Διάφορα

Εορταστικό ωράριο στα εμπορικά καταστήματα της Δράμας

Σε γιορτινούς ρυθμούς από τις 17 Δεκεμβρίου η αγορά, που λειτουργεί καθημερινά πρωί και απόγευμα

Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται η αγορά της Δράμας, με τα εμπορικά καταστήματα αυτήν αλλά και την ερχόμενη εβδομάδα, να είναι καθημερινά -εκτός από τις επίσημες αργίες- ανοιχτά πρωί και απόγευμα, καθώς έχει τεθεί σε εφαρμογή το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Πιο συγκεκριμένα, το εορταστικό ωράριο ξεκίνησε για τα καταστήματα της Δράμας από την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, την πρώτη από τις 3 συνολικές Κυριακές που θα είναι ανοιχτή η αγορά. Τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν και τις δύο Κυριακές πριν από την Πρωτοχρονιά, δηλαδή στις 24 Δεκεμβρίου 2017 και στις 31 Δεκεμβρίου 2017, τελευταία Κυριακή του χρόνου. Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων και την τελευταία Κυριακή κάθε έτους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου της Δράμας, το προτεινόμενο ωράριο των καταστημάτων για την περίοδο των εορτών, έχει ως εξής: Τις καθημερινές τα καταστήματα θα είναι ανοικτά 8:30π.μ.-2μ.μ. και 5:30μ.μ.-9μμ. Τα Σάββατα, 23 Δεκεμβρίου και 30 Δεκεμβρίου, θα είναι ανοικτά από τις 9 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι. Τις Κυριακές, 24 και 31 Δεκεμβρίου, παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αντίστοιχα, θα λειτουργούν από τις 11 το πρωί ως τις 3 μετά το μεσημέρι.

Τα εμπορικά καταστήματα της Δράμας θα παραμείνουν κλειστά στις 25 και 26 Δεκεμβρίου, πρώτη και δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, αντίστοιχα. Επίσης, κλειστά θα είναι την Πρωτοχρονιά, αλλά και τη δεύτερη ημέρα του χρόνου, δηλαδή Δευτέρα 1 Ιανουαρίου και Τρίτη 2 Ιανουαρίου. Η αγορά θα «μπει» και πάλι στους κανονικούς ρυθμούς της από την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου.

Λίγο πιο φθηνό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζει

Λίγο πιο φθηνό αναμένεται να είναι φέτος, σε σχέση με πέρσι, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), για την περίοδο 11 έως 16 Δεκεμβρίου 2017.

Συγκεκριμένα, το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι (6-8 ατόμων) θα κοστίσει φέτος 149,02 ευρώ έναντι 150,96 ευρώ που κόστιζε πέρυσι και 147,39 ευρώ το 2015, την ίδια ακριβώς περίοδο, με το ίδιο ακριβώς καλάθι προϊόντων. Η καταγεγραμμένη, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016, υποχώρηση κατά 1,94 ευρώ (που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία μείωση 1,29%), αποδίδεται κυρίως στην πτωτική τάση των λαχανικών και φρούτων (-4,32%), αλλά και σε εκείνη των διάφορων προϊόντων super market (-3,72%).

Ειδικότερα, μικρή μείωση καταγράφει η κατηγορία των κρεατικών, με κυριότερα χαρακτηριστικά τη στασιμότητα των τιμών του αρνιού και της γαλοπούλας, ενώ η φθηνότερη τιμή του χοιρινού (-5,26%) είναι εκείνη που συμπιέζει προς τα κάτω το κόστος για τους καταναλωτές.

Παράλληλα, τάση συρρίκνωσης παρουσιάζουν οι τιμές σε προϊόντα που προμηθεύεται το καταναλωτικό κοινό κυρίως από τα super market (-3,72%), με τα αλκοολούχα ποτά να σημειώνουν την κυριότερη πτωτική μεταβολή, ακολουθούμενα από το ελαιόλαδο και τη φέτα.

Όπως και το 2016, έτσι και τη φετινή εορταστική περίοδο η κατηγορία των γλυκών/εδεσμάτων σημειώνει μεν άνοδο (1,36%), σε επίπεδα όμως χαμηλότερα από τα περυσινά. Κυριότερη ερμηνεία του φαινομένου αποτελεί η αύξηση σε διεθνές επίπεδο των τιμών βουτύρου,  εξαιτίας του περιορισμού της παραγωγής σε ολόκληρη την Ευρώπη, ήδη από την άνοιξη του τρέχοντος έτους.

Βάσει της έρευνας, οι εκτιμήσεις για βελτίωση του τζίρου του μηνός Δεκεμβρίου 2017 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016 κατά περίπου 1,5%, αποδίδονται στη γενική ανοδική πορεία της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης από την αρχή του έτους (Α΄ εννιάμηνο 2017/2016: +0,6%). Όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ, η επαναφορά του κύκλου εργασιών των καταστημάτων λιανικής το φετινό Δεκέμβριο στα επίπεδα του αντίστοιχου μήνα του 2014, περίπου δηλαδή στα 4,09 δισ. ευρώ,  αντανακλά τη βελτίωση βασικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας, μία παράμετρος όμως που, σύμφωνα με την Συνομοσπονδία, θα πρέπει να μετουσιωθεί και στην ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας.
Ρεπορτάζ:Ρία Κυριακίδου

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)