Διάφορα

Έφυγε από τη ζωή ο Φαίδων Πατρικαλάκις

Έφυγε από τη ζωή, το απόγευμα της Δευτέρας στη Δράμας, ο μεγάλος εικαστικός, συγραφέας, κριτικός και ενδυματολόγος Φαίδων Πατρικαλάκις σε ηλικία 82 ετών.

Ο Φαίδων Πατρικαλάκης ζούσε το τελευταίο διάστημα στη Δράμα όταν αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας και η κηδεία του θα τελεστεί, σήμερα, Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, στον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος στη Δράμα.

O Φαίδων Πατρικαλάκις είχε γεννηθεί στη Δράμα την Πρωτοχρονιά του 1935. Σπούδασε αρχικά στη Σχολή Bακαλό και στη συνέχεια στο Παρίσι, στην Academie Julian, στην Academie du Feu, με την καθοδήγηση του Jabot, και στην Ecole de Dessin Applique a la Mode Historique. Tα έργα του από το 1960 παρουσιάζονται σε ατομικές και συλλογικές εκθέσεις στην Eλλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, ασχολήθηκε και με τη σκηνογραφία-ενδυματολογία. Πρώτη του δουλειά τα σκηνικά για τον «Mατωμένο γάμο» στην «Alliance Francaise» (1960). Στο Παρίσι, όπου δούλεψε από το 1961 μέχρι το 1964, μεταξύ άλλων συνεργάστηκε με το «Theatre de poche» και στο Λονδίνο με το θέατρο «Old Witch». Στην Eλλάδα δούλεψε με το Θέατρο Tέχνης του Kαρόλου Kουν (1967-1973), το K.Θ.B.E. (1970), το Θέατρο Στοά (1971), το Θέατρο Kαρέζη-Kαζάκου (1973-1974), το Aνοικτό Θέατρο (1975), το Θεσσαλικό Περιφερειακό Θέατρο Προμηθέα Δεσμώτη που παρουσιάστηκε στην Eπίδαυρο κ.ά.

Εξέδωσε τρία άλμπουμ με κείμενα και λαδοπαστέλ: Άγιον Όρος-Κύθνος, Αμοργός, Οία. Έχει στο ενεργητικό του 33 βιβλία για ζωγραφική, μουσική, σκηνογραφία, θέατρο, ποίηση, μυθιστόρημα και ταξιδιωτικές εμπειρίες, μεταξύ αυτών: Η πέτρα της σφεντόνας, Φαίδων, Ταξιδεύοντας ζωγραφικά. Ιστορία της σκηνογραφίας, Το ρεαλιστικό, το ερωτικό και το υπερβατικό στη ζωγραφική, Θεράπευαν με τη μουσική, Ελέφαντας σε μοναστήρι, Ένα υπερβατικό γεγονός και Ινδία, μια χώρα όπου οι άνθρωποι πετάνε και τα πουλιά περπατάνε.

Η πολυσχιδής καλλιτεχνική του δραστηριότητα ήταν διαρκής μέχρι και το τέλος της ζωής του και είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι μέσα στο 2017 εξέδωσε δύο βιβλία, Το χάρισμα – Έξω Τώρα (Δωδώνη) και Η ειρήνη της Δράμας (Μανδραγόρας). Ο Φαίδων Πατρικαλάκις είχε ακόμα φιλοτεχνήσει το πίνακα για το εξώφυλλο της ποιητικής συλλογής της Πολύνας Μπανά «Η καταφανής εξωστρέφεια των φωνηέντων» (Σαιξπηρικόν 2017).
Το καλοκαίρι του 2016, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων της ΔΕΚΠΟΤΑ, διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, η μεγάλη έκθεση «Πτερόεντα» με έργα του Φαίδωνα Πατρικαλάκι.

Ρεπορτάζ: Άγγελος Θ. Νουσδίλης

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)