OIKONOMIA

Ούτε αυξήσεις, ούτε μειώσεις σε τέλη και δικαιώματα το 2018

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΡΑΜΑΣ: Μία τακτική, δύο ειδικές συνεδριάσεις

Κατά πλειοψηφία «πέρασε» ο προϋπολογισμός του 2018 αλλά και το «πάγωμα» για τέλη και δικαιώματα που πρότεινε η δημοτική αρχή καθώς η η πρόταση των αντιπολιτευτικών παρατάξεων για μειώσεις δεν «πέρασε»

Με μία τακτική και με δύο ειδικές συνεδριάσεις, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, συζήτησαν προχθές, Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, και έλαβαν αποφάσεις για μια σειρά θεμάτων που αφορούν το Δήμο Δράμας και τους δημότες του.

Η διαδικασία ήταν πολύωρη, λόγω των τριών συνεδριάσεων και του μεγάλου αριθμού των θεμάτων προς συζήτηση, αφού στην τακτική συνεδρίαση υπήρχαν 53 θέματα και άλλα 7 που μπήκαν ως έκτακτα. Εξάλλου, μια σειρά θεμάτων έφεραν προς συζήτηση, με σχετικές τοποθετήσεις τους, σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.

Απουσίαζε ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χ. Μαμσάκος

Από τις συνεδριάσεις έλειπαν ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού-Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους κ. Ανέστης Τερζής, καθώς -όπως ενημέρωσε το σώμα ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπαϊρακτάρης- εκτάκτως κλήθηκαν στην Αθήνα για συνάντηση με κυβερνητικά στελέχη και με αντικείμενο την έγκριση χρηματοδότησης 300.000 ευρώ  για το Φεστιβάλ Δράμας.

Για την απουσία του Δημάρχου, εκφράστηκε δυσαρέσκεια από συμβούλους της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Παύλος Ζαχαριάδης και Λευτέρης Χρυσοχοϊδης, από την παράταξη «πόλη+ζωή». Ωστόσο, ο κ. Μπαϊρακτάρης τόνισε πως δεν γινόταν να πράξουν διαφορετικά οι κ.κ. Μαμσάκος και Τερζής και αναγκαστικά έπρεπε να πάνε στην Αθήνα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Καμία αύξηση σε τέλη και δικαιώματα για το 2018

Ανάμεσα στα θέματα που παρουσίαζαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και ήταν μάλιστα το πρώτο στην πρόσκληση της τακτικής συνεδρίασης, ήταν αυτό που αφορούσε στην «επιβολή φόρων, τελών και δικαιωμάτων οικ. 2018», με εισηγητή τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Άγγελο Σολάκη.

Ο κ. Σολάκης τόνισε πως, λόγω της γενικότερης οικονομικής δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι δημότες, και σεβόμενη η δημοτική αρχή την όλη κατάσταση, αποφάσισε να μην αυξήσει κανένα φόρο, τέλος ή δικαίωμα για τη χρονιά που έρχεται και να παραμείνουν ως έχουν. Από την πλευρά των αντιπολιτεύσεων, οι προτάσεις ήταν για μειώσεις, προκειμένου να βοηθηθούν περαιτέρω οι δραμινοί πολίτες. Έτσι, η αντιπολίτευση δεν ενέκρινε την πρόταση της δημοτικής αρχής και το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία.

« Έγκριση οικονομικών στοιχείων Δήμου Δράμας χρήσης 2016. Ισολογισμός. Απολογιστικός Πίνακας»

Η πρώτη συνεδρίαση, που ήταν και Ειδική, ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα και περιείχε μόνο ένα θέμα, την « Έγκριση οικονομικών στοιχείων Δήμου Δράμας χρήσης 2016. Ισολογισμός. Απολογιστικός Πίνακας», με εισηγητή τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Άγγελο  Σολάκη, θέμα που ενέκριναν όλοι οι σύμβουλοι από τη δημοτική αρχή και την αντιπολίτευση, εκτός από τον κ. Γιάννη Στεφανίδη της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση».

