Διάφορα

Αρκετές εξαγγελίες για την Π.Ε. Δράμας

Σημαντικές ανακοινώσεις για θέματα της Π.Ε. Δράμας έγιναν στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, το οποίο ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. 

Μεταξύ αυτών, η κατασκευή του Φράγματος του Τεμένους, την έναρξη της οποίας τοποθέτησε μέσα στο 2018, ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος, καθώς όπως ανέφερε έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα που εμφανίστηκαν για την πρόοδο του έργου στο παρελθόν. Πρέπει να σημειωθεί ότι το Φράγμα Τεμένους είναι το τρίτο και τελευταίο υδροηλεκτρικό έργο του Συγκροτήματος Νέστου της ΔΕΗ, το οποίο θα αναρρυθμίζει τις εκροές του ΥΗΣ Πλατανόβρυσης σε ημερήσια βάση, τροφοδοτώντας τα αρδευτικά δίκτυα της περιοχής και ικανοποιώντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις του έργου.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η αναφορά του κ. Φάμελλου για τους δασικούς χάρτες, σημειώνοντας ότι «οι δασικοί χάρτες αναρτήθηκαν με περίπου 40 χρόνια καθυστέρησης και όσον αφορά στην Περιφέρεια ΑΜΘ δημόσια στελέχη, δημόσιοι υπάλληλοι τους εκπονούν για περιοχές της Δράμας και της Καβάλας, με δική τους εργασία γλιτώνοντας αρκετά εκατομμύρια ευρώ το κράτος».

Σχετικά με τον οδικό άξονα Δράμα – Αμφίπολη, ο κ. Σπίρτζης δεν έκανε εκτενή αναφορά στην ομιλία του την Δευτέρα, λέγοντας ότι έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα για την ωρίμανση των μελετών. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Χρονικών» από το Υπουργείο Μεταφορών έχουν εξασφαλιστεί 1,5 εκ. ευρώ για την ολοκλήρωση των μελετών του τμήματος Δράμα – Μαυρολεύκη και των υπολειπόμενων μελετών σε όλο το μήκος του άξονα μέχρι την Παλαιοκώμη.

Όλες οι υπολειπόμενες μελέτες στο τμήμα Δράμα – Παλαιοκώμη (40 χλμ.) αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 και γίνονται ήδη ενέργειες για την εξασφάλιση χρηματοδότησης με δανειοδότηση του 70% του προϋπολογισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά το έργο μπορεί να ξεκινήσει πριν το τέλος του 2018.

Σημαντική λεπτομέρεια στον σχεδιασμό που προωθείται αφορά το τελευταίο τμήμα, του άξονα Δράμα – Αμπφίπολη, το Παλαιοκώμη – Αμφίπολη (10 χλμ.), το οποίο, λόγω της απουσίας μελετών, θα παραμείνει ως έχει με μια παρέμβαση διαπλάτυνσης του

Για το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, ανακοινώθηκε από τον κ. Αλέξη Χαρίτση η υπογραφή  προγραμματικής συμφωνίας με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, που προβλέπει την καταβολή 300.000 ευρώ για το 2018 και 1 εκ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια μέχρι το 2021.

Την έναρξη της κατασκευής του δικτύου φυσικού αερίου στις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας ΑΜΘ από τον επόμενο χρόνο.

Ο Υπουργός Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης αναφερόμενος στην επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Περιφέρεια ΑΜΘ, ανακοίνωσε ότι η Δημόσια Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος θα προχωρήσει στην επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Περιφέρεια, ώστε να καλύψει άλλες πέντε μεγάλες πόλεις: Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Καβάλα, με κατασκευή 107 χιλιομέτρων αστικού δικτύου το επόμενο διάστημα.

Στόχος του συνεδρίου, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό επιτεύχθηκε, ήταν ο ουσιαστικός αποκεντρωμένος διάλογος των κυβερνητικών στελεχών με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της Περιφέρειας ΑΜΘ, για να διερευνηθούν σε βάθος οι παραγωγικές δυνατότητες και να τεθούν οι προτεραιότητες και οι στόχο για τη συγκρότηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελετή λήξης του συνεδρίου χθες το απόγευμα καθυστέρησε μιάμιση ολόκληρη ώρα, λόγω των επαφών που γίνονταν μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών και των εκπροσώπων της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Η αποτίμηση των όσων συζητήθηκαν στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας ΑΜΘ θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες σε τόσο σε περιφερειακό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Περιφερειακών Ενώσεων.

Ρεπορτάζ: Άγγελος Θ. Νουσδίλης

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)