Διάφορα

Ανάκληση αρμοδιοτήτων για τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας

Σύμφωνα με απόφαση του περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστου Μέτιου, αρμοδιότητες μόνο «χωρικού αντιπεριφερειάρχη» θα έχει πλέον ο Αργύρης Πατακάκης

Προηγήθηκε την Κυριακή επιστολή διαμαρτυρίας του δραμινού πολιτικού με ολομέτωπη επίθεση προς τον κ. Μέτιο

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη και στον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο, μετά τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος και ειδικά των τελευταίων δύο ημερών, με τα γεγονότα που μεσολάβησαν.

Στο «νέο επεισόδιο» των μεταξύ τους σχέσεων, πρωταγωνίστησε την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου η επιστολή διαμαρτυρίας του κ. Πατακάκη προς τον κ. Μέτιο, ενώ η «χαριστική βολή» ήρθε μία ημέρα μετά, με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΠΑΜΘ, και ουσιαστικά με την «απάντηση» του κ. Περιφερειάρχη, όπου έκανε γνωστή την απόφαση του για ανάκληση όλων των αρμοδιοτήτων που έχουν εκχωρηθεί στον κ. Πατακάκη, ο οποίος πλέον θα ασκεί καθήκοντα «Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη», με αρμοδιότητες μόνο όσες ορίζει ο Νόμος του Καλλικράτη στις αντίστοιχες περιπτώσεις.

Μάλιστα, στο ίδιο δελτίο τύπου της ΠΑΜΘ γίνεται λόγος για «προσπάθεια αποπροσανατολισμού» από πλευράς του κ. Πατακάκη καθώς όπως τονίζεται, εδώ και εβδομάδες «ο κ. Πατακάκης ήταν ενήμερος για το ενδεχόμενο ανάκλησης των αρμοδιοτήτων του» και «γίνεται σαφής ο λόγος για τον οποίο δημοσιοποίησε επιστολή διαμαρτυρίας», «με την οποία επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τους πολίτες για τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν στην ανάκληση των αρμοδιοτήτων του».

ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Ολομέτωπη επίθεση Α. Πατακάκη στο Χ. Μέτιο μέσα από επιστολή διαμαρτυρίας

Για αλαζονική, αυταρχική και ανάλγητη συμπεριφορά, κατηγόρησε τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χ. Μέτιο ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Α. Πατακάκης, με επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε προς όλα τα ΜΜΕ στις 10 Δεκεμβρίου.

Στο σκληρό κείμενό του, ο κ. Πατακάκης κάνει λόγο για «ανάλγητη συμπεριφορά» του Περιφερειάρχη, πάνω σε θέματα ζωτικής σημασίας για το νομό, και μιλά για προβλήματα που αντιμετωπίζει, λόγω αυτής της συμπεριφοράς, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ως Αντιπεριφερειάρχης Δράμας.

Υποστηρίζει πως εδώ και ένα περίπου χρόνου, ο κ. Μέτιος δείχνει αδιαφορία για τα προβλήματα του νομού και των κατοίκων της Δράμας, δεν σέβεται τις ανάγκες και επιθυμίες των δραμινών, αλλά -αντίθετα- «δημιουργεί προσκόμματα σε όλα τα ζητήματα που προκύπτουν».

Μάλιστα, ο κ. Πατακάκης, ασκώντας δριμεία κριτική προς τον επικεφαλής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης στην ΑΜΘ, κάνει λόγο για αυταρχική και αλαζονική συμπεριφορά, αναφέροντας χαρακτηριστικά στην επιστολή του: «Ο κ. Μέτιος λειτουργεί αυταρχικά και αλαζονικά, θεωρώντας πως η Δράμα πρέπει να είναι ένας συνεχής επαίτης αυτών που δικαιούται, πιστεύοντας πως πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με τα ελάχιστα».

