Διάφορα

Οι δικηγόροι εκλέγουν νέα διοίκηση

Μειώνεται ο αριθμός των δικηγόρων τα τελευταία χρόνια, επισημαίνει στα “Χρονικά” ο απερχόμενος και εκ νέου υποψήφιος πρόεδρο κ. Αναστάσιος Πούλιος.

Την ερχόμενη Κυριακή 26 Νοεμβρίου διεξάγονται οι αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου στον Δικηγορικό Συλλόγου Δράμας, δηλαδή Προέδρου και οκτώ Συμβούλων.

Μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του προέδρου είναι ο απερχόμενος Πρόεδρος κ. Αναστάσιος Πούλιος, ενώ για το Διοικητικό Συμβούλιο έχουν υποβληθεί δεκαπέντε υποψηφιότητες. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας μέχρι την 30.09.2017, με βάση τον πίνακα που έχει αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων και στην ιστοσελίδα του Συλλόγου. Συνολικά στις εκλογές  του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας έχουν δικαίωμα συμμετοχής 180 δικηγόροι, έναντι 192 που είχαν δικαίωμα στις προηγούμενες εκλογές τον Φεβρουάριο του 2014. Η εκλογική διαδικασία θα ξεκινήσει στις 7 π.μ. και θα ολοκληρωθεί στις 7 μ.μ.

Οι υποψήφιοι για το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας είναι οι εξής:

 1. Γαλιαλίδης Θεοχάρης του Ευθυμίου
 2. Γουσγουρίδης Σάββας του Δημητρίου
 3. Διβανίδης Γεώργιος του Σάββα
 4. Ιορδανίδης Παγκράτιος του Ισαάκ
 5. Κασάπη Βασιλικη του Γεωργίου
 6. Κατεμλιάδου Ευαγγελία του Βασιλείου
 7. Μπακοπούλου Ειρήνη του Δημητρίου
 8. Μυστρίδη Αδάμ του Γεωργίου
 9. Νιζάμη Μιχαήλ του Δημητρίου
 10. Παπαθεοδώρου Χρήστο του Θεοδώρου
 11. Σαλωνίδου Αμαλία του Αρχιμήδη
 12. Τουτουντζόγλου Δημήτριοςτου Χρυσοστόμου
 13. Τσακιρίδου Αικατερίνη του Γεωργίου
 14. Τσούκα Δήμητρα του Στεργίου
 15. Φιλιππίδη Κωνσταντίνο του Χρήστου

Αναστάσιος Πούλιος: Οι δικηγόροι έχουν πληγεί σε πολύ σημαντικό βαθμό, όσον αφορά τα δικαιώματα τους και γενικά τη θέση τους στον χώρο της δικαιοσύνης

Με αφορμή τις αρχαιρεσίες της Κυριακής, μίλησε στα «Χρονικά», ο απερχόμενος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος, ο οποίος όπως φαίνεται από τις υποψηφιότητες θα ανανεώσει τη θητεία του. Ο κ. Πούλιος ανέλαβε τα καθήκοντα του, ως Πρόεδρος, στις 16 Μαρτίου 2014 και ήταν μπροστάρης στις μεγάλες κινητοποιήσεις των δικηγόρων της Δράμας για το ασφαλιστικό – φορολογικό το 2016. Έτσι, η πρώτη μας ερώτηση αφορούσε ένα σύντομο απολογισμό αυτής της θητείας.

«Η θητεία μας ήταν πολύ πυκνή από γεγονότα, θέματα και ζητήματα. Είχαμε τη μεγάλη επτάμηνη αποχή των δικηγόρων για το ασφαλιστικό, το 2016, ήταν μία περίοδος πάρα πολύ έντονη για το δικηγορικό σώμα και φυσικά για το Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας» ανέφερε ο κ. Πούλιος. «Περάσαμε μία μεγάλη δοκιμασία με την αποχή, καταδείξαμε ότι υπάρχει δυνατότητα συσπείρωσης των δικηγόρων όλης της χώρας και ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε όταν θέλουμε και είμαστε ενωμένοι, αν και τελικά η αποχή κατέληξε να μην έχει τα προσδοκώμενα από εμάς αποτελέσματα, παρόλα αυτά ήταν μια εμπειρία που μας άφησε να βγάλουμε πολλά χρήσιμα συμπεράσματα. Είμαστε έτοιμοι με μεγαλύτερη εμπειρία και περισσότερη δύναμη να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις συνθήκες, που φυσικά είναι δύσκολες όπως για όλους τους Έλληνες, νομίζω περισσότερο για τους δικηγόρους, γιατί νομίζω τα τελευταία χρόνια, οι δικηγόροι έχουν πληγεί σε πολύ σημαντικό βαθμό, όσον αφορά τα δικαιώματα τους και γενικά τη θέση τους στον χώρο της δικαιοσύνης στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

«Για πρώτη φορά στα χρονικά μειώνεται ο αριθμός των δικηγόρων»