Να σημειωθεί ότι οι αντιπολιτευτικές παρατάξεις -εκτός από τη «Λαϊκή Συσπείρωση»- ενέκριναν το θέμα συμφωνώντας με τη λογιστική αποτύπωσή του, κάνοντας όμως την παρατήρηση-επισήμανση ότι διαφωνούν με την πολιτική διαχείριση των οικονομικών θεμάτων και με τους σχετικούς χειρισμούς της δημοτικής αρχής.

«Προϋπολογισμός Δήμου Δράμας και Πίνακα Στοχοθεσίας οικ. έτους 2018»

Η δεύτερη συνεδρίαση, που επίσης ήταν Ειδική, και εισηγητή είχε πάλι τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Άγγελο  Σολάκη, αφορούσε την «Ψήφιση Προϋπολογισμού Δήμου Δράμας και Πίνακα Στοχοθεσίας οικ. έτους 2018». Πολλές ήταν οι διαφωνίες και οι επισημάνσεις που εκφράστηκαν από μέλη, τόσο της μείζονος όσο και της ελάσσονος αντιπολίτευσης, που μίλησαν -μεταξύ άλλων- για ένα «προϋπολογισμό χωρίς όραμα, αναπτυξιακό χαρακτήρα και κοινωνικό πρόσωπο».

Αντίθετα, ο εισηγητής του θέματος, κ. Σολάκης, ο Αντιδήμαρχος και Αναπλ. Δημάρχου κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης, αντιδήμαρχοι αλλά και σύμβουλοι της δημοτικής αρχής υποστήριξαν ότι ο προϋπολογισμός, στα μέτρα των οικονομικών δυνατοτήτων λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης και δυσπραγίας στη χώρα, είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να κάνει η σημερινή δημοτική αρχή.

Το θέμα αυτό πέρασε κατά πλειοψηφία, αφού υπήρχαν 6 «όχι» από τους συμβούλους κ.κ.: Μιχάλη Μλεκάνη, Λευτέρη Χρυσοχοϊδη, Νίκο Χαρίσκο, Στέργιο Ηλιόπουλο, Αλέξανδρο Τσιαμπούση και Γιάννη Στεφανίδη. Να σημειωθεί ότι από τις συνεδριάσεις έλειπαν ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ απουσίες υπήρχαν και κατά τις ψηφοφορίες των επιμέρους θεμάτων, από συμβούλους που δεν ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης και έφυγαν πριν τη λήξη της, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Εισήγηση του Αντιδήμαρχου Οικονομικών κ. Σολάκη για τον προϋπολογισμό

Μιλώντας για τον προϋπολογισμού του Δήμου Δράμας και τον Πίνακα Στοχοθεσίας οικ. έτους 2018, ο Αντιδήμαρχος κ. Σολάκης ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στους χειρισμούς και αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης, ασκώντας δριμεία κριτική, για δύο λόγους, όπως επισήμανε: Πρώτον, για τις υποχρηματοδοτήσεις που παρατηρούνται, κάτι που δυσκολεύει ιδιαίτερα και το Δήμο Δράμας, αλλά και τις σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή χρηματοδοτήσεων που έχουν εγκριθεί. Δεύτερον, για την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε και βάσει της οποίας συντάσσονται πλέον οι προϋπολογισμοί των δήμων, μια απόφαση που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα και συναντά αντιδράσεις από μεγάλο αριθμό δήμων σε όλη τη χώρα.

Στη δευτερολογία του ο κ. Σολάκης απαντώντας στις κριτικές που άσκησαν σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, είπε -μεταξύ άλλων- πως λανθασμένα μιλούν για «φορομπηχτική πολιτική» και «συγχέουν τους όρους, φόροι και τέλη», καθώς όπως είπε «η δημοτική αρχή εφαρμόζει το νόμο και επιβάλει αυτά που προβλέπονται, χωρίς να είναι δική της επιλογή».

Τοποθετήσεις συμβούλων της αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό

Κριτική στις προτάσεις, επιλογές και αποφάσεις της δημοτικής αρχής άσκησαν επικεφαλής και σύμβουλων των αντιπολιτευτικών παρατάξεων.

