Διάφορα

Στις καλένδες και τα αναδρομικά

Με μια γενική πολιτική απόφαση η δημοτική αρχή Δράμας απέφυγε να δεσμευτεί για τμηματική καταβολή των αναδρομικών στις συμβασιούχες καθαρίστριες των 300 ευρώ το μήνα.

Μετά από αίτηση δώδεκα δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης συζητήθηκε, στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, το θέμα της παροχής σε χρήμα των μέσω ατομικής ασφαλείας των καθαριστριών για τα έτη 2012 έως 2016.

Ο εισηγητής του θέματος, δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μιχάλης Μλεκάνης ανέφερε ότι το θέμα αφορά τις καθαρίστριες που εργάζονται με σύμβαση έργου που είναι οι χειρότερα αμειβόμενες εργαζόμενες, με πρώτη ευθύνη της πολιτείας. Πρόσθεσε ότι για το αίτημα των συμβασιούχων καθαριστριών υπήρξε αδράνεια από τους Δήμους, αν και πρόσφατα το ικανοποίησαν οι Δήμοι Καβάλας και Κομοτηνής. Επισήμανε ότι όλοι οι Δήμοι προχωρούν χωρίς να έχουν ξεκάθαρη εικόνα τι θα γίνει, επισήμανε ότι το συνολικό ποσό που πρέπει να δοθεί φτάνει τις 66.000 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α. και υπενθύμισε ότι ο Δήμος έχει προχωρήσει στην ίδια διαδικασία για τις μόνιμες καθαρίστριες ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Ο εισηγητής τόνισε ότι ο νόμος ορίζει ως προϋπόθεση, να αναγνωρίζεται η οφειλή προς τον εργαζόμενο από τον οικείο ΟΤΑ – αυτό καλούνταν να αποφασίσει προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο – και ακόμα να υπάρχουν οι αντίστοιχοι κωδικοί στους προϋπολογισμούς των ετών καταβολής, άρα και να αποφασιστεί η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2018 και σε όποιον επόμενο ενδεχομένως χρειαστεί, τέτοιου κωδικού και να αποφασίσει ο Δήμος σε πόσες δόσεις θα καταβάλει τα οφειλόμενα, μέχρι και σε τριάντα έξι δόσεις.
Ο κ. Μλεκάνης ανέφερε ότι αν ο Δήμος Δράμας σε πρώτη φάση αναγνωρίσει την οφειλή, η απόφαση θα κριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης και στη συνέχεια θα κριθεί από τον Επίτροπο μέχρι το τέλος του χρόνου και τόνισε ότι αν η οφειλή δεν αναγνωριστεί σε αυτά τα στάδια, δεν θα δοθούν τα χρήματα από τον Δήμο, και τότε οι καθαρίστριες θα έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν σε όποια νόμιμη ενέργεια κρίνουν καθώς θα διατηρούν το δικαίωμα στην καταβολή των αναδρομικών. Πρόσθεσε ακόμα ότι το ποσό που θα παίρνουν αυτές οι γυναίκες αν η καταβολή γίνει σε 36 δόσεις δεν θα ξεπερνάει τα 27 ευρώ ανά μήνα το ανώτερο, τη στιγμή που η αμοιβή τους φτάνει μόλις τα 10 ευρώ ημερησίως και εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα έπρεπε να τους αρνηθεί το σώμα αυτό το δικαίωμα.
Εκ μέρους της δημοτικής αρχής, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Άγγελος Σολάκης ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανείς που να μην αναγνωρίζει τα δικαιώματα των συμβασιούχων καθαριστριών σε μέσα ατομικής ασφαλείας και αναδρομικά. Πρόσθεσε ότι η δημοτική αρχή θα έφερνε το θέμα για να εξυπηρετηθούν τα δίκαια των καθαριστριών με νόμιμο και δίκαιο τρόπο, αλλά την πρόλαβε η πρόταση της αντιπολίτευσης και ανέφερε ότι ο Δήμος πήρε απόφαση πρόσφατα για την καταβολή αναδρομικών σε οκτώ εργαζόμενες ΙΔΑΧ. Ο κ. Σολάκης τόνισε ότι μιλούσε για αυτό που είναι εφικτό και όχι για αυτό που όλοι επιθυμούν και ανέφερε ότι ο Δήμος Δράμας δεν θα μπορούσε να παρέχει το ημερήσιο γάλα, γιατί τεχνικά οι καθαρίστριες δεν έχουν υπογράψει συμβάσεις με τον Δήμο Δράμας, αλλά με ένα νομικό πρόσωπο του Δήμου, όπως η Σχολική Επιτροπή. Έτσι ισχυρίστηκε ότι ο Δήμος δεν είναι εφικτό να παράσχει γάλα και αναδρομικά στις καθαρίστριες και τόνισε ότι ούτε η Σχολική Επιτροπή θα μπορούσε να το κάνει, γιατί και η ίδια διεκπεραιώνει εντάλματα του Υπ. Παιδείας, διαχειρίζεται δηλαδή συγκεκριμένα ποσά. Ανέφερε ακόμα ότι η Σχολική επιτροπή δεν έχει δικό της προϋπολογισμό και εκτελεί χρέη ταχυδρόμου διανέμοντας τα κονδύλια του Υπ. Παιδείας. Ο κ. Σολάκης υποστήριξε ότι το μόνο που θα μπορούσε να ικανοποιήσει το αίτημα των καθαριστριών είναι το ίδιο Υπουργείο Παιδείας που έχει εκδώσει και τον σχετικό νόμο και πρόσθεσε ότι ο ειδικός λογαριασμός του Υπουργείου για τη μισθοδοσία των καθαριστριών είναι ο μόνος που θα μπορούσε να ικανοποιήσει το αίτημα τους, επικαλούμενος το δαιδαλώδες καθεστώς απασχόλησης τους και ισχυρίστηκε ότι κανένα ένταλμα του Δήμου Δράμας για πληρωμή αναδρομικών δεν θα μπορούσε να περάσει από τον Επίτροπο.
Ο κ. Σολάκης χαρακτήρισε δικαιότατο το αίτημα για καταβολή σε χρήμα του γάλακτος που δε χορηγήθηκε από το 2012 και ανέφερε ότι για να καταβληθεί πρέπει να αναγνωριστεί αρχικά η οφειλή από το Δ.Σ. της Σχολικής Επιτροπής και στη συνέχεια να υπάρχουν κωδικοί στους προϋπολογισμούς των νομικών προσώπων. Επειδή αυτά δεν υπάρχουν, ο κ. Σολάκης επανέλαβε ότι μόνο το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να καταβάλει τα αναδρομικά μέσω του λογαριασμού που τηρεί για τη μισθοδοσία των συμβασιούχων καθαριστριών και πρόσθεσε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση.