Στην ερώτηση μας αν υπάρχουν έντονα προβλήματα στον δικηγορικό κλάδο, τώρα που ολοκληρώνεται ο πρώτος χρόνος εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού, ο κ, Πούλιος ανέφερε ότι οι δικηγόροι ζούνε πολύ έντονες εποχές. «Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του δικηγορικού επαγγέλματος στην Ελλάδα, ο αριθμός των δικηγόρων μειώνεται, έχουμε αθρόες αποχωρήσεις και δεν έχουμε στον ίδιο βαθμό τις εισόδους νέων συναδέλφων στο σώμα. Αυτό και μόνο μπορεί να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος. Το υψηλό ποσοστό εισφορών σε συνδυασμό με την πολύ υψηλή φορολογία στο δικηγορικό επάγγελμα, έχει οδηγήσει μεγάλο αριθμό συναδέλφων στη βίαιη έξοδο από το επάγγελμα αφενός και αφετέρου στη μεγάλη οικονομική ένδεια όσων παραμένουν στο επάγγελμα. Για πρώτη φορά στα χρονικά έχουμε ακόμα και στη Δράμα συναδέλφους οι οποίοι αποχωρούν εν μέσω του επαγγέλματος τους, σε ηλικίες τριάντα και σαράντα ετών ή φεύγουν στο εξωτερικό. Το ασφαλιστικό στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του νομίζω ότι έχει καταδείξει, όχι μόνο στον δικηγορικό κόσμο αλλά γενικά σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ότι αφενός είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις που δημιουργεί και αφετέρου δημιουργεί ένα ασφαλιστικό σύστημα που στηρίζεται πάνω σε πήλινα πόδια, διότι η υψηλή εισφορά των συναδέλφων δεν ανταποκρίνεται σε συντάξεις που θα μπορούσε να δώσει ένα τέτοιο σύστημα κάτω από άλλες συνθήκες και σε άλλες εποχές. Επομένως είναι σαφές ότι το ασφαλιστικό θα πρέπει να αναθεωρηθεί πλήρως, ήδη ακούγονται φωνές ακόμα και από κυβερνητικούς παράγοντες για την αναθεώρηση του περίφημου νόμου Κατρούγκαλου, ένα μόλις έτος, ούτε καν ένα έτος, από την πλήρη εφαρμογή του.»

«Η δικαιοσύνη στη χώρα μας, θα λειτουργήσει εξαιρετικά προβληματικά, αν έχουμε έναν δικηγόρο αδύνατο, αδύναμο και οικονομικά ασθενή»

Αναφορικά με τι είναι αυτό που μπορεί να κινητοποιήσει τους δικηγόρους για τη συμμετοχή στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής 26 Νοεμβρίου, ο κ. Πούλιος εξέφρασε την άποψη ότι «στις εποχές που ζούμε ο Δικηγορικός Σύλλογος θα πρέπει να είναι στο πλευρό των συναδέλφων, και αυτό νομίζω θέλει η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων, την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας κατά κύριο λόγο». Πρόσθεσε ότι «οι δικηγορικοί σύλλογοι έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν και σε θεσμικό επίπεδο αλλά σε τοπικό επίπεδο, εκείνο που μπορούν να κάνουν και να καταφέρουν σε μεγάλο βαθμό είναι να βελτιώσουν την καθημερινότητα των συναδέλφων μας. Αντιμετωπίζουμε τόσα πολλά προβλήματα, όσον αφορά, όπως είπα πριν, οικονομικά αλλά και τα θεσμικά ζητήματα, που η βελτίωση της καθημερινότητας νομίζω πρέπει να είναι ο πρώτος στόχος όλων των διοικήσεων, όλων των δικηγορικών συλλόγων. Από εκεί και πέρα, θα μπορούσαμε να παρέμβουμε σε ζητήματα επιτάχυνσης της δικαιοσύνης, που συνεπάγεται καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, μπορούμε να παρέμβουμε σε ζητήματα που αφορούν την καλύτερη λειτουργία γενικά της δικαιοσύνης, ως πόλου εξουσίας στη χώρα μας, αυτά τα ζητήματα όμως μπορούν να γίνουνε μόνο σε συνεργασία και με τους υπόλοιπους συναδέλφους, στους υπόλοιπους συλλόγους της χώρας, θέτοντας ζητήματα στην κεντρική διοίκηση. Σε τοπικό επίπεδο ξαναλέω, εκείνο που μπορούμε να κάνουμε και να βοηθήσουμε, είναι στην διατήρηση της αξιοπρέπειας των συναδέλφων που ασχολούνται με το επάγγελμα και νομίζω ότι αυτό είναι το σημαντικότερο κάτω από τις συνθήκες που ζούμε σήμερα. Η οικονομική δυσχέρεια που φτάνει στο επίπεδο της ανέχειας επιτάσσει να διατηρήσουμε την αξιοπρέπεια του δικηγορικού επαγγέλματος – λειτουργήματος, γιατί αλλιώς νομίζω ότι η δικαιοσύνη στη χώρα μας, που είναι ένας από τους τρεις πόλους εξουσίας θα λειτουργήσει εξαιρετικά προβληματικά, αν έχουμε έναν δικηγόρο αδύνατο, αδύναμο και οικονομικά ασθενή.»

Ρεπορτάζ: Άγγελος Θ. Νουσδίλης

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)