Μιχάλης Μλεκάνης (επικεφαλής «πόλη+ζωή): «Η εκάστοτε δημοτική αρχή, όσον αφορά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, κρίνεται με βάση τα πρόσθετα έσοδα που εξασφαλίζει, πλην των επιχορηγήσεων που λαμβάνουν όλοι οι δήμοι, το ύψος των φόρων που επιβάλει στους δημότες, την αποτελεσματικότητα στην παραγωγική και αναπτυξιακή αξιοποίηση των εσόδων του Δήμου και της περιουσίας εν γένει, και της κοινωνικής της πολιτικής. Ο Δήμος Δράμας είναι πρωταθλητής στα αρνητικά αποτελέσματα! Πλήρης στασιμότητα στην κοινωνική πολιτική, ελάχιστες χρηματοδοτήσεις από άλλες πηγές και αυτές οι λίγες αξιοποιούνται με «βήμα κουτσής χελώνας». Μέχρι σήμερα μηδενική αξιοποίηση! Επιβολή αυξήσεων άνω του 50% στα δημοτικά τέλη. Από 7,6 εκατ. Ευρώ για επενδύσεις στον προϋπολογισμό του 2017, αξιοποιήθηκαν μόνο 595 χιλιάδες ευρώ, δηλ 7,8%. Έτσι ετοιμαζόμαστε για το αύριο; Με αυτά τα αποτελέσματα, χάνεται απολύτως το δικαίωμα να διαμαρτύρεστε για τις περικοπές των κρατικών χρηματοδοτήσεων, αφού δεν μπορείτε να αξιοποιήσετε, ούτε και τα διαθέσιμα».

Ανδρέας Χαραλαμπίδης (σύμβουλος «Νέα Εποχή, Νέα Δράμα»):  ««Ευκολά γίνεται αντιληπτό πως για να γίνουν κάποια έργα, πρέπει να διεκδικήσουμε την ένταξή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Προτρέπω τη δημοτική αρχή να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην ετοιμότητα μελετών ώστε να μπορούμε να διεκδικήσουμε την ένταξη έργων, σε ευρωπαϊκά ή και κρατικά προγράμματα. Με αυτήν την προτροπή, ψηφίζω τον προϋπολογισμό».

Στέργιος Ηλιόπουλος: (επικεφαλής «Αυτοδιοίκηση Πολιτών»): ««Δυστυχώς, η αποτύπωση που γίνεται στον προϋπολογισμό, δείχνει ότι αυτή η δημοτική αρχή περπατά σε μια πεπατημένη οδό, μια οδό όμως που ακόμα και αυτά που προϋπολογίζει, δεν τα κάνει. Δυστυχώς, όσο και αν θέλουμε να της δώσουμε κάποια δίκαια για το στενό οικονομικό περιβάλλον που υπάρχει, δεν μπορούμε γιατί -πολλές φορές- όχι μόνο δεν διαμαρτύρεται αλλά πάει «χέρι-χέρι» με την κεντρική κυβέρνηση. Θα καταψηφίσω τον προϋπολογισμό και ευελπιστώ του χρόνου, κάτω ίσως από την πίεση των πραγμάτων, ίσως επειδή θα είναι και προεκλογική χρονιά, η δημοτική αρχή να κάνει δυο-τρεις σοβαρές κινήσεις, που θα προσδώσουν κάτι στο δραμινό λαό».

Αλέξανδρος Τσιαμπούσης (επικεφαλής «Project Δράμα 2020»): O κ. Τσιαμπούσης, μίλησε για «απουσία έργων και προγραμματισμού», για «αποσπασματικότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τα ζητήματα και ουσιαστικά γίνεται μόνο διαχείριση των θεμάτων από τη δημοτική αρχή», αναφέρθηκε στο θέμα του κολυμβητηρίου, ενώ για την κοινωνική πολιτική ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Δήμος Δράμας κάνει κοινωνική πολιτική με «ξένα κόλλυβα», του δίνουν λεφτά και αυτός τα δίνει». Επίσης, στις τοποθετήσεις του, πρωτολογία και δευτερολογία, είπε μεταξύ άλλων: «Ναι μεν οι προϋπολογισμοί των δήμων έχουν μειωθεί, τα λεφτά που έρχονται από το κεντρικό κράτος είναι λιγότερα, η πραγματικότητα όμως είναι πως και οι ίδιοι οι δήμοι κρύβονται πίσω από αυτές τις μειώσεις και είναι το άλλοθι τους, έτσι ώστε και έργο να μην γίνεται και να έχουν κάποιον που να ρίχνουν πάνω του, την ανεπάρκεια τους οι δημοτικές αρχές. Αυτό που θα περίμενα από μια δημοτική αρχή είναι να ασκήσει πίεση ώστε η κεντρική διοίκηση να δώσει περισσότερες αρμοδιότητες, με την ανάλογη δυνατότητα εισπράξεων, και χρηματοδοτήσεις στους δήμους».

