Διάφορα

Ένοχος για παράβαση καθήκοντος ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Δράμας του επέβαλε, χθες το απόγευμα, ποινή φυλάκισης ενός χρόνου για την υπόθεση της ασφάλισης των οχημάτων της Π.Ε. Δράμας την περίοδο 7/11/2014 – 7/11/2015

Ένοχος για παράβασης καθήκοντος κρίθηκε χθες το απόγευμα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Δράμας ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης.

Του επιβλήθηκε από το δικαστήριο ποινή φυλάκισης ενός χρόνου, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημέρα, στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για ένα χρόνο και η πληρωμή των δικαστικών εξόδων.  Ο κ. Πατακάκης άσκησε έφεση κατά της απόφασης στο Τριμελές Εφετείο Θράκης και αφέθηκε ελεύθερος.
Η πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας ήταν για φυλάκιση επτά μηνών, αλλά τελικά ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου ανακοίνωσε ποινή ενός χρόνου φυλάκισης. Το δικαστήριο μετά από τετράωρη σχεδόν ακροαματική διαδικασία και την εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης και κατηγορίας, έκρινε ένοχο τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας Αργύρη Πατακάκη για παράβαση καθήκοντος σχετικά με την υπόθεση της ασφάλισης των οχημάτων της Π.Ε. Δράμας για το χρονικό διάστημα από 7/11/2014 μέχρι 7/11/2015, για την οποία είχε καταθέσει μήνυση η ασφαλιστική εταιρία “Αφοί Αρβανιτίδη Α.Ε.». Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο κ. Πατακάκης με τις ενέργειες του προκάλεσε ζημία 8.848 ευρώ στην ασφαλιστική εταιρία «Αφοί Αρβανιτίδη Α.Ε» και 2.572,10 ευρώ στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, ποσό που προκύπτει από τη διαφορά της προσφοράς της ενάγουσας εταιρίας από την προσφορά της εταιρίας «Εθνική Ασφαλιστική» που τελικά επιλέχθηκε από τον κ. Πατακάκη για να ασφαλίσει τα οχήματα στην προαναφερθείσα χρονική περίοδο.

Στην ακροαματική διαδικασία εξετάστηκαν κυρίως τα γεγονότα που συνέβησαν από τις 10 Σεπτεμβρίου 2014, όταν το Τμήμα Προμηθείων της Π.Ε. Δράμας με την υπ. Αριθμ. 03/2014 διακήρυξη του προκήρυξε πρόχειρο διαγωνισμό, με προϋπολογισμό 14.000 ευρώ, για την ασφάλιση των οχημάτων της Π.Ε. Δράμας για το προαναφερθέν διάστημα, μέχρι και τις 18/11/2014 όταν κυπογράφτηκε η σύμβαση ασφάλισης των οχημάτων, από τη Π.Ε. Δράμας και την “Εθνική Ασφαλιστική». Ιδιαίτερα δε το δικαστήριο στάθηκε στις ενέργειες του κ. Πατακάκη και των συνεργατών του από τις 5/11/2014 όταν και το Περιφερειακό Συμβούλιο τον εξουσιοδότησε να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση της ασφάλισης μέχρι και το μεσημέρι στις 7/11/2014 όταν τελικά ανατέθηκε η σύμβαση σε άλλη εταιρία, χωρίς να ζητηθεί προσφορά από την «Αφοί Αρβανιτίδη Α.Ε.», η οποία εκείνη την περίοδο είχε ασφαλισμένα τα οχήματα της Π.Ε. Δράμας.

Η υπεράσπιση του κ. Πατακάκη ισχυρίστηκε ότι ως Αντιπεριφερειάρχης ο κ. Πατακάκης είχε το δικαίωμα της επιλογής εταιρίας και δεν ήταν υποχρεωμένος να κάνει διερεύνηση προσφορών και ότι το ποσό της ανάθεσης που τελικά έγινε ήταν περίπου 2.500 ευρώ κάτω από τον προϋπολογισμό του διαγωνισμού. Επιπρόσθετα τονίστηκε ότι η όλη διαδικασία της ανάθεσης εγκρίθηκε μέσω του Δημοσιονομικού Ελέγχου χωρίς να διαπιστωθεί παρανομία.

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο κ. Πατακάκης είναι ένοχος για παράβαση καθήκοντος καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης θα έπρεπε να λειτουργήσει με την αρχή της χρηστής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος στην επιλογή της εταιρίας και θα έπρεπε να καλέσει στη διαδικασία απευθείας ανάθεσης που έγινε μετά τις 5/11/2014 και την εταιρία «Αφοί Αρβανιτίδη». Έκρινε ακόμα ότι θα έπρεπε ο κ, Πατακάκης να συμβουλευτεί το Τμήμα Προμηθειών για την απευθείας ανάθεση της υπηρεσίας και επιπρόσθετα ότι ο ίδιος λειτούργησε με εμπάθεια για την ματαίωση της σύμβαση της εταιρίας «Αφοί Αρβανιτίδη» για την ασφάλιση των οχημάτων.

Ρεπορτάζ: Άγγελος Θ. Νουσδίλης

 

 

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)