Διάφορα

«Διδάσκοντας για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα»

Διήμερο πανελλαδικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, σήμερα και αύριο στη Δράμα.

Διοργανώνεται από το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Στη Δράμα θα πραγματοποιηθεί, σήμερα και αύριο, 7 και 8 Δεκεμβρίου αντίστοιχα, το 22ο πανελλαδικό σεμινάριο του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος για εκπαιδευτικούς, υπό τον τίτλο «Διδάσκοντας για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα».

Το σεμινάριο διοργανώνεται από το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ενώ ο χώρος διεξαγωγής του είναι το Hydrama Grand Hotel, στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα.

Η πανελλαδική διοργάνωση φιλοξενείται στη Δράμα, ύστερα από πρόσκληση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας. Το σεμινάριο απευθύνεται σε δασκάλους και καθηγητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το σεμινάριο μπορούν να παρακολουθήσουν επίσης Σχολικοί Σύμβουλοι Π.Ε. και Δ.Ε., Διευθυντές σχολικών μονάδων. Τις εργασίες θα παρακολουθήσουν περισσότεροι από 100 εκπαιδευτικοί από τη Δράμα, την Καβάλα, τις Σέρρες, την Ξάνθη, την Κομοτηνή, τον Έβρο, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Κατερίνη, τη Λάρισα και την Αττική.

Πρόγραμμα σεμιναρίου

ΠΕΜΠΤΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

13.00-13:30 Εγγραφή συμμετεχόντων

13.30-14:00 Σύντομοι χαιρετισμοί Εισαγωγή: Ζανέτ Μπαττίνου, Διευθύντρια Ε.Μ.Ε.

ΜΕΡΟΣ 1: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

14:00-14:30 Αναστασία Λουδάρου «Στα ίχνη της εβραϊκής παρουσίας στην Ελλάδα: Ιστορικά και αρχαιολογικά τεκμήρια της μακραίωνης ιστορίας των Ελλήνων Εβραίων»

14:30-15:00 Αλεξάνδρα Πατρικίου «Η ψηφιακή εφαρμογή πολυμέσων: Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων (1941-45)»

15:00-15:30 Ερωτήσεις – Συζήτηση

15:15-15:45 Διάλειμμα για καφέ ή τσάι

15:45-17:00 Ξενάγηση στην άλλοτε εβραϊκή γειτονιά της Αγίας Βαρβάρας

17:00-18:00 Βασίλης Ριτζαλέος «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων στη Δράμα κατά τη Βουλγαρική κατοχή (1941-1944)»

18:00-18.30 Ερωτήσεις – Συζήτηση

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

9:30-10:00 Προσέλευση συμμετεχόντων

ΜΕΡΟΣ 2: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

10:00-11:00 Νίνα Αλκαλάη

«Προτάσεις για μια Βιωματική Διδασκαλία του Ολοκαυτώματος μέσω της Τέχνης (εργαστήριο)»

11:00-12.30 Άγγελος Παληκίδης

«Αλλάζοντας το παράδειγμα στη σχολική Ιστορία: Το Ολοκαύτωμα στην εκπαιδευτική ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης (εργαστήριο)»

12:30-13:30 Ελαφρύ Γεύμα

13:30-14.00 Οριέττα Τρέβεζα

«Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Μουσειοσκευές του Ε.Μ.Ε. για το Ολοκαύτωμα»

14:00-15.00 Αλεξάνδρα Πατρικίου

«Η Συμβολή των Προφορικών Μαρτυριών στη Διδασκαλία του Ολοκαυτώματος (εργαστήριο)»

15:00-16:00 Βασίλης Ριτζαλέος & Μελίνα Τριανταφυλλίδου

«Παρουσίαση του Πολιτιστικού Προγράμματος Crocus για τα παιδιά θύματα του Ολοκαυτώματος από μαθητές του Γυμνασίου Αγίου Αθανασίου Δράμας»

16:00-16:15 Ερωτήσεις – Συζήτηση

16:15-16:30 Λήξη – Συμπεράσματα

Εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα το Ολοκαύτωμα

Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος σχεδιάστηκε εξ αρχής ως εκπαιδευτικό μουσείο και είναι το μόνο ίδρυμα στην Ελλάδα που προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα το Ολοκαύτωμα. Τα προγράμματα αυτά, για παιδιά έως 18 ετών, κατέχουν την πρώτη θέση μεταξύ των προτεραιοτήτων του Μουσείου. Περιλαμβάνουν μια σύντομη εισαγωγική ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση, την παρακολούθηση σχετικής βιντεοταινίας, συζήτηση στο χώρο της έκθεσης του Ολοκαυτώματος, και τη μελέτη επιλεγμένων εγγράφων και φωτογραφιών. Θεατρικά παιχνίδια, όπως η παντομίμα «Η ιστορία του Αλμπέρτου», χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν το επίπεδο πληροφόρησης, και το βαθμό κατανόησης και ευαισθησίας των νέων επισκεπτών.

