Διάφορα

Σε αποχή από τα τακτικά ιατρεία προχώρησαν χθες οι γιατροί του Νοσοκομείου Δράμας

Διαμαρτύρονται για περικοπές, ωράριο, οργανόγραμμα και χαμηλό προϋπολογισμό.

Σε αποχή από τα τακτικά ιατρεία προχώρησαν χθες 5 Δεκεμβρίου οι ειδικοί γιατροί του Νοσοκομείου Δράμας, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία τους για μια σειρά σημαντικών θεμάτων, για τα οποία διεκδικούν την άμεση διευθέτηση και επίλυσή τους.

Παράλληλα, θέλουν να ενημερώσουν το κοινό για τα αιτήματά τους σχετικά με την δύσκολη υπάρχουσα κατάσταση στο νοσοκομείο Δράμας, για το οποίο επιζητούν την αναβάθμισή του.

Η διαμαρτυρία του ιατρικού προσωπικού αφορά στις περικοπές των μισθών, στις αλλαγές του ωραρίου εργασίας, στη χαμηλή χρηματοδότηση του προϋπολογισμού του νοσηλευτικού ιδρύματος αλλά και στο θέμα καθυστέρησης ψήφισης του νέου οργανογράμματος.

Μάλιστα, πέρα από την ενημέρωση των δραμινών πολιτών, η Ένωση Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, όπως αποφάσισε στη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε στις 21 Νοεμβρίου, θα στείλει ψήφισμα διαμαρτυρίας στους δραμινούς βουλευτές, στο Διοικητή της ΥΠΕ, στον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, στην ΟΕΝΓΕ, στον Ιατρικό Σύλλογο και στα ΜΜΕ. Τις αποφάσεις της Ένωσης υπογράφουν τα μέλη της τριμελούς επιτροπής:  Κων/νος Μπλούχος (Πρόεδρος, Χειρουργός), Ανδρέας Ξάνθης (Γραμματέας, Παθολόγος) και  Παρθένα Κιόρτεβε (Ταμίας, Νεφρολόγος).

Η απόφαση της συνέλευσης των γιατρών

Πιο συγκεκριμένα, η Ένωση Ιατρών του Γ.Ν. Δράμας, μετά από τη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε στις 21 Νοεμβρίου, αποφάσισε τα ακόλουθα:

1) Διαφωνεί και διαμαρτύρεται έντονα για τις περικοπές στο μισθολόγιο όλων των βαθμίδων στο ΕΣΥ, οι οποίες ξεκίνησαν από το Δεκέμβριο και επιπλέον αναμένονται και άλλες αναδρομικές περικοπές από το νέο έτος. Οι μειώσεις μισθών από την ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό, κυμαίνονται περίπου από 30 έως 150 ευρώ το μήνα, και σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζονται από την ελάχιστη αύξηση στο ωρομίσθιο των εφημεριών.

Ως αντίδραση στις άδικες και οριζόντιες περικοπές αποφασίζουμε:

α) την αποχή από τα τακτικά ιατρεία όλων των ειδικών ιατρών στις 5 Δεκεμβρίου

β) την ενημέρωση του κοινού για τα αιτήματα των νοσοκομειακών ιατρών

γ) την αποστολή του ψηφίσματος διαμαρτυρίας στους βουλευτές, στο Διοικητή της ΥΠΕ, στον Υπουργό Υγείας κο Ξανθό, στην ΟΕΝΓΕ, στον Ιατρικό Σύλλογο και στα ΜΜΕ

2) Για το νομοσχέδιο για το ωράριο εργασίας πιστεύουμε ότι είναι πρακτικά ανεφάρμοστο στα επαρχιακά νοσοκομεία και αποτελεί κυβερνητικό άλλοθι περί τακτοποίησης μιας ευρωπαϊκής υποχρέωσης περί 48ωρου στα χαρτιά, με κύριο στόχο την αποφυγή του προστίμου και την περαιτέρω μείωση των μισθών από τις Κλινικές/εργαστήρια του κέντρου που μπορούν να το εφαρμόσουν άμεσα.

