Διάφορα

«Προστατέψτε την πρώτη κατοικία»

Ζητά με ψήφισμά της η «Αυτοδιοίκηση Πολιτών Δ. Δράμας»

 Το τεράστιο ζήτημα που έχει προκύψει με τους … «νεόφερτους» ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και αφορούν και την α΄ κατοικία, και γενικά όμως την ακίνητη περιουσία, μια εξέλιξη που αποτελεί «φόβο και τρόπο» για πολλά ελληνικά νοικοκυριά, θίγει η δημοτική παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών Δήμου Δράμας».

Η παράταξη της ελάσσονος αντιπολίτευσης, μέσα από ανακοίνωσή της αλλά και από πρόταση σχετικού ψηφίσματος που έφερε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, ο επικεφαλής της παράταξης κ. Στέργιος Ηλιόπουλος,

ζητά την κατάργηση του νόμου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, την «πραγματική προστασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας» με την καθιέρωση -μεταξύ άλλων- αναγκαίων μέτρων του ακατάσχετου της πρώτης κατοικίας. Επίσης ζητά, τη «γενναία διαγραφή των χρεών των λαϊκών οικογενειών, προς τράπεζες, κράτος, δήμους και ταμεία», καθώς και τη δυνατότητα εξαγοράς των δανείων από τους θιγόμενους, με τους όρους που δίνονται στα funds.

«Δεν υπάρχει ουσιαστική προστασία της α΄ κατοικίας»

Αυτό που επισημαίνει η παράταξη είναι πως «δεν υπάρχει ουσιαστική προστασία της α΄ κατοικίας, αφού ο αναθεωρημένος νόμος Κατσέλη, ελάχιστη προστασία προσφέρει και οι επαγγελματίες δεν μπορούν να υπαχθούν σ’ αυτόν», ενώ με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, «τα πιο αδύναμα στρώματα, θα υποστούν τους πλειστηριασμούς, για χρέη που δεν μπορούν να αποπληρώσουν σε κράτος, τράπεζες και ταμεία». Στο ίδιο ψήφισμα, τονίζεται επίσης ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας στέκεται έμπρακτα στο πλευρό των πιο αδύναμων πολιτών του Δήμου Δράμας» και δηλώνει ότι «θα αντισταθούμε μαζί τους, όποτε και όπως χρειαστεί, για να προστατεύσουμε τη λαϊκή κατοικία και περιουσία τους».

Αναφορά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συζήτηση και ψήφιση στην επόμενη συνεδρίαση

Το ψήφισμα έφερε προς συζήτηση ο επικεφαλής της παράταξης κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου Δήμου Δράμας, η οποία έγινε στις 20 Δεκεμβρίου. Το σώμα είδε θετικά την πρόταση, ενώ ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Άγγελος Σολάκης, συμφώνησε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που ίσως απασχολεί άμεσα και την τοπική κοινωνία, καθώς δεν αποκλείεται να βρεθούν σε αυτήν την τραγική και δυσάρεστη θέση και δραμινά νοικοκυριά. Μάλιστα, ο κ. Σολάκης είπε πως υπήρχε και από πλευράς Δήμου Δράμας η σκέψη να έρθει προς συζήτηση το θέμα των πλειστηριασμών στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά λόγω του μεγάλου αριθμού των θεμάτων που έπρεπε να συζητηθούν στις 3 συνεδριάσεις (μια τακτική και 2 ειδικές) της 20ης Δεκεμβρίου, αυτό δεν έγινε τελικά. Ωστόσο, δεσμεύτηκε πως το θέμα των πλειστηριασμών θα μπει στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, και θα μπει σε ψηφοφορία για έγκριση το ψήφισμα της αντιπολιτευτικής παράταξης.

Το ψήφισμα της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών Δήμου Δράμας»

Στο ψήφισμά της, η παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» αναφέρει τα εξής:

«Μετά το κόψιμο των μισθών, των συντάξεων, των επιδομάτων , την αύξηση της ανεργίας, οι πιο αδύναμοι της κοινωνίας μας, αυτοί που επλήγησαν και πλήττονται , από τις μνημονιακές πολιτικές που προκάλεσαν την κρίση, χάνουν τώρα το σπίτι, το μαγαζί και το χωράφι τους, για να σωθούν για άλλη μια φορά οι τράπεζες.

Ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας δεν υπάρχει, αφού ο αναθεωρημένος νόμος Κατσέλη ελάχιστη προστασία προσφέρει και  οι επαγγελματίες δεν μπορούν να υπαχθούν σ’ αυτόν, ενώ με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τα πιο αδύναμα στρώματα θα υποστούν τους πλειστηριασμούς, για χρέη που δεν μπορούν  να αποπληρώσουν σε κράτος τράπεζες, ταμεία.  Οι δημοτικές αρχές μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα την περίοδο των μνημονίων, με τις ελάχιστες δυνατότητες που έχουν, προσπάθησαν να στηρίξουν τους  πιο αδύναμους δημότες τους με κάθε τρόπο. Έτσι και τώρα, το δημοτικό συμβούλιο Δράμας στέκεται έμπρακτα στο πλευρό των πιο αδύναμων πολιτών του δήμου μας και δηλώνουμε ότι θα αντισταθούμε μαζί τους, όποτε και όπως χρειαστεί για να προστατεύσουμε τη λαϊκή κατοικία και περιουσία τους.

Καλούμε την κυβέρνηση και την Ελληνική βουλή (μαζί και με την αντιπολίτευση)να νομοθετήσουν: 

-Την κατάργηση του νόμου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

-Την πραγματική προστασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας με την καθιέρωση μεταξύ άλλων αναγκαίων μέτρων του ακατάσχετου της πρώτης κατοικίας.

-Τη γενναία διαγραφή των χρεών, των λαϊκών οικογενειών, προς τράπεζες, κράτος, δήμους και ταμεία.

-Τη δυνατότητα εξαγοράς των δανείων από τους πληττόμενους με τους όρους που δίνονται στα funds.

Τέλος, καταδικάζουμε τη βία και την καταστολή που ασκήθηκε στο ειρηνοδικείο Αθήνας και την χρήση χημικών μέσα σε κλειστό χώρο σε βάρος των κινημάτων κατά των πλειστηριασμών και δηλώνουμε τη στήριξη μας σ΄ αυτά».

Ρεπορτάζ:Ρία Κυριακίδου

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)