Διάφορα

Η Δράμα τιμά σήμερα την πολιούχο της Αγίας Βαρβάρας

-Τα «καραβάκια των ευχών» έκλεψαν και πάλι τις εντυπώσεις!

-Με σύμμαχο τον αίθριο καιρό έγινε χθες η περιφορά της εικόνας

Την πολιούχο της Αγία Βαρβάρα, και προστάτιδα του Πυροβολικού, τιμά -με κάθε μεγαλοπρέπεια και επισημότητα- σήμερα η Δράμα.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από χθες το απόγευμα, με τη λιτάνευση της Εικόνας και των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας, ενώ κορυφώνονται σήμερα το πρωί με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου και στη συνέχεια, στις 11πμ, με τη Δοξολογία στη μνήμη της Προστάτιδος του Πυροβολικού στο στρατόπεδο «Φωστηρίδη».

Με σύμμαχο τον αίθριο καιρό η περιφορά

Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων, χθες νωρίς το απόγευμα ο καιρός «φόρεσε τα καλά του». Έτσι, με σύμμαχο τον καλό καιρό και με διαστήματα ηλιοφάνειας, ξεκίνησε στις 4μμ η περιφορά της Εικόνας και των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας, κ.κ. Παύλου, συνοδεία του Ιερού κλήρου της πόλης και περιοχών του νομού αλλά και της

Φιλαρμονικής του Δήμου Δράμας. Την πομπή συνόδευαν επίσης, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και πλήθος πιστών, τμήματα του στρατού και της αστυνομίας, ομάδες τοπικών πολιτιστικών συλλόγων που κρατούσαν τα λάβαρά τους και μαθητές που κρατούσαν ελληνικές σημαίες.

Η πομπή ξεκίνησε από το Ναϊδριο της Αγίας Βαρβάρας, πέρασε από τις οδούς Αγ. Βαρβάρας, Γ. Σταύρου, Θ. Αθανασιάδη, Εθνικής Αμύνης, Πλατεία Ελευθερίας και Ελ. Βενιζέλου, ενώ κατέληξε στον Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου τελέστηκε στη συνέχεια Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός.

Να σημειωθεί πως από πλευράς τοπικών αρχών, την περιφορά συνόδευαν ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Βουλευτής Δράμας της ΝΔ κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, η Βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κα Χαρά Κεφαλίδου, ο πρώην υπουργός και πρώην Δήμαρχος Δράμας Μαργαρίτης Τζίμας, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Λιθηρόπουλος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού-Φεστιβάλ Δράμας κ. Ανέστης Τερζής, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Τάσος Χατζηγιάννης, οι Αντιδήμαρχοι Δράμας Δημήτρης Καραμπατζάκης και Άγγελος Σολάκης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ καθώς και άλλοι δραμινοί.

Παραδοσιακή «βαρβάρα» από την Ένωση Κυριών και το Λύκειο Ελληνίδων Δράμας

Το πατροπαράδοτο γλύκισμα «βαρβάρα» προσέφερε για άλλη μια φορά η Ένωση Κυριών Δράμας. Πιο συγκεκριμένα, την παραμονή της παραμονή της εορτής της πολιούχου Αγίας Βαρβάρας, και μετά το πέρας της περιφοράς της εικόνας, προσφέρθηκε στο Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας το πατροπαράδοτο γλύκισμα «βαρβάρα» σε όλους τους δραμινούς. Η «βαρβάρα» παρασκευάστηκε από μέλη της διοίκησης, καθώς επίσης από μέλη και εθελόντριες του φιλανθρωπικού σωματείου.

Εξάλλου, την παραδοσιακή «βαρβάρα» θα προσφέρει σήμερα και το Λύκειο Ελληνίδων Δράμας, από τις 11πμ, στο χώρο της «Ονειρούπολης».

Η Μεγαλομάρτυς Αγία Βαρβάρα, προστάτιδα του Πυροβολικού

Η Μεγαλομάρτυς Αγία Βαρβάρα γεννήθηκε το 275 μ.Χ. στη Νικομήδεια και μαρτύρησε το 306 μ.Χ. Ο άπιστος πατέρας της αποκεφάλισε την Αγία με το ξίφος του. Σύμφωνα με την παράδοση, ενώ το ξίφος του πατέρα της απέκοπτε το κεφάλι της, η Θεία Δίκη με μορφή κεραυνού κατέκαυσε τον άσπλαχνο πατέρα. Αυτόν τον τιμωρό κεραυνό συμβολίζουν τα πυρά του Πυροβολικού μας, του οποίου είναι προστάτης. Επίσης προστάτιδα και των παιδιών, και τα φυλάει από τις κακές παιδικές αρρώστιες.

Τα «καραβάκια των ευχών» έκλεψαν και πάλι τις εντυπώσεις!

