Διάφορα

Δύσκολος «γρίφος» το Κολυμβητήριο

Οι συμβασιούχες καθαρίστριες δεν πήραν δεσμευτική απάντηση στο αίτημα τους για καταβολή αναδρομικών από το Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας.

Δύο ήταν τα μείζονα θέματα που απασχόλησαν την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, στην 20η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, την περασμένη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου.

Το πρώτο αφορούσε το Κολυμβητήριο Δράμας, το οποίο παραμένει κλειστό για δεύτερη συνεχή εβδομάδα και το δεύτερο ήταν το ζήτημα της καταβολής αναδρομικών στις συμβασιούχες καθαρίστριες των ΟΤΑ, οι οποίες κατέκλυσαν την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας,

Για άλλη μια φορά όμως οι τόνοι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ανέβηκαν πολύ, με αποτέλεσμα διακοπή της συνεδρίασης, φαιδρούς χαρακτηρισμούς και νταηλίκια, τα οποία δεν έχουν καμία θέση σε δημοκρατικά εκλεγμένο όργανο που εκπροσωπεί σχεδόν 60.000 πολίτες. Η ευθύνη του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας κ. Κωνσταντίνου Μπαϊρακτάρη είναι πολύ μεγάλη για την κατρακύλα του κορυφαίου αυτοδιοικητικού οργάνου του Δήμου Δράμας, όπως και η αξιοσημείωτη κωλυσιεργία στο ζήτημα της μη ζωντανής μετάδοσης των συνεδριάσεων του σώματος εδώ και πάνω από έναν χρόνο!

Η ειρωνεία είναι ότι η συνεδρίαση ξεκίνησε με τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα των πλημμυρών στη Δυτική Αττική από τις πλημμύρες τη περασμένης εβδομάδας.

Διαχρονικό το πρόβλημα του Κολυμβητηρίου Δράμας

Το θέμα του Κολυμβητηρίου, όπως ήταν αναμενόμενο λόγω της ευρείας δημοσιότητας που έχει λάβει λόγω του ότι παραμένει κλειστό εδώ και πάνω από δέκα ημέρες, τέθηκε στην έναρξη της συζήτησης από την πλευρά της παράταξης «Πόλη + Ζωή» να συζητηθεί ως τακτικό θέμα της ημερήσιας διάταξης, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε με ονομαστική ψηφοφορία και ψήφους 14 έναντι 7. Στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, οι εκπρόσωποι (Μιχάλης Μλεκάνης, Ανδρέας Χαραλαμπίδης, Αλέξανδρος Τσιαμπούσης) των τριών από τις τέσσερις παρούσες στη συγκεκριμένη συνεδρίαση παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν εξηγήσεις και ενημέρωση για την κατάσταση στο Κολυμβητήριο.

Ο κ. Μιχάλης Μλεκάνης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στο Κολυμβητήριο δεν έπεσε σοβάς αλλά μπετόν που αποτελούσε τμήμα δοκαριού, ο κ. Χαραλαμπίδης ζήτησε ενημέρωση για το θέμα από τη δημοτική αρχή, ενώ ο κ. Τσιαμπούσης ανέφερε ότι υπάρχουν ερωτήματα για το Κολυμβητήριο και ζήτησε να μάθει τι έγινε με την αυτοψία της επιτροπής ελέγχου ετοιμόρροπων κτηρίων που έλεγξε το κτήριο τον Μάρτιο του 2017. Από την πλευρά της δημοτικής αρχής από όσους συμβούλους απάντησαν για το θέμα, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γ. Παπαδόπουλος παρέθεσε και φωτογραφίες από την κατάσταση που επικρατούσε στο Κολυμβητήριο, τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν ανέλαβε η σημερινή δημοτική αρχή και μίλησε για «πασαλείμματα» της προηγούμενης δημοτικής αρχής, ενώ τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη μελέτη για την οριστική λύση του θέματος.

Ο δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος ανέφερε σχετικά με το θέμα, ότι οι αθλητές και οι γονείς περιμένουν κινήσεις σοβαρότητας και όχι λαϊκισμό και τόνισε ότι διαχρονικά υπάρχει πρόβλημα με το Κολυμβητήριο. Πρόσθεσε ότι το πρώτο που έκανε η δημοτική αρχή με την ανάληψη των καθηκόντων της ήταν να προετοιμάσει προεκτίμηση κόστους ανέγερσης του κτηρίου με 1,8 εκ. ευρώ, αλλά πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να βρεθούν από τη μια μέρα στην άλλα αυτά τα λεφτά. «Ποια παρέμβαση να δημιουργήσω όταν η προεκτιμώμενη μελέτη μιλούσε για 1,8 εκ. ευρώ;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε «όταν ξέρετε πολύ καλά ότι η ΣΑΤΑ είναι περίπου στο 1,2 εκ. ευρώ».