Το Μουσείο πρόθυμα θέτει αυτά τα προγράμματα στη διάθεση σχολείων, έτσι ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές να έρθουν σε επαφή με το σχετικό με το Ολοκαύτωμα υλικό. Μια μικρή φωτογραφική έκθεση με θέμα το Ολοκαύτωμα διατίθεται για παρουσιάσεις σε σχολεία και έχει υπάρξει αντικείμενο συχνής ζήτησης, για μακρύ χρονικό διάστημα.

Το 2004 το πρώτο σεμινάριο «Διδάσκοντας το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα»

Επίσης, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος σχεδίασε και πραγματοποίησε ένα σεμινάριο για δασκάλους και καθηγητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μουσειοπαιδαγωγούς με θέμα: «Διδάσκοντας το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα». Το πρώτο σεμινάριο, που έγινε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2004, σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία και ακολουθήθηκε από ένα δεύτερο, το 2005 στη Θεσσαλονίκη.

«Μουσειοσκευές»: Μια εκπαιδευτική καινοτομία του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος

Οι Μουσειοσκευές αποτελούν μια ακόμη εκπαιδευτική καινοτομία του Ε.Μ.Ε. Πρόκειται για ειδικά σχεδιασμένες βαλίτσες με πλούσιο εποπτικό υλικό, το οποίο δίνει στο διδάσκοντα τη δυνατότητα, έπειτα από μικρή προετοιμασία των μαθητών, να τους εισάγει στο ανάλογο θέμα. Βασισμένες σε μια δόκιμη διεθνή πρακτική, εμπλουτισμένες με πρωτότυπο, προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου διδακτικού σκοπού υλικό, οι Μουσειοσκευές αποτελούν σημαντικότατο εργαλείο για τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος, ιδιαίτερα σε σχολεία που δεν μπορούν να επισκεφθούν το Εβραϊκό Μουσείο.

Η πρώτη Μουσειοσκευή, με θέμα «Κρυμμένα παιδιά κατά τη διάρκεια της Κατοχής» παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου σεμιναρίου εκπαιδευτικών (2004) ενώ η νέα, με τίτλο «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων 1941-44» στο δεύτερο σεμινάριο.

Στα πλαίσια του ίδιου σεμιναρίου, το Ε.Μ.Ε. παρουσίασε τρεις νέες εκδόσεις: ένα εγχειρίδιο μελέτης για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα, βασισμένο σε ιστορικά στοιχεία και υλικό από το αρχείο και συλλογή του Μουσείου και δύο εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά. Το πρώτο διηγείται την ιστορία του Ολοκαυτώματος μέσα από τις περιπέτειες ενός ζευγαριού ξυλοπάπουτσων από τη συλλογή του Ε.Μ.Ε., ενώ το δεύτερο, για μικρότερα παιδιά, στοχεύει σε διαθρησκευτική γνωριμία μέσα από την ιστορία της φιλίας δύο παιδιών.

Ως εκπαιδευτικό Μουσείο, το Ε.Μ.Ε. έχει αναλάβει τη σημαντική κοινωνική αποστολή να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ανάγκη για κατανόηση και σεβασμό μεταξύ ανθρώπων και λαών, παρουσιάζοντας μια παράλληλη όψη του Ελληνικού λαού και διδάσκοντας για τη διαφορετικότητα και τις διαπολιτισμικές ανταλλαγές.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως όλες οι δραστηριότητες του Μουσείου με θέμα το Ολοκαύτωμα συντελούν στην προαγωγή των ιδεωδών της δημοκρατίας, της κοινωνικής υπευθυνότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προσφέροντας γνώση και ακριβή πληροφόρηση, όπλα ισχυρά ενάντια στην άγνοια, την προκατάληψη και τη μισαλλοδοξία, το Εβραϊκό Μουσείο προσπαθεί να υπηρετήσει τον αγώνα για ισότητα μεταξύ των ανθρώπων.

Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος

Η ιδέα του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος γεννήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Η πρωτοβουλία ανήκε στην Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών και ορισμένα μέλη της που προσέφεραν κάθε είδους υποστήριξη στην προσπάθεια αυτή. Το 1977 ιδρύθηκε ένα μικρό μουσείο, το οποίο στεγάστηκε προσωρινά σ’ ένα δωμάτιο δίπλα στη Συναγωγή της οδού Μελιδώνη.