3) Έγινε ενημέρωση των συναδέλφων για τις δράσεις της Ένωσης Ιατρών, οι οποίες περιελάμβαναν:

α) Ομιλία από ψυχολόγο-εκπαιδεύτρια του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης με θέμα «Διαχείριση του στρες στο νοσοκομείο».

β) Συνδιοργάνωση με τον Ιατρικό και Δικηγορικό Σύλλογο ημερίδας με θέμα «Ιατρικό Δίκαιο – Ευθύνη», με Καθηγητές Νομικής από το ΑΠΘ.

γ) Οργάνωση πιστοποιημένου σεμιναρίου ILS-επείγουσας ιατρικής στο χώρο των τακτικών ιατρείων του Νοσοκομείου για 20 ιατρούς.

4) Προτείνουμε την οργάνωση και άλλων σεμιναρίων για ιατρούς και τη διανομή εκπαιδευτικών εγχειριδίων

5) Ζητούμε την ψήφιση από το Υπουργείο Υγείας του νέου οργανισμού του Νοσοκομείου, ο οποίος έχει εγκριθεί ομόφωνα από το ΔΣ, το Επιστημονικό Συμβούλιο και τα σωματεία ιατρών και εργαζομένων.

6) Τέλος, διαμαρτυρόμαστε για το χαμηλό προϋπολογισμό του Νοσοκομείου και ζητούμε την αύξηση του για περαιτέρω προσλήψεις επικουρικών ιατρών, προμήθεια περισσότερων φαρμάκων και βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής και των συνθηκών σίτισης και εφημέρευσης των ιατρών.

Προτάσεις της Ένωσης Ιατρών του ΓΝ Δράμας για θέματα του Νοσοκομείου και του ΕΣΥ

Τα σοβαρά ζητήματα στο νοσηλευτικό ίδρυμα της Δράμας, οι γιατροί τα είχαν επισημάνει, για άλλη μια φορά, σε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας τους, προς το Διοικητή και το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Δράμας, την οποία είχαν κοινοποιήσει και στο Διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Πλωμαρίτη.

Πιο συγκεκριμένα,  στις 19 Οκτωβρίου 2017 η Ένωση Ιατρών του Γ.Ν. Δράμας, ζητούσε τα ακόλουθα από τους αρμόδιους φορείς:

«1) Ζητούμε αύξηση κατά 1 εκ. ευρώ του προϋπολογισμού για το 2018. Δυστυχώς, ο προϋπολογισμός από το 2012 και μετά, έχει μειωθεί πολύ (από περίπου 9 εκ. ευρώ σε πιστώσεις το 2012 στα 6 εκ. το 2017) και παραμένει σταθερός τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ οι ανάγκες είναι αυξημένες λόγω κρίσης. Το ιατρικό προσωπικό είναι εξουθενωμένο, οι μόνιμες κρίσεις είναι λίγες και προχωρούν αργά ή βγαίνουν άγονες, οι συνθήκες εργασίας και νοσηλείας ειδικά στα επείγοντα και στις υπερφορτωμένες Παθολογική και Χειρουργική Κλινική είναι δύσκολες και στα φάρμακα επιθυμούμε περισσότερες θεραπευτικές επιλογές. Επίσης στο νέο οργανόγραμμα προβλέπονται θέσεις αιματολόγου και ογκολόγου, γεγονός που συνεπάγεται αυξημένη δαπάνη για τις χημειοθεραπείες των ασθενών αυτών.