Γιάννης Στεφανίδης (επικεφαλής «Λαϊκής Συσπείρωσης»): «Μου προξένησε εντύπωση η τοποθέτηση του κ. Σολάκη. Με το να ‘κλαψουρίζεις», και δεν το λέω με κακία αυτό, αγαπητέ φίλε Σολάκη, δεν βοηθάς την κατάσταση. Σε πρόσφατη εκδήλωση της παράταξης της δημοτικής αρχής, όλα τα παρουσιάσατε «ρόδινα» και ό,τι «βαίνουν καλώς». Είναι κουραστικό να επαναλαμβάνονται, τα τελευταία 3,5 χρόνια, σχεδιασμοί «επί χάρτου» και να μεταφέρονται από τον ένα χρόνο στον άλλον σημαντικά έργα, όπως το θέμα με τις κερκίδες του δημοτικού σταδίου. Μέσα στις συνθήκες που ζούμε, ως πολίτες και ως χώρα, και αυτός ο προϋπολογισμός αποτυπώνει ένα γενικότερο πολιτικό σχεδιασμό, ο οποίος λέει: «αυτά τα χρήματα έχω, αυτά διαθέτω στους δήμους, και με βάση αυτά πρέπει να κινηθείτε». Η δική μας παράταξη, έχει κάθε δικαίωμα να διαφωνεί με αυτόν το σχεδιασμό, γιατί έχουμε μια διαφορετική πολιτική προσέγγιση από εσάς γύρω από τα ζητήματα διεύθυνσης και διοίκησης της κοινωνίας και της πολιτείας. Εσείς, και ιδιαίτερα οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, εκτιμώ ότι δεν έχετε αυτό το δικαίωμα, δηλ. να προσεγγίζετε διαφορετικά τα ζητήματα. Τα προσεγγίζετε με βάση το «πώς είναι απλωμένος ο τραχανάς». Βάλτε στόχους, αγαπητοί συνάδερφοι, και μην μεμψιμοιρείτε. Καταψηφίζω τον προϋπολογισμό, γιατί εμπεριέχει σοβαρούς φόρους. Είναι προσαρμοσμένος στα μέτρα των κυβερνήσεων. Υπάρχετε εσείς, ως υποζύγια τους, για να υπάρχουν και οι άλλοι σε κεντρικό επίπεδο».

Παύλος Ζαχαριάδης (σύμβουλος «πόλη+ζωή»): Ο κ. Ζαχαριάδης αρχικά σχολίασε την απουσία του κ. Δημάρχου, λέγοντας πως «έπρεπε να είναι στη συζήτηση, λόγω της σημαντικότητας των θεμάτων, και όχι να επιλέξει την απουσία». Για την εισήγηση του κ. Σολάκη, ο κ. Ζαχαριάδης σχολίασε ότι αναλώθηκε στην επίθεση προς την κυβέρνηση και την κεντρική διοίκηση, χωρίς να περιέχει καμία αναφορά σε κωδικούς και συγκεκριμένα έργα. «Υπάρχουν όντως μειώσεις στις χρηματοδοτήσεις, αυτό όμως είναι κάτι που οι περισσότεροι δήμου το χρησιμοποιούν ως άλλοθι απέναντι στην αδυναμία τους, η οποία φαίνεται με την υλοποίηση ή όχι του οράματος που υποσχέθηκαν να πράξουν έργο. Προφανώς, όταν υπάρχει αδυναμία, για να μην πω απραγία, υλοποίησης ενός σχεδίου, λέγονται όλα αυτά για τις μειώσεις. Υπάρχει μια τεράστια αναντιστοιχία προϋπολογισθέντων με βεβαιωθέντων. Φαίνεται μια δημοτική αρχή που με ευχολόγια μόνο βάζει ποσά στο προϋπολογισμό, δεν έχει καμία σχέση η όποια τελική υλοποίηση έργων, με αυτό που έχει προϋπολογίσει».

