Διάφορα

Φόβοι για παγετό

Το σκηνικό του καιρού: Πτώση της θερμοκρασίας, παγετός, χιόνι ακόμα και σε πεδινές περιοχές, χθες και τη Δευτέρα

«Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός προστασίας, δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα», δηλώνουν στα «Χ» εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Φόβοι μόνο για παγετό

Το χειμωνιάτικό του πρόσωπο έδειξε χθες ο καιρός, σχεδόν σε όλο το νομό Δράμας, με τη θερμοκρασία να σημειώνει αισθητή πτώση και τα χιόνια – ή το χιονόνερο σε κάποιες περιοχές- να κάνουν την εμφάνισή τους, ήδη από το βράδυ της Δευτέρας 18 Δεκεμβρίου.

Όπως προειδοποιούσε και το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για επιδείνωση του καιρού στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, χιονοπτώσεις άρχισαν να σημειώνονται σε ορεινές περιοχές του νομού Δράμας ενώ σταδιακά, και από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ, χιονοπτώσεις άρχισαν να σημειώνονται σε ημιορεινές αλλά και πεδινές περιοχές, με το θερμόμετρο να δείχνει λίγους βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Από το βράδυ της Δευτέρας οι χιονοπτώσεις συνεχίστηκαν πιο έντονες, και κατά τη διάρκεια της νύχτας χιόνια έπεσαν ακόμα και σε περιοχές με υψόμετρο περίπου 200μ.-300μ. ενώ παγετός σημειώθηκε σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Χθες Τρίτη, το πρωί οι χιονοπτώσεις συνεχίστηκαν, ενώ χιόνισε ακόμα και μέσα στην πόλη της Δράμας το πρωί μετά τις 8, και για περίπου μία ώρα, με το χιόνι να κρατά για λίγο πάνω στις στέγες, στα αυτοκίνητα ή στις άκρες των δρόμων. Εξάλλου, άσπρισε και η κορυφή του Κορυλόβου.

Από το μεσημέρι το σκηνικό μέσα στην πόλη άλλαξε, με τον ήλιο να παίρνει τη σκυτάλη, και το θερμόμετρο να ανεβαίνει λίγο, αλλά αυτό δεν κράτησε για πολύ, και σειρά είχαν οι νεφώσεις.

Γενικά, σε όλο το νομό, χθες, από το μεσημέρι και μετά, τα φαινόμενα περιορίστηκαν, όμως λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας, παγετός σημειώθηκε κατά τόπους το βράδυ της Τρίτης, ενώ οι προβλέψεις της ΕΜΥ μιλούν για παγετό και για τις επόμενες ημέρες.

Όπως αναφέρει σχετικό δελτίο τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, συνιστώντας παράλληλα την προσοχή όλων, και ειδικά των οδηγών, «οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων, στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από τις πρόσκαιρες χιονοπτώσεις

Μπορεί τα χιόνια να έκαναν την εμφάνισή τους, ωστόσο χθες -σύμφωνα με τις δηλώσεις εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης- η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη, η διέλευση των οχημάτων ακόμα και σε ορεινές περιοχές, από κεντρικούς, δημοτικούς  και επαρχιακούς δρόμους, γινόταν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία (αν και σε κάποιες περιπτώσεις διαδρομών χρειαζόταν προσοχή) και γενικότερα δεν παρουσιάστηκαν σοβαρά  προβλήματα.

Δήμαρχος Νευροκοπίου, Βασίλης Γιαννόπουλος: «Χωρίς αλυσίδες σε δημοτικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο»

Για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν από προχθές Δευτέρα στην περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, στα «Χ» μίλησε ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Για το Δήμο Κ. Νευροκοπίου, οι καιρικές συνθήκες για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, είναι πολύ καλές, σε σχέση βέβαια με τα προηγούμενα χρόνια για τη δική μας περιοχή, που έχουμε συνηθίσει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, πολλά χιόνια και δύσκολες καιρικές συνθήκες. Το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη, χιόνισε, αλλά με ήπιο τρόπο. Το πρωί της Τρίτης το χιόνι ήταν γύρω στους 10 πόντους, μέσα στο Νευροκόπι, αλλά και σε χωριά του λεκανοπεδίου.

Στις κορυφές των βουνών, στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού -στις πίστες του-, σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο κοντά στο Γρανίτη ή και άλλου αντίστοιχα, το χιόνι είναι πολύ περισσότερο και ξεπερνά το μισό μέτρο. Η θερμοκρασία το βράδυ της Δευτέρας και το πρωί της Τρίτης, ήταν -2, -1ο C, δηλ., όχι χαμηλές για την εποχή και την περιοχή μας.