Η πρόταση της δημοτικής αρχής προς τις Σχολικές Επιτροπές που κατατέθηκε αφορούσε τις παρακάτω ενέργειες: να αναγνωρίσουν τις οφειλές προς τις καθαρίστριες, να αποτιμήσουν σε χρήμα τα μέσα ατομικής προστασίας και το γάλα των ετών 2012-16 και στη συνέχεια να υποβάλλουν τις καταστάσεις με τα ποσά ανά εργαζόμενο στο Υπουργείο Παιδείας ούτως ώστε από τον ειδικό λογαριασμό του προϋπολογισμού του Υπουργείου που καταβάλλεται και η μισθοδοσία των καθαριστριών.
Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του ΕΥΚ Δράμας κ. Γιώργος Σαβρίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες για την επαναφορά του θέματος στο σώμα και μίλησε για απαράδεκτη αντιμετώπιση του θέματος την περασμένη εβδομάδα. Επανέλαβε ότι ο Δήμος Δράμας θα έπρεπε να είναι πρωτοπόρος και να πάρει μια γενναία απόφαση να στηρίξει αυτές τις γυναίκες και ζήτησε να εφαρμοστεί ο νόμος για την παροχή μέσων ασφαλείας σε όλους τους εργαζόμενους, μόνιμους ή συμβασιούχους καθώς και να αιτηθεί ο Δήμος τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθαριστριών των σχολείων. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι με την πίεση όλων των φορέων θα αναγκαστεί το Υπουργείο Παιδείας να ικανοποιήσει το αίτημα.
Η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Ν. Δράμας κ. Βαρβάρα Τσακαλίδου ανέφερε ότι οι καθαρίστριες δε ζητάνε κάτι παραπάνω από αυτά που δικαιούνται και ότι κρατάνε στα χέρια τους την καθαριότητα όλων των σχολείων της Δράμας. Τόνισε ότι την προηγούμενη Δευτέρα οι καθαρίστριες έφυγαν πικραμένες από το Συμβούλιο και ζήτησε να εφαρμοστεί ο νόμος, γιατί οι καθαρίστριες είναι χαμηλόμισθες. «κ. Δήμαρχε, περιμένατε την απάντηση από έναν άλλο Δήμο για να αποφασίσετε κι εσείς» ανέφερε και πρόσθεσε «ορίστε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Καβάλας, που είναι θετική για μας και έχει παρθεί ομόφωνα». Η απόφαση του Δήμου Καβάλας αναγνωρίζει πολιτικά το δίκαιο του αιτήματος και την οφειλή και αναλαμβάνει να κοινοποιηθεί στην ΚΕΔΕ, ενώ οι πόροι για την πληρωμή των αναδρομικών θα διεκδικηθούν από τα Υπουργείο Εσωτερικών και Παιδείας.
Ο κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης, από τη «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα», ανέφερε ότι θα περίμενε να συζητηθεί το θέμα ως τακτικό και με κάποια νομική γνωμοδότηση, ενώ τόνισε ότι κακώς αφέθηκε να συζητηθεί την τελευταία στιγμή, καταλογίζοντας την ευθύνη στη δημοτική αρχή. Συμφώνησε με την υιοθέτηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας όπως αναφέρθηκε από την κ. Τσακαλίδου.

