Διάφορα

Διαδραστική έκθεση με ιστορίες κακοποιημένων γυναικών από την Ένωση Κυριών Δράμας

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 25η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών. Συγκλονιστικά στοιχεία για τους βιασμούς και την έμφυλη βία στην Ελλάδα.

Αύριο Τρίτη 27 Νοεμβρίου εγκαινιάζεται η διαδραστική έκθεση που διοργανώνει η Ένωση Κυριών Δράμας και είναι βασισμένη σε ιστορίες κακοποιημένων γυναικών που έχουν φιλοξενηθεί στο Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της καθιερωμένης εδώ και τρία χρόνια εκδήλωσης ViaDrama, που εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, η οποία είναι στις 25 Νοεμβρίου.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των ενημερωτικών εκδηλώσεων της εκστρατείας ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ που διοργανώνει η Ένωση Κυριών Δράμας με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών. «Στόχος των εκδηλώσεων είναι τόσο η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού όσο και η εξεύρεση οικονομικών πόρων για την ενίσχυση του Σπιτιού Ανοιχτής Φιλοξενίας, του ξενώνα της ΕΚΔ στον οποίο και φιλοξενούνται θύματα βίας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση και προσθέτει ότι «για το λόγο αυτό, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει στο χώρο κουμπαράς οικονομικής ενίσχυσης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 19:30.

Συγκλονιστικά στοιχεία για τους βιασμούς στην Ελλάδα

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας κ. Γρηγόρης Λέων, ανέφερε ότι στην Ελλάδα εκτιμάται πως οι βιασμοί ξεπερνούν τους 4.500 το χρόνο. Ωστόσο, ένα μικρό μόνο ποσοστό βιασμών καταγγέλλεται στις Αρχές, ενώ στη χώρα μας έχουμε έναν από τους χαμηλότερους δείκτες καταγεγραμμένων βιασμών στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια δηλώνονται στις αρχές μόλις 200 βιασμοί το χρόνο, όταν στη Σουηδία -μία χώρα με αντίστοιχο πληθυσμό- δηλώνονται περίπου 5.500 βιασμοί σε ετήσια βάση,

Τι δείχνουν τα στατιστικά της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900

Σύμφωνα με τα στοιχεία, για την Γραμμή SOS 15900, που ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών, στο διάστημα 19/11/2016 έως 19/11/2017  έγιναν 5041 κλήσεις και στάλθηκαν 113  ηλεκτρονικά μηνύματα.

Επί του συνόλου των κλήσεων, οι 4266 (85%) αφορούσαν σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας. Από αυτές οι 3034 κλήσεις (71%) αφορούσαν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών ενώ οι 1232 κλήσεις (29%), αφορούσαν σε καταγγελίες από τρίτα πρόσωπα (κυρίως από φίλους/-ες 27%, γονείς 16%, άλλους συγγενείς 10%, αδελφός/ή 10%, γείτονας 13% και άλλα άτομα 17%).

Από τις 3034 κλήσεις που αφορούσαν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών οι 2432 κλήσεις (80%) αφορούσαν σε  ενδοοικογενειακή βία με δράστη κυρίως το σύζυγο, οι 53 κλήσεις (2%) σε σεξουαλική παρενόχληση, οι 18 κλήσεις (1%) σε περιπτώσεις  βιασμού και  54 κλήσεις (2%) αφορούσαν σε καταγγελία άλλων μορφών βίας. H Γραμμή SOS σε αυτό το διάστημα δεν δέχθηκε καμία κλήση για πορνεία ή trafficking.Τα αιτήματα των κλήσεων αυτών αφορούσαν :  1516 κλήσεις (40%) σε ψυχοκοινωνική στήριξη, 976 κλήσεις (26%) σε νομική συμβουλευτική, 191 κλήσεις (5%) σε νομική βοήθεια, 251 κλήσεις (7%) σε αναζήτηση φιλοξενίας και 15 κλήσεις (0%) σε αναζήτηση εργασίας. Από τις 3034 γυναίκες που κάλεσαν τη γραμμή, οι 1663 (50%) είναι μητέρες.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητα των Φύλων, αντίστοιχα το διάστημα 1-11-16 έως 31-10-17 οι δομές της ΓΓΙΦ και των δήμων δέχτηκαν 5210 γυναίκες εκ των οποίων οι 4849 εξυπηρετήθηκαν από τα συμβουλευτικά κέντρα και οι 361 φιλοξενήθηκαν στους ξενώνες του δικτύου υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας.

Το 71% των γυναικών αυτών ήταν θύματα ενδοοικογενειακής βίας με δράστη κυρίως το σύζυγο (νυν/πρώην).  Η πλειοψηφία των γυναικών ήταν μητέρες με παιδιά (σε ποσοστό 75%). Το 43% των γυναικών είχαν ως αίτημα την ψυχοκοινωνική στήριξη, το 21% τη νομική στήριξη και το 16% απευθύνθηκαν στις δομές για ενημέρωση-πληροφόρηση.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών που απευθύνθηκαν στις δομές ανήκε στην ηλικιακή κατηγορία 26-55 ετών (69%) και περιλάμβανε όλα τα μορφωτικά επίπεδα.

Τέλος από το σύνολο των γυναικών, το 78% είχαν ελληνική υπηκοότητα. Βάσει των στατιστικών στοιχείων που έχει στη διάθεση της η ΓΓΙΦ, δεν διαπιστώνεται κάποιο συγκεκριμένο προφίλ των δραστών καθώς μπορεί να ανήκουν σε οποιαδήποτε κοινωνικοοικονομική τάξη, ηλικιακή ομάδα, υπηκοότητα και ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι απολύτως εμπιστευτικές και καλυπτόμενες από το απόρρητο της συμβουλευτικής.

Ρεπορτάζ: Άγγελος Θ. Νουσδίλης

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)