Το πρωί της Τρίτης οι δρόμοι καθαρίστηκαν άμεσα, και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τη μετακίνηση των μαθητών, κατοίκων ή επισκεπτών. Όλα ήταν εντάξει. Για τη δική μας περιοχή, είναι αναμενόμενες αυτές οι καταστάσεις, χειμώνας είναι, έχουμε αντιμετωπίσει πολύ χειρότερα. Υπάρχει ο μηχανισμός για την πολιτική προστασία, που είναι σε ετοιμότητα και αντέδρασε άμεσα, τόσο ο μηχανισμός του Δήμου Κ. Νευροκοπίου, όσο και της Αντιπεριφέρειας Δράμας. Έχει χιονίσει σε όλο το Δήμο Κ. Νευροκοπίου, από τη Μικρομηλιά μέχρι την Κάτω Βροντού, και από το Κατάφυτο μέχρι το Βώλακα, 870 τετρ. χλμ. χιονισμένα. Τόσο το δημοτικό, όσο και το επαρχιακό οδικό δίκτυο είναι βατά, δεν χρειάζονται καν αλυσίδες μέχρι στιγμής, απλώς χρειάζεται λίγη προσοχή από τους οδηγούς.

Αυτό που θέλω να πω είναι πως με τα χιόνια που έπεσαν -έτσι όπως η φύση στόλισε τα σπίτια, τις στέγες, τα δέντρα, τους κάμπους-, το τοπίο είναι πανέμορφο και όλοι εμείς οι κάτοικοι του Νευροκοπίου απολαμβάνουμε αυτήν την εικόνα και αλλάζει η διάθεση μας. Καλούμε και τον κόσμο να επισκεφτεί την περιοχή μας και να απολαύσει μαζί μας το υπέροχο αυτό χειμωνιάτικο σκηνικό».

Αντιμετωπίσιμη η κατάσταση στα ορεινά χωριά του Δήμου Δράμας

Από το βράδυ της Δευτέρας, ξεκίνησαν οι χιονοπτώσεις και στις ορεινές περιοχές του Δήμου Δράμας, όπως Σκαλωτή, Λειβαδερό και Σιδηρόνερο, με το χιόνι να φτάνει τα 3-4 εκατοστά. Για την αποφυγή προβλημάτων και λόγω των προειδοποιήσεων για παγετό, αλατιέρες από Αντιπεριφέρεια και Δήμο Δράμας έριξαν αλάτι στους δρόμους. «Δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα στην οδική κυκλοφορία. Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή, καθώς αν σημειωθεί παγετός, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα οι οδηγοί, αλλά και οι πεζοί στα ορεινά χωριά του Δήμου Δράμας. Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας του δήμου, όπως και της Αντιπεριφέρειας είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπιστεί όποιο πρόβλημα τυχόν προκύψει», δήλωσε ο Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δράμας κ. Γιώργος Τσεπίλης.

Δήμος Παρανεστίου: Λίγο χιόνι σε Μελισσοχώρι, Περίβλεπτο και Πρασινάδα

Για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στο Δήμο Παρανεστίου, από την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών και των χιονοπτώσεων, η Δήμαρχος Παρανεστίου, κα Αλίκη Σωτηριάδου, δήλωσε: «Λίγο χιόνι, 4-5 εκατοστά, είχαμε στους οικισμούς του Μελισσοχωρίου, του Περιβλέπτου και της Πρασινάδας, από χιονοπτώσεις που ξεκίνησαν από τη Δευτέρα, αλλά οι δρόμοι παρέμειναν ανοιχτοί, δεν υπήρχαν προβλήματα. Επίσης χιόνι έπεσε και στο Νικηφόρο. Χιονόνερο έριξε το μεσημέρι της Τρίτης στο Παρανέστι. Γενικότερα, δεν αντιμετωπίσαμε δύσκολες καταστάσεις, μέχρι στιγμής αυτό το διήμερο. Φυσικά, υπάρχει ετοιμότητα, έχουμε αλάτι και ελπίζω πως δεν θα σημειωθούν ακραία καιρικά φαινόμενα. Το μόνο ζήτημα που μας απασχολεί, και είναι μόνιμο δυστυχώς, είναι το πρόβλημα με τα μηχανήματα έργου και τους χειριστές που δεν υπάρχουν… Ευχόμαστε και ελπίζουμε να πάνε όλα καλά».

Διακοπή κυκλοφορίας, λόγω κατολισθήσεων και καθίζησης του οδοστρώματος κοντά στην Πρασινάδα Παρανεστίου

Μπορεί τα λίγα χιόνια που έπεσαν σε περιοχές του Δήμου Παρανεστίου, να μην δημιούργησαν προβλήματα στο οδικό δίκτυο, ωστόσο, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών, των κατολισθήσεων και της καθίζησης του οδοστρώματος, που σημειώθηκαν σε ορισμένα σημεία, αποφασίστηκε -όπως αναφέρει και σχετικό δελτίο τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης- η διακοπή της κυκλοφορίας (επ’ αόριστον, όπως τονίζεται) στα εξής σημεία του Δήμου Παρανεστίου: Στην Επαρχιακή Οδό Παρανεστίου – Πρασινάδας, από το 16,5ο χλμ έως  το 16,6ο χλμ., και στην Πλατεία του Οικισμού Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως στην Πρασινάδα, από το 15,5ο χλμ έως 15,6ο χλμ.

Ρεπορτάζ: Ρία Κυριακίδου

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)