Εκεί συγκεντρώθηκαν αντικείμενα που είχαν διασωθεί από τον πόλεμο, κυρίως τεχνουργήματα και έγγραφα του 19ου και του 20ου αιώνα, καθώς και πλήθος από θρησκευτικά σκεύη, έγγραφα και κοσμήματα. Τα τελευταία, τα οποία είχαν κατάσχει οι Βούλγαροι από τους Εβραίους της Θράκης το 1943, επιστράφηκαν και παραδόθηκαν στην Ελληνική κυβέρνηση μετά την παραίτηση του Βούλγαρου βασιλιά και την εγκαθίδρυση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Στα επόμενα χρόνια άρχισε μια εμπεριστατωμένη και προσεκτική συγκέντρωση υλικού από όλες τις κοινότητες της Ελλάδας, κάτω από την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Νίκου Σταυρουλάκη, διευθυντή του Μουσείου μέχρι το 1993. Χάρη στο ενδιαφέρον αρκετών ιδιωτών, η συλλογή εμπλουτίστηκε σημαντικά με σπάνια βιβλία και εκδόσεις, υφάσματα, κοσμήματα, τελετουργικά και οικιακά σκεύη.

Σύντομα, το Μουσείο άρχισε να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και επιστημόνων και δωρητών, που ήταν πρόθυμοι να συνεισφέρουν στην ανάπτυξή του. Το 1981, δημιουργήθηκε η οργάνωση «Αμερικανοί Φίλοι του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος» και, λίγο αργότερα, ιδρύθηκε, από μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών και Θεσσαλονίκης, «Ο Σύλλογος Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος», που από τότε διαρκώς υποστηρίζει το Μουσείο σε κάθε του πρωτοβουλία.

Ο συνεχής εμπλουτισμός του Μουσείου και η διεύρυνση των δραστηριοτήτων του, σύντομα επέβαλαν την αναζήτηση νέου χώρου για τη στέγασή του. Έτσι, το 1984, η συλλογή μεταφέρθηκε σ’ έναν νοικιασμένο όροφο στο κτίριο της Λεωφόρου Αμαλίας 36 και η έκθεση αναδιοργανώθηκε, καλύπτοντας τα κύρια θέματα που ενδιέφεραν το ευρύ και ανομοιογενές κοινό των επισκεπτών. Ύστερα από προσπάθειες ετών, το Μουσείο απέκτησε νομική υπόσταση το 1989. Από τότε λειτουργεί ως Ν.Π.Ι.Δ. που διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η δραστηριότητα του Μουσείου επεκτάθηκε σημαντικά, τόσο στον τομέα της έρευνας και μελέτης του Ελληνικού Εβραϊσμού – σε συνεργασία με άλλα ιδρύματα και επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό – όσο και στον τομέα των εκδόσεων. Παράλληλα, η συλλογή του συνέχισε να εμπλουτίζεται με νέα αποκτήματα από όλη την Ελλάδα, ξεπερνώντας κατά πολύ τις αρχικές προοπτικές. Οι αυξανόμενες ανάγκες του Μουσείου για νέους χώρους, αλλά και το όνειρο της απόκτησης ιδιόκτητης στέγης, οδήγησαν στην αγορά ενός διατηρητέου κτιρίου με τη συμπαράσταση των Φίλων της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και της Κοινότητας της Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου.

Με την αποφασιστικής σημασίας οικονομική συμπαράσταση του Υπουργείου Πολιτισμού και του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου, το κτίριο αναπαλαιώθηκε, ώστε στα τέλη του 1997, ακριβώς είκοσι χρόνια μετά την ίδρυσή του, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος μπόρεσε να μεταφερθεί στη μόνιμη πλέον ιδιόκτητη στέγη του, στο αναστηλωμένο τετραώροφο νεοκλασσικό κτίριο της οδού Νίκης 39, στο κέντρο της Αθήνας.

Στις 10 Μαρτίου 1998 εγκαινιάστηκε το καινούργιο κτίριο του Ε.Μ.Ε. και μια νέα εποχή άρχισε για το Μουσείο. Στα επόμενα χρόνια ανάπτυξε ιδιαίτερα και επέκτεινε όλες τις δραστηριότητές του και ιδιαίτερα τις εκπαιδευτικές, βελτίωσε σημαντικά τις υπηρεσίες προς το κοινό και επιδόθηκε σε εμπεριστατωμένες έρευνες, τα αποτελέσματα των οποίων ανακοινώθηκαν μέσα από πλήθος περιοδικών εκθέσεων και ειδικών εκδόσεων. Η επαφή και επικοινωνία με το κοινό και οι διεθνείς σχέσεις και δράσεις του Ε.Μ.Ε. σηματοδοτούν αμφίδρομη κοινωνική και επιστημονική ενημέρωση και επιρροή.

Ρεπορτάζ: Ρία Κυριακίδου

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)