Διάφορα

«Τα παιδιά είναι οι πιο απαιτητικοί αναγνώστες»

Συνέντευξη με το δραμινό συγγραφέα παιδικών βιβλίων Βασίλη Τερζόπουλο

Το νέο παιδικό βιβλίο του δραμινού συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας κ. Βασίλη Τερζόπουλου, με τίτλο «Η  χριστουγεννιάτικη περιπέτεια του Ηλία» θα παρουσιαστεί την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου, Δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, στο Ταχυδρομείο της Ονειρούπολης, στις 12:00. Η εκδήλωση παρουσίασης τελεί υπό την αιγίδα του Συλλόγου Παραπληγικών Ν. Δράμας.

Ο κ. Τερζόπουλος μίλησε στα «Χ» για την εκδήλωση παρουσίασης και την υπόθεση του βιβλίου του, για τον κόσμο της παιδικής λογοτεχνίας και την αγάπη που παίρνει από τους μικρούς αναγνώστες, καθώς και για τα επόμενα συγγραφικά του «βήματα».

Κύριε Τερζόπουλε, το καινούργιο σας παιδικό βιβλίο, «Η  χριστουγεννιάτικη περιπέτεια του Ηλία», θα παρουσιαστεί στην Ονειρούπολη Δράμας. Πότε θα γίνει η εκδήλωση παρουσίασης και τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμά της;

Θα βρισκόμαστε στην Ονειρούπολη τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, στις 26 του Δεκέμβρη, στις 12:00 το μεσημέρι. Ως χώρο παρουσίασης αυτού του βιβλίου, επιλέξαμε το «Ταχυδρομείο της Ονειρούπολης», γιατί ταιριάζει εκπληκτικά με την ιστορία του βιβλίου.

Ο ήρωάς του, ο Ηλίας, εργάζεται στο Ταχυδρομείο της πόλης του και είναι εκείνος που παραλαμβάνει τα γράμματα των παιδιών προς τον Αϊ-Βασίλη. Στην παρουσίαση της Ονειρούπολης θα γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τον Ηλία. Θα … ψαρέψουμε γράμματα, θα φτιάξουμε μια λίστα με δώρα και θα μπούμε σ’ ένα μεγάλο σπίτι, όπου μένουν πολλά παιδιά, μαζί με τις πολλές μαμάδες τους. Στο τέλος, θα γράψουμε όλοι παρέα το δικό μας γράμμα, με παραλήπτη τον Αϊ-Βασίλη.

Θέλω να τονίσω πως η παρουσίαση διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Συλλόγου Παραπληγικών Ν. Δράμας και, με την ευκαιρία επιτρέψτε μου, να ευχαριστήσω -μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας «Χ», την αεικίνητη και υπερδραστήρια Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Αγλαΐα Κατσιγιάννη για όλη τη βοήθεια.

«Η χριστουγεννιάτικη περιπέτεια του Ηλία», τί υπόθεση έχει; Για ποια ιστορία μιλάει στα παιδιά;

Πρόκειται για μια πέρα, για πέρα, αληθινή ιστορία. Μια ιστορία που θα αλλάξει γνώμη σε όσους δεν πιστεύουν πως ο Αϊ-Βασίλης υπάρχει! Όταν ο Ηλίας ήταν παιδί, είχε την άσχημη εμπειρία ένας συμμαθητής του να του πει πως ο Αϊ-Βασίλης δεν υπάρχει στ’ αλήθεια. Όταν μεγάλωσε όμως, πήρε μια σημαντική απόφαση και κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς αναλαμβάνει μια ειδική, μυστική αποστολή… Τελικά, όπως  μπορεί να συμβεί στη ζωή μας, μια απλή σύμπτωση έφερε την ανατροπή σε όλα όσα πίστευε ως τότε.

Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο σε ένα παιδικό βιβλίο, έχει η εικονογράφησή του. Εσείς, τί βαρύτητα δίνεται σε αυτό το κομμάτι της δημιουργίας;

Έχετε απόλυτο δίκιο κυρία Κυριακίδου. Η εικονογράφηση, και ιδιαίτερα το εξώφυλλο, είναι η πρώτη επαφή του μικρού αναγνώστη με μια ιστορία. Μπορεί να τον προϊδεάσει θετικά και να τον ενθουσιάσει, πριν ακόμη έρθει σε επαφή με το κείμενο. Η εικονογράφηση είναι το περιτύλιγμα, η «συσκευασία» ενός παιδικού βιβλίου. Και όπως σε κάθε ποιοτικό προϊόν, η συσκευασία πρέπει να αναδεικνύει το περιεχόμενό του, αλλά και τα δύο να βρίσκονται σε ισορροπία. Μπορεί να συμβεί ένα μέτριο κείμενο να συνοδεύεται από μια πολύ όμορφη εικονογράφηση. Ή μια κακή εικονογράφηση να αδικεί, να καταστρέφει ίσως μια ωραία ιστορία.