Ο κ. Στέργιος Ηλιόπουλος από την «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» τόνισε ότι κακώς η δημοτική αρχή άφησε το θέμα επί τέσσερις μήνες χωρίς να ληφθεί απόφαση και τόνισε ότι δεν ήθελε να δώσει λύση στο θέμα και για αυτό στέλνει τις καθαρίστριες στο Υπουργείο Παιδείας. Τόνισε ότι τα αναδρομικά είναι 66.000 ευρώ και θα έπρεπε να καταβληθούν σε μία δόση, ενώ χαρακτήρισε ντροπή την καταβολή σε 36 μηνιαίες δόσεις των 27 ευρώ. «Εδώ και τώρα τα 66.000 ευρώ, αυτή θα έπρεπε να είναι απόφαση και τα χρήματα μπορούμε να τα βρούμε, έχουμε πει τους τρόπους» τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος.
Ο κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, από το «Project Δράμα 2020», ανέφερε ότι η δημοτική αρχή μέσα σε πέντε ημέρες έβαλε την ουρά κάτω από τα σκέλια για να φέρει μία πρόταση η οποία της είχε ζητηθεί. Πρόσθεσε ότι αν η δημοτική αρχή ήθελε να ρυθμίσει το θέμα των αναδρομικών των συμβασιούχων καθαριστριών, θα το είχε φέρει ως τακτικό θέμα στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο μαζί με το θέμα των μόνιμων καθαριστριών, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του που η συνεργασία των αντιπολιτεύσεων βοηθάει στην ανάδειξη τέτοιων θεμάτων. Ανέφερε ακόμα ότι το δημοτικό συμβούλιο καλούνταν να πάρει μία απόφαση που να συμβαδίζει, πρώτον με το δίκαιο και δεύτερον με τα αιτήματα των καθαριστριών. Ζήτησε, δε, με τη σειρά του να υιοθετηθεί ομόφωνα μία απόφαση σαν αυτή του Δήμου Καβάλας.
Ο κ. Γιάννης Στεφανίδης, από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ανέφερε ότι ο χώρος που δραστηριοποιείται έχει σαν πρόσταγμα το σύνθημα «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» και τόνισε ότι πρέπει να ακουστούν κάποια πράγματα. Αναφέρθηκε στην παροχή ενός λίτρου νωπού γάλακτος στους χώρους δουλειάς που επιβάλλεται να δίνει ο εργοδότης και έχει το δικαίωμα στο μέλλον να δώσει την αξία του γάλακτος σε χρήμα και αυτά τα θέμα υποστήριξε ότι πρέπει να συζητηθούν. Τόνισε ότι επιβάλλεται το δημοτικό συμβούλιο να συμπαραταχθεί με το αίτημα των καθαριστριών «όχι επειδή το επιβάλει ο νόμος, αλλά επειδή το επιβάλει η συνείδηση μας», με κύριο στόχο να έχουν οι καθαρίστριες κάποια στιγμή και μόνιμη εργασία.
Στη δευτερολογία του ο κ. Μλεκάνης ανέφερε ότι οι Σχολικές Επιτροπές έχουν και δικά τους έσοδα, από κυλικεία και φωτοβολταϊκά και μπορούν να δεχθούν και έκτακτες εισφορές. Ανέφερε ότι οι Σχολικές Επιτροπές έχουν ήδη αποφασίσει τη χορήγηση γάλακτος στις καθαρίστριες και έχουν ζητήσει γνωμοδότηση νομικού συμβούλου για την απόφαση. Τόνισε ότι ο Δήμος Δράμας με την απόφαση που καλούνταν να πάρει θα αναγνώριζε συγκεκριμένα ποσά στις καθαρίστριες, δεν θα έπαιρνε μια πολιτική μόνο απόφαση όπως ο Δήμος Καβάλας.