Λευτέρης Χρυσοχοίδης (σύμβουλος «πόλη+ζωή»): «Βλέπουμε έναν προϋπολογισμό «copy-paste», με αυτούς των προηγούμενων χρόνων. Δεν έχει καμία προσωπική πινελιά. Είναι ένας στεγνός, ψυχρός προϋπολογισμός, μια απλή διαχείριση των οικονομικών του δήμου. Τα χρόνια που είστε δημοτική αρχή δεν υπάρχει ένα ουσιαστικό ή μεγάλο έργο. Θα αποτελέσετε μια πολιτική παρένθεση και μάλιστα μια κακή δημοτική αρχή. Επίσης, απουσιάζει η κοινωνική πολιτική, δεν υπάρχει στήριξη για τους αδύναμους οικονομικά πολίτες».

Τοποθετήσεις συμβούλων της δημοτικής αρχής για τον προϋπολογισμό

Δήμητρης Καραμπατζάκης: (Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Απασχόλησης και Τουρισμού και Αναπληρωτής Δημάρχου): «Για μια ακόμη χρονιά, η αντιπολίτευση -με την ευκολία που την διακρίνει- κάνει “υψηλού επιπέδου κριτική” και “σχολιάζει σε όποιο βάθος επιλέγει” κάποιους κωδικούς ή και κάποια πόσα, για να δώσει την εικόνα -όπως αυτή πιστεύει- του προϋπολογισμού. Ο κ. Μλεκάνης, εκτός από τις γνώσεις που έχει ως συνταξιούχος δάσκαλος στα εκπαιδευτικά, και θεωρώ ως απερχόμενος επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, μιας και μόνο αποτυχίες μετρά μέχρι τώρα, φέτος μας έδειξε και τις δυνατότητες του ως αρχιλογιστής. Μιλώντας για τον προϋπολογισμό του 2018, χρησιμοποίησε μόνο αριθμούς και τίποτε  άλλο, κανένα ποιοτικό χαρακτηριστικό, π.χ. για ποιο λόγο αυτά τα ποσοστά, για ποιο λόγο αυτές οι τιμές.

Εγώ θα σταθώ σε μερικά σημαντικά θέματα, τα οποία ανέδειξε ο Αντιδήμαρχος κ. Σολάκης, αλλά μάλλον δεν έγιναν αντιληπτά από τις αντιπολιτεύσεις. Καταρχήν, για πρώτη φορά, μετά από 8 χρόνια, σταματά η δόση χρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος, που έδινε μέχρι τώρα στους δήμους. Πλέον, αυτό το σημαντικό ποσό του 1,1 εκ. ευρώ, δεν το έχει ο Δήμος Δράμας για το 2018 και το νέο προϋπολογισμό. Ένα άλλο, επίσης πολύ σημαντικό ζήτημα, είναι η εφαρμογή του Ν. 4412, η οποία για να πάρει τη μορφή που έχει σήμερα -από τον Αύγουστο του 2016, πέρασε από διάφορες «διακυμάνσεις». Αρχικά, ήταν διαθέσιμος και ευέλικτος μόνο για προμήθειες. Έχετε αναρωτηθεί πόσες μελέτες έργων γίνονται πλέον τα τελευταία χρόνια, σε όλους τους δήμους της χώρας, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η οικονομική κατάσταση;  Θέλω να επισημάνω ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Δράμας είναι σοβαρά καταρτισμένο, έχει σεβαστεί τις απαιτήσεις των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, και παρά το ότι υπάρχουν καθυστερήσεις -λόγω και του Ν.4412-, πολύ σύντομα η αντιπολίτευση θα βρεθεί μπροστά σε εκπλήξεις, με τα έργα που θα δει να υλοποιούνται στο Δήμο Δράμας. Πολύ γρήγορα θα έρθουν οι αναμορφώσεις προϋπολογισμών -ίσως πολύ περισσότερες από τις φετινές- για εντάξεις έργων, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι πρώτα πρέπει να ενταχθεί ένα έργο και μετά να μπει στον προϋπολογισμό.

