Διάφορα

Κοινή συνισταμένη η ασφάλεια του κολυμβητηρίου

Συνέντευξη τύπου από 3 επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Δράμας.

Κοινή συνέντευξη τύπου για το θέμα του κολυμβητηρίου, μετά από το πρόσφατο άνοιγμα του αλλά και τις σχετικές ανακοινώσεις που έγιναν από τον Κολυμβητικό Όμιλο Δράμας μέσα από συνέντευξη που έδωσαν μέλη της διοίκησης του, παραχώρησαν την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, 3 επικεφαλής αντιπολιτευτικών παρατάξεων του Δήμου Δράμας.

Πιο συγκεκριμένα, κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησαν οι επικεφαλής: κ. Μιχάλης Μλεκάνης (πόλη+ζωή), κ. Στέργιος Ηλιόπουλος (Αυτοδιοίκηση Πολιτών) και κ. Γιάννης Στεφανίδης (Λαϊκή Συσπείρωση). Κοινή συνισταμένη των δηλώσεών τους, οι ευθύνες που επέρριψαν στο Δήμο Δράμας για το θέμα του κολυμβητηρίου, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή για προχειρότητα, ανετοιμότητα, λάθος χειρισμούς και λανθασμένη κρίση της κατάστασης του κολυμβητηρίου, δίνοντας έμφαση στα θέματα ασφάλειας του κολυμβητηρίου για αθλητές, εργαζόμενους και επισκέπτες.

Φωτογραφία: (από αριστερά) Οι επικεφαλής των αντιπολιτευτικών παρατάξεων κ.κ.: Γιάννης Στεφανίδης (Λαϊκή Συσπείρωση), Μιχάλης Μλεκάνης (πόλη+ζωή), Στέργιος Ηλιόπουλος (Αυτοδιοίκηση Πολιτών)

Μ. Μλεκάνης: «Έγκλημα να ανοίγει το Κολυμβητήριο χωρίς υπεύθυνη διαβεβαίωση από τους μηχανικούς του Δήμου Δράμας»

Το λόγο πήρε πρώτος ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Δράμας κ. Μιχάλης Μλεκάνης, ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Με ανακοίνωση-απόφαση του Κολυμβητικού Ομίλου Δράμας, γνωστοποιήθηκε το άνοιγμα του Κολυμβητηρίου μετά από σχεδόν ένα μήνα που έμεινε κλειστό. Κατά το διάστημα αυτό, δεν υπήρξε καμιά επίσημη ανακοίνωση από τον -αποκλειστικά υπεύθυνο για τη λειτουργία του Κολυμβητηρίου-, το Δήμο Δράμας, που είναι ο ιδιοκτήτης. Ο Κολυμβητικός Όμιλος, ένας ιστορικός αθλητικός σύλλογος με διακρίσεις πανελληνίως, δεν έχει καμιά αρμοδιότητα τεχνικών παρεμβάσεων στο Κολυμβητήριο. Η Δημοτική Αρχή όφειλε, και οφείλει, να πραγματοποιήσει τις αναγκαίες εργασίες με υπευθυνότητα. Κατανοούμε την αγωνία των μελών του Κολυμβητικού, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την ανάληψη ευθυνών που ανήκουν στο Δήμο. Είναι και δικό του λάθος η ανάληψη αυτών των ευθυνών και του το αποδίδουμε ευθέως. Τα εκατοντάδες μέλη του ζητούν πρώτα από όλα προστασία της ζωής τους και της ασφάλειάς τους. Το Διοικητικό Συμβούλιο ας τα διαφυλάξει, αντί να προσπαθεί να χρησιμοποιεί τον αριθμό των μελών του για να πιέζει, έμμεσα, τις δημοτικές παρατάξεις να σιωπούν και να γίνονται συνένοχες στο έγκλημα να ανοίγει το Κολυμβητήριο χωρίς υπεύθυνη διαβεβαίωση από τους μηχανικούς του Δήμου Δράμας για την ασφάλεια των παιδιών. Αυτό αφορά το ΔΣ και μόνο και όχι τα εκατοντάδες μέλη. Ο Κολυμβητικός Όμιλος στηρίχθηκε από το Δήμο Δράμας στο παρελθόν και πρέπει να συνεχίσει να στηρίζεται, γιατί όλοι είμαστε χαρούμενοι με τις επιτυχίες του. Πρώτιστο ενδιαφέρον, όμως, είναι και πρέπει να είναι το συμφέρον του συνόλου των δραμινών και σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε, στο βαθμό που μπορούμε, περιορισμό των δικαιωμάτων των συμπολιτών μας στη χρήση των αθλητικών χώρων και προνομιακή μεταχείριση κανενός. Το Κολυμβητήριο πρέπει να έχει τη δυνατότητα να το χρησιμοποιεί κάθε δημότης και δημότισσα και όχι μόνο τα μέλη των δύο Συλλόγων Κολύμβησης, διότι έτσι αναγκάζονται οι δημότες να πληρώνουν συνδρομές στους Συλλόγους για τη χρήση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου».

