OIKONOMIA

Είδος πολυτελείας το πετρέλαιο θέρμανσης

Με το «σταγονόμετρο» οι παραγγελίες από τους δραμινούς

Πετρέλαιο όχι όταν κρυώνουν αλλά όταν τους … πληρώνουν!

Είδος πολυτελείας… μοιάζει πλέον το πετρέλαιο καθώς τεράστιος είναι ο αριθμός των καταναλωτών που δεν μπορούν να το επιλέξουν ως μέσο θέρμανσης. Η δύσκολη οικονομική κατάσταση για τα περισσότερα νοικοκυριά, σε συνδυασμό με την πολύ υψηλή τιμή του, την ώρα που τα εισοδήματα …τραβούν την κατηφόρα, κάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης… δυσθεώρητο!

Ελάχιστες είναι πλέον οι πολυκατοικίες που βάζουν πετρέλαιο, αλλά και οι μονοκατοικίες… όλο και λιγοστεύουν. Το πολυπόθητο επίδομα θέρμανσης, δεν κατάφερε τελικά να γίνει πόλος αγοραστικής έλξης, αφού μικρός σχετικά είναι ο αριθμός των δικαιούχων, οδηγώντας έτσι τους υπόλοιπους καταναλωτές σε άλλες πηγές θέρμανσης. Μάλιστα, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως ακόμα και με το επίδομα θέρμανσης, η τιμή του πετρελαίου είναι απαγορευτική. Το γεγονός πως ενώ βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν την είσοδο της νέας χρονιάς και ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει τα ζητήματα με τα κριτήρια καταβολής του επιδόματος, αλλά και τα ποσά που θα επιστραφούν στους δικαιούχους, κάνει ακόμα πιο απαισιόδοξη την όλη κατάσταση.

Μην ξεχνάμε εξάλλου πως σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2018,  που κατατέθηκε στη Βουλή, περικόπτεται κατά 50% το ποσό που χορηγείται ως επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους. Αυτό θα οδηγήσει σε πιο αυστηρά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος και λιγότερους δικαιούχους από όσους το έλαβαν πέρυσι.

«Οι δραμινοί παραγγέλνουν κοιτάζοντας πρώτα το πορτοφόλι τους και μετά το κρύο»

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των βενζινοπωλών, οι περισσότεροι καταναλωτές αγοράζουν πετρέλαιο, ανάλογα με τα χρήματα που τους περισσεύουν από τον οικογενειακό προϋπολογισμό και όχι ανάλογα με τις ανάγκες τους για θέρμανση. Αυτό που βλέπουν πρώτα, όπως μας εξηγούν, είναι τα χρήματα που μπορούν να διαθέσουν για την αγορά, και όχι την ποσότητα του καυσίμου που απαιτείται για να έχει ζέστη το σπίτι τους.

«Παραγγελίες, γι’ αυτό το διάστημα είχαμε τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου και τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, τις ημέρες δηλαδή που καταβλήθηκαν μισθοί και συντάξεις. Στο τελευταίο κύμα κακοκαιρίας, στα μέσα Νοεμβρίου, με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι παραγγελίες ήταν ελάχιστες. Το αντίστοιχο φαινόμενο, με τη μειωμένη ζήτηση, σημειώθηκε και μέσα στον Οκτώβριο. Ο λόγος είναι απλώς: Οι δραμινοί δεν κάνουν τις παραγγελίες με βάση το θερμόμετρο και το κρύο, αλλά με βάση το πορτοφόλι τους. Κοιτάζουν το πότε θα πληρωθούν για να μπορέσουν να καλύψουν και τις ανάγκες τις θέρμανσης. Γενική η κίνηση και το φετινό φθινόπωρο-χειμώνα είναι μειωμένη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Ν. Δράμας κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος.

Οι παραγγελίες γίνονται πλέον με … μονάδα μέτρησης το ευρώ, και όχι το λίτρο!