Στη συνέχεια της επιστολής του, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας αναφέρεται σε δύο ζητήματα –«κομβικά», όπως τα χαρακτηρίζει για τη Δράμα-, τον οδικό άξονα Δράμας-Αμφίπολης και το Χιονοδρομικό Κέντρου του Φαλακρού, επισημαίνοντας πως για αυτά «ο Περιφερειάρχης έπραξε κατά βούληση και παρά την θέληση των Δραμινών» και πως τα ζητήματα αυτά «έπαιξαν καθοριστικό ρόλο» στην απόφασή του να διαμαρτυρηθεί έντονα.

Για το θέμα του οδικού άξονα Δράμας-Αμφίπολης, ο κ. Πατακάκης τονίζει πως ο κ. Μέτιος δεν έλαβε υπόψιν του τις αποφάσεις των τοπικών φορέων του νομού, και «χωρίς καμία διαβούλευση», «κόντρα με όλη την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας», ενώ –όπως πάντα αναφέρει ο δραμινός πολιτικός-, «είχε συμφωνηθεί μεταξύ όλων των φορέων της Δράμας να διεκδικήσουμε δυναμικά τη δέσμευση του πρωθυπουργού για την κατασκευή της εθνικής οδού Δράμας-Αμφίπολης ώστε να συνδεθούμε επιτέλους με την Εγνατία Οδό, ο κ. Μέτιος αυθαίρετα και χωρίς να λάβει υπόψη την απόφαση των Δραμινών, επέβαλε τη δική του αντίθετη άποψη, πως πρέπει να κατασκευαστεί ο δρόμος Δράμα – Καβάλα».

Για το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού, ο κ. Πατακάκης, επισημαίνει ότι ο κ. Μέτιος, παρά τις δεσμεύσεις για χρηματοδότηση της λειτουργίας του Χ.Κ. Φαλακρού κατά την τρέχουσα χιονοδρομική περίοδο, «έως και σήμερα αρνείται οποιαδήποτε χρηματοδότηση» και «επιδεικνύει παντελή αδιαφορία».

Εκφράζοντας την αγανάκτησή του, σε άλλο σημείο της έγγραφης διαμαρτυρίας του αναφέρει: «Δεν μπορώ να δεχθώ, ούτε από την θέση που υπηρετώ τον Δραμινό λαό, αλλά ούτε  και ως απλός κάτοικος αυτού του τόπου, πως οι Δραμινοί είμαστε πολίτες β΄ κατηγορίας και ότι ένας άνθρωπος μπορεί να μας καταδικάζει στη μιζέρια και την αφάνεια».

Τέλος, μέσα από την επιστολή ο κ. Πατακάκης ζητά, επίσης, τη στήριξη και τη δυναμική παρέμβαση όλων, ώστε, όπως τονίζει «κάποιοι επιτέλους να ενδιαφερθούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός μας και να δώσουν λύσεις ώστε να επέλθει η πολυπόθητη «ισόρροπη ανάπτυξη» της Περιφέρειάς ΑΜΘ».

Η επιστολή του κ. Πατακάκη

Στην επιστολή του, προς τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο, με ημερομηνία 10 Δεκεμβρίου 2017, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, αναφέρει τα εξής:

«Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ.Μέτιο»

«Είμαι στη δυσάρεστη θέση ν’ απευθύνω δημόσια την παρούσα διαμαρτυρία προς τον Περιφερειάρχη κ. Μέτιο, με μοναδικό σκοπό να κάνω όλους τους πολίτες της Περιφέρειάς μας και όχι μόνο, κοινωνούς των προβλημάτων που αντιμετωπίζω κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μου ως Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας από την ανάλγητη συμπεριφορά του Περιφερειάρχη σε θέματα ζωτικής σημασίας για τον τόπο μου.

Ένα και πλέον χρόνο από την εκλογή του ως Περιφερειάρχη και παρόλο που όλο αυτό το χρονικό διάστημα τον ενημέρωνα διαρκώς για τις ανάγκες, τις επιθυμίες αλλά και τις αποφάσεις των συμπολιτών μου για το μέλλον του τόπου μας, ο κ. Μέτιος επέδειξε παντελή αδιαφορία.

Δεν σεβάστηκε, όπως έχει υποχρέωση από τη θέση την οποία υπηρετεί, τις επιθυμίες των Δραμινών, που γνωρίζουμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τις ανάγκες του τόπου μας.