«Διασφαλίζεται η ζωή και η ασφάλεια όσων επισκέπτονται το Κολυμβητήριο;»

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μλεκάνης επισήμανε τα εξής, βάζοντας παράλληλα και μια σειρά ερωτημάτων: «Το άνοιγμα του Κολυμβητηρίου χωρίς να έχει υπάρξει η παραμικρή διαβεβαίωση από το Δήμο Δράμας ότι δεν υφίσταται κίνδυνος για την ζωή και την ασφάλεια όσων το χρησιμοποιούν είναι για εμάς έγκλημα. Οφείλει άμεσα η Δημοτική Αρχή να απαντήσει στα εξής ερωτήματα: Διασφαλίζεται η ζωή και η ασφάλεια όσων επισκέπτονται το Κολυμβητήριο; Υπήρξε τεχνικός έλεγχος του Κολυμβητηρίου από τους μηχανικούς του Δήμου Δράμας μετά την πτώση τμήματος από δοκάρι της οροφής, τεχνική μελέτη για τις απαιτούμενες εργασίες αποκατάστασης και υπεύθυνος έλεγχος μετά την ολοκλήρωση των όποιων εργασιών πραγματοποιήθηκαν;».

«Ανίκανη η δημοτική αρχή. Συστηματικά σιωπά για όλα τα σημαντικά τοπικά θέματα»

 Ο επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή», άσκησε για άλλη μια φορά, δριμεία κριτική στη δημοτική αρχή, χαρακτηρίζοντάς την ως «ανίκανη», λέγοντας: «Το γεγονός της πτώσης τμήματος από δοκάρι της οροφής του Κολυμβητηρίου, την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, ήταν πολύ σοβαρό και εάν στο συγκεκριμένο σημείο υπήρχαν παιδιά, γονείς ή εργαζόμενοι θα είχαμε πιθανόν θύματα. Οι όμορφες εικόνες που θα φανούν μετά τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν, πιθανόν απλά κρύβουν το πρόβλημα. Ένα τέτοιο γεγονός δεν μπορεί να αφήνει κανέναν αδιάφορο, ούτε και τη σημερινή ανίκανη Δημοτική Αρχή, που συστηματικά σιωπά για όλα τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τους δραμινούς και τις δραμινές».

«Κρυμμένη στα συρτάρια» ήταν η έκθεση της Επιτροπής Ελέγχου επικινδύνως ετοιμόρροπων οικοδομών της Π.Ε. Δράμας

 Στη συνέχεια των δηλώσεών του, ο κ. Μιχάλης Μλεκάνης αναφέρθηκε στην έκθεση της Επιτροπής Ελέγχου επικινδύνως ετοιμόρροπων οικοδομών, λέγοντας πως ήταν … «κρυμμένη στα συρτάρια».

«Θυμίζουμε την «κρυμμένη στα συρτάρια» της Δημοτικής Αρχής έκθεση, από τις αρχές Μαρτίου, της τριμελούς Επιτροπής Ελέγχου επικινδύνως ετοιμόρροπων οικοδομών, με την οποία διαπιστώνουν «ρωγμές μεγάλου εύρους, αποφλοίωση και αποκόλληση υλικού από τα φέροντα στοιχεία με αποτέλεσμα απώλεια διατομής σκυροδέματος και σημαντική οξείδωση οπλισμού». Είναι δυνατόν να ανοίγει το Κολυμβητήριο, όταν στην πράξη αποδείχθηκε η επικινδυνότητα που επισημαίνεται στην εν λόγω έκθεση, χωρίς να υπάρχει διαβεβαίωση των μηχανικών του Δήμου για την εξάλειψη του κινδύνου για την ζωή και την ασφάλεια των παιδιών; Κάποιοι συνεχίζουν να αφήνουν να εκτίθενται σε θανάσιμο κίνδυνο παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που χρησιμοποιούν το Κολυμβητήριο ή εργάζονται σ’ αυτό! Εμείς, όχι!  Τίποτε δεν βάζουμε πάνω από την υπεύθυνα εγγυημένη ασφαλή χρήση των χώρων!