Επίσης, οι ποσότητες των παραγγελιών είναι πολύ μικρές και δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι υπήρχε στο παρελθόν. «Παλιά, πολλοί παραγγέλνανε 1.000 ή 1.500 λίτρα ή και 800 με 500. Αυτά τα μεγέθη δεν υπάρχουν πλέον! Καταρχήν, οι παραγγελίες γίνονται πλέον με … μονάδα μέτρησης το ευρώ και όχι το λίτρο. Δηλαδή, μας λένε θέλω για 100, 150, 200 ευρώ. Οι πιο πολλές παραγγελίες είναι για 200 ευρώ. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που θα μας ζητήσουν πετρέλαιο για 500 ευρώ! Και φυσικά οι παραγγελίες για 1.000 λίτρα σχεδόν δεν υπάρχουν! Βέβαια, υπάρχουν και πολλοί που πάνε και ζητούν λίγο πετρέλαιο με το μπετονάκι! Πως να ζεσταθεί ο κόσμος;» λέει ο κ. Παπαδόπουλος.

Μόλις το 5% των πολυκατοικιών στην πόλη της Δράμας έχουν ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις πολυκατοικίες η κεντρική θέρμανση έχει μειωθεί δραματικά. Όπως αναφέρει ο Αντιπρόεδρος των Βενζινοπωλών, «ένα βασικό αξιοσημείωτο σημείο των ριζικών αλλαγών που έχουν σημειωθεί με το πετρέλαιο, είναι πως πλέον ελάχιστες πολυκατοικίες έχουν ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο. Αν θέλετε να μιλήσουμε με ποσοστά, θα μπορούσα να σας πως είναι το 5% των πολυκατοικιών στην πόλη της Δράμας!»

«Έχει γονατίσει ο κλάδος των βενζινοπωλών»

Με ιδιαίτερα μελανά χρώματα παρουσιάζουν την κατάσταση στο χώρο της αγοράς πετρελαίου οι βενζινοπώλες. Το αίτημά τους, για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, αλλά και του ΦΠΑ, όσες φορές και έχει ειπωθεί, δεν εισακούεται. Όπως επισημαίνουν, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 50-55 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο, για να μπορεί ο κόσμος να το εφοδιάζεται.

«Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι κοινωνικό αγαθό και θα έπρεπε οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση σε μια σωστή θέρμανση. Αυτήν την περίοδο, η μέση τιμή του στο Ν. Δράμας είναι 97-98 λεπτά του ευρώ το λίτρο. Από αυτά, τα 50 λεπτά είναι ο ΕΦΚ και ο ΦΠΑ. Ο κλάδος μας έχει γονατίσει, όπως βέβαια έχει συμβεί και σε πολλούς άλλους κλάδους λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι βενζινοπώλες βλέπουν συνεχώς την κίνηση να μειώνεται, ενώ η φορολογία που τους επιβάλλεται αυξάνεται. Πως να μπορέσει να ανταπεξέλθει ένας επαγγελματίας όταν πρέπει να πληρώσει φόρους 75% στα εισοδήματά του; Και πως μπορεί να υπάρχει αγοραστική κίνηση όταν το πετρέλαιο είναι τόσο ακριβό για τον καταναλωτή;», αναρωτήθηκε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Έπρεπε ήδη από τον Αύγουστο να είχε ανοίξει το σύστημα Taxis για το επίδομα»

Έντονος προβληματισμός υπάρχει, σε καταναλωτές αλλά και πρατηριούχους υγρών καυσίμων, σχετικά με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην έναρξη της καταβολής των αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης, αφού δεν έχει ανοίξει το αντίστοιχο ηλεκτρονικό σύστημα.

«Έπρεπε ήδη από τον Αύγουστο να ανοίξει το σύστημα, για να μπορούν να γνωρίζουν και οι καταναλωτές τί ποσά θα πάρουν πίσω. Ειδικά, άνθρωποι που έχουν πολύ χαμηλά ή χαμηλά εισοδήματα. Αν ήταν πιο υψηλό το επίδομα, και για περισσότερους δικαιούχους, θα είχαμε σίγουρα περισσότερη ζήτηση στο πετρέλαιο. Με τα νέα δεδομένα η επιδότηση θα «πέσει» κατά 50%», καθώς το ετήσιο κονδύλι για την επιδότηση θα «πέσει» στα μισά, από αυτό που ήταν την προηγούμενη σεζόν. Αυτομάτως αυτό σημαίνει πως το επίδομα θέρμανσης θα το πάρουν λιγότερα νοικοκυριά, ή αν δεν αλλάξει ο αριθμός των δικαιούχων, θα μειωθεί το ύψος του επιδόματος. Δύσκολα λοιπόν θα μπορέσει το επίδομα να αποτελέσει ένα σοβαρό κίνητρο για να προμηθευτεί ο καταναλωτής πετρέλαιο θέρμανσης, αν και γνωρίζουμε όλοι πως το πετρέλαιο είναι σωστός και ασφαλής τρόπος θέρμανσης για τα νοικοκυριά» επισήμανε ο κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος.