Αντιθέτως, καθημερινά δημιουργεί προσκόμματα σε όλα τα ζητήματα που προκύπτουν στο πλαίσιο της ανάπτυξης της περιοχής μας αλλά και της καθημερινής λειτουργίας της Περιφερειακής μας Ενότητας, ακόμα και απέναντι στους υπαλλήλους της Π.Ε. Δράμας.

Ο κ. Μέτιος λειτουργεί αυταρχικά και αλαζονικά, θεωρώντας πως η Δράμα πρέπει να είναι ένας συνεχής επαίτης αυτών που δικαιούται, πιστεύοντας πως πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με τα ελάχιστα.

Συγκεκριμένα, θα αναφερθώ σε δύο κομβικά ζητήματα του τόπου μας που ο Περιφερειάρχης έπραξε κατά βούληση και παρά την θέληση των Δραμινών, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόφασή μου να διαμαρτυρηθώ δημόσια.

Εθνική οδός Δράμας-Αμφίπολης

Ο κ. Μέτιος δεν έλαβε υπόψη του τις αλλεπάλληλες συσκέψεις των φορέων του Νομού Δράμας που ομόφωνα προέταξαν ως έργο προέχουσας σημασίας για τον νομό μας την κατασκευή του δρόμου αυτού.  Χωρίς καμία διαβούλευση, έρχεται κόντρα με όλη την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, θεωρώντας πως γνωρίζει καλύτερα το συμφέρον μας από εμάς τους ίδιους. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του 6ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που έγινε τον Νοέμβριο στην Κομοτηνή, σε σύσκεψη παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και του Βουλευτή Δράμας κ. Χρήστου Καραγιαννίδη,  ενώ είχε συμφωνηθεί μεταξύ όλων των φορέων της Δράμας να διεκδικήσουμε δυναμικά τη δέσμευση του πρωθυπουργού για την κατασκευή της εθνικής οδού Δράμας-Αμφίπολης ώστε να συνδεθούμε επιτέλους με την Εγνατία Οδό, ο κ. Μέτιος αυθαίρετα και χωρίς να λάβει υπόψη την απόφαση των Δραμινών, επέβαλε τη δική του αντίθετη άποψη, πως πρέπει να κατασκευαστεί ο δρόμος Δράμα – Καβάλα.

Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού

Η απόλυτα επιτυχημένη περσινή χιονοδρομική περίοδος για το Φαλακρό, που ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς τόσο των αρμόδιων υπηρεσιών, όσο και όλων ημών που πιστέψαμε πως το βουνό της Περιφέρειάς μας μπορεί ν΄ανταγωνιστεί επάξια τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα των Βαλκανίων, οδήγησε τον ίδιο τον κ. Μέτιο να δεσμευτεί ρητά πως η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει κατά την τρέχουσα χιονοδρομική περίοδο την τόσο επιτυχημένη προσπάθειά μας.

Για το λόγο αυτό, από τις 27 Απριλίου 2017 και παρόλο που η χιονοδρομική περίοδος 2016 – 2017 δεν είχε καν τελειώσει, ενεργώντας έγκαιρα, βάση ενός σοβαρού σχεδιασμού και όντας σε πλήρη ετοιμότητα, αποστείλαμε το υπ΄αριθμ. 2344/27-4-2017 έγγραφο προς την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ζητώντας:

Α. Χρηματοδότηση για τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού για την επόμενη χιονοδρομική περίοδο 2017-2018.

Β. Χρηματοδότηση για την επισκευή των δύο αναβατήρων που βρίσκονται εκτός λειτουργίας (παππούς, διθέσια)

Γ. Χρηματοδότηση για τη συντήρηση των κτιριακών υποδομών του.

Έως και σήμερα αρνείται οποιαδήποτε χρηματοδότηση, επιδεικνύει παντελή αδιαφορία και παρότι η περσινή Χιονοδρομική περίοδος έκλεισε με πάνω από 26.000 επισκέπτες δημιουργώντας ελπίδες και προσδοκίες πως το Μοναδικό Χιονοδρομικό Κέντρο της Περιφέρειας ΑΜΘ μπορεί να φτάσει εκεί που του αξίζει, αναδεικνύοντας την τουριστική δυναμική του τόπου μας αλλά και δίνοντας μία οικονομική ανάσα σε όλους όσους δραστηριοποιούνται γύρω από το βουνό.