Προσωπικά δίνω πολύ μεγάλη βαρύτητα στο κομμάτι της εικονογράφησης, αναλόγως και σε ποια ηλικιακή ομάδα απευθύνεται ένα βιβλίο μου. Πρόθεσή μου, πάντα, είναι η κάθε εικόνα να επικοινωνεί σωστά τις λέξεις που έχω επιλέξει για να διηγηθώ μια ιστορία, να τις αναδεικνύει, να τους δίνει τη μορφή που έχουν τα παιδικά όνειρα.

Κύριε Τερζόπουλε, πόσα και ποια βιβλία έχετε γράψει μέχρι στιγμής;

Όλα ξεκίνησαν το 2010 με την έκδοση του «Παράξενου επισκέπτη της Ονειρούπολης», από τις εκδόσεις Άγκυρα, την ιστορία ενός προσφυγόπουλου που φτάνει στην Ονειρόπουλη. Μια ιστορία που γράφτηκε για τον 1ο Διαγωνισμό Συγγραφής Παραμυθιού της Ονειρούπολης και απέσπασε τότε το 1ο βραβείο. Ακολούθησε το 2013 η έκδοση στα αγγλικά «Mess in the Kitchen» σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή, μέσω της πλατφόρμας Amazon, και ένα χρόνο αργότερα η «Αναταραχή στην Κουζίνα», η ελληνική εκδοχή της ίδιας ιστορίας, από τις εκδόσεις «Κόκκινη Κλωστή Δεμένη». Όταν κάποτε το Αλάτι και το Πιπέρι μάλωσαν, μπορείτε να φανταστείτε τι συνέβη στην Κουζίνα.

Το 2016 ήρθε η συνέχεια των περιπετειών των κατοίκων της Κουζίνας, με ήρωα «Ένα αλλιώτικο Πιρούνι», τον Άρη, που πέφτει θύμα συμπεριφορών εκφοβισμού. Και φέτος η «Χριστουγεννιάτικη περιπέτεια του Ηλία».

Πως νιώθετε από την ανταπόκριση που έχουν τα βιβλία σας;

Είναι συγκινητική, ταυτόχρονα ενθαρρυντική και δημιουργεί ένα παράξενο αίσθημα ευθύνης που απορρέει όταν συνειδητοποιείς πόσο ευάλωτα είναι τα παιδιά και πόσο εύκολα μπορεί να τα επηρεάσει μια ιστορία ή ένα βιβλίο. Η μεγαλύτερη ανταμοιβή έρχεται πάντα όταν αυθόρμητα ένα παιδί λέει πόσο του άρεσε ένα απ’ τα βιβλία μου που έτυχε να διαβάσει.

Φέτος, στα Βραβεία Βιβλίου Public 2017 (για βιβλία με έτος κυκλοφορίας το 2016, που αγάπησε το αναγνωστικό κοινό), το βιβλίο σας  «Αναταραχή στη κουζίνα #2: Ένα αλλιώτικο Πιρούνι», βρέθηκε μέσα στα 10 επικρατέστερα βιβλία στην κατηγορία της παιδικής λογοτεχνίας. Πως νιώσατε; Ήταν μια ξεχωριστή διάκριση, μια μεγάλη «ανταμοιβή»;

Ήταν σίγουρα μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, ειδικά όταν είδα ένα δικό μου βιβλίο ανάμεσα σε άλλα, δημιουργών που διάβαζα κι εγώ ως  παιδί. Όταν γράφεται μια ιστορία, ο συγγραφέας δεν έχει κατά νου κάποιο βραβείο ή διάκριση. Εκείνες τις ώρες είναι μόνος με τους ήρωές του και τα μηνύματα που θέλει να μεταδώσει. Αν θα συμβεί πολύ αργότερα να έρθει μια κάποια διάκριση, ειδικά όταν απορρέει από την αγάπη του αναγνωστικού κοινού, αυτή είναι αναμφίβολα μια ξεχωριστή ανταμοιβή.

Για ποιο λόγο ένας συγγραφέας επιλέγει τον … κόσμο της παιδικής λογοτεχνίας;

Μιλώντας τουλάχιστον για τον εαυτό μου, σίγουρα γιατί είναι ένας κόσμος που δεν υπακούει σε κανόνες, περιορισμούς της λογικής και της πραγματικότητας ή νόμους της φύσης. Με άλλα λόγια, είναι ένας κόσμος απόλυτα ελεύθερος. Με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Υπάρχουν κάποια «εφόδια» που πρέπει να διαθέτει ένας συγγραφέας για να ασχοληθεί με την παιδική λογοτεχνία; Είναι τελικά τα παιδιά οι πιο απαιτητικοί αναγνώστες;

Να είναι αληθινός. Αυτό είναι το σημαντικότερο εφόδιο! Να μην είναι άμεσα διδακτικός και να έχει ενσυναίσθηση, να βάζει δηλαδή τον εαυτό του στη θέση και στον τρόπο σκέψης των παιδιών. Στην Ελλάδα έχουμε εξαιρετικά ταλαντούχους συγγραφείς παιδικών βιβλίων, αλλά ωστόσο υπάρχουν και μέτριες, αν όχι κακές, εκδόσεις. Τα παιδιά είναι σίγουρα πιο απαιτητικοί αναγνώστες σε σχέση με τους ενήλικες. Είναι δύσκολο να τα κερδίσεις με το μέρος σου και πολύ εύκολο να τα χάσεις, να τα αποθαρρύνεις. Πολλές φορές το δεύτερο, μπορεί να συμβεί ακούσια.