Ο κ. Μαμσάκος συμπλήρωσε ότι ο Δήμος θα έπρεπε να μην κάνει άλλα έργα πέρα από το Κολυμβητήριο για δύο χρόνια και πρόσθεσε ότι σε συνάντηση με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, παρουσία του τοπικού κυβερνητικού βουλευτή, αναφέρθηκε ότι υπήρχαν 50.000 ευρώ για παρεμβάσεις στο Κολυμβητήριο. Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι σε ένα τέτοιο πρόβλημα θα έπρεπε να παρέμβει για τη λύση του η πολιτεία και όχι μόνο στο Κολυμβητήριο, αλλά και σε άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις, τονίζοντας ότι εργασίες συντήρησης γίνονταν πάντοτε αλλά το θέμα της στατικής επάρκειας δεν το ακούμπησε κανένας επί χρόνια. Ανέφερε μάλιστα ότι η δημοτική του αρχή χλευάστηκε από ορισμένους όταν έβαζε χρήματα για μελέτες γύρω από το Κολυμβητήριο και πρόσθεσε ότι υπάρχει αγαστή συνεργασία με τον Κολυμβητικό Όμιλο, ενώ ανήγγειλε την προετοιμασία μελέτης για την αποκαθαίρεση της επικίνδυνης στέγης του Κολυμβητηρίου, προσθέτοντας όμως ότι και αυτή η ενέργεια θέλει χρόνο.
«Με σοβαρότητα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την υπόθεση Κολυμβητήριο, πρέπει να σκεφτούμε ότι θα είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι, όσοι σήμερα στερήσουν χίλια παιδιά από τον αθλητισμό που θέλουν να παράξουν και αυτοί θα πρέπει να βγουν στον κόσμο να λογοδοτήσουν, γιατί επί των ημερών τους δεν κάναν αυτές τις ενέργειες και σήμερα έρχονται και ζητάνε ακριβώς τα ίδια, ενώ τόσο χρόνια σιωπούσαν» ανέφερε ο κ. Μαμσάκος και πρόσθεσε «πρέπει να δούμε σοβαρά τα χίλια παιδιά, να μην υπάρχει επικινδυνότητα για τα παιδιά μας και να βαδίσουμε ώστε να δώσουμε λύση σε έναν εύλογο χρονικό ορίζοντα».

«Στις καλένδες» τα αναδρομικά των καθαριστριών

Η παρουσία δεκάδων συμβασιούχων καθαριστριών στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας δεν είχε τελικά το αποτέλεσμα που προσδοκούσαν σχετικά με την καταβολή των αναδρομικών για τη μη παροχή μέσων ατομικής ασφάλισης από τον Δήμο κατά την άσκηση της εργασίας τους για τα έτη 2012 – 2016. Το θέμα τέθηκε στην αρχή της συνεδρίασης από τον κ. Μλεκάνη, ενώ εκ μέρους των καθαριστριών μίλησαν ο πρόεδρος του ΕΥΚ κ. Γιώργος Σαβρίδης και η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Δράμας κ. Βαρβάρα Τσακαλίδου, η οποία ζήτησε να καταβληθούν στις συναδέλφους της τα αναδρομικά, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος.
Ο κ. Σαβρίδης τόνισε ότι οι συμβασιούχες καθαρίστριες είναι αδικημένες συνολικά και τόνισε ότι ο νόμος προβλέπει την καταβολή των αναδρομικών για τα χρόνια που δεν παρέχονταν ατομικά μέσα ασφαλείας από το 2012 μέχρι και σήμερα. Πρόσθεσε ότι ο Δήμος Προσοτσάνης δέχθηκε το αίτημα των καθαριστριών και εφαρμόζει όσα αναφέρει ο νόμος, ενώ τόνισε ότι το ΕΥΚ και οι καθαρίστριες απαιτούν την εφαρμογή του νόμου και για τις 73 οικογένειες των καθαριστριών που όπως ανέφερε περνάνε δύσκολα και αυτό είναι γνωστό σε όλους.

Ο δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος αναφερόμενος στο θέμα της καταβολής των αναδρομικών και της παροχής μέσων ατομικής προστασίας στις συμβασιούχες καθαρίστριες, τόνισε ότι όπως αποφάσισαν οι σχολικές επιτροπές προχθές, από 1ης Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η χορήγηση γάλακτος και όσων μέτρων ασφαλείας δικαιούνται βάσει του νόμου. Πρόσθεσε ότι σέβεται και τιμά την εργασία που παρέχουν οι συμβασιούχες καθαρίστριες και θεωρεί ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα μαζί τους, ενώ υπενθύμισε την παραμονή των συμβασιούχων καθαριστριών στις θέσεις τους και την διάθεση σε αυτές των ωρών όσων καθαριστριών προσλήφθηκαν ως μόνιμες. Ο κ. Μαμσάκος αναφορικά με το ζήτημα των αναδρομικών ανέφερε τα εξής: «Επειδή είναι ένα πρωτόγνωρο γεγονός που τώρα συζητείται στους Δήμους, δεν μπορώ να εγγυηθώ τίποτε αν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος για την επόμενη μέρα, άρα αυτό το θέμα με τα αναδρομικά θα ξαναρθεί αφού εξαντλήσω όλα τα περιθώρια και δω τι γίνεται σε όλη την Ελληνική επικράτεια». Πρόσθεσε ότι δε το ζητούμενο στις συζητήσεις με τα σωματεία ήταν να ξεκαθαρίσει ο Δήμος τι θα συμβεί μετά τις 30 Νοεμβρίου.
Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο πρόεδρος του ΕΥΚ Δράμας κ. Γιώργος Σαβρίδης και τόνισε ότι ο Δήμος Δράμας θα έπρεπε να είναι ο πρώτος Δήμος που θα έδινε το παράδειγμα και δεν θα περίμενε τι θα κάνουν οι άλλοι Δήμοι της χώρας, από τη στιγμή που αναγνωρίζεται ότι το αίτημα των συμβασιούχων καθαριστριών είναι δίκαιο. Ακολούθησε η αποχώρηση των καθαριστριών μέσα σε  ένταση αφού τελικά δεν ικανοποιήθηκαν από τις αναφορές του κ. Μαμσάκου για το θέμα των αναδρομικών που έχουν να λαμβάνουν.

Ρεπορτάζ: Άγγελος Θ. Νουσδίλης

 

 

 

 

 

 

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)