Διάφορα

Χριστουγεννιάτικο bazaar από τα παιδιά του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ «Το Χαμόγελό μας»

Στο πλαίσιο εορτασμού της 3ης Δεκεμβρίου, της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία

Τα παιδιά του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία, Δήμου Δράμας, «Το Χαμόγελό μας», και στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, πραγματοποίησαν την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, χριστουγεννιάτικο bazaar, στο ισόγειο του Δημαρχείου Δράμας.

Τα παιδιά του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, για 5η συνεχόμενη χρονιά παρουσίασαν πρωτότυπες πανέμορφες χειροποίητες κατασκευές που δημιούργησαν -με τη βοήθεια του προσωπικού-, με πολύ αγάπη και μεράκι στο εικαστικό εργαστήρι τους. Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν από μια μεγάλη ποικιλία χειροποίητων κατασκευών, πανέμορφα χριστουγεννιάτικα στολίδια, διακοσμητικά και γούρια.  Με τις δωρεές τους, οι επισκέπτες συνέβαλαν στην καθημερινή δωρεάν σίτιση και στις εξωτερικές δράσεις και δραστηριότητες των παιδιών.

«Όλα φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι!»

Όπως τόνισε, μιλώντας στα «Χ», η Ψυχολόγος του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Δήμου Δράμας «Το Χαμόγελό μας», κα Ελισάβετ Καρακασίδου: «Για 5η συνεχόμενη χρονιά, το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Δήμου Δράμας «Το Χαμόγελό μας», που υλοποιείται από τη ΔΕΚΠΟΤΑ, στο πλαίσιο του εορτασμού της 3ης Δεκεμβρίου, της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, διοργάνωσε και πραγματοποίησε χριστουγεννιάτικο bazaar. Ευχαριστούμε όλον τον κόσμο, που κάθε φορά, έρχεται στο bazaar και αγκαλιάζει αυτήν την ομαδική προσπάθεια. Μια προσπάθεια όλων των παιδιών και των γονιών τους, καθώς και του προσωπικού. Τα έσοδα από το bazaar ενισχύουν το ταμείο των παιδιών, για τη δωρεάν σίτισή τους 12 μήνες το χρόνο, αλλά και για όλες τις εξωτερικές δράσεις τους, ώστε καμία οικογένεια να μην επιβαρύνεται οικονομικά -και με κανένα κόστος-, για όλες τις εξωτερικές εξτρά δράσεις και δραστηριότητες».

Σχετικά με την προετοιμασία για την κατασκευή των εκθεμάτων, η κα Καρακασίδου τόνισε πως αρχίζουν από τις αρχές του φθινοπώρου. «Τα παιδιά ξεκινάνε τις προετοιμασίες και εργασίες για την έκθεση, αμέσως μετά τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Αρχικά, ξεκινούν -πάντα και με τη βοήθεια του προσωπικού-, το σχεδιασμό και σταδιακά περνούν στην υλοποίηση των κατασκευών. Πρόκειται για χειροποίητες κατασκευές, χειροτεχνίες, πρωτότυπα παιχνιδάκια, χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά και στολίδια. Υπάρχουν, επίσης, προσφορές από γονείς αλλά και από αρωγά μέλη, όπως ήταν φέτος οι μαρμελάδες πορτοκαλιού, το λικέρ κρασιού, χειροποίητα στολίδια με κλωστή. Όλα αυτά βέβαια είναι φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι!».

Συγκινητική, και φέτος, η ανταπόκριση και στήριξη των δραμινών

Μεγάλη και συγκινητική ήταν, για άλλη μια χρονιά η ανταπόκριση των δραμινών. Όπως επισήμανε η κα Καρακασίδου: «Η ανταπόκριση του κόσμου κάθε χρονιά είναι μεγάλη, και αυτό μας συγκινεί ιδιαίτερα καθώς μας τιμούν με την παρουσία τους στην έκθεση, ενώ παράλληλα στηρίζουν και ενισχύουν τους σκοπούς μας. Ανάμεσα στους δραμινούς που μας στηρίζουν μάλιστα ιδιαίτερα, είναι οι δημοτικοί υπάλληλοι, οι υπάλληλοι των κοινωνικών υπηρεσιών, αλλά και οι εργαζόμενοι στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και στις δημόσιες υπηρεσίες. Φυσικά, δίπλα μας είναι -και τους ευχαριστούμε όλους-, οι γονείς, το συγγενικό περιβάλλον, οι φίλες και φίλοι των παιδιών, και αντίστοιχα συγγενείς και φίλοι του προσωπικού. Και φυσικά, κοντά μας πάντα είναι η ΔΕΚΠΟΤΑ, που στηρίζει τη λειτουργεία, όλη την προσπάθεια και τις δράσεις του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ «Το Χαμόγελό μας», όπως και ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, που είναι και ο «οικοδεσπότης» της σημερινής έκθεσης, η οποία λειτούργησε στο ισόγειο του Δημαρχείου Δράμας».

Από το 2004 «Το Χαμόγελό μας» στη Δράμα

Το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Δήμου Δράμας «Το Χαμόγελό μας» υλοποιείται από τη ΔΕΚΠΟΤΑ Δήμου Δράμας και λειτουργεί από το 2004. Βρίσκεται στην περιοχή της Ανάπλασης Δράμας -στην οδό Χελμού 14- και αποτελεί τη μοναδική δημοτική δομή που σκοπό έχει την ανάπτυξη δράσεων και υπηρεσιών, για τη στήριξη της οικογένειας μέσω της δωρεάν δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία εκτός σχολικού ωραρίου, και για 12 μήνες το χρόνο.