Ο κ. Σολάκης δευτερολογώντας επανέλαβε τα περί μη σύμβασης του Δήμου με τις συμβασιούχες καθαρίστριες και υποστήριξε ότι Δήμος δεν έχει δικαίωμα να πει ότι τους οφείλει κάποιο ποσό. Επανέλαβε ότι ο μόνος τρόπος να πληρωθούν οι οφειλές είναι μέσω του λογαριασμού μισθοδοσίας του Υπουργείου και ο Δήμος το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να βοηθήσει να δρομολογηθεί το αίτημα προς τα εκεί.
Ο δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος αντέδρασε σε όσα ακούστηκαν περί δημοτικής αρχής που σέρνεται και υποστήριξε ότι ο ίδιος ποτέ δεν κρύφτηκε απέναντι στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και αυτό που κάνει είναι να συμπεριφέρεται σωστά και ορθά για να δίνει λύσεις. Ανέφερε ότι στο προηγούμενο Δ.Σ. αποφασίστηκε να πάρουν και οι συμβασιούχες καθαρίστριες το γάλα από εδώ και πέρα και πρόσθεσε ότι είχε πει ότι θα συζητήσει με άλλους δημάρχους το θέμα για να πάρει μια σωστή απόφαση. Τόνισε ότι το θέμα θα συζητηθεί και στη συνέλευση της ΚΕΔΕ στις 30 Νοεμβρίου, με την παρουσία της κυβέρνησης. Ισχυρίστηκε ότι η απόφαση του Δήμου Καβάλας, μιλάει για αποτίμηση, που την έχει κάνει και ο Δήμος Δράμας, αναγωνώριση του δίκαιου του αιτήματος, που κι αυτό είχε γίνει, ζητάει να διεκδικηθούν οι πόροι από τα συναρμόδια Υπουργεία και να δημοσιευθεί στο συνέδριο της ΚΕΔΕ και να διεκδικηθεί το δικαίωμα τους σε νόμιμη εργασία. «Λαϊκισμός του στυλ η δημοτική αρχή σέρνεται και ο δήμαρχος κρύβεται, δεν τα ανέχομαι από κανέναν, γιατί ποτέ δεν κρύφτηκα και πάντα ότι κάνουμε, το κάνουμε με υπευθυνότητα και με συνεργασία», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος κατέληξε ότι ο Δήμος συμφωνεί με το δίκαιο αίτημα των καθαριστριών και υιοθετεί το ψήφισμα της Καβάλας και θεωρεί ότι πρέπει να προχωρήσει ο Δήμος πάνω σε αυτή τη λογική. Τελικά, η δημοτική αρχή ανακοίνωσε διά του κ. Μαμσάκου ότι υιοθετεί την πρόταση που κατέθεσε η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών, ενώ η πρόταση που διατύπωσε ο κ. Μλεκάνης αφορούσε την απόφαση να πληρωθούν σε συγκεκριμένες δόσεις τα χρήματα που δικαιούται κάθε καθαρίστρια και να κατανεμηθούν τα χρήματα στους τρεις επόμενους προϋπολογισμούς, όπως και να διεκδικηθούν τα χρήματα από την Πολιτεία.
Στην διπλή ονομαστική ψηφοφορία που ακολούθησε, οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και ο κ. Χαραλαμπίδης από την παράταξη «Νέα – Εποχή – Νέα Δράμα», ψήφισαν αρνητικά για την πρόταση του κ. Μλεκάνη, ενώ οι υπόλοιποι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ψήφισαν υπέρ της πρότασης και τελικά στη δεύτερη ψηφοφορία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση του κ. Μαμσάκου με θετικές ψήφους και από τους κ.κ.Χαραλαμπίδη, Ηλιόπουλου και Τσιαμπούση.

Ρεπορτάζ: Άγγελος Θ. Νουσδίλης

 

 

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)