Το επιπρόσθετο αυτό ποσό προτείνουμε να διανεμηθεί ως εξής:
α) Πρόβλεψη για επιπλέον 6 επικουρικούς ιατρούς (ΣΥΝΟΛΟ= 20 Για τους πρόσθετους 6 -μεικτά 2500 ευρώ/μήναΧ12Χ6= 180.000 ευρώ)
β) Αύξηση 25% των δαπανών για προμήθεια φαρμάκων (25.000/μηναΧ12= 300.000 ευρώ)
γ) Ριζική ανακαίνιση (ελαιοχρωματισμός, αλλαγή δαπέδων, κλιματιστικά, τουλάχιστον για την παλιά πτέρυγα, με έτοιμη προυπάρχουσα μελέτη = 520.000 ευρώ) ΣΥΝΟΛΟ = 1.000.000 ευρώ
2) Ζητούμε επιτέλους να ψηφιστεί σε ΦΕΚ η πρόταση του ΔΣ του ΓΝ Δράμας για το νέο οργανόγραμμα που εκκρεμεί από τα τέλη Μαΐου, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, γιατί έγινε μετά από ομόφωνη συμφωνία του επιστημονικού συμβουλίου και των σωματείων ιατρών και εργαζομένων και εκφράζει τις πραγματικές ανάγκες και προοπτικές για το μέλλον. Επιμένουμε στην αναγκαιότητα επαναλειτουργίας των επί 20 έτη προ-υπαρχόντων 2 Παθολογικών Κλινικών και στη σύσταση θέσεων Αιματολόγου και Ογκολόγου για αντιμετώπιση των πολλών καρκινοπαθών.
3) Ζητούμε την προκήρυξη θέσεων γενικών ιατρών για τη στελέχωση του ΤΕΠ και στην προκήρυξη που σχεδιάζεται κεντρικά να ζητούνται κατά προτεραιότητα γενικοί ιατροί και ελλείψει αυτών οι άλλες 4 σχετικές με τα ΤΕΠ ειδικότητες. Πιστεύουμε ότι είναι η γενική ιατρική είναι η καλύτερη ειδικότητα που μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στο έργο των ΤΕΠ και να κάνει οικονομίες κλίμακας και υλικών-πόρων και προσωπικού με καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. Για να στελεχωθούν όμως τα ΤΕΠ στην επαρχία, ζητούμε την θεσμοθέτηση των ΤΕΠ στο ΓΝ Δράμας ως άγονη ζώνη τύπου Α’ , ως το μόνο σοβαρό κίνητρο προσέλκυσης ιατρών».

Μαθήματα συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης του Παθολογικού Τομέα

Παρά τα όποια προβλήματα και δυσκολίες, συνεχίζονται οι δράσεις και οι προσπάθειες στο νοσοκομείο Δράμας για την αναβάθμιση των παροχών υπηρεσιών υγείας. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η υλοποίηση των μαθημάτων συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης του Παθολογικού Τομέα, τα οποία ξεκίνησαν από τις 8 Νοεμβρίου 2017 και θα συνεχιστούν μέχρι τις 18 Απριλίου 2018. Γίνονται στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του νοσοκομείου και ξεκινούν στη 1μμ.

Τα μαθήματα είναι ελεύθερα για παρακολούθηση από κάθε επαγγελματία υγείας και ήδη έχουν γίνει 3 (στις 8, 22 και 29 Νοεμβρίου) ενώ -σύμφωνα με το πρόγραμμα- σήμερα Τετάρτη θα γίνει το 4ο. Στο σημερινό μάθημα, με θέμα «ΑΕΕ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ», εισηγητής είναι ο κ. Ξάνθης Ανδρέας, Επιμελητής Α΄ Παθολογικής Κλινικής.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα έχει ως εξής:

17/1/2018 – ΧΑΠ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ (Σαρόγλου Μαρία-Επιμελήτρια Α΄, Πνευμονολόγος)

31/1/2018 – ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ (Μπουγάς Θεόδωρος, Καρδιολόγος ΠΕΔΥ Δράμας)

14/2/2018 – ΔΕΥΤΕΡΟΠΑΘΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗ (Στεργίου Κοσμάς-Επιμελητής Β΄ Νεφρολογικής Κλινικής)

28/2/2018 – ΑΝΑΙΜΙΕΣ (Καρυοφύλλη Φεβρωνία-Επιμελήτρια Β΄ Παθολογικής Κλινικής)

14/3/2018 – ΟΞΕΙΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ (Μιχαηλίδου Αναστασία-Επιμελήτρια Α΄ Παθολογικής Κλινικής)

28/3/2018 – ΟΞΕΙΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ (Ζάγκας Κωνσταντίνος- Επιμελητής Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής)

18/4/2018 – ΟΞΕΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΒΛΑΒΗ (Κιόρτεβε Παρθένα-Επιμελήτρια Α΄ Νεφρολογικής Κλινικής

Ρεπορτάζ: Ρία Κυριακίδου

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)