OIKONOMIA

Πιο φθηνό το πετρέλαιο και για τους δραμινούς

Αναδρομική αύξηση στο περσινό επίδομα θέρμανσης για κατοίκους 9 ορεινών και βόρειων νομών

Επίδομα 0,375 ευρώ αντί για 0,25 ευρώ για κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου που έγινε τον περσινό χειμώνα

Το έκτακτο μέρισμα θα δοθεί με διαδικασίες-εξπρές στους δικαιούχους τους επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης που είχαν υποβάλει τη σχετική ηλεκτρονική αίτηση την περασμένη σεζόν, 2016-2017, και πιο συγκεκριμένα σε όσους είχαν κάνει αιτήσεις από το Δεκέμβριο του 2016 μέχρι και τον Απρίλιο του 2017.

Αυτή τη φορά, η πληρωμή του «ειδικού μερίσματος» θα γίνει από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μέσω της πλατφόρμας που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια για τη διάθεση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Η διαφορά των 12,5 λεπτών ανά λίτρο θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων κατοίκων των 9 νομών μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, μέχρι σήμερα δηλαδή, και οι ίδιοι δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια.

Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αναδρομική αύξηση του επιδόματος θέρμανσης στην Α΄ ζώνη

Πιο αναλυτικά, με Κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Χουλιαράκη και της Υφυπουργού κ. Κατερίνας Παπανάτσιου αυξάνεται αναδρομικά κατά 50% το επίδομα θέρμανσης του 2016 – 2017, από τα 25 στα 37,5 το λίτρο, στις ορεινές και βόρειες περιοχές. Οι περιοχές αυτές περιλαμβάνονται στην ζώνη Α΄ η οποία αφορά τους τους νομούς Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωάννινων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας.

Στην ΚΥΑ, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Αποφασίζουμε:

1. Η παράγραφος 3 του άρθρου 3 της ΠΟΛ.1189/14.12.2016 (ΦΕΚ Β’ 4076/2016) απόφασης του Υπουργού Οικονομικών, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και της Υφυπουργού Οικονομικών, αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Στην Α’ κλιματική ζώνη, για κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης χορηγείται ποσό επιδόματος 0,375 ευρώ και στις Β’, Γ’ και Δ’ κλιματικές ζώνες, για κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης χορηγείται ποσό επιδόματος 0,25 ευρώ.».
2. Τυχόν χρηματικά ποσά που θα προκύψουν από νέα εκκαθάριση καταβάλλονται έως 29-12-2017».

Καμία μεταβολή για τις ζώνες Β΄, Γ΄ και Δ΄

Οι ζώνες Β΄, Γ΄ και Δ΄ δεν έχουν καμία μεταβολή, με βάση την ΚΥΑ, αφού το επίδομα θέρμανσης για το 2016 -2017 παραμένει στα 25 λεπτά το λίτρο, και έτσι στις περιοχές αυτές θα εφαρμοστεί κανονικά η περικοπή στο επίδομα θέρμανσης για το φετινό χειμώνα.

Η κατανομή των Νομών σε ζώνες έχει ως εξής:

Η Β΄ ζώνη, περιλαμβάνει τους νομούς Αρκαδίας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων και Χαλκιδικής.

Η Γ΄ ζώνη, περιλαμβάνει τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου.

Η Δ΄ ζώνη, περιλαμβάνει τους νομούς Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων, τα Κύθηρα και τα νησιά του Σαρωνικού.

Επίδομα θέρμανσης: Υποβολή των αιτήσεων μέσω Taxisnet

Για την καταβολή του φετινού επιδόματος θέρμανσης, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσω του Taxisnet, όταν θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Η αίτηση θα υποβληθεί στη σχετική ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ αφού ο χρήστης εισέλθει στο σύστημα με χρήση των κωδικών πρόσβασης του στο Taxisnet, μέσα από την αντίστοιχη ιστοσελίδα www.gsis.gr.