3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, 3 Δεκεμβρίου, θεσπίστηκε και τηρείται παγκόσμια από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992. Εορτάζεται σε όλον τον πλανήτη προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει την αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

Εικόνα δεξιά: Η Ψυχολόγος του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Δήμου Δράμας «Το Χαμόγελό μας», κα Ελισάβετ Καρακασίδου

 Διακήρυξη της ΕΣΑμεΑ για την 3η Δεκεμβρίου- Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Στη διακήρυξη που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΣΑμεΑ για την 3η Δεκεμβρίου, την Παγκόσμια αλλά και Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, με τον τίτλο «Πάνδημο αίτημα του αναπηρικού κινήματος ένα ευρύ πρόγραμμα δημόσιων πολιτικών για την αναπηρία», αναφέρονται τα εξής:

«Εμείς, οι πολίτες με αναπηρία, με χρόνια πάθηση, οι γονείς και κηδεμόνες των ατόμων με βαριά και πολλαπλή αναπηρία και οι οικογένειές μας, δεν θα αποδεχθούμε και δεν θα συμφωνήσουμε ΠΟΤΕ στη φτωχοποίηση και στον περιορισμό των δικαιωμάτων μας.

Είμαστε τα άτομα με αναπηρία, που σήμερα 3 Δεκέμβρη 2017, Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, όπως και ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ, δηλώνουμε δυνατά την απόφασή μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να ανατρέψουμε τις δυσμενείς καταστάσεις που βιώνουμε από τα μέτρα της διαρκούς πολιτικής λιτότητας, ιδιαίτερα τα τελευταία 8 χρόνια, που μας οδηγούν στην εξαθλίωση και στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Εμείς, τα άτομα με αναπηρία, που βιώνουμε τη διάκριση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, κάνουμε πράξη το σύνθημά μας «Τίποτα για Εμάς, χωρίς Εμάς!», παλεύοντας για την υγεία, για την πρόνοια, τα εισοδήματα, τα επιδόματα, την εργασία, την δωρεάν και δημόσια  εκπαίδευση, την κοινωνική ασφάλιση, τις συντάξεις, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη, την αποϊδρυματοποίηση, τη διαβίωση στην κοινότητα.

Εμείς, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας ζητάμε εξειδικευμένη προστασία, ιδιαίτερα ως γυναίκες, παιδιά, πρόσφυγες και μετανάστες με αναπηρία.

Διεκδικούμε να είμαστε ορατοί: όχι μόνο στους νόμους αλλά και στις πολιτικές. Τα άτομα με αναπηρία δεν μπορεί να είναι αόρατα στις πολιτικές προστασίας των πολιτών, οι πλημμύρες στη Μάνδρα αφορούν και στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Τα άτομα με αναπηρία δεν μπορεί να μένουν εκτός κοινωνικού μερίσματος. Τα άτομα με αναπηρία δεν πρέπει να μένουν εκτός προκηρύξεων, δράσεων, αναπτυξιακών έργων.

Διεκδικούμε ένα ευρύ πρόγραμμα δημόσιων πολιτικών για την αναπηρία. Το άρθρο 62 του ν.4488/17 «Ένταξη της διάστασης της αναπηρίας στις δημόσιες πολιτικές» επιβάλλει την ένταξη της διάστασης της αναπηρίας σε κάθε δημόσια πολιτική, διοικητική διαδικασία, δράση, μέτρο και πρόγραμμα.

Στη Διακήρυξη για την 3η Δεκέμβρη 2017, Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, είναι οι διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος ανά τομέα δράσης. Το αναπηρικό κίνημα δηλώνει ότι ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ:

-Σε ενδεχόμενη μείωση των αναπηρικών επιδομάτων,

-Για τη διατήρηση των θετικών ρυθμίσεων στη φορολογία και στη διεύρυνσή τους,

-Σε ενδεχόμενη μείωση της χρηματοδότησης Δομών/Προγραμμάτων που προωθούν την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία, όπως είναι τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία, τα Κέντρα Διημέρευσης & Ημερήσιας Φροντίδας, οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι κ.λπ.,

-Σε ενδεχόμενη μείωση της χρηματοδότησης δομών κλειστής φροντίδας, πριν από την ολοκλήρωση της  αποϊδρυματοποίησης,

-Για τη διατήρηση της διάταξης του άρθρου 2 της Υ.Α. ΓΔ.οικ.2961-10 (Αρ. ΦΕΚ 128 Β’/24.01.2017) που εξαιρεί τα μη ανταποδοτικά επιδόματα αναπηρίας από το δηλωθέν εισόδημα για τη χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Προωθούμε το μήνυμα της 3ης Δεκέμβρη 2017 και τη Διακήρυξη της ΕΣΑμεΑ. Δηλώνουμε ότι η αναπηρία είναι πρωτίστως θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανεξάρτητα από θρησκεία, φύλο, φυλή, πάθηση κλπ.

Απαιτούμε και αγωνιζόμαστε για τη λήψη ΕΔΩ και ΤΩΡΑ δέσμης συντονισμένων μέτρων ΑΜΕΣΗΣ και ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών μας από τις επιπτώσεις της κρίσης. Το αναπηρικό κίνημα με μαζικότητα, ενότητα, ομόνοια και αλληλεγγύη δηλώνει παρόν στους αγώνες του λαού μας.

Προωθούμε τη Διακήρυξη της 3ης Δεκέμβρη 2017, δεν θυσιαζόμαστε, δεν επαναπαυόμαστε, αγωνιζόμαστε και παλεύουμε για ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα!».

Ρεπορτάζ: Ρία Κυριακίδου

 

 

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)