Και, επιτέλους, 3 χρόνια μετά την ανάληψη της ευθύνης της διοίκησης του Δήμου από τον κ. Μαμσάκο, ας φροντίσουν να ανανεώσουν την άδεια λειτουργίας των πισίνων, η οποία εξακολουθεί να είναι στο όνομα του επικεφαλής της παράταξής μας,  δηλ. στο δικό μου όνομα». Αυτά υπογράμμισε ο κ. Μλεκάνης, καταλήγοντας στις δηλώσεις του: «Επιτέλους, ας μιλήσει η Δημοτική Αρχή και ας αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν μπορεί να κρύβεται, όταν υπάρχουν θέματα ασφάλειας της ζωής όσων επισκέπτονται το Δημοτικό Κολυμβητήριο».

 Σ. Ηλιόπουλος: «Αν και υπάρχουν πιστώσεις, δεν έχει γίνει τίποτα! Είναι εγκληματικό»

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο, τόνισε πως από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε το πρόβλημα με το κολυμβητήριο, η παράταξή του πήρε ξεκάθαρη θέση, ενώ εξέδωσε -μέσα στο προηγούμενο διάστημα- και δύο ανακοινώσεις σχετικά με την ασφάλεια του κτηρίου και τις επισημάνσεις-διαπιστώσεις της αρμόδιας επιτροπής ελέγχου, όπως πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο κ. Ηλιόπουλος, αναφέρθηκε ξανά στην έκθεση και στις προτάσεις της Επιτροπής Ελέγχου επικινδύνως ετοιμόρροπων οικοδομών της Π.Ε. Δράμας, σημειώνοντας τα εξής: «Αυτό το έγγραφο, το έχει στα χέρια της η δημοτική αρχή από το Μάρτιο του 2017. Γνωρίζοντας ότι για παρεμβάσεις υπάρχει εγγεγραμμένη πίστωση στον Προϋπολογισμό του Δ. Δράμας, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάτι, το θεωρώ εγκληματικό, γιατί πρόκειται για την ασφάλεια συμπολιτών μας που πηγαίνουν στο κολυμβητήριο. Γύρω στα 1.000 άτομα αθλούνται στο κολυμβητήριο. Η δημοτική αρχή θα έπρεπε, αντί να κάνει «έργα για το θεαθήναι», να προχωρήσει στη μελέτη και στον έλεγχο του κτηρίου. Δυστυχώς εδώ και 3 χρόνια, παρά τις όποιες παρεμβάσεις και ερωτήσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν έχει γίνει τίποτα».

«Για λόγους ασφάλειας, πρέπει να γίνει η αποξήλωση της στέγης του κολυμβητηρίου»

Ακολούθως, ο κ. Ηλιόπουλος, αναφέρθηκε στις προτάσεις της παράταξής του, σχετικά με τις παρεμβάσεις και κινήσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα για το θέμα. «Θεωρούμε πως πρέπει, μετά και τον έλεγχο της επιτροπής, να προχωρήσει η αποξήλωση της σκεπής του κολυμβητηρίου, και στη συνέχεια να βρεθεί μια προσωρινή λύση, π.χ. όπως έγινε στα Τρίκαλα, με την τοποθέτηση μιας τέντας, για να προστατευθούν κολυμβητές, εργαζόμενοι και επισκέπτες. Στη συνέχεια, θα πρέπει να βρεθεί με ένα τρόπο η λύση, με μια διαδημοτική μάλιστα συμμετοχή, ώστε να μπορέσει να γίνει ένα καινούργιο κολυμβητήριο. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει, να βάλουμε, μπροστά στην ανάγκη για άθληση, την ασφάλεια σε δεύτερη μοίρα! Όσο και να στεναχωρούμε με τη θέση μας κάποιους συνδημότες μας, όποιο και αν είναι το πολιτικό κόστος για την παράταξή μας, για εμάς είναι δεδομένο ότι προέχει η ασφάλεια. Διαχρονικά θα δικαιωθούμε σε αυτό το ζήτημα. Εξάλλου αν η δημοτική αρχή ήταν έτοιμη, θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που «τρέχει» μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2018, για την ενεργειακή αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων. Δυστυχώς δεν υπάρχει τέτοια ετοιμότητα, ούτε σχετικός σχεδιασμός» πρόσθεσε ο κ. Ηλιόπουλος.