Δεν μπορώ να δεχθώ, ούτε από την θέση που υπηρετώ τον Δραμινό λαό, αλλά ούτε  και ως απλός κάτοικος αυτού του τόπου, πως οι Δραμινοί είμαστε πολίτες β΄ κατηγορίας και ότι ένας άνθρωπος μπορεί να μας καταδικάζει στη μιζέρια και την αφάνεια.

Η πολυετής πορεία μου στα κοινά και η ηθική μου, μου έχουν μάθει να μην συμβιβάζομαι αλλά να διεκδικώ, πάντα με κύριο μέλημά μου το καλό του Δραμινού λαού.

Γι΄αυτό και δημοσιοποιώ σήμερα μέρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως Περιφερειακή Ενότητα Δράμας από την συμπεριφορά του Περιφερειάρχη κ. Μέτιου και ζητώ τη στήριξη και τη δυναμική παρέμβαση όλων σας, ώστε κάποιοι επιτέλους να ενδιαφερθούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός μας και να δώσουν λύσεις ώστε να επέλθει η πολυπόθητη «ισόρροπη ανάπτυξη» της Περιφέρειάς μας».

ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ Α. ΠΑΤΑΚΑΚΗΣ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Π.Ε. ΔΡΑΜΑΣ

 

Απάντηση Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χ. Μέτιου με γνωστοποίηση ανάκλησης αρμοδιοτήτων

Άμεση ήταν η αντίδραση και απάντηση από πλευράς της διοίκησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς μία ημέρα μετά την επιστολή διαμαρτυρίας του κ. Πατακάκη, εκδόθηκε -χθες 11 Δεκεμβρίου-, δελτίο τύπου από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με το οποίο γίνεται γνωστή η απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, -όπως επισημαίνει- «και μετά την απόφαση της 15ης Νοεμβρίου 2017 του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Δράμας που αφορά στον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη», να ανακληθούν «όλες οι αρμοδιότητες που είχαν εκχωρηθεί στον κ. Πατακάκη και πλέον θα ασκεί μόνο εκείνες που ορίζει ο νόμος του «Καλλικράτη» ως χωρικός Αντιπεριφερειάρχης» .

Όπως αναφέρεται επίσης στο δελτίο τύπου: «Ήδη από τις 17 Νοεμβρίου 2017, ο κ. Πατακάκης κλήθηκε εγγράφως στο Γραφείο του κ. Περιφερειάρχη για εξηγήσεις. Σε αυτήν τη συνάντηση δεν προσήλθε ποτέ επικαλούμενος διάφορους λόγους. Και αυτό παρά τις επανειλημμένες κλήσεις που του απευθύνθηκαν και παρά το γεγονός ότι του δόθηκε επαρκής χρόνος, μέχρι το πρωί της Δευτέρας 11 Δεκεμβρίου 2017, για να διαχειριστεί ο ίδιος το ζήτημα στο πλαίσιο της βασικής αρχής που ισχύει για όλους μας.

Όλο αυτό το διάστημα ο κ. Πατακάκης ήταν ενήμερος για το ενδεχόμενο ανάκλησης των αρμοδιοτήτων του. Κατόπιν των παραπάνω, γίνεται σαφής ο λόγος για τον οποίο δημοσιοποίησε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον κ. Περιφερειάρχη χθες το βράδυ, 10 Δεκεμβρίου 2017, με την οποία επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τους πολίτες για τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν στην ανάκληση των αρμοδιοτήτων του».

Η ανακοίνωση για την ανάκληση των αρμοδιοτήτων του κ. Πατακάκη

Στο δελτίο τύπου αναφέρονται τα εξής:

«Η άσκηση της Διοίκησης οφείλει να γίνεται σε ένα περιβάλλον αυξημένης εμπιστοσύνης με τους πολίτες, το κύρος των αποφάσεών της να μην αμφισβητείται και να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση η εύρυθμη λειτουργία της Περιφέρειας.

Στο πλαίσιο αυτό που ισχύει για όλους, και μετά την απόφαση της 15ης Νοεμβρίου 2017 του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Δράμας που αφορά στον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη, κρίθηκε αναγκαίο να ανακληθούν, με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, όλες οι αρμοδιότητες που είχαν εκχωρηθεί στον κ. Πατακάκη και πλέον θα ασκεί μόνο εκείνες που ορίζει ο νόμος του «Καλλικράτη» ως χωρικός Αντιπεριφερειάρχης.

Ήδη από τις 17 Νοεμβρίου 2017, ο κ. Πατακάκης κλήθηκε εγγράφως στο Γραφείο του κ. Περιφερειάρχη για εξηγήσεις. Σε αυτήν τη συνάντηση δεν προσήλθε ποτέ επικαλούμενος διάφορους λόγους. Και αυτό παρά τις επανειλημμένες κλήσεις που του απευθύνθηκαν και παρά το γεγονός ότι του δόθηκε επαρκής χρόνος, μέχρι το πρωί της Δευτέρας 11 Δεκεμβρίου 2017, για να διαχειριστεί ο ίδιος το ζήτημα στο πλαίσιο της βασικής αρχής που ισχύει για όλους μας.

Όλο αυτό το διάστημα ο κ. Πατακάκης ήταν ενήμερος για το ενδεχόμενο ανάκλησης των αρμοδιοτήτων του.

Κατόπιν των παραπάνω, γίνεται σαφής ο λόγος για τον οποίο δημοσιοποίησε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον κ. Περιφερειάρχη χθες το βράδυ, 10 Δεκεμβρίου 2017, με την οποία επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τους πολίτες για τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν στην ανάκληση των αρμοδιοτήτων του.

Όσον αφορά στα ζητήματα που θέτει ο κ. Πατακάκης στην επιστολή του, και για να είναι ενήμεροι οι πολίτες της Δράμας, σημειώνουμε:

  1. Για το θέμα της οδικής σύνδεσης της Δράμας με την Αμφίπολη, ο κ. Περιφερειάρχης έχει εκφράσει με σαφήνεια τη θέση της Περιφέρειας με δελτίο Τύπου που απέστειλε στα Μέσα Ενημέρωσης στις 16 Νοεμβρίου 2017.
  2. Για το θέμα του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού, το αίτημα της 27ης Απριλίου 2017, που επικαλείται ο κ. Πατακάκης στην επιστολή του, διαμορφώθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Δράμας στην τελική του μορφή στις 23 Αυγούστου 2017 με νέο Τεχνικό Δελτίο με τίτλο «Επισκευή, Συντήρηση, Βελτίωση και Λειτουργία εγκαταστάσεων και υποδομών Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού», προϋπολογισμού 1.617.000 €.

Με έγγραφο της αρμόδιας Υπηρεσίας της Περιφέρειας στις 29 Αυγούστου 2017 το αίτημα αυτό στάλθηκε στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για ένταξή του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Το νέο τριετές Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εγκρίθηκε από το Υπουργείο στις 14 Σεπτεμβρίου 2017 χωρίς να περιλαμβάνει το συγκεκριμένο έργο.

Έκτοτε, η Περιφέρεια απέστειλε τέσσερις φορές εγγράφως συμπληρωματικά στοιχεία στο Υπουργείο για το θέμα αυτό αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπιστεί καθώς εκκρεμεί η απαραίτητη χρηματοοικονομική μελέτη που η Π.Ε. Δράμας έχει αναλάβει να εκπονήσει.

Παράλληλα, για τη τρέχουσα χιονοδρομική περίοδο 2017-2018, η Π.Ε. Δράμας έχει στη διάθεσή της με έγκριση του Περιφερειάρχη 63.410,38 € για τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου, ενώ την περσινή περίοδο ο κ. Περιφερειάρχης είχε εγκρίνει στις 14 Δεκεμβρίου 2016 έργο ύψους 187.083,73 €.»

Ρεπορτάζ:Ρία Κυριακίδου

 

 

 

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)