Στην αίτηση θα αναγράφονται μεταξύ άλλων τα εξής: Ο ΑΦΜ του αιτούντος, το ονοματεπώνυμό του, ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του, ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου καθώς και η επιφάνεια της κύρια κατοικίας.

Πιο αναλυτικά, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει βήμα-βήμα, ο κάθε φορολογούμενος-δικαιούχος είναι η εξής:

-Συμπληρώνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό παροχής της Δ.Ε.Η της κατοικίας του.

-Επιλέγει αν διαμένει σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία, καθώς και το εμβαδόν της κύριας κατοικίας του.

-Επιλέγει αν είναι ιδιοκτήτης ή ένοικος. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να συμπληρώσει τον Α.Φ.Μ. του ιδιοκτήτη.
-Συμπληρώνει το IBAN του λογαριασμού της τράπεζας που θα του πιστωθεί το επίδομα.

-Αποδέχεται τους σχετικούς όρους.
-Επιλέγει την υποβολή αίτησης.

Τα … επεισόδια στο … σήριαλ του επιδόματος θέρμανσης!

Πολλά … επεισόδια έχει, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, το … σήριαλ με το επίδομα θέρμανσης και αντίστοιχα, έχει και … υπουργικές αποφάσεις. Μία από αυτές, την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου το βράδυ στο ΦΕΚ, και προβλέπει τη διάθεση του έκτακτου μερίσματος στους περίπου 100.000 κατοίκους της λεγόμενης Α΄ ζώνης, εκεί που κατατάσσονται οι νομοί της χώρας με τις χειρότερες καιρικές συνθήκες.

Αναμένεται, η έκδοση ακόμα μίας υπουργικής απόφασης, που θα προβλέπει -όπως έχει ανακοινωθεί- την περικοπή του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης κατά 50% για τη σεζόν 2017-2018.

Οι αιτήσεις για την τρέχουσα χειμερινή σεζόν θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται από το νέο έτος, ενώ όσοι συμπληρώσουν τη σχετική ηλεκτρονική αίτηση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα πληρωθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Οι υπόλοιποι θα λάβουν το επίδομα την άνοιξη. Το νέο επίδομα θέρμανσης θα είναι το μισό της σεζόν 2016-2017, δηλαδή θα περιορίζεται στα 12,5 λεπτά ανά λίτρο. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν απώλειες:

1. 250 έως 313 ευρώ για τους κατοίκους της 1ης ζώνης (Γρεβενά, Δράμα, Έβρος, Ευρυτανία, Ιωάννινα, Καστοριά, Κοζάνη, Σέρρες, Φλώρινα). Το νοικοκυριό του άγαμου θα επιδοτείται με 25 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας (και με μέγιστη επιφάνεια τα 80 τ.μ.) ενώ το νοικοκυριό του παντρεμένου επίσης με 25 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας, αλλά με μέγιστη επιφάνεια τα 100 τ.μ.

2. 150 έως 188 ευρώ για τους κατοίκους της Β’ ζώνης. Σε αυτήν κατατάσσονται οι νομοί Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής. Το νοικοκυριό του άγαμου θα επιδοτείται με 15 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο και μέγιστη επιφάνεια τα 80 τετραγωνικά, ενώ η μέγιστη επιφάνεια για το νοικοκυριό του παντρεμένου θα είναι τα 100 τετραγωνικά. Το επίδομα θα φτάνει κατά μέγιστο στα 150 έως τα 188 ευρώ.

3. Στην 3η ζώνη όπου κατατάσσονται οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου, η επιδότηση θα είναι 80 έως 100 ευρώ (για άγαμο και παντρεμένο αντίστοιχα) και η απώλεια θα είναι επίσης 80 έως 100 ευρώ.

4. Στην 4η ζώνη, τέλος, (νομοί Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και Ρεθύμνου, Σάμου και Χανίων) το μέρισμα θα είναι 50 έως 63 ευρώ και οι απώλειες επίσης 50 έως 63 ευρώ.

Ρεπορτάζ: Ρία Κυριακίδου

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)