Ποια τα επόμενα σχέδιά σας; Ξεκινήσατε ήδη κάτι καινούργιο;

Έχω προς το παρόν ολοκληρώσει δύο ακόμη ιστορίες, αρκετά διαφορετικές από όλες τις προηγούμενες. Η διαδικασία έκδοσης ενός βιβλίου, βέβαια, είναι χρονοβόρα και χρειάζεται υπομονή. Ευελπιστώ πως θα βρουν το δρόμο τους και θα φτάσουν στα χέρια των παιδιών.

Κλείνοντας, τί θα θέλατε να πείτε στο αναγνωστικό κοινό της Δράμας; 

Μεγαλώνοντας στη Δράμα, θυμάμαι τον εαυτό μου μαθητή να πηγαίνω συχνά σ’ ένα μικρό, ζεστό, συνοικιακό βιβλιοπωλείο και να χαζεύω τα βιβλία για ώρα, μέχρι να διαλέξω ένα. Νομίζω εκείνος ο χώρος συνέβαλλε στην αγάπη μου για το διάβασμα και αργότερα για το γράψιμο. Αυτά τα μικρά βιβλιοπωλεία θεωρώ πως οι γονείς πρέπει να επισκέπτονται μαζί με τα παιδιά τους. Να τα ενθαρρύνουν να διαβάζουν, παράλληλα με τις άλλες δραστηριότητές τους. Καλές Γιορτές σε όλους!

«Η παιδική λογοτεχνία είναι ένας κόσμος που δεν υπακούει σε κανόνες, περιορισμούς της λογικής και της πραγματικότητας ή νόμους της φύσης. Με άλλα λόγια, είναι ένας κόσμος απόλυτα ελεύθερος» τονίζει ο δραμινός συγγραφέας μιλώντας στα «Χ».

Λίγα λόγια για το Βασίλη Τερζόπουλο

Ο Βασίλης Τερζόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στη Δράμα. Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics.

Γράφει παιδικές ιστορίες, λογοτεχνικά και θεατρικά κείμενα, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και ιστοτόπους.

Παιδικά του βιβλία έχουν εκδοθεί σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, στα ελληνικά και τα αγγλικά. Συγκεκριμένα, κυκλοφορούν τα βιβλία του:

«Ο παράξενος επισκέπτης της Ονειρούπολης»

«Αναταραχή στην Κουζίνα»

«Mess in the Kitchen» (αγγλική έκδοση)

«Αναταραχή στη κουζίνα # 2: Ένα αλλιώτικο Πιρούνι»

«Η Χριστουγεννιάτικη περιπέτεια του Ηλία»

«Η χριστουγεννιάτικη περιπέτεια του Ηλία» … Μια αληθινή ιστορία, που θα αλλάξει γνώμη σε όσους πιστεύουν πως ο Αϊ-Βασίλης δεν υπάρχει!

 Το παιδικό βιβλίο «Η χριστουγεννιάτικη περιπέτεια του Ηλία», του συγγραφέα Βασίλη Τερζόπουλου, των εκδόσεων «κόκκινη κλωστή δεμένη», απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 4 ετών και άνω. Την εικονογράφηση έχει κάνει η κα Monica Bauleo, γνωστή Ιταλίδα εικονογράφος.

«Ο Ηλίας ζει παρέα με τον σκύλο του τον Ρούντολφ και δουλεύει στο ταχυδρομείο της πόλης του. Κάθε Χριστούγεννα παρατηρεί τα μικρά παιδιά που ρίχνουν το γράμμα τους προς τον Αϊ-Βασίλη, στο παλιό κόκκινο κουτί του ταχυδρομείου. Θυμάται πόσο πολύ λυπήθηκε, όταν ήταν παιδί, κι εκείνος ο συμμαθητής του του είπε πως δεν υπάρχει Αϊ-Βασίλης. Το επιβεβαίωσε, άλλωστε, όταν κατάλαβε πως το δώρο του, κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, ήταν το πακέτο που είχε δει κρυμμένο μέσα στο ντουλάπι της αποθήκης.
Όταν μεγάλωσε, όμως, πήρε μια σημαντική απόφαση και κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς βρίσκεται πια σε ειδική, μυστική αποστολή…
Πού πάει ντυμένος ως Αϊ-Βασίλης;
Καθώς φτάνει στο μεγάλο σπίτι όπου μένουν πολλά παιδιά, μαζί με τις πολλές μαμάδες τους, κάτι παράξενο συμβαίνει. Η φετινή αποστολή του παίρνει ξαφνικά νέα τροπή.
Ωχ! Ξύπνησαν τα παιδιά!»

Συνέντευξη:Ρία Κυριακίδου

 

 

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)