Με καραβάκια των ευχών γέμισε, παρά τις όποιες δυσκολίες υπήρχαν αρχικά λόγω έλλειψης νερού, η λίμνη της Αγίας Βαρβάρας. Μικρά παιδιά μαζί με τις οικογένειές τους ή τις παρέες τους τα μεγαλύτερα, αλλά και μέλη πολιτιστικών συλλόγων, «έριξαν» στα νερά της λίμνης τα καραβάκια τους, τα οποία έφτιαξαν με πολύ μεγάλη αγάπη και μεράκι και τα στόλισαν ή τα ζωγράφισαν -όσο πιο όμορφα μπορούσαν-, βάζοντας πάνω και ένα ή περισσότερα κεράκια.

Έτσι, χθες -ήδη από το μεσημέρι και από νωρίς το απόγευμα- εκατοντάδες παιδιά και μεγάλοι άφηναν τα φωτισμένα καραβάκια τους στα νερά της λίμνης προσφέροντας ένα μοναδικό και ξεχωριστό θέαμα, το οποίο όσο περνούσε η ώρα και «έπεφτε» το βράδυ γινόταν ακόμα πιο ξεχωριστό, καθώς όλο και περισσότερα καραβάκια «έπεφταν» στη λίμνη!

Το έθιμο και ο … θρύλος του!

Σύμφωνα με το θρύλο που τυλίγει τις πηγές της πόλης, κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, υπήρχε στο χώρο όπου βρίσκεται σήμερα η λίμνη, ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην Αγία Βαρβάρα. Οι Τούρκοι, όταν κατέλαβαν την πόλη, γκρέμισαν το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας και προσπάθησαν στη θέση του να χτίσουν ένα τζαμί. Τα σχέδια των κατακτητών όμως άλλαξαν ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας και με θαύμα της Αγίας, η περιοχή πλημμύρισε με νερό, κι έτσι το τζαμί δεν ολοκληρώθηκε. Από τότε η Αγία Βαρβάρα έγινε η πολιούχος της Δράμας, και ακριβώς απέναντι από τη λίμνη, με τα θεμέλια της παλιάς εκκλησίας στα σπλάχνα της, χτίστηκε η καινούρια εκκλησία που αφιερώθηκε στην Αγία που έσωσε το εκκλησάκι της. Έκτοτε, κάθε χρόνο στις 4 Δεκεμβρίου, η πόλη της Δράμας τιμά τη μνήμα της πολιούχου της.

Το θρύλο αυτόν, ακολούθησε το έθιμο με τα καραβάκια, οι εκδοχές του οποίου είναι δύο. Σύμφωνα με την πρώτη, την παραμονή της Αγίας Βαρβάρας, μετά τη λιτανεία, ο κόσμος έστελνε στο βυθισμένο εκκλησάκι το κεράκι του για την Αγία πάνω σε ένα σανίδι από ξύλο.

Η δεύτερη εκδοχή βασίζεται στο ότι η Αγία Βαρβάρα ήταν και η προστάτιδα των κοριτσιών που τις φυλούσε από τη γλωσσοφαγιά και τις βοηθούσε στα αισθηματικά τους. Έτσι όλα τα ελεύθερα κορίτσια στις 3 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια του Εσπερινού και μόλις σκοτείνιαζε, άναβαν κεριά στον ανατολικό τοίχο της λίμνης. Κάποιες κοπέλες έβαζαν τα κεράκια τους πάνω σε σανίδες ξύλου και μαζί με μια ευχή τα έστελναν στο βυθισμένο εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας. Η πορεία της σανίδας στη λίμνη έδειχνε αν η ευχή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Αν το κεράκι έσβηνε, θεωρούνταν αποτυχία αλλά η ελπίδα έμενε, καθώς το επόμενο πρωί όλα τα κορίτσια κατέφθαναν και πάλι στη λίμνη για να πλυθούν με το νερό που η Αγία Βαρβάρα είχε αγιάσει το προηγούμενο βράδυ.

Με το πέρασμα του χρόνου, το έθιμο όχι μόνο δεν ατόνησε, αλλά αντίθετα τηρείται πιστά και αναβιώνει με ξεχωριστή αγάπη από δραμινούς και μη.

Από τη ΔΕΥΑΔ πρόσθεσαν από γεώτρηση νερό στη λίμνη

Εξαιτίας της χαμηλής στάθμης των υδάτων στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας, με απόφαση του Δημάρχου Δράμας, Χριστόδουλου Μαμσάκου, και σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Δράμας, Ανέστη Δερματίδη, και με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΔ, Αναστάσιο Χατζηγιάννη, προκειμένου να διατηρηθεί και να πραγματοποιηθεί το έθιμο με τα καραβάκια στη λίμνη της Αγίας Βαρβάρας, πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες εργασίες, όπως κλείσιμο στο νότιο τμήμα της λίμνης των έντονων διαρροών των υδάτων και λειτουργία της υφιστάμενης γεώτρησης, η οποία διοχετεύει 80m3 νερού την ώρα.

Ρεπορτάζ: Ρία Κυριακίδου

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)