Η σημερινή δημοτική αρχή πατάει γερά στα πόδια της, δεν έχει «πήλινα ποδάρια», όπως η προηγούμενη, και θα φανεί στην εκλογική αναμέτρηση. Η δημοτική μας αρχή διακρίνεται από σοβαρότητα και μεθοδικότητα. Εμείς δουλεύουμε συστηματικά μέσα σε αυτό το πολύ δύσκολο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας, και αυτοί που θα κρίνουν και εμάς και το έργο μας είναι μόνο οι δημότες της Δράμας!».

Αριστείδης Μωϋσιάσης (Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών»): «Θα θέλαμε πραγματικά ο προϋπολογισμός του 2018 να δώσει το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος στην κοινωνική πολιτική. Δικαίως οι συνάδερφοι της αντιπολίτευσης ζήτησαν περισσότερα κονδύλια για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, όμως και οι ίδιοι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι -δυστυχώς- η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης. Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί, εμείς από τη θέση της διοίκησης και οι συνάδερφοι από τη θέση της αντιπολίτευσης, να φέρουμε το μεγαλύτερο και καλύτερο αποτέλεσμα, απέναντι στην κοινωνικοοικονομική λαίλαπα που αντιμετωπίζουμε. Θα ήθελα να κάνω όμως και κάποιες επισημάνσεις: Για το Κοινωνικό Παντοπωλείο τα χρήματα είναι 150.000 ευρώ, για τα είδη 60.000 ευρώ και άλλα 90.000 ευρώ για κάποιες έκτακτες ανάγκες, άρα έχουμε συνολικά 300.000 ευρώ για το 2018 για την κοινωνική πολιτική. Γενικά, υπάρχει ανάγκη ενός σωστού επιμερισμού των χρημάτων του προϋπολογισμού έτσι ώστε να έχουμε ένα πετυχημένο σύνολο, όσον αφορά τα έργα αλλά και τη διευρυμένη κοινωνική πολιτική. Θέλω να τονίσω πως, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής έχουμε -μεταξύ άλλων- κοινωνικά φροντιστήρια, διατακτικές για τους αδύναμους οικονομικά πολίτες, μείωση τελών για συγκεκριμένες ομάδες πολιτών με σκοπό το 2018 να αυξηθούν αυτές οι ομάδες. Δεν κάνουμε λοιπόν πίσω στην κοινωνική πολιτική και αυτό το ξέρουν πάρα πολύ καλά όλοι συνάδερφοι. Σχετικά με τον αριθμό των δημοτών για το Κοινωνικό Παντοπωλείο, έχουμε φτάσει τα 875 άτομα, δηλαδή διπλασιάστηκαν οι δικαιούχοι, δεν μειώσαμε όμως τις παροχές σε τρόφιμα και σε είδη πρώτης ανάγκης».

Τάσος Χατζηγιάννης (Πρόεδρος ΔΕΥΑΔ): ««Είναι κοινή διαπίστωση ότι υπάρχει σοβαρό θέμα με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας, γεγονός που επηρεάζει πολύ σημαντικά τον προϋπολογισμό του Δήμου Δράμας και καθιστά αναγκαίο να υπάρχει «ταμείο» στο Δήμο Δράμας, και μάλιστα αυτού του μεγάλου ύψους. Το σημαντικό είναι πως εμείς, όπως και πέρσι, συντάξαμε έναν προϋπολογισμό προκειμένου να εξυπηρετήσουμε, με τον καλύτερο τρόπο, τις ανάγκες των συνδημοτών μας. Μιλάμε για έργα, για την πόλη, τις γειτονιές, τις συνοικίες, τα χώρια. Κάναμε έργα που ζητήθηκαν από τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες. Επιγραμματικά να πω ότι, κάναμε σημαντικά έργα, όπως παιδικές χαρές, έργα για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο, έργα και για τον αστικό ιστό και για την περιφέρεια, για όλους τους κατοίκους, την παιδεία, τον πολιτισμό, την κοινωνική πολιτική. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως η παράταξη μας θα κάνει «ταμείο» στις επόμενες εκλογές. Ο κόσμος της Δράμας, δεν κοιμάται, και τα μάτια έχει ανοιχτά και ακούει».

Ρεπορτάζ: Ρία Κυριακίδου

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)