Εντός των προσεχών ημερών οι αιτήσεις για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

 Μέσα στις επόμενες ημέρες, πρόκειται να «ανοίξει» στο σύστημα Taxis, η εφαρμογή για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης της περιόδου 2017 – 2018. Θα προηγηθεί η έκδοση της σχετικής απόφασης από το υπουργείο Οικονομικών, απόφαση που θα έχει αναδρομική ισχύ, αφού για τον προσδιορισμό του επιδόματος θα υπολογιστούν οι αγορές πετρελαίου θέρμανσης από την έναρξη της ημερομηνίας διάθεσης. Στην ίδια απόφαση, αναμένεται να καθορίζονται και τα νέα κριτήρια χορήγησής του επιδόματος, αφού το συνολικό ποσό που θα δοθεί στους δικαιούχους θα είναι περίπου στο μισό, καθώς τα αντίστοιχα κονδύλια στον προϋπολογισμό είναι μειωμένα κατά 50%, σε σχέση με πέρσι. Πρόκειται για το δεύτερο «ψαλίδι», γεγονός που θα οδηγήσει σε αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης στους δικαιούχους, που πέρυσι έφθασαν τους 500.000, ή σε αισθητά μικρότερο επίδομα σε σχέση με το περυσινό.

Υπενθυμίζεται ότι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε στις 13 Οκτωβρίου και οι αιτήσεις για την καταβολή του επιδόματος μπορούν να γίνονται μέχρι τις 31 Μαΐου 2018.

Το επίδομα θα αρχίσει να καταβάλλεται από τις αρχές του νέου χρόνου και η πρώτη δόση του επιδόματος αναμένεται να χορηγηθεί, μέσα στον Ιανουάριο του 2018 για τις ποσότητες πετρελαίου που θα έχουν αγοραστεί από 15 Οκτωβρίου 2017 μέχρι το τέλος της χειμερινής σεζόν, και η δεύτερη δόση τον Ιούνιο. Για τη δεύτερη δόση οι σχετικές αιτήσεις θα μπορούν να υποβληθούν στο Taxis μέχρι και τις 31 Μαΐου.

Υποβολή των αιτήσεων μέσω Taxisnet

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσω του Taxisnet, όταν θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης. Η αίτηση θα υποβληθεί στη σχετική ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ αφού ο χρήστης εισέλθει στο σύστημα με χρήση των κωδικών πρόσβασης του στο Taxisnet, μέσα από την αντίστοιχη ιστοσελίδα www.gsis.gr.

Στην αίτηση θα αναγράφονται μεταξύ άλλων τα εξής: Ο ΑΦΜ του αιτούντος, το ονοματεπώνυμό του, ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του, ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου καθώς και η επιφάνεια της κύρια κατοικίας.

Πιο αναλυτικά, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει βήμα-βήμα, ο κάθε φορολογούμενος-δικαιούχος είναι η εξής:

-Συμπληρώνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό παροχής της Δ.Ε.Η της κατοικίας του.

-Επιλέγει αν διαμένει σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία, καθώς και το εμβαδόν της κύριας κατοικίας του.

-Επιλέγει αν είναι ιδιοκτήτης ή ένοικος. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να συμπληρώσει τον Α.Φ.Μ. του ιδιοκτήτη.
-Συμπληρώνει το IBAN του λογαριασμού της τράπεζας που θα του πιστωθεί το επίδομα.

-Αποδέχεται τους σχετικούς όρους.
-Επιλέγει την υποβολή αίτησης.

Ρεπορτάζ: Ρία Κυριακίδου

 

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)