Γεωπόνο, από το Τμήμα Γεωργικής Μηχανικής του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», που είναι και το υπεύθυνο τμήμα για τον έλεγχο όλης της διαδικασίας του συστήματος επιθεώρησης των ψεκαστικών μηχανημάτων. Ο δεύτερος ομιλητής είναι ο κ. Μαυρουδής Μαυρίδης, που είναι πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Σταθμών Τεχνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εξοπλισμού Εφαρμογής Γεωργικών Φαρμάκων».

Σχετικά με την βράβευση του «Αγρότη της χρονιάς» ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε: «Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, όπως έχουμε καθιερώσει δηλαδή τα τελευταία χρόνια, το Κέντρο «Δήμητρα» Δράμας θα βραβεύσει έναν επαγγελματία της πρωτογενούς παραγωγής του Νομού Δράμας, ο οποίος διακρίνεται κυρίως για το ήθος του, αλλά και την εφαρμογή καινοτόμων και ορθολογικών πρακτικών στην επιχείρησή του. Φέτος επιλέξαμε το τιμώμενο πρόσωπο να είναι από την ακριτική περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου. Είναι ένας νέος αγρότης, όχι μόνο ηλικιακά, αλλά και ένας επαγγελματίας του πρωτογενούς τομέα που είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα των «Νέων Αγροτών» του 2014, για τους οποίους πρόσφατα υλοποιήσαμε και επιμορφωτικά σεμινάρια. Πρόκειται για τον κ. Σάββα Σαββίδη, από το Βαθύτοπο του Κάτω Νευροκοπίου, που ασχολείται όχι μόνο με την καλλιέργεια της πατάτας, των φασολιών και των χειμερινών σιτηρών, αλλά και με τα μήλα Φούτζι, που είναι μια καινοτόμα καλλιέργεια για την περιοχή της Δράμας».

Σάββας Σαββίδης: Νέος Αγρότης και «Αγρότης της χρονιάς»

Από την πλευρά του, ο κ. Σάββας Σαββίδης, που αναδείχθηκε ως «Αγρότης της χρόνιας» δήλωσε στα «Χ»: «Πρώτα από όλα θέλω να ευχαριστήσω το Κέντρο «Δήμητρα» Δράμας, για την τιμή που μου κάνει να είμαι εγώ ο «Αγρότης της χρονιάς». Ο λόγος που με επέλεξαν για αυτήν την τιμητική διάκριση, είναι οι καλλιέργειες που ξεκίνησα με τα μήλα στην περιοχή του Κ. Νευροκοπίου. Είμαι νέος αγρότης και καλλιεργώ πατάτες, φασόλια, βρώμη και μήλα. Την επιχείρηση την έχω πάρει από τον πατέρα μου. Είμαι κάτοχος πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είμαι υδροβιολόγος γενετιστής, απλά λόγω των συγκυριών και της γενικότερης οικονομικής κατάστασης, αποφάσισα να ασχοληθώ με την αγροτική επιχείρηση της οικογένειάς μου. Το μικροκλίμα της περιοχής Κ. Νευροκοπίου, με τις μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας ανάμεσα στη μέρα και τη νύχτα, υπάρχει σε πολύ λίγες περιοχές της Ελλάδας. Αυτό, μας έδινε την εντύπωση ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε άλλες καλλιέργειες, εκτός από πατάτες και φασόλια. Τα τελευταία χρόνια, η παραγωγή πατάτας άρχισε να μειώνεται, για διάφορους λόγους, όπως πχ οι ποικιλίες που καλλιεργούνται πλέον. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, ενώ βάζαμε πολλά στρέμματα για την παραγωγή πατάτας, βλέποντας ότι η απόδοση πλέον μειώνεται, αποφασίσαμε και στραφήκαμε σε κάτι άλλο. Το 2012, με ένα συνεργάτη από την Καστοριά, σκεφτήκαμε να φυτεύσουμε σε ένα κτήμα μήλα, και πιο συγκεκριμένα μήλα Φούτζι και μήλα Σούπερ Τσιφ. Η καλλιέργεια προχωρά πολύ καλά, και φυσικά πολύ καλύτερα από ότι περιμέναμε, γι’ αυτό και σκέφτομαι να την επεκτείνω. Πολύ θετικά είδαν αυτήν τη «στροφή» σε καλλιέργεια μήλων πολλοί αγρότες, και νέοι και πιο μεγάλοι, από την περιοχή του Νευροκοπίου, οι οποίοι σκέφτονται να προχωρήσουν και αυτοί σε κάτι αντίστοιχο. Πιστεύω, και το εύχομαι, μέσα στα επόμενα χρόνια, μαζί με την πατάτα και τα φασόλια, να αποκτήσουν ξακουστό όνομα και τα μήλα του Νευροκοπίου. Η γεύση τους είναι υπέροχη και όσοι τα δοκιμάζουν έχουν πει τα καλύτερα λόγια».

Ενημέρωση για τις αλλαγές στη διακίνηση, εμπορία και χρήση των γεωργικών φαρμάκων αλλά και τους ελέγχους στα ψεκαστικά μηχανήματα

Στην ενημερωτική ημερίδα που έγινε στις 22 Δεκεμβρίου στο Κέντρο «Δήμητρα» Δράμας, οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για μια σειρά σημαντικών θεμάτων, γύρω από τις αλλαγές στον τομέα της διακίνησης, εμπορίας και χρήσης των γεωργικών φαρμάκων που έχει φέρει ο Νόμος 4036/2012. Οι κυριότερες από αυτές τις αλλαγές είναι: Η απόκτηση του πιστοποιητικού γνώσης ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων, η συνταγογράφηση αυτών, η επιθεώρηση του εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων -δηλ. για τα ψεκαστικά μηχανήματα- που συνοδεύεται από τη χορήγηση πιστοποιητικού επιθεώρησης. Με το σύστημα επιθεώρησης των ψεκαστικών μηχανημάτων που κατέχουν οι αγρότες, όπως έχει θεσπιστεί με σχετικό ΦΕΚ, ο ιδιοκτήτης ψεκαστικού μηχανήματος ακολουθεί το πρόγραμμα των τακτικών επιθεωρήσεων, που γίνονται από τους Σταθμούς Τεχνικής Επιθεώρησης Εξοπλισμού Εφαρμογής Γεωργικών Φαρμάκων (ΣΤΕΕΕΓΦ), που έχουν συσταθεί και οι οποίοι ελέγχονται από το Εργαστήριο Αναφοράς Επιθεωρήσεων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Να σημειωθεί ότι σκοπός των επιθεωρήσεων στα ψεκαστικά μηχανήματα είναι η βελτίωση του επιπέδου ασφαλείας των χρηστών και χειριστών, η προστασία της ανθρώπινης υγείας αλλά και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Ρεπορτάζ: Ρία Κυριακίδου

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)