 Γ. Στεφανίδης: «Οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις είναι «μια τρύπα στο νερό», και από αυτήν και από την προηγούμενη δημοτική αρχή»

 Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», κ. Γιάννης Στεφανίδης, δήλωσε τα εξής: «Εδώ και καιρό, έχει φανεί το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με το κολυμβητήριο Δράμας. Η παράταξή μας πιστεύει ότι, όποιες προσπάθειες και παρεμβάσεις έχουν γίνει -με τη μορφή που έχουν γίνει και παλαιότερα και τώρα-, εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε ότι ήταν «μια τρύπα στο νερό». Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε δαπανήσει πάνω από 70.000 ευρώ για αυτήν την υπόθεση, η σημερινή δημοτική αρχή λέει ότι θα δαπανήσει και ότι είναι στο στάδιο των μελετών και των ερευνών. Και παλαιότερα είχαν γίνει παρεμβάσεις, αλλά επειδή όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, αυτό που είναι μόνο σίγουρο είναι το εξής: Τον Αύγουστο του 2018 λήγει η διορία που έχει δοθεί για τη λειτουργία του συγκεκριμένου αθλητικού χώρου».

«Να μπει στόχος για κατασκευή νέου κολυμβητηρίου»

Επίσης, ο κ. Στεφανίδης τόνισε πως απαιτείται να μπει άμεσα ο στόχος για κατασκευή νέου κολυμβητηρίου. «Σε μια πόλη όπου υπάρχουν πάνω από 700 παιδιά και περίπου 400 ενήλικες κολυμβητές, που πληρώνουν μάλιστα για το κολυμβητήριο -ενώ δεν θα έπρεπε να πληρώνουν «δεκάρα τσακιστή»-, σε μια πόλη που δεν είναι κοντά στη θάλασσα αλλά υπάρχει αυτό το έντονο ενδιαφέρον, απαιτείται να μπει άμεσα ο στόχος για κατασκευή ενός νέο κολυμβητηρίου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις! Άμεσα, εδώ και τώρα! Υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Για όσο διάστημα, θα μεσολαβήσει μέχρι να γίνει αυτό πράξη, οφείλει ο δήμος από τις πολυποίκιλες αϋλες δραστηριότητες που έχει, ένα μέρος να το διαθέσει για αυτήν τη λειτουργία προσωρινά, έστω και αν αυτό έχει θνησιγενή χαρακτήρα. Δεν μπορεί να δίνονται χρήματα, έτσι όπως δίνονται, σε δράσεις που έχουν εφήμερο αποτέλεσμα,  -και ιδιαίτερα το διάστημα αυτό-, να μην υπάρχει η ετοιμότητα και η αμεσότητα να γίνουν μικρές παρεμβάσεις, και αυτό να εναποτίθεται -σύμφωνα και με τον Κολυμβητικό Όμιλο Δράμας, του συλλόγου δηλ. που ασχολείται με την άθληση παιδιών και ενηλίκων στο κολυμβητήριο, στην καλή θέληση αυτών των ανθρώπων. Να σημειωθεί ότι για τους χώρους άθλησης δεν έχουν ευθύνη οι σύλλογοι, διότι τους παραχωρούνται οι χώροι από το Δ. Δράμας. Θα μπορούσε ο Δήμος Δράμας, με άμεση απόφαση να εκταμιεύσει σχετικό κονδύλιο για αυτήν την υπόθεση. Τώρα, γιατί δεν το έκανε; Ας απολογηθεί η διοίκηση του Δήμου Δράμας».

Ρεπορτάζ:Ρία Κυριακίδου

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
Ενοικιάζεται μεζονέτα (οδός Μελίνας Μερκούρη 50) στο Παλιό Τσιφλίκι Καβάλας, 78τ.μ., 2 υπνοδωμάτια, χωρητικότητα 6 ατόμων, διαθέσιμο από Σάββατο 11-08-2018 έως Τετάρτη 15-08-2018 και μετά τον 15 Αύγουστο. Μέσω airbnb.gr “Σπίτι με θέα”. κ.Φρόσω: 6980044557, κ.Χαρά: 6977454085